Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
А преку 2 години?
Половина држава ти е залепена на државна цицка, како ќе ги убедиш дека приватниот сектор е подобар?
Останатиот дел работат за нив, да ги ухлебат џаболебарите.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
За лекови 3000, еве 4000 нека се. Значи од пензија 12000, им остануваат 8000, тоа за еден пензионер малку ли е па мора и на пазар да продава? Плус ако некој е болен нека не излегува надвор, ќе му се влоши состојбата.
Со овој закон не само што се подобрува макро-економската политика, туку и се грижи за здравјето на метеропатите. Две во едно(y).

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Ај нека биде како ти што викаш. И што од ситните ли риби почнаа сива економија да сузбиваат? До тие пари дојде, со тие буџет да се полне.
А на политичарите малку ли им се 90.000ден плата па мора сите фирми да имаат и тендери да лапаат?
Е ама ти не знаеш дека се мењаат мислења кога ќе се вработиш под државно.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.964
Поени од реакции
41.274
Законот за јазици не се праќа во венецијанската комисија затоа што Каракамишева била член во истата комисија. Изјава на Бујар.

Хахаха па до кога ќе барате изговори за да си ја потврди вашата криминална работа. Се што направија до сега е против уставот, за кого многу се залагаа во времето на режимот. У уста да ве гаѓам шарени куртончиња.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.794
Поени од реакции
37.796
За лекови 3000, еве 4000 нека се. Значи од пензија 12000, им остануваат 8000, тоа за еден пензионер малку ли е па мора и на пазар да продава? Плус ако некој е болен нека не излегува надвор, ќе му се влоши состојбата.Нормално дека плаќаат и сега, и ќе плаќаат, како може така земи си тезга, вади месечно по 300 евра а да не плаќаш ништо, види мајката што паметни сте биле и вие и пазарџиите. Законов не ни треба да е во мирување, си имаш тезга плати си бе бате и продавај си, секако тие пари за лиценци и други работи ги вадиш во една недела. Како кажувате ко да пазарите зјаат празни мајката, тоа Зелен Пазар и Буњаковец вријат тие се бунат за ебаната лиценца.

Расходи за пензии:
2018 година 879 076 910 евра
2019 година 919 631 056 евра
2020 година 968 659 349 евра
2021 година 1 016 853 008 евра

Просечна висина на пензија според вид :
Семејна пензија 11 331 денари - 76 270 пензинери
Инвалидска пензија 12 801 денари - 37 636 пензионери
Старосна пензија 15 414 денари - 188 625 пензионери
Земјоделска пензија 7 033 денари
Воена пензија 21 330 денари

Највисока пензија од 38.394 ден земаат 323 пензионери,
47.782 ден Х пензионери највероватно екс функционери,
затоа е просекот на пензија во МКД е висок - 13.811 ден!

24.361 пензионери примаат пензија до 7.783 ден
84.523 корисници на пензија од 7.783 до 10.121 ден
104.958 пензионери примаат пензија во висина до 15.000 ден

Сега прашање кои пензионери се присутни по зелени пазарчиња? не може да се стават сите пензионери во еден кош! сигурно не идат ТИЕ со високи пензии и проблемот не е во износ од 60 евра за лиценца годишно, туку што добива тој на пазарот со таа лиценца од државата како услови при работа на пазар? не е тоа само ајт земи тезга и крши глава, туку мора да се има прво безбедност на асортиманот ако преноќи на пазарот, лична безбедност, да има чисти тоалети, струја, паркинг или соодветен пристап до тезгата! и дополнително се бунат тие пензионери чиј просек е до 7 783 ден,а тоа „до“ значи може да биде и 4 000 денари пензија! да, ТИЕ најдоа начин да ја дополнат својата тешка егзистенција, е сега носат закони ТИЕ што се во парламент и земаат високи плати+ др.приходи, дополнително си имаат дуќани и бизниси... е СЕГА ТОЈ удира по Пензионерот кој одвај опастанува! кој разбрал...разбрал... кој не, изгледа добива износ да не разбере! :(

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Е ама ти не знаеш дека се мењаат мислења кога ќе се вработиш под државно.
И јас имам еден таков пријател, работеше некое време како келнер, го заебаа од таму не му исплатија ко шо треба, пцуеше и ја колнеше државата и едвај чекаше да ја напушти.
Потоа отиде у штаб на ВМРО фаќаше врски го пикнаа како полицаец, сега автоматски ја подржува новата влада и вели дека овде се живее најубаво.

Од такви гомнари ја мразам државата.

Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
И што бидна си изгласаа ли пратениците после мандат да им останат бенефициите? Да не умрат за глад, да буричкаат по контејнери.
А на пазарџиите ќе им го земат сега лебот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.286
И јас имам еден таков пријател, работеше некое време како келнер, го заебаа од таму не му исплатија ко шо треба, пцуеше и ја колнеше државата и едвај чекаше да ја напушти.
Потоа отиде у штаб на ВМРО фаќаше врски го пикнаа како полицаец, сега автоматски ја подржува новата влада и вели дека овде се живее најубаво.

Од такви гомнари ја мразам државата.
Ima razni tipovi na gomnari :rolleyes:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Рандом жупан(без јасно утврдено да е од која народност бил) владел пар години со одреден град во Македонија и оп албанци владееле од крај време во западна Македонија:bravobe:, нобелова за историја. Тутурутко знаеш ли какви биле околностите тогаш, под чие царство била тогаш Македонија, како се станувало и кој се станувал местен владетел. Во средновековието Македонија се менувале нај малку три царства, а за месни владетели Бог знае. Но Љутви сретнал историска личност како местен владетел во Охрид си рекол „еве овој е шќип“ и оп Иљирида до Охрида, староседелц сам, чивша словомаќедон:yid:
Па не само пар години, туку повеќе од 100 години.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.286
Па не само пар години, туку повеќе од 100 години.
Dobro Puno sfativme. Obespraveni ste bile, site ve mrazat, na ovie prostori ste od postanokot na svetot, mozi i porano. I daj kazi veke ednas koja e cenata koja treba da se plati, dosta e so farbanje.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
аха. И после се вратиле во Чаир. Сакаш да си признаеш или не, тоа е. Етничкиот состав е променет во Бутел, Север и Чаир. Многу добро знаеме како. Таму сум израснат. Од 2 фамилии албанци, сега во улицата каде живеев се половина. По 20-30 години ќе тврдиш дека тие отсекогаш живееле таму и пак ќе кажеш "смешки"..
смешно или не, тоа е вистината. И на раселените од кумановско им е смешно. И на Косово се случуваше нешто слично.
И по фалсификуваниот попис 1994 и 2002, ја дотераа територијална за што поголем број општини да се водат како двојазични. И пак не е доста, повторно обид за фалсификат на пописот 2011 со лица од странство.
It is important to note that in this period, while the importance of religion compared to language was declining in terms of defining the characteristic of these flows, immigration was still considered more in terms of religion than nationality. The Albanian case was illustrative in this sense, as many Albanians migrated to Turkey between 1918 and 1941, during the colonization of Kosovo by Yugoslavia (De Rapper 2000). Even during this incident, the categories of Albanian, Turk, and Muslim were interchangeable. As described by de Rapper (2000):12
Especially after 1928, measures were taken to encourage the emigration of Albanians to Albania and to Turkey. An agreement was signed in July 1938 between the Yugoslav and Turkish governments, the latter agreeing to take up to 200,000 Albanians, Turks and Muslims from Kosovo and Macedonia (40,000 families). This agreement however was not ratified by the Turkish Parliament and the funds were never released to implement the movement and settlement of refugees in sparsely populated Anatolia. Between 1929 and 1941, however, Yugoslavia strove to organize the departure of Albanians on the basis of international agreements, and managed to provoke a wave of departures to Albania and Turkey.
The number included both ethnic Turks and the Albanian Muslims from western Greek Macedonia who were classified as Turks at the time of the exchange of populations and were forced to leave their villages for Turkey in 1924 (De Rapper 2000).9
De Rapper, G. (2000). Les Albanais à Istanbul [Albanians in Istanbul]. Dossiers de l’IFEA 3. Istanbul: Institut Français d’Etudes Anatoliennes, Georges Dumézil (IFEA). www.ifea-istanbul.net/dossiers_ifea/Bulten_03.pdf.
Ова само да ти напоменам кој смени етничка карта на Македонија и како. Ова е етничко чистење.

Нема историчар во планетава кој вика дека албанците се дојденци во балканот, дали од Албанија дошле во Косово, па од Косово дошле во Чаир, нема никаква врска ниту важност, тоа се внатрешни мигрирања, овие граници на балканот се све, само не етнички граници, сигурен сум дека се сложуваме со ова.
Тие приказни за плачките на клетите качачки банди геги кажете му на некој друг. Кузман Капидан ви е фиктивен лик, ако не сте знаеле. Не викам дека немало плачки, сигурно имало, сигурен сум дека и денеска има, ама дека со тоа чистеле територии и било организирано тоа, мало морген...
Албанците купуваат имоти, тоа е сосем природно, цените се во плафон, за тоа се согласувам дека не е природно.
Бујрум така и вие почнете да правите етничко чистење. Почнете да купете албански имоти, не верувам дека некој не би продал за добра пара.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Законот за јазици не се праќа во венецијанската комисија затоа што Каракамишева била член во истата комисија. Изјава на Бујар.

Хахаха па до кога ќе барате изговори за да си ја потврди вашата криминална работа. Се што направија до сега е против уставот, за кого многу се залагаа во времето на режимот. У уста да ве гаѓам шарени куртончиња.
Според Каракамишева македонско државјанство имаат 1.880.000 македонци, наспроти само 375.000 албанци.
Со тоа според неа албанците биле само 16,7% од државјаните.

Вакви бистри професори ли ќе одлучат нешто.

Толку ли е проста, и значи ли нешто избирачкиот список, број на излезени гласачи, бројот на родени деца во Македонија, на родени деца надвор од Македоника, на починати, на ученици во основно, средно итн.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.879
Поени од реакции
21.807
Dobro Puno sfativme. Obespraveni ste bile, site ve mrazat, na ovie prostori ste od postanokot na svetot, mozi i porano. I daj kazi veke ednas koja e cenata koja treba da se plati, dosta e so farbanje.
Албанезе го создал бог а бог го создал човекот од реброто на албанезе. Што тука не е јасно ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.508
Поени од реакции
24.286
Според Каракамишева македонско државјанство имаат 1.880.000 македонци, наспроти само 375.000 албанци.
Со тоа според неа албанците биле само 16,7% од државјаните.

Вакви бистри професори ли ќе одлучат нешто.

Толку ли е проста, и значи ли нешто избирачкиот список, број на излезени гласачи, бројот на родени деца во Македонија, на родени деца надвор од Македоника, на починати, на ученици во основно, средно итн.
I za tebe isto prasanje, da ne se povtorvame.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom