Nordic modelite si imaat svoja namena, nemora da e -30C. Ima objekti ( komercijalni, restorani/kafici/dukani ) kade treba seriozen kapacitet da se isporaca. Amber Nodric mozes da ja sporeduvas vo taa konotacija so Floor Standing model ( stoecka ).Vivax и сеуште имаат солидни клими на пример ете кога спомна нордик “AEYI 35“, која е предвидена за поларни те оперативна (велат) до -32... оваа клима кој Краун е, или кој Амбер е? Ја има веќе две години на пазарот и не гледам дека па ниту малку е инфериорна споредена со многу фалениот Амбер, за кој инвертер тука се изнапишаа реферати, а покрај толку тзв “дилери на Vivax“ или лоби на Vivax (онака параноично вклучувајки ме и мене иако Vivax ОнОф имам стар 12 години, а се греам со Haier Tundra) .... додека за “AEYI“ не се напиша ниту два-три реда!? Но велам сеуште ме чуди и се прашувам, која е поентата од Нордик во МКД, поради името кое ќе го имаме...!? Друга логика јас па ни малку не гледам!... Самото име во климата “нордик“ ти кажува за кој дел од Светот или Европа се наменети! Да не се повторувам по сто пати... МКД во 90% од градовите е умерено континентална клима со влијание на средоземноморска.. и ако ги земеме двата најголеми градови Битола и Скопје просечните температури во Декември се (минималната -2*С, а максималната +5*С), а во Јануари (-3,5 и +4)... по што се овие температури “Нордик“? Со оние 2-3-5 дена во годината со ноќни (минимални пониски од -10? Еве го температурниот график за Битола за поларнава “нордик“ зима низ која минуваме....
Прегледај го приврзокот 203343
еден ден во Јануари -10 и еден -16.... Дури и онаа прекланската зима, за која рекоа дека е со најниски и најдолг период измерени толку ниски температури во Скопје во последните 30 години...сепак статистиката кажува дека во тие две недели поларен студ, биле измерени само 60 часа со температури пониски од -14, а 100 часа пониски од -10....
и сега се прашувам што е дури и во тој период (еден на 30 год) за НОРДИК? Оној еден ден измерени -23*С ...Сакам да кажам дека не гледам многу логика за GREE Amber -30, или за AEYI - 32? Настрана што Виваксот и за 42,000 денари ми изгледа и многу солидна клима!
Веројатно другите атрибути кај инвертерите се побитни.... почнувајки од квалитетот на изработка, долготрајноста, електрониката, софтверот, перформансите (модулацијата, пдизајнотХ (за греење) колкав COP има на +7, колку може да испорача на -7, а колку на -10 и со колкав COP ... и тн и тн)... но не и она -30 или -32... барем не за овде.
Isto taka i za stanbeni prostori koi imaat seriozna visina, nad 3.5m.
Tamu ne se bara modulacija, se bara TOPLINA. Zatoa e AMBER NORDIC.
За AUX тешко ќе најдеш (некаде слушнеш или прочиташ на темава) некое корисничко искуство, додека од Тундрата 18ка има многу задоволни!