Најекономично греење и ладење

D

Deleted member 95595

Гостин
климите влагаат во дифрост(сув дифрост) на пониски температури од -5,,,-10 и кога воздухот е сув.но тој дифрост е краток.околу 2-3 мин.
твојата клима влага во дифрост сега на овие температури околу нула а нема мраз на надворешната ?
Da, pravat defrost. Sega konkretno ne znam od sabajle dosega dali pravat i kolku napravile defrosti zoshto ne dum doma, ama snoshti pravea defrosti wNite na 50 minuti.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
https://www.elipso.mk/kupi/inventor-inverter-klima-ured-life-pro-l4vi32-12wifir/

INVENTOR LIFE PRO L4VI32-12WiFiR
– Енергетска класа: A+++ (овде би одземал еден плус-посеверно сме А++)
– Плазма Јонизатор
– R32 Нов еколошки фреон за намалени трошоци за одржување
– Wi-Fi Ready

21,990.00 ден[DOUBLEPOST=1548674540][/DOUBLEPOST]

Јас имам две вакви, работат на високо зададена температура 26-30 степени. Повлекуваат 1500 вати, па намалуваат 1200 - 1300, модулираат со 400-500 вати . За разлика од обичната он/оф 12ка која ја имам во иста просторија трошат повеќе. Но со оглед дека ми треба моќност за побрзо да ја загреат просторијата, јас сум задоволен без разлика на потрошувачката.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Еве корисно видео како треба да се користи клима на греење, могу добро објаснето за тие што се почетници со греење на клими.

Последно уредено:
Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Brat, i jas ne razbiram sho e fintava so defrostive ama toa e shto e. Imam nekoe lichno mislenje deka cim klima pravi cesti defrosti znaci deka e losho dimenzionirana i optereteno raboti. Ti go velam ova deka se javiv kaj drugi korisnici na istava WN klima, i na nieden od niv ne ni im beshe poznat konceptot defrost i ne znaeja da mi kazat dali im pravele ili ne. A edniov 40/45m2 stan gree so wN35kava. Prezadovolen, 2ra sezona mu bilo ova. I drugiov shto ja imashe WN25kava vo spapna 16mw mi rece "ne se misli, zemaj ja odma klimava, preekonomicna, ova, ona." Dvajcata ziveat vo stanovi so izolacija. Ne znam shto da kazam.
Im praite samo antireklama na klimive vo korist na shitkacive prodavaci na Gree ti grees objekt vo koj temperaturata padja na 6 stepeni toa ti e isto kako da grees komora za ladenje tebe ti trebaat dve trajnozareci so cetiri kubika drva mesecno za da se zagrees

https://m.youtube.com/watch?v=_v6_OPqUKJA.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
nemoj da tvrdis neshto za koe shto ne mozes da si siguren. Nieden prozor ne mi propushta, odlixhno dihtovaat, se e vo red, a za 5 minuti 1-2 strpeni pagja temperaturata koga ke prekinat so duvanje klimite.
Кај мене, кога се топлам со климата, кога ќе застани за дефрост температурата паѓа за 1.5-2с.
Ne mislev nisto loso, samo sakav da ja naglasam poentata deka iako i jas nemam termofasada i zagubata na toplina kaj mene e mnogu pomala, greenjeto na Hansolot, kako sto kazav prethodno ne mi e isplatlivo na ovie temperaturi.

Kaj vas ne samo sto zagubite se mnogu pogolemi, tuku klimite uspevaat da zagreat i toa ekonomicno, so ogled na zagubite koi gi ima prostorot, po se izgleda mnogu poekonomicno od kaj mene.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
https://www.elipso.mk/kupi/inventor-inverter-klima-ured-life-pro-l4vi32-12wifir/

– Плазма Јонизатор
– Wi-Fi Ready

21,990.00 ден[DOUBLEPOST=1548674540][/DOUBLEPOST]

овој што ставил црево за одвод од клима во фасада треба да го дислоцира.
нека не прави експерименти.
може да му замрзне,може да му се напуни со ѓубре...ќе ја ебе фасадата :)
Бајаги плусеви треба да одземеш зошто си пишува дека е SCOP 4 климата.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.880
Поени од реакции
10.881

– Плазма Јонизатор
– Wi-Fi Ready

21,990.00 ден
Ова како Мидеа по решетката? За тие пари ваљда супер е,само ми е криво што немаме пристап до чиста Мидеа од повисока класа :(

Член од
30 јуни 2008
Мислења
1.983
Поени од реакции
1.264
Ова е Гри, не е Мидеа, барем така кажаа продавачите, а и овде на форумот тоа е потврдено од Гри фановите.

Член од
17 август 2017
Мислења
31
Поени од реакции
12
Дечки, може да ми дадете мислење за климава ? GREE Fairy LCLH GWH112ACC-K6DNA1D
Ми треба за 35 м2 просторија без изолација ( во куќа )

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Значи колку подобра дестинација за купување клими е Грција... овде 3-4-5 бренда со по 2-3 модела исти мoдели и исти цени со години и години! Многу голем избор на добри клими кај јужните соседи ... и поевтинуваат постарите модели од година две!? Ми текна на муабетот клима за 10-12 квадрати, за што некој прашуваше на темава, па ми падна во око... оваа лепота https://www.fujitsu-general.com/g-eu/products/split/wall/ashg09llcc.html за спални детски или мали соби 12-18м2 одличен избор! И евтина, кај јужниве соседи 390Евра! Се договориш да ја симнат евро под 350 евра (или бар да ја пишат така на ф-ра) и грабаш и носиш без царина, клима која ќе ги изеде сите 09ки овде (освен оние Арктик -30 што чинат +40 карти) Нема лага нема превара има Eurovent! Со капацитет за греење 3kW, (od 0.9 - 3.8kW) na -10*С (за 09ка) одлични 2,3kW... кој умее и при следното одење би му исплатиле ми се чини дел (12-15%) од данокот! Ќе испадне така климава малку над 20К Денари, а доста квалитетна!
и да, стара добра R410A! :)

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Дечки, може да ми дадете мислење за климава ? GREE Fairy LCLH GWH112ACC-K6DNA1D
Ми треба за 35 м2 просторија без изолација ( во куќа )
Многу подобар избор е Фаири неголи било кој Виваккс или Хаиер за слична цена....ама како за куќа и тоа без изолација (и локација Кичево?) посигурен избор ти е Хансол. Досега со што се греевте, дрва ?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.880
Поени од реакции
10.881
Ај некој поупатен од мене да ми помогне околу ознаките на фуџитсу :rolleyes:
Кај нас има една ASYG-12LMCE /ASYG 12KMTA
По логика првата ознака е за внатрешната,втората за надворешната...барем така мислев.На интернетов(сајтови од соседството) никако не ја наоѓам оваа комбинација o_O.Или првата ознака лмце,ама со друга надворешна.... или обратно кмта,ама со друга внатрешна o_O
Може и ја нешто грешка правам... плс хелп

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Ај некој поупатен од мене да ми помогне околу ознаките на фуџитсу :rolleyes:
Кај нас има една ASYG-12LMCE /ASYG 12KMTA
По логика првата ознака е за внатрешната,втората за надворешната...барем така мислев.На интернетов(сајтови од соседството) никако не ја наоѓам оваа комбинација o_O.Или првата ознака лмце,ама со друга надворешна.... или обратно кмта,ама со друга внатрешна o_O
Може и ја нешто грешка правам... плс хелп
Taa kombinacija što ja ima na eurovent baraja. Samo edna bukva menuva mnogu

Kajgana Shop

На врв Bottom