Најекономично греење и ладење

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Decki, vo princip vo 9m2 soba se stava klima?
Ако е до принцип тогаш не;), но ако ти треба таму и плус успееш да ја усмериш да дува и преку вратата и да грее некој друга просторија или барем да помага на друга клима, тогаш да :).
Значи се зависи дали ќе биде користена само за тие 9 м2, за кои е неисплатлива или може и за повеќе простории, е тогаш вреди да се думаш.

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
A ako se koristi sobata 24casa kolku ke ti izleze smetkatA so panel 1.5kw.
A sto mislis toj panel raboti non stop?gree 15 min pa pauza 45 min doaga potros.od 345 w na saat a so klima vo 09m2 koja modulacija?ke rab pa ke iskluci ke oladi pa pak ke rab.Ako mu treba i za ladenje togas ok.Jas staviv vo spalnata kaj sin mi 16m2 zs treba ladenje vo leto inace panelot ja zagrevase bezprekorno so mala potrosuvacka na eft.struja.Razlikata vo potrosuvacka bi ja nadopolnil po 10-15 god kolku sto e zivotniot vek na e-uredi.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
A sto mislis toj panel raboti non stop?gree 15 min pa pauza 45 min doaga potros.od 345 w na saat a so klima vo 09m2 koja modulacija?ke rab pa ke iskluci ke oladi pa pak ke rab.Ako mu treba i za ladenje togas ok.Jas staviv vo spalnata kaj sin mi 16m2 zs treba ladenje vo leto inace panelot ja zagrevase bezprekorno so mala potrosuvacka na eft.struja.Razlikata vo potrosuvacka bi ja nadopolnil po 10-15 god kolku sto e zivotniot vek na e-uredi.
Od tvojot model Mirai ima i 5ka.i 7ka.I tie imaat nekoja namena.
Eve potrosuvacka vo dve detski sobi
Eve suzumi 10 vo 10m2 vo poslednite 17dena i 22casa ima potroseno
20190123_083807.jpg

I fh25ve vo 15m2 vkupno dosega od koga se pocna so greenje
20190121_222530.jpg

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Za nekoi 1000evra za komplet (vnatresna+nadvoresna) se naogjaat 3,5ki kanalski edinici koi se idealni da se pokrijat primer: 2 spalni sobi (10+15m2), hodnik i eventualno kupatilo.
So instalacija ke fati mozda 1500evra ama e top resenie kako za modulacija taka i za pokrienost na prostor vo m2 so samo edna klima.
Posebno za nekoj sto e vo kukja i plafonot mu e neiskoristen tavan na koj ke se pusti cela instalacija.
duct6.jpg
Za stanovi e malce pozafrknato za instalacija zaradi busenja i spustanje plafon, a najgolem problem se nosackite gredi....no ne sekade e problem, vo 80% slucaevi e izvodlivo vakvo resenie.
duct5.jpg
Po dve vakvi resetki na tavan edna za izduv i vtorata za usis ni klima gledas vnatre ni nisto, cista rabota.
Regulaciijata e preku zican kontroler koj se postavuva vo edna od sobite i tamu meri senzorot kolku e temperaturata i dali e postignata, kolku ke e vo taa soba tolku i vo drugite ke bide...moze da se rakovodi i preku senzorot na usis...imaat poveke regulacii zavisno od modelot.
duct.jpg

Последно уредено:
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Za nekoi 1000evra za komplet (vnatresna+nadvoresna) se naogjaat 3,5ki kanalski edinici koi se idealni da se pokrijat primer: 2 spalni sobi (10+15m2), hodnik i eventualno kupatilo.
So instalacija ke fati mozda 1500evra ama e top resenie kako za modulacija taka i za pokrienost na prostor vo m2 so samo edna klima.
Posebno za nekoj sto e vo kukja i plafonot mu e neiskoristen tavan na koj ke se pusti cela instlacija.
Za stanovi e malce pozafrknato za instalacija zaradi busenja i spustanje plafon a najgolem problme se nosacikite gredi....no ne sekade e problem, vo 80% slucaevi e izvodlivo vakvo resenie.
Прегледај го приврзокот 203655
Po dve vakvi resetki na tavan edna za izduv i vtorata za izduv ni klima gledas vnatre ni nisto, cista rabota.
Прегледај го приврзокот 203656
A kondenzatot kade odi?kako e reseno?
So 1500 e moze da se pokrijat 2 sobi hodnik i kupatilo?znaci izmisleno za moevo podkrovje koga ke go dopravam:cool: togas ke imam 3 sobi hodnik i toalet znaci 2000 e.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.971
Поени од реакции
11.272
Posebno za nekoj sto e vo kukja i plafonot mu e neiskoristen tavan na koj ke se pusti cela instlacija.
Za stanovi e malce pozafrknato za instalacija zaradi busenja i spustanje plafon a najgolem problme se nosacikite gredi....no ne sekade e problem, vo 80% slucaevi e izvodlivo vakvo resenie.
Прегледај го приврзокот 203655
Po dve vakvi resetki na tavan edna za izduv i vtorata za izduv ni klima gledas vnatre ni nisto, cista rabota.
Прегледај го приврзокот 203656
Кога веќе се спомнуваат неконвенционални решенија(барем за нашава држава),би дополнил дека и heat recuperator е екстремно практично па дури и препорачано решение!
На запад е стандард кај “еко” и “пасивни” домови.Нормално греењето треба да е решено во старт,ама чисто да го спомнам како опција.Плус и не се нешто екстра скапи... како една клима отприлика.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
A kondenzatot kade odi?kako e reseno?
So 1500 e moze da se pokrijat 2 sobi hodnik i kupatilo?znaci izmisleno za moevo podkrovje koga ke go dopravam:cool: togas ke imam 3 sobi hodnik i toalet znaci 2000 e.
Edna vnaatresna imas, kondenzot kaj ovie se nosi so PPR cevka ne so crevo, i obicno idat so vgradena pumpa za kondenz koja moze i nagore da frla voda....pak rasprasaj se, sve zavisi od model do model, no voglavnom kanalskite imaat vgradena pumpa za kondenz.
Crevata za dovot na vozduh se izolirani odnadvor taka da kondenz nema da se pojavi pri ladenje.[DOUBLEPOST=1548365578][/DOUBLEPOST]
Кога веќе се спомнуваат неконвенционални решенија(барем за нашава држава),би дополнил дека и heat recuperator е екстремно практично па дури и препорачано решение!
На запад е стандард кај “еко” и “пасивни” домови.Нормално греењето треба да е решено во старт,ама чисто да го спомнам како опција.Плус и не се нешто екстра скапи... како една клима отприлика.
Idealno resenie e Kanalska + Rekuperator,....samo ogromen problem e kaj nas sto nemozes da najdes stan so ramen tavan (bez nosacki gredi) i normalna visina za da go izvedes toa.
Za kukja e drug muabet, samo treba uste vo gradenje da se isproektira plafonot da e nekoi 2,9m visina (namesto 2,6m), posle se spusta plafonot so gips na 2,6 a vo tie 30cm ke vleze cela instalacija-ventilacija.

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
abe za bratuched mi od Grcija prashuvam. Toj saka da stava 4 klimi od koja ednata bi mu bila vo 9m2 soba kaj majka mu. I jas mu vikam da kupi panel nekoj so dve podesuvanja 1,25/2,50kw so termostat i da go stavi na najmala jacina panelot bidejki taa soba samo za spienje ja koristi majka mu. Ke se priklucuva na nekoj nov snabduvac na struja kade ke ima 0,06€ za kw, nema skapa/evtina struja. Ke stava FH35 vo dnevnata, ASYG18LFCA ili FH50 vo salonot, SF25 kaj nego vo sobata, a vo taa 9m2 soba isto saka klima ama i mene nekako preterano mi izgleda da stavi klima tamu.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
abe za bratuched mi od Grcija prashuvam. Toj saka da stava 4 klimi od koja ednata bi mu bila vo 9m2 soba kaj majka mu. I jas mu vikam da kupi panel nekoj so dve podesuvanja 1,25/2,50kw so termostat i da go stavi na najmala jacina panelot bidejki taa soba samo za spienje ja koristi majka mu. Ke se priklucuva na nekoj nov snabduvac na struja kade ke ima 0,06€ za kw, nema skapa/evtina struja. Ke stava FH35 vo dnevnata, ASYG18LFCA ili FH50 vo salonot, SF25 kaj nego vo sobata, a vo taa 9m2 soba isto saka klima ama i mene nekako preterano mi izgleda da stavi klima tamu.
Neka gi razgleda kanalskite na grckiov sajt i neka racuna deka so edna vakva barem dve sobi pokriva + hodnik....u hodnik ke ja stavi na tavan/plafon vnatresnata i barem 2 sobi levo desno ke ladi-gree, plus hodnikot a i nekoe kupatilce moze da vleze u kombinacija.
Samo mora da znaes deka ovie kanalski se so slab potis, ne se Komercijalni uredi pa nemozat so kilometri da izbutkaat vozduh niz kanal, crevata za dotur ne vozduh treba da se na malo rastojanie dokaj 5m do 10 najveke vkupno za 3,5kite, za pojakite moze i podolga instalacija da ima.
https://www.skroutz.gr/c/1701/epaggelmatika-klimatistika-inverter/m/292_298_1800_2448_3784/Midea_or_Fujitsu_or_Daikin_or_Gree_or_Inventor/f/486137/kanalato.html?order_dir=asc

Imas primer Fujitsu 24.000btu kanalska za 1500evra
https://www.skroutz.gr/s/3313402/Fujitsu-ARYG24LML.html
Servisno za istata
https://www.fujitsuklima.hu/vmfiles/attachments/sm/fj_sm_aryg24lmla_aoyg24lala.pdf
kompresorot e Made in Japan (zaradi ona F vo oznakata) DA150A1F-20NA, 4-polen e kompresorot ama ke vrsi rabota, za greenje vo Grcija i za 100m2 ke zavrsi rabota :)
https://www.fujitsu-general.com/uk/products/split/msp-duct/aryg24lmla.html

Sea tuka ima mnogu igri so ceni, kapaciteti, baska funkcii i sve toa ne e bas isto....primer imas i jaka 14ka kanalska od Fujitsu so skoro ista cena kako gornata 24ka so malce pomal kompresor DA130A1F-25NA, a pa i 20evra e poskapa 14kava. Sve si ima zasto i kako, 14kava e poblisku do 18ka, a 24kata e pojse 18ka nego 24ka ama kolku pari tolku i muzika.
https://www.skroutz.gr/s/3313329/Fujitsu-ARYG14LLTB.html
https://www.fujitsuklima.hu/vmfiles/attachments/sm/fj_sm_aryg12-14-18lltb_aoyg12-14-18lall.pdf

Последно уредено:
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Abe geec si ti? Mnogu se rasfrlas so skapi klimi po doma:):) Mitshubishi,trebalo poeftini da zemes.
Panelite se so termostat vnatre ne rabotat nonstop gi mestis na odredena vrednost treba da vidis kolku ti odgovara i tolku.JAs vo mojata spalna imam 13 m2 e i na najladnoto koga bese go uklucuvav raboti dur zgree edno pola saat a potoa se uklucuva od vreme na vreme ,izmisleni se za na eftina tarifa,

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Na geecot 3000 evra ne mu ginat so izborov na modelive...edna TP vozduh-voda ke potrosi za na zid t.e zidni mesto podno :)
Nego Panelkite-"izmisleni za eftina tarifa" kako toa go resavaati pa znaat koga e tarifata eftina a koga ne e?.....koja logika ima ili programator edna panelka za da great u eftina a vo skapa ne?
Ne zaebavaj....
eftinata e preku nokj a togas nema ni da ima potreba od panelka, togas TPecka mozda ima logika da se pusti, samo u 9m2 tesko i da ja upikas Termo Peckava.
A za 2ta saata eftina od 14~16h nema sansi da se isprogramira panelkata da gree pojako bez nekoi dodatni programatori, a tie 2saata u denot deka nesto ke promenat vo proseck potrosnja za 24saaat greenje nema sansi da promenat nesto nad 5%.
Koga eden inverter od 500~600evra so dobra modulacija ke raboti na 200W prosek u ladnoto, vo toploto tie 200W ni pola den nema da gi trosi i ke stoi ugasena isto kako i panelkata....znci klimata ke ja izlapa investicijata so panelkata za 2godini a ne za 5 ili 10godini.

Последно уредено:
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Na geecot 3000 evra ne mu ginat so izborov na modelive...edna TP vozduh-voda ke potrosi za na zid t.e zidni mesto podno :)
Nego Panelkite-"izmisleni za eftina tarifa" kako toa go resavaati pa znaat koga e tarifata eftina a koga ne e?.....koja logika ima ili programator edna panelka za da great u eftina a vo skapa ne?
Ne zaebavaj....
eftinata e preku nokj a togas nema ni da ima potreba od panelka, togas TPecka mozda ima logika da se pusti, samo u 9m2 tesko i da ja upikas Termo Peckava.
A za 2ta saata eftina od 14~16h nema sansi da se isprogramira panelkata da gree pojako bez nekoi dodatni programatori, a tie 2saata u denot deka nesto ke promenat vo proseck potrosnja za 24saaat greenje nema sansi da promenat nesto nad 5%.
Koga eden inverter od 500~600evra so dobra modulacija ke raboti na 200W prosek u ladnoto, vo toploto tie 200W ni pola den nema da gi trosi i ke stoi ugasena isto kako i panelkata....znci klimata ke ja izlapa investicijata so panelkata za 2godini a ne za 5 ili 10godini.
ako grees non stop da od iskustvo ne e pozelno da se grees na paneli bidejki ke bankrotiras :D
No na spalna soba koja ja koristis navecer za greenje a noke e eftina struja duri i dva i pol pati poveke da trosi panelot od klima so 300 w ne ja vrakas investicijata za pod 10 god za klimi od nad 30000 den ne za klimi od 18000-20000 den.
Da nemav potreba od ladenje zs e podkrovlje nemase da stavam klimi vo spalnite razlika bi imal 500 do 700 den vo greenje megu panel i klima za ednata spalna so inverter i investicijata ne se isplati no komforot i ladenjeto vo leto nema cena.

D

Deleted member 95595

Гостин
Abe geec si ti? Mnogu se rasfrlas so skapi klimi po doma:):) Mitshubishi,trebalo poeftini da zemes.
Panelite se so termostat vnatre ne rabotat nonstop gi mestis na odredena vrednost treba da vidis kolku ti odgovara i tolku.JAs vo mojata spalna imam 13 m2 e i na najladnoto koga bese go uklucuvav raboti dur zgree edno pola saat a potoa se uklucuva od vreme na vreme ,izmisleni se za na eftina tarifa,
Da, geec sum, :) Abe ne e deka se skapi iskreno. Fujitsu LFCA18 tamu e 860€, somnitelno niska cena, klimata e so pDedign 5,2kw. FH50 e 1200€, a SF50 kaj nas e 75 bona, a SF25 e 600€. taka da za negov standard ne se skapi, a saka japonski kvaliteten brend da stavi.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
ako grees non stop da od iskustvo ne e pozelno da se grees na paneli bidejki ke bankrotiras :D
No na spalna soba koja ja koristis navecer za greenje a noke e eftina struja duri i dva i pol pati poveke da trosi panelot od klima so 300 w ne ja vrakas investicijata za pod 10 god za klimi od nad 30000 den ne za klimi od 18000-20000 den.
Da nemav potreba od ladenje zs e podkrovlje nemase da stavam klimi vo spalnite razlika bi imal 500 do 700 den vo greenje megu panel i klima za ednata spalna so inverter i investicijata ne se isplati no komforot i ladenjeto vo leto nema cena.
Koga vo spalnite ke imas izrasnati deca-tinejgeri so zatvoreni vrati i za sekoja soba ke ti treba posebno greenje drugacie ke pravime matematika.....sea i mene mi se mali decava pa site vrati doma ni se otvoreni, i samo 2 klimi-inverteri ni se dovolni za 4sobi so 3 spalni greenje-ladenje....ama utre ke bide drug problem koga ke porasnat decava i sekoj ke zatvori vrata od spalnata-detskata dali mu dosol drugar ili zenska sveedno. Togas so edna klima nema da mozeme 2~3 sobi-spalni da pokrivame.
A panelki da stavime pa posle i ladenje da bide problem pa da baraat i klima za ladenje za sekoja soba kaj e esapot.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom