Работа со Western Union

• Креатор на темата Креатор на темата Mar-Teen
  • Време на започнување Време на започнување
Значи пошто јас ги примам парите од фамилија,е сеа јес да праќа од 150-200 долари, али не би требало да платам данок? Пошто подолго време подигам,никогаш не ја блокирале трансакцијата и цело време примам од ист човек исто име исто презиме :D

Мој пријател редовно прима пари од неговите родители кои се во странство, еднаш му беше стопирана трансакцијата но докажа дека добива пари од родители и сега си тече се нормално.
Не ми има спомнато дека некогаш платил данок.
Нема логика да плаќаш данок ако некој твој ти праќа пари.... Ако имаш некој познаник во УЈП прашај неофицијално да ти каже, ако одиш директно во УЈП си потенцијална жртва може да ти кажат да треба да се плати данок хахах...
Да не излезе дека наговарам некого да не плаќа данок и штетам на државата, ама мислам дека ако имаш нешто за плаќање ќе добие известување дома во вид на писмо и да се јавиш во УЈП на термин да ти објаснат некои работи :)

Мој пријател редовно прима пари од неговите родители кои се во странство, еднаш му беше стопирана трансакцијата но докажа дека добива пари од родители и сега си тече се нормално.
Не ми има спомнато дека некогаш платил данок.
Нема логика да плаќаш данок ако некој твој ти праќа пари.... Ако имаш некој познаник во УЈП прашај неофицијално да ти каже, ако одиш директно во УЈП си потенцијална жртва може да ти кажат да треба да се плати данок хахах...
Да не излезе дека наговарам некого да не плаќа данок и штетам на државата, ама мислам дека ако имаш нешто за плаќање ќе добие известување дома во вид на писмо и да се јавиш во УЈП на термин да ти објаснат некои работи :)
Па ако не даваат да праќаат странци тогаш кои трансфери се оданочени? Hема логика.

Па ако не даваат да праќаат странци тогаш кои трансфери се оданочени? Hема логика.

Голем број на трансфери од 2013 па се до некаде 2017/18 беа маркирани како сомнителни трансфери и блокирани од Народна Банка. Воглавно тоа беа пари од продажба на лажни дојави или модерно прогрноза на типови од фејсбук.
Така им се отвори работа на УЈП и почна со даноците, во 2013 пример си примил 6 илади евра, 2014 5 илади и така се до некоја година и на крај ти збират и 10% од целиот износ ти е данок, во данокот влегуваа пари од Western Union i Moneygram услуги.
Пари од странец пример. Џон Вик на име примател Александар Александров во Македонија може да прати, ама Александар Александров во Македонија нема да може да ги подигне парите, бидејќи парите се од сомнителна потекло.
Затоа сега се пренасочуваат тие трансфери во Бугарија и Грција.

Голем број на трансфери од 2013 па се до некаде 2017/18 беа маркирани како сомнителни трансфери и блокирани од Народна Банка. Воглавно тоа беа пари од продажба на лажни дојави или модерно прогрноза на типови од фејсбук.
Така им се отвори работа на УЈП и почна со даноците, во 2013 пример си примил 6 илади евра, 2014 5 илади и така се до некоја година и на крај ти збират и 10% од целиот износ ти е данок, во данокот влегуваа пари од Western Union i Moneygram услуги.
Пари од странец пример. Џон Вик на име примател Александар Александров во Македонија може да прати, ама Александар Александров во Македонија нема да може да ги подигне парите, бидејќи парите се од сомнителна потекло.
Затоа сега се пренасочуваат тие трансфери во Бугарија и Грција.
Глупости во боја, сомнителни ама оданочени.
:D

Е па на здравје бричење онда

По некое чудо откажав 5 до 12. Не знам ни самиот како ми ја откажаа работава. А ми помогнавте и вие со советите и реагирав одма. Но ете нека е оваа тема и за тие што не се запознаени со оваа работа за да и тие да не нагазат на вакви прљави работи.

Сепак, фала на сите за советите. Ми помогнаа...

Мене ми беше највеќе за тоа каде идат тие пари и да не го изедам јас немиен.
Ете некој погоре кажа дека и порано со ова се занимавале, ама што биднало со тие што се занимавале со ова ништо не кажа.

Некако многу е лесна парата за земање и затоа пројавив сомнеж.
Видиш без да ми кажеш, знам од каде пари ќе ти стигаат т.е. Туркие. Значи бараат оФци за стрижење и ти си една од нив. Соработуваат со шпоновите што држат WU во Макеоднија, биди сигурен дека нема да ги вадиш од банка.
На крајот кога ќе кажат СТОП, вас ќе ве наместат и ќе си лежите. Ем данок ќе платите, судски трошоци и затворска казна ве чека за 3%. Глупаци. Овци имало и ќе има. Ова го работат само коцкари (овој што го знам е тоа) и наркоманишта што мајка родена ќе го продадат за 5 евра.

Видиш без да ми кажеш, знам од каде пари ќе ти стигаат т.е. Туркие. Значи бараат оФци за стрижење и ти си една од нив. Соработуваат со шпоновите што држат WU во Макеоднија, биди сигурен дека нема да ги вадиш од банка.
На крајот кога ќе кажат СТОП, вас ќе ве наместат и ќе си лежите. Ем данок ќе платите, судски трошоци и затворска казна ве чека за 3%. Глупаци. Овци имало и ќе има. Ова го работат само коцкари (овој што го знам е тоа) и наркоманишта што мајка родена ќе го продадат за 5 евра.

Затоа побарав и совети од вас тука. Бев овца за стрижање, ама среќа не ме истрижаа. И во право си, не се вадат од банка туку од некоја менувачница што соработува со Вестерн.

AWsQI3d.png

За глупост глупост е , ама од прва рака ти зборувам :)
Да, да.
Ама не ми беше логично, не даваат трансфери од странски имиња, а истите ги оданочуваат, па како можеш да оданочиш нешто што не постои? :D

иншала машала

images

Информирај се бар од кој од извориве течи "водата", да не зануркаш некаде. Или пак подобро е да не знае човек, којзнае.

Ако? Демек има и друга опција?
Освен ако парите не се аминувани политички, ама па во тој случај зошто би барале "невин" примач. :toe:

Sto se palis koga poima nemas sto tocno se slucuva, on samiot ko sto gledas nema poima ne pak nie na forumot. Da mozno e da ima druga opcija ako tie sto prakaat ili go pravat biznisot u ovaa rabota znaat sto paravat i on im veruva.

Prvo, sekoja drzava ima razlicni zakoni i razlicni tela sto pratat "somnitelni transferi". Vo Avstralija sekoj transfer nad $10 000 AUD (toa e okulu $8000 USD) se prijavuva na AUSTRAC (agencijata protiv perenje pari). Se drugo glatko proaga osven AKO toj sto gi praka parite bil somnitelen pa transferot e fingiran od vraboteniot. Vo poveketo drzavi limitot e 10 000 americki dolari ama ima i takvi kade e poveke ili mnogu pomalku, primer filipinite ti e 14 000 a vo kina maksimalna suma ti e 50 000 godisno, obicno ne gledaat limit na transakcija.

Vtoro, od stranata na primacot vo MKD ili kade i da e treba da si gi vidi lokalnite zakoni. Ete gledas ima takvi sto primaat pari od "rodnini" i proaga glatko. Ako e od stranec moze da gi podiga i on u stranstvo primer bugarija pa da gi nosi vo MKD ili sto znam jas ako veke resil.

Treto OK, tuka zborite za dojavi valjda e toa, on si znae. Jas znam dosta luge sto prakale cisti ili eve da gi nareceme cisti vo toj moment pari na takov nacin zasto sakale da ostane anonimen finalniot primac. Nikoj ne naebal od niv a se vrtele miljonski evra prakani vo tekot na podolg rok, poveke pati dnevno na poveke mesta itn. Taka da, vo nekoj slucaevi moze ova da raboti ako deckovo znae sto se pravi u pozadina.

Последно уредено:
Sto se palis koga poima nemas sto tocno se slucuva, on samiot ko sto gledas nema poima ne pak nie na forumot.

Da mozno e da ima druga opcija ako tie sto prakaat ili go pravat biznisot u ovaa rabota znaat sto paravat i on im veruva.
Не се палам, прашувам. Зошто некој би нудел нудел нешто вакво на друг, зошто не го направи сам ако е се легално? Според мене вакво нешто не може да е легално и нема избегнување одговорност пред ујп, прекршочна, кривична или каква и да е.

Treto OK, tuka zborite za dojavi valjda e toa, on si znae. Jas znam dosta luge sto prakale cisti ili eve da gi nareceme cisti vo toj moment pari na takov nacin zasto sakale da ostane anonimen finalniot primac. Nikoj ne naebal od niv a se vrtele miljonski evra prakani vo tekot na podolg rok, poveke pati dnevno na poveke mesta itn. Taka da, vo nekoj slucaevi moze ova da raboti ako deckovo znae sto se pravi u pozadina.
Дечкото во вториот негов пост пиша дека тој што му понудил не го знае добро, а испраќачот воопшто не го познава и знае само дека е од Турција.
Го заборавив и врвниот момент, "не можеш да откажеш" му рекол ликот, абе ајде!?
Ова го споредуваш со примање пари од роднини или со некој што не сакал да се знае примачот (и ваков случај е крајно сомнителен освен во политички договорен случај, ама ок ајде)?
Со другото се согласувам.

Ајде да "не се палам" и да не тролам, јас лично би го испрашал понудувачот максимум за да дознаам се за ситуацијата. Кој, што, зошто, каде, од кој од што....итн итн. А прво прашање би било зошто тој лично не го направи трансферот?
Потоа би истражил тоа што кажа @kano околу прописите и процедурите при вакви трансфери, и локални и меѓународни.

pa detevo ke idese belgrad denovive, vikend imase isplanirano, nema tuka da gi vadi
tuka ne davaat radi dojavite za da nemaat problemi lokalnite menuvacnici i agencii a ne deka e zabraneto, ednostavno nejkaat da sorabotuvaat radi problemi ako e od stransko ime na naso, bidejki gi trckaat veke takvite so dojavi policijata (slucai so odzimanje laptopi, mobilni)

inaku @kano vika da vadat u stransvo, ne im davaat veke nitu vo bugarija i grcija, barem tie blisku granica de... pa moraat uste podaleku, a iako ne e ubavo regulirano, za sitni pari ke nemas problem i nikoj nema ni da te registrira nitu ke platis danok, sve nad 5-10k evra e rizik i si im na radar, zatoa se stava 20 do 30 posto za rizik (ako go znaes kriminalot te-hee), danok (10 15%) mozda ako peres i sl.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom