Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Каков проблем направи мразулчето? Не разбирам. Не е мраз па да удира, туку мразулец. Кој ќе се скрши при најмал допир

D

Deleted member 95595

Гостин
Каков проблем направи мразулчето? Не разбирам. Не е мраз па да удира, туку мразулец. Кој ќе се скрши при најмал допир
epa i mene me chudi brat. Fakticki na cela perka na nadvoreshnata edinica na vrvovite imashe mrazulci i vo krugot okolu nea mraz imashe oformeno i grebenje se slushashe. Koga napravi defrost, pocna so vrtenje, go "plukna" mrazot i prekina zvukot. I mene me chudi kako mraz moze da pravi problem taka koga faktichki treba da se skrshi. Ne znam.

Член од
23 ноември 2017
Мислења
122
Поени од реакции
85
Pred mesec staviv gree klima 5.5 raboti 24/7 bez prestan smetka mi stigna 6.350 vase mislenje nemam iskustvo nov sum vo ovie raboti mozebi e smesno so prasuvam sakam vase mislenje

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Pred mesec staviv gree klima 5.5 raboti 24/7 bez prestan smetka mi stigna 6.350 vase mislenje nemam iskustvo nov sum vo ovie raboti mozebi e smesno so prasuvam sakam vase mislenje
ako ti e za 30 m2 e mnogu ako e za 70 m2 e top ako e za 55 m2 e prosek
i toa e smetka za se vo domot?grees drugo nesto so drugo grejno telo ili samo klimata e?
Sto klima e?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Супер ти е сметката.

Мразулчиња ги пипнува перката пола милиметар. И прави такво звукче тики тики. Не се крши зошто премалце го пипнува. Затоа кога има дефрост малце ќе се мрдне подоле-погоре или ќе го потстопи малце и перката ќе го допре мразулчето наместо на пола милиметар на 1-2мм и ќе го скрши.

На било која клима бидејќи изменувачот е ладен и низ него влече воздух прави мразулци. Само наместо да се вертикални како кога капат од олук, овие се хоризонтални зошто дува хоризонтално. Ама се многу тенки и траат од еден до друг дефрост.

Кога ќе се испрља изменувачот од надворешно ѓубре помалку ќе се нафаќаат мразулци зошто неможат да се држат толку цврсто кога е прљаво.

D

Deleted member 95595

Гостин
Супер ти е сметката.

Мразулчиња ги пипнува перката пола милиметар. И прави такво звукче тики тики. Не се крши зошто премалце го пипнува. Затоа кога има дефрост малце ќе се мрдне подоле-погоре или ќе го потстопи малце и перката ќе го допре мразулчето наместо на пола милиметар на 1-2мм и ќе го скрши.

На било која клима бидејќи изменувачот е ладен и низ него влече воздух прави мразулци. Само наместо да се вертикални како кога капат од олук, овие се хоризонтални зошто дува хоризонтално. Ама се многу тенки и траат од еден до друг дефрост.

Кога ќе се испрља изменувачот од надворешно ѓубре помалку ќе се нафаќаат мразулци зошто неможат да се држат толку цврсто кога е прљаво.
Znaci vo princip ne bi trebalo da i shteti na klimata, nego samo shto e neprijaten zvukot?

Член од
23 ноември 2017
Мислења
122
Поени од реакции
85
Za 45m2 a sega sega sum na rabota koa ke bidam doma ke ja pisam podetalno markata
Za se e smetkata
Ne palam nekoe drugo grejno telo

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Да, се случува на секија клима зависно од условите. Само може да не забележи никој зошто сама ќе си го среди тоа со дефрост.

Клима грее на тој принцип со замрзнување на изменувачот надворешен. А мразот има неправилна форма.

Не е ова од доле мраз насобран па да е проблем, туку странични мразулци.
Znaci vo princip ne bi trebalo da i shteti na klimata, nego samo shto e neprijaten zvukot?

Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Прашање за математичари или искуство за сметкиве месечно во khw сепак сите то не интересира сметките
Пример да земеш две клими скоз исти едната со Capillary другата со EEV/EXV (соба уба изолазија) знам голема улога има м2 и климата модело али се надевам че разберете ... capillary vs eev колку % има загуба capillary

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Прашање за математичари или искуство за сметкиве месечно во khw сепак сите то не интересира сметките
Пример да земеш две клими скоз исти едната со Capillary другата со EEV/EXV (соба уба изолазија) знам голема улога има м2 и климата модело али се надевам че разберете ... capillary vs eev колку % има загуба capillary
Vidi ovde
Ovde isto, za da se naucat prodavacive na modeli bez EEV, samo kapilara-cevce, kako Aeri primer nemoze da ima ista cena so modeli sto imaat vgraden EEV.

Последно уредено:
Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Vidi ovde
Ovde isto, za da se naucat prodavacive na modeli bez EEV, samo kapilara-cevce, kako Aeri primer nemoze da ima ista cena so modeli sto imaat vgraden EEV.
Знам како работат двете најважно е да си стоплен дали била капирала или еев без разлика дали е која е климата најважно е kwh на месечно .. за ценава потполно се сокласувам

Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Чек сеа немие јасно оваа работа на капира си работи се убо 500-400-200 постигнува 23ц во собата се гаси после 1сат пак се уклучува ако паднала 21 дува ладен/млак воздух ? то греачите на компресор имаа улога тука или тие се за да не замзне на -20 или -50 :)

Kajgana Shop

На врв Bottom