Македонска берза

Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Videte kako dava dividenda KMB vo koj soodnos dobivka so isplata. Dividendata mislam ke bide za 2018 god bruto 320 den

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Можеш преку цфд или етф благородни метали или само хуи зависи колку ти е апетитот за ризик.
Дали можеби знаете дали ова би значело и можност за тргување со крипто валути?

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Дали можеби знаете дали ова би значело и можност за тргување со крипто валути?
Обично банката од која испраќаш пари не прави разлика во какви инструменти вложуваш и кои опции ги има брокерската кука, до сега одливот беше спорен.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
КМБ горе доле во рамки на очекувањата. Прогнозерите на 35М евра заборавија да го минусираат данокот на добивка, инаку ќе добиеа поточна цифра.

Тоа што загрижува се прогнозите за намалена добивка следната година. Јас ако се прашувам, и таа проекција тешко да ја остварат.

Битно да се примети дека во паричниот тек нема одлив за инвестицијата во Албанија, што значи тој одлив треба да се планира за 2019та.

Ќе биде интересна реакцијата на пазарот до крајот на неделава. Секој случај не гледам што би ја буткало цената на акцијата над ова ниво? Мислам дека и КМБ, и останатите банки, полека го стигаат пикот

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Дечки еве една иницијатива од мене за размислување.
Да направиме една Кајгана берза форумџиска забава некаде.
Ќе имаме шанса да се запознаеме, да размениме мислења, да се подружиме малце со крајна цел да си помогнеме еден на друг во инвестирањето, а сигурно и ќе научиме да се почитуваме повеќе помеѓу себе после забавата. :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
So ogled na toa sto se pokaza deka ne dovolno gi rabotat parite sto voobicaeno gi odvojuvaat po sekoja godina povtorno potenciram deka bruto od 500 denari e optimalno resenie .So valva dividenda sigurno se odi na 6000 a i ke bide pogolem stimul na menadzmentot idnata godina da bide po aktivna .Vaka komoditetot vo nivnoto nerabotenje se gleda vo rezervacijata od 50% 0d dobivkata?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Дечки еве една иницијатива од мене за размислување.
Да направиме една Кајгана берза форумџиска забава некаде.
Ќе имаме шанса да се запознаеме, да размениме мислења, да се подружиме малце со крајна цел да си помогнеме еден на друг во инвестирањето, а сигурно и ќе научиме да се почитуваме повеќе помеѓу себе после забавата. :)
Ова е фина идеја...

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Преска кога пишав за КМБ не дообјаснив добро па кога ќе дојде некој експерт ќе ме искара.
Планот за 2019 година и е 1,792 милијарди, а ако добро се сеќавам планот за 2018 и беше околу 1,250, оваа година наплатија од Фени и Брилијант и оној минус од 2,450 за резервации сега е близу 800, излегува дека од оваа стапка имаат плус 1650 или над 80% од нето добивката,
ја да сум шеф на банката не 250, ИЧ нема да дадам дивиденда сите пари ќе ги употребам за развој.

Имам кажано дека ОХБ е 100 пати подобра од КМБ, ама во КМБ можеш да направиш повеќе пари поради големата ликвидност,
сега што очекувам? да падне цената на акцијата, да даде 500 при ваков извештај треба да е луд Хари, а ако нема 500 нема 6000.[DOUBLEPOST=1548774201][/DOUBLEPOST]
2 мин ти требаат за да сватиш дека не ја бидува работата, ќе споредиш наскоро со ТНБ, СТБ и ОХБ и ќе ја видиш разликата.
Значи тие резервациите не се исти секоја година, лани биле 2,450м, сега близу 800м и не е профит 1650 туку како споредба со ланскиот,
онаа што загрижува е 10м евра (20%) помалку приход од основната дејност, додека од провизии земале 1м евра повеќе, и друг трошок што ми боде очи е зголемувањето на трошоците за плати од 113м денари (12-13%), којзнае колку провизии има лапнато раководството.

Ако и оваа година работат вака, Топлификација ќе биде само привремено решение,
банката од Тирана според поборниците за дивиденда треба да се купи од овие пари
Задржана добивка/(Акумулирана загуба) 1,819,874
плус сегашните вкупно 3600м од кој би требало да платат под 28м евра (незнаеме колку точно не кажаа колкав удел), значи на располагање има најмалку 1900м, па што мислете ќе дадат 60% од нив или ќе ги вложат за инвестирање да го оправат билансот,
плус имајте на ум дека мораат да имаат одреден процент што го има зададено народна банка за адекватност на капиталот, ми се чини дека беше над 12% (или 15-16% ако смениле нешто 2018).

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
ФИ 2018 на КМБ не ми буди никаква емоција ни позитивна, ни негативна . . . 2-3 милиони евра профит што ми фалат немора да се некој сигнал . . .
Приходите од камати драстично намалени што не е добро . . .
Трошоците за вработени зголемени за 13% . . .
Резервации на повисоко ниво од очекувањето што немора да е лошо . . .

Позитивни работи
се тие што во 4кв/2018 почнале да кредитираат повеќе, Превземени средства сведени на помалку од 3 милиони . . .

Искрено мислам дека има доста калкулантство и сметководствени акробации, дека играат со високото ниво резервациите . . . . Ова е мое претчуство што немора да е точно, но ретко кога ме излажало . . . . Ако постои потреба од толку високи резервации 7-ма година по ред Чифлиганец треба да се замисли малку . . .
Профитот во следните години нема да падне под 25 милиони евра и дека по било кој параметар КМБ е поефтина банка од СТБ, на ниво со ТНБ, но ТНБ подобро работи . . .
И покрај тоа што им паѓаат приходите од камати, тие имаат скриени ресурси и успеваат да стигнат до 50 милиони добивка пред резервации што е приближно исто со ТНБ и СТБ . . . . Но пазарната капитализација на СТБ е дупло повисока од ТНБ и КМБ . . .

Дивидендата ќе покаже доста работи... Све под 350 денари бруто ќе е разочарување за акционерите . . . Но со Хари никогаш не се знае тој има свои математика . . . мислам дека следните две три години КМБ ќе биде добра шанса на mse и дека Хари треба па направи добри пари и за себе и за екипата околу него . . .

p.s.
Инаку book-от на ОХБ е над 8200 денари, а p/b=0,8 . . . на сајтот на берза е грешно пресметан . . .

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
ти не излезе од Охридска?
Излегов од Стопанска банка Скопје .
Охридска ми е 1/3 од портфолио.
ОХБ е скоро дупло поефтина од СТБ според p/b, p/e и нема логика да излегувам . . .
И што би купил ако од таму излезам :).

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Izgleda deka pagjaat vo voda site onie smesni muabeti de Hari daval 400den.dividenda,a Cifliganec mu baral 600 I dr. Izmisljotini.Najverojatno dividenda of 320-350den.bruto.Sega e interesno da se tipuva kolku dividenda ke Dade STB???Dali TNB ke se izvadi za lanskoto razocaruvanje okolu dividendata?

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Izgleda deka pagjaat vo voda site onie smesni muabeti de Hari daval 400den.dividenda,a Cifliganec mu baral 600 I dr. Izmisljotini.Najverojatno dividenda of 320-350den.bruto.Sega e interesno da se tipuva kolku dividenda ke Dade STB???Dali TNB ke se izvadi za lanskoto razocaruvanje okolu dividendata?
Ne bi se slozil so tebe ocigledno e deka e vistina sto hari tipuval na 400 denari a ima prostor i za 600 !!
Najsmesno e sto ova e muabet mnoogu porano od 31.12.2018 sto potvrduva deka se se steluva kako se saka a deka mozelo i mnogu poveke ???
Kaj nas vo praksa a i vo bitie na covekot da zadrzi del od segasna realizacija za vo idnina .
Ne znam mozebi e strav od idni padovi pa si cuva rezerva za sledna godina no toa ne e realnost i ne vodi kon progres tuku kon stagnacija !!
Ne znam na tolku eksperti dali gledate kolkavi paricni rezervi ima KMB i zosto tolku mrtov kapital ako nema i nivna realizacija ?
Bitno menadzment ima vozen park kako da se barcelona a na utakmica edvaj cekaat sudijata da e od maroko za da go podmitat :)

Kajgana Shop

На врв Bottom