Дежурна Ординација! #2

Член од
29 август 2017
Мислења
134
Поени од реакции
67
Не му е баш овде местото ама ајде ќе прашам.

Што му се дешават на организмот ако за 2-3 недели внесиш само 500мл вода, а цело време пијаш некакви други течности сок јогурт и слично?
Не е уопште здраво да не внесуваш вода, ама и да се деси тоа нема да се деси ништо посебно. Имам другарка шо ретко пие вода, по голтка или две коа ќе седнеме на кафе некаде. Инаку мска газирани сокови нонстоп, здрава, права е.

Јас пак се будам и се фаќам за шишето вода. Ако не пијам подолго време (неколку саати) вода ми се врти.

Секој организам си е различно, зависи како си навикнат.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.634
Поени од реакции
37.596
Долго време не користам никаква заштита за време на односи по што не менувам партнерки :D ама последните 5-6 пати по завршување приметив кај мене и кај нејзе дека има останато поголема количина од исцедок и имаше црна боја. После вториот пат откако се појави тоа направени се прегледи и тестови и немаше никаква инфекција, никакви болки, не сме под стрес и такви глупости.Демек немало причина за грижа, ама пак ме интересира дали нормално ова? По што се случи повеќе пати по ред во рок од 10 дена.
... можно е да е поврзано со мензис (овулација) или едноставно некое прочистување на ѕидот на матката што не е поврзано со бременост или мензисот, туку како заостаната крв која поради задржување подолго време доби потемна кафеава- црна боја т.е. оксидирана крв, исто таков темно кафеав (црн) исцедок доколку е „стара,оксидирана крв“можно е да биде како последица од присуство на полипи (фиброиди) во матката ( но штом направила гинеколошки преглед би се дијагностицирало) значи останува едноставно нормална појава на „самочистење“ на матката !

... какви прегледи и какви тестови, не се назначени со кои било потврдено дека немало никаква инфекција?
бактериската вагинална инфекција секогаш е попратена со некои непријатни симптоми како присуство на непријатен мирис (на расипана риба) и чешање, па дури и болка и оток на вулвата!
п.с.
дали е исклучена бременоста со тестирање?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.921
Поени од реакции
41.892
И тоа самочистење ќе трае повеќе од една недела и е нормално со таква боја :cautious:
Се има случено да остане крв, ама се чисти ден до два ништо повеќе и не со таква боја.
Направено е ехо, микробиолошки тестови така ми кажа и дека нема ништо, а нема ни никакви симптоми. Останува да се проверат инфекции во урина и дали ќе се појави и следен пат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не му е баш овде местото ама ајде ќе прашам.

Што му се дешават на организмот ако за 2-3 недели внесиш само 500мл вода, а цело време пијаш некакви други течности сок јогурт и слично?
Во глобала хидрацијата со вода е најдобра бидејќи не внесуваш хемии во телото како што ги имаат соковите а кафето влијае на кардиоваскуларните садови. Се што е потребно е да се оддржува бојата на урината на светложолта, ако е потемна бојата значи дека треба да се зголеми внесот на течности.

Секако ако ти претстојат тешки периоди, дали стрес, дали зголемена физичка активност, однапред треба внесување на течности, треба да ја најдам една слика моја од испиени флаши пред првиот маратон, почнав со хидрација 4 дена унапред, пола Охридско го имав испиено.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.634
Поени од реакции
37.596
И тоа самочистење ќе трае повеќе од една недела и е нормално со таква боја :cautious:Се има случено да остане крв, ама се чисти ден до два ништо повеќе и не со таква боја.Направено е ехо, микробиолошки тестови така ми кажа и дека нема ништо, а нема ни никакви симптоми. Останува да се проверат инфекции во урина и дали ќе се појави и следен пат.
...ај гледам дека повеќе се затепуваш отколку внимаваш што ти пишувам, можеби погрешив што ти искоментирав, како и да е, каква инфекција на урина ќе даде кафеав- црн вагинален секрет кај жената без никакви попратни симптоми како непријатен мирис,чешање, болка, црвенило, проблеми и пржење при мокрење? како и никакви попратни симптоми кај партнерот и тоа при ваква инфекција сексуалниот чин да биде повторен 5,6 пати со можност на префрлување на патолошката бактерија која ја направила инфекцијата? :toe: ... темно кафеав и црн исцедок, без никакви попратни симптоми на инфекција, укажува ситуација на „стара оксидирана крв од матката“ и можна поврзаност на дисбаланс на хормоните, ама ај можеби ќе го споделиш крајниот резултат од укажаниот проблем!

Последно уредено:
Член од
19 ноември 2018
Мислења
13
Поени од реакции
1
Долго време не користам никаква заштита за време на односи по што не менувам партнерки :D ама последните 5-6 пати по завршување приметив кај мене и кај нејзе дека има останато поголема количина од исцедок и имаше црна боја. После вториот пат откако се појави тоа направени се прегледи и тестови и немаше никаква инфекција, никакви болки, не сме под стрес и такви глупости.

Демек немало причина за грижа, ама пак ме интересира дали нормално ова? По што се случи повеќе пати по ред во рок од 10 дена.
[DOUBLEPOST=1548089879][/DOUBLEPOST]Јас не после односи, туку по завршувањето на циклусот, веќе 1 год и пол, неколку дена имам таков исцедок. На 3 доктори сум била, брисеви, Пап, ехо се ок. Само би те посоветувала и микробиолошки брисеви да направи.[DOUBLEPOST=1548090118][/DOUBLEPOST]Направив ехо на бубрези и бешика-Бубрезите ок, а бешиката задебелена и на некои места со наслаги. Некое мислење и дали сметате дека мора да се прави цистоскопија.

Последно уредено:

Кајганеро

Немој не ме радуј!
Член од
3 јули 2010
Мислења
2.891
Поени од реакции
2.803
Некој случајно да не имал искуство со Белова пареза? Па да може да ме контактира што како ? Од 8 декември имам проблеми со чудово и некако споро иде, месец и кусур више а опоравакот е 0.1%

Член од
23 јануари 2019
Мислења
1
Поени од реакции
0
Дали знаете што може да биде како бели парталчиња во урина, на анализата ништо не покажува, ниту на уринокултура. П.С Долго време имав ешерихија коли, но сега е исчистена, пијам витамини и уростим.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.634
Поени од реакции
37.596
Дали знаете што може да биде како бели парталчиња во урина, на анализата ништо не покажува, ниту на уринокултура. П.С Долго време имав ешерихија коли, но сега е исчистена, пијам витамини и уростим.
- прва опција е правилно земање на урина за лабораториско испитување, прво се мијат добро рацете и гениталијата со сапун, се пушта првиот млаз да оди во шољата, а се зема веќе вториот млаз,ако не се направи така без миење и веднаш прв млаз, тогаш може да биде урината „загадена“ со нешто друго од надворешниот дел кој заедно со урината дава слика на конци или белузлави нешта во урината!
-втора опција е кога во урината се гледаат такви „партали“ може да биде нормална појава (ама не смее често) на исфрлување на отпадни супстанци од телото што се елиминираат преку уринарниот систем, што при невнесување на доволна количина на вода во организмот над 2 литри дневно, доаѓа до такво концентрирање на тие супстанции што се исфрлуваат како конци-партали во урината, значи таква појава на „партал“ во урина може да биде знак на недоволно внесување на течност(се мисли чиста вода) во организмот!

-трета опција би била некој знак за набргу размножување на некоја присутна бактерија, дали Кандида, дали Ешерихија, но со немање на симптоми како печење, болка и често мокрење, чешање таа уште не збувнала (намножила) па да биде инфекција, така да тука би го искоментирала твоето кажување дека „Ешерихија Коли ти е исчистена“ можеби исчистена да биде во некој помал број (титар) што лабораториски / уринокултура НЕ дава позитивен резултат што е доказ за инфекција, ама присуството на истата ти е укажана со таа „парталка“ во урина дека можно да ја имаш и да збувне повторно и не мора да е Ешерихија, истото може да важи и за Кандида! така да додека не ја најдеш причината од каде ја имаше таа Ешерихија Коли која е причината на твоја претходна инфекција, нема шанса да ја „исчистиш“, ти само со антибиотик ја„ смируваш“ т.е. ја уништуваш во моментот на тоа место, ама таа пак ќе си дојде од друго место во урина и кругот пак се вопоставува како инфекција во уринарниот систем, така да се додека не знаеш од каде е дојдена таа Ешерихија, прашање на време кога пак ќе „дојде“ ќе збувне и ќе направи проблем, од таму жалење на пациенти дека долго се лечат од неа или се мачат со неа со години...сигурна сум во тоа, зошто никој не се замара со тоа од каде иде!..ама тоа е друга тема!
-четврта опција, дијабетесот може да дава појава на бели честички во урината,
-петта опција би била покачена алкалност на урината под дејство на некоја храна или лекови, можно да даде бели ситни „партали“ во урината (y)
значи заклучок, сега за сега тоа ти е нормална појава , доколку е еднократна, доколку во моментот немаш печење, чешање, често мокрење, болка...или сличен здравствен проблем !

the_kop

Модератор
Член од
14 јануари 2011
Мислења
10.432
Поени од реакции
13.558
1) Кренав висока температура во саботата (40), па не можев цел ден да ја спуштам. Приквечерта бев на болница, каде докторката ми рече дека е вирус и дека нема што многу да направам, освен да го одлежам (ми напомена дека може да ме држи вирусот до 4 дена). Ми даде бруфен апчиња и ми кажа да мирувам. Со бруфенот ја спуштив температурата до 37.4 - 37.5. Со толкава температура бев до понеделникот ручекта кога за прв пат температурата целосно ми исчезна. Кога увидов дека е така, денес заминав на работа за да околу 15 часот, повторно кренам температура (околу 38). Претпоставувам дека ме има "повратено" бидејќи недоволно заздравен бев денес на работа, со сакав да слушнам и ваше мислење?

2) Вечерва се напив бруфен и температурата ми се изгуби. Се чувствував целосно нормално но кога измерив, топломерот покажа 38.2, два саати потоа (моментално) 37.8. Напоменувам, се чувствувам супер како да немам температура.

Мислења?

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
1) Кренав висока температура во саботата (40), па не можев цел ден да ја спуштам. Приквечерта бев на болница, каде докторката ми рече дека е вирус и дека нема што многу да направам, освен да го одлежам (ми напомена дека може да ме држи вирусот до 4 дена). Ми даде бруфен апчиња и ми кажа да мирувам. Со бруфенот ја спуштив температурата до 37.4 - 37.5. Со толкава температура бев до понеделникот ручекта кога за прв пат температурата целосно ми исчезна. Кога увидов дека е така, денес заминав на работа за да околу 15 часот, повторно кренам температура (околу 38). Претпоставувам дека ме има "повратено" бидејќи недоволно заздравен бев денес на работа, со сакав да слушнам и ваше мислење?

2) Вечерва се напив бруфен и температурата ми се изгуби. Се чувствував целосно нормално но кога измерив, топломерот покажа 38.2, два саати потоа (моментално) 37.8. Напоменувам, се чувствувам супер како да немам температура.

Мислења?
Има едно нож до коска решение ама се практикува ако навистина отиде на 40 и скраја да е ако премине 40, да влезеш во када со ладна вода или пак ако немаш када да оставиш ладна вода да тече на тебе минута - две. Гледај да мируваш периодов и ако можеш да ги одложиш обврските зошто така се замара телото, да не одиш на работа зошто така само го пролонгираш заздравувањето, очигледно телото уште се бори со бактеријата/вирусот.

Освен бруфенот, гледај да пиеш многу вода, немој чај/кафе, не спиј во претопла просторија или со многу облека (спротивно на стариве што дробат да се препотел човек втф). Ако не се спушти температурата за ден - два или ако премине 40, оди пак на лекар зошто кај машко не се игра со висока температура.

the_kop

Модератор
Член од
14 јануари 2011
Мислења
10.432
Поени од реакции
13.558
Има едно нож до коска решение ама се практикува ако навистина отиде на 40 и скраја да е ако премине 40, да влезеш во када со ладна вода или пак ако немаш када да оставиш ладна вода да тече на тебе минута - две. Гледај да мируваш периодов и ако можеш да ги одложиш обврските зошто така се замара телото, да не одиш на работа зошто така само го пролонгираш заздравувањето, очигледно телото уште се бори со бактеријата/вирусот.

Освен бруфенот, гледај да пиеш многу вода, немој чај/кафе, не спиј во претопла просторија или со многу облека (спротивно на стариве што дробат да се препотел човек втф). Ако не се спушти температурата за ден - два или ако премине 40, оди пак на лекар зошто кај машко не се игра со висока температура.
40 температура имав само првиот ден - во саботата. Следните денови не беше повисока од 37.8 (рака на срце подобро сум, од понеделникот до вчера поручекта немав температура, па бев вчера на работа и пак кренав, па еве денес зедов ден и немам температура).

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.573
Поени од реакции
87.864
Последнава недела имам проблеми со вилицата, односно ме боли од десната страна кога ја отварам и затварам устата. Кога џвакам храна немам проблем, не боли, али имам болки насабајле кога станувам од спиење.
Бев во амбуланта да препишам некои рецепти, па успат го прашав матичниот за ова... ми рече да држам топла солена вода на таа страна кај што имам болка... незнам шо магија е тоа, пробав али не поминува :toe:

Чаре?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.634
Поени од реакции
37.596
Последнава недела имам проблеми со вилицата, односно ме боли од десната страна кога ја отварам и затварам устата. Кога џвакам храна немам проблем, не боли, али имам болки насабајле кога станувам од спиење.Бев во амбуланта да препишам некои рецепти, па успат го прашав матичниот за ова... ми рече да држам топла солена вода на таа страна кај што имам болка... незнам шо магија е тоа, пробав али не поминува :toe:Чаре?
...физиолошки раствор (под претпоставка дека на тоа мислел за солена вода) често денес стоматолозите го применуваат за дезинфекција и плакнење на устата и мене ми беше чудно тој факт, еве нека потврди @Ilumious ,
...инаку можеби имаш проблем со темпоромандибуларен зглоб или TMJ, фактот дека наутро те боли тоа значи дека нешто се случува навечер додека спиеш, да речеме таа вкочанетост и болка на вилицата може да биде поради стегање на забите додека се спие или едноставно механичко џвакање во сон може да ги исрпува виличните мускули и доведува до болка наутро!
(инаку ваква појава може да има кога имаме проблеми со ушите, можна главоболка, чудни звуци поради промена во виличниот зглоб што мора стоматолог да те „ѕирне“, но ти не спомнуваш такви пречки),

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
За дезинфекција е ама јас мислам дека имаш парадонтален џеб некаде.

Kajgana Shop

На врв Bottom