Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Nikoj ne me izlazal,so ogled deka vo salonite kaj site vas pa i vo Gree rabotat devojcinja sto pojma nemaat od klimi ali vazno e imaat dekolte i karmin taka da u sustina e sam sebe zaebal sekoj sto zemal klima.Ne utnav za mnogu ;)
U Zabuluda si, toa moze bilo na pocetokot i pred 3godini, ja sum gi obucil mnogu dobro i takvi klimi "3,5ki" kako tvojata "5,5ka" sea ni za 35m2 ne preporacuvaat devojkite pojse od tebe znaat....a kaj tvoite "Inzenjeri"-prodavacici bez karmini i dekoltea sto ti ja upikale onie od Taftalidze uste im ja butaat na drugi i za 50m2....citam na nivniot FB sto pisuvaat, a ti demantiraj ako ne e taka.

Последно уредено:
Ако ништо страшно, нашиве луѓе се учат на сопствени грешки;)
Генерално во куќа 1 клима во просторија од 35 м2 па и нагоре е грешка, што поради оптеретувањето, што поради лошата дистрибуција на топлина. Плус сите 5,5 имаат помал СЦОП од 3,5 и 2,5 ките. Сега кога би правел план би купил 2 клими во дневниот простор( 3,5 ка +2,5) наместо 5 ка и по една помала(2,5) во спалната и работната.
Mozebi dve ke bese popametno no i vaka kukava ko elka nakitena so klimi e ,uste edna nadvoresna ke bese premnogu.[DOUBLEPOST=1548530148][/DOUBLEPOST]
U Zabuluda si, toa moze bilo na pocetokot i pred 3godini, ja sum gi obucil mnogu dobro i takvi klimi "3,5ki" kako tvojata "5,5ka" sea ni za 35m2 ne preporacuvaat devojkite sto pojse i od tebe znaat....a kaj tvoite sto ti ja upikale onie od Taftalidze uste im ja butaat za 50m2....citam na nivniot FB sto pisuvaat, a ti demantiraj ako ne e taka.
@Strelec Bev vo noviot salon vo Aerodrom pred da go zemam Mirai to vidov razgovarav znam sto zboram ,samo ne sum siguren okolu dekolteto ;)
A kaj moite,t.e kaj mene zabi se pravat
Energija ne mi e nisto ,samo firma ko firma inace prv izbor mi bese Daikin ali radi xxx pricini ispadna Toshiba.

Последно уредено:
Ново Пвц, нов стан, добро изолиран. 5К еур макс. За топлотна пумпа не иде у предвид ако мислиш :)
Ехее со 5к еур можеш цел хидросет да го купиш сосе дуќанот во центар.

Зависи од распоредот една јака 5.5ка, Daikin земаа неколкумина тука и ако најдеш Митсу ФХ35 и ќе завршиш работа.

Ново Пвц, нов стан, добро изолиран. 5К еур макс. За топлотна пумпа не иде у предвид ако мислиш :)
Ubavo ke e ushte ako mozes skica na stanot da postiras tuka za da ti dadat dobar predlog za postavuvanje na kolku i kakvi klimi. A ako e otvoren prostor, takva izolacija so 3* 5,5ki ke si zavrsis komplet rabota, a toa ti se negde 3000-4000€, zavisi koi klimi bi gi staval.

Зависи од распоредот една јака 5.5ка, Daikin земаа неколкумина тука и ако најдеш Митсу ФХ35 и ќе завршиш работа.

Викаш со една ќе решам и греење и ладење?

@Strelec Bev vo noviot salon vo Aerodrom pred da go zemam Mirai to vidov razgovarav znam sto zboram ,samo ne sum siguren okolu dekolteto ;)
Eheee ne sum bos, znam deka bese i nenosam dekolte.....a ti si izleze naopacki, i ja znam sto zboram, ti drzi se do hartiite i broi defrosti sea.
Mirai klima li e ? Znaes deka ima zamena na toj Mirai model so ponova verzija oti problem imaa so osnovnata.....i ti imas E1 Suzumi zameneta za E modelot....mislam i razlicni kompresori imaat tie 2 modeli...zemi proveri razlika E1 vs E :)

da ne mu se malku samo dve? Jas mu napishav 3*5,5ki cisto da znae deka buszetot mu e sosema dovolen za kvakitetni klimi da si stavi i da nema nikakov problem, ama samo dve da stavi da ne e knap nekako?[DOUBLEPOST=1548530656][/DOUBLEPOST]
Викаш со една ќе решам и греење и ладење?
ne so edns, za dvete ti vika da gi zemes.

Eheee ne sum bos, znam deka bese i nenosam dekolte.....a ti si izleze naopacki, i ja znam sto zboram, ti drzi se do hartiite i broi defrosti sea
Ako si zensko so kostenliva kosa sme se promasile :confused:
I jas znam sto zboram za sobata devojkata mi ponudi se 3.5 kw od eco lclh do hansol nit za izolacija prasa nitu kubatura.
I okolu difrostite denes sum doma i dali napravi 3 za cel den.

Последно уредено:
Добро изолиран простор, уште ако е со добра ориентација во основа можеш да го грееш со 1*5,5 и 1*3,5
http://www.energosistem.com.mk/m-50-50-3
http://www.energosistem.com.mk/m-35-35-3
се на се 2600-2700 евра
@exlexmk Probaj vaka, stavi 5,5ka i 3,5ka ama dobri da se ke vidis kako ke ti bide. Vo sekoe vreme mozis da pristavis ushte edna klima ako ispadne deka ne ti e dovolno.

@exlexmk Probaj vaka, stavi 5,5ka i 3,5ka ama dobri da se ke vidis kako ke ti bide. Vo sekoe vreme mozis da pristavis ushte edna klima ako ispadne deka ne ti e dovolno.
Јас со послаби клими греам куќа 63 м2, по таа аналогија со овие 2 мицу во стан треба без проблем да грее 80 м2 па и резерва да има.

Pogresno racunas, aj u povrsina smetaj, koja povrsina na izmenuvc ke zabeli pobrzo, taa pomalata ili onaa pogolemata? Smetaj i dali e ednoredn ili dvoreden sve toa moze da se svede na ednoreden ako se odmota....ama povrsinata e bitna
Пак ќе се вратам пред некој ден кога беа маглите. Кај мене даикинот правеше дефрости на 45/50 минути. Премногу вода истекуваше после дефростот(поплава беше). Грејам 33м2 втор спрат куќа. Плафонот е плоча-таван кој не се грее. Подот се загрева само 16м (пола соба). Во собата имам 4 балконски врти и еден двокрилен прозорец со обично термопан стакло, дограма дрвена не е пвц. Северен ѕид преку цела соба 10м неизолиран (фасадиран).
Братми кој се наоѓа на 1.5км од мене има Сooper&Hunter 3.5kw. Тој загрева 37м2 стан нова градба со 10см топ изолација и топ дограма. Над и под неговиот стан просторот не се загрева.Само да напоменам сите материјали со кои е градена зградата се донесени со шлепери од Аустрија.Нема ниту една вреќа цименто купено во Македонија. Дограмата е саламандер. Кај него истиот ден климата правеше дефрости на 2 ЧАСА. Инаку надворешната едниница кај него е поставена на северо-исток а кај мене на југо-исток.
Незнам кај мене или кај него каков изменувач носат климите(двореден или еднореден) меѓутоа кај мене после дефрост за 15 мин беше бела целата, а додека кај него после 1час работа после дефрост климата беше само до пола бела на горниот дел немаше ништо. Кај мене истовремено побелуваше секаде а кај него одоздола нагоре.

da ne mu se malku samo dve? Jas mu napishav 3*5,5ki cisto da znae deka buszetot mu e sosema dovolen za kvakitetni klimi da si stavi i da nema nikakov problem, ama samo dve da stavi da ne e knap nekako?[DOUBLEPOST=1548530656][/DOUBLEPOST]
ne so edns, za dvete ti vika da gi zemes.
3.5+5.5=9, ама 9кв на -7 температура, не лажни 3.5ки

Јас со послаби клими греам куќа 63 м2, по таа аналогија со овие 2 мицу во стан треба без проблем да грее 80 м2 па и резерва да има.
Jas kako so go razbrav ce grej 150m2 a ne 80m2, 80m2 mu se otvoren prostor taka da so dve klimi ne brka rabota. Mozda pa I jas da sum greska za prostorot. Najdobro e edna skica da se prikachi za podobro da se vidi I da se dadi podobar odgovor.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom