Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Te kopka dali go napravi najdobriot izbor za parite
Eve jas ke ti odgovoram
Carrier gold 35
ME SF25
Gree hansol 12
Fujitsu 12llcc ,12lmce
Daikin ftxb35c
Daikin ftxf35a
Za 40karti tolku.

Imas i japonski i.kineski za site po nesto.
ne, ne me kopka dali napraviv dobar izbor. Osven ovaa fujitsu shto ne znam kakvi karakteristiki ima, koja od drugive e drastichno podobra na greenje na -10 od WNot?[DOUBLEPOST=1547935901][/DOUBLEPOST]
Te kopka dali go napravi najdobriot izbor za parite
Eve jas ke ti odgovoram
Carrier gold 35
ME SF25
Gree hansol 12
Fujitsu 12llcc ,12lmce
Daikin ftxb35c
Daikin ftxf35a
Za 40karti tolku.

Imas i japonski i.kineski za site po nesto.
Kakvi i da se karakteristikite, ni edna ne ke me spaseshe.

Еве за @rusrus и негова стара гарда видео со излегување надвор кај мерачот,наместо
компјутер го користам телефонот,на крај ослабна квалитетот на преносот од камерата
но бидејќи излегувам надвор јасно може да видиш дека ФХ 35ве ослободува околу 2.5 киловати
топлина во просторот со цоп од некаде 5.7 до 6.5 на надворешна
температура од 3 степени

https://streamable.com/3n974

Во ред, до некаде си во право.
За да се увезе мора да има атест сертификат кој се добива доколку поседува CE conformity certificate.
Истото го прават и кинезите со CCC.
Меѓутоа работата е што потрошувачите бараат резултати од стандардизиран сет на тестови а се со цел да се споредат перформансите. Ете тоа на пример го прават EuroNCAP, ADAC,Stiftung warentest,WLTP па ете и Eurovent.
Ако се сигурни во перформанисте на нивните производи нема што да изгубат ако ги пуштат на мегдан те независно тестирање и бенчмарк.
Не мислам дека им е проблем евентуалниот трошок за тоа сертифицирање.
Дури за да се отфрли сомнежот, би било убаво нивните продажни партнери за бараат од својот принципат да се нафатат на сертифицирање.
Само така ќе се избегнат ситуации од типот жими мајка ти реков,ми рече топли или лади, работи или не работи и сл.

Сума сумарум ако не беше стандардизирано еве метрото, секој ќе си мереше на прмер со својот палец. Па ај иди спореди на тој начин две должини измерени од различни луѓе.
Во тој случај трговец со платно на мерена должина ќе си го исече палецот до првиот член за да каже дека има толку и толку палци и да направи екстра профит.
Ви ја читам преписката,и извини ама мора да се уклучам...
Прво само да нагласам дека сум екстремно против “аналогија” клими со коли,како што многупати се прави на форумов...ама јбг ќе морам и јас бидејќи барем колите повеќе ги “разбирам” од клими.
Е сега убаво ги спомна и ЕуроНКАП и АДАК и све.И се согласувам со тебе,треба независно тело да ги провери тврдењата на производителот дека исполнува такви-и такви норми,или има вакви-и такви перформанси!Многу извикани марки како Волво се обрукале на еуроНКАП кога е воведен.А многу потценети марки како Рено блеснале!Бтв освен дизајнот,втора работа што ме пали кај Меган-от е што беше прва компактна кола со 5 ѕвездички... затоа и си купив еден.Доволно сум стар за да се сеќавам како почињаше еуроНКАП и како све не се брукаа извикани производители таму.Долга и широка.

Е после некој десетина години,сите научија што и како тестира ЕН па сите почнаа по пет ѕвезди да вадат,дури и најумрените коли.Поентата е дека моделите што се продаваа и на северно американскиот пазар,кога ги тестираше тамошната ХСИ(хајвеј сејфти институт) потфрлаа во безбедноста!! Зошто? Затоа што сите производители ги оптимизирале колите за судир 60/40 оверлап во “деформативна” бариера како што бара ЕН,а ХСИ тестира 100% челен судир во ригидна(читај ѕид) бариера со друга брзина!Плус симулира и превртување т.е. цврстина на кров!
Нормално резултатите беа карма-каша исто како што беа и со еуроНКАП кога почна.
Сакам да извлечам поента дека е убаво да имаш потврда на перформанси од независно тело.Меѓутоа тоа незначи дека производителите нема да најдат начин да подвалат!

Прво само да нагласам дека сум екстремно против “аналогија” клими со коли,како што многупати се прави на форумов...ама јбг ќе морам и јас бидејќи барем колите повеќе ги “разбирам” од клими.
Е сега убаво ги спомна и ЕуроНКАП и АДАК и све.И се согласувам со тебе,треба независно тело да ги провери тврдењата на производителот дека исполнува такви-и такви норми,или има вакви-и такви перформанси!Многу извикани марки како Волво се обрукале на еуроНКАП кога е воведен.А многу потценети марки како Рено блеснале!Бтв освен дизајнот,втора работа што ме пали кај Меган-от е што беше прва компактна кола со 5 ѕвездички... затоа и си купив еден.Доволно сум стар за да се сеќавам како почињаше еуроНКАП и како све не се брукаа извикани производители таму.Долга и широка.

Е после некој десетина години,сите научија што и како тестира ЕН па сите почнаа по пет ѕвезди да вадат,дури и најумрените коли.Поентата е дека моделите што се продаваа и на северно американскиот пазар,кога ги тестираше тамошната ХСИ(хајвеј сејфти институт) потфрлаа во безбедноста!! Зошто? Затоа што сите производители ги оптимизирале колите за судир 60/40 оверлап во “деформативна” бариера како што бара ЕН,а ХСИ тестира 100% челен судир во ригидна(читај ѕид) бариера со друга брзина!Плус симулира и превртување т.е. цврстина на кров!
Сакам да извлечам поента дека е убаво да имаш потврда на перформанси од независно тело.Меѓутоа тоа незначи дека производителите нема да најдат начин да подвалат!
Околу климите не е така страшно тестирањето како кај колите!
Убеден сум дека пола од членовите на овој форум можат да научат и со некои95% точност да спроведат тестирање и испитување на својата клима. Да не збориме за увозникот или за некоја специјализирана лабораторија. Освен двете контролни комори(простории) другите мерни уреди денеска можат да се купат скоро секаде. Сеуште не се удираат од земја климите, фала богу !
П.С. Освен СЕ сертификат , кој друг сертификат е обавезно да имаат клима уредите?

Последно уредено:

Аналогијата беше од несродни области но муабетот ми беше да се видат резултати од тестови изведени од независно тело те организација за сертифицирање како што ете тоа се прави производи од други области.
На тој начин може да се прави споредба од страна на потрошувачите, а од страна на производителите може да се види кај постои простор за подобрување или да се направи пореална сегментација по класи на производите.
Или цела прича ако се резимира испаѓа "Резултатите од мерења на GREE model X можат да се споредат со резултати од Hitachi model H, зашто се вредности од истородни параметри мерени во идентични услови и за двата уреда".
Ама ете GREE не чувствуваат потреба да сертифицирање одредена класа на производи а тоа остава сомнеж кај крајните корисници кога треба да одлучат кој производ ги задоволува наивните барања.

Последно уредено:
Еве за @rusrus и негова стара гарда видео со излегување надвор кај мерачот,наместо
компјутер го користам телефонот,на крај ослабна квалитетот на преносот од камерата
но бидејќи излегувам надвор јасно може да видиш дека ФХ 35ве ослободува околу 2.5 киловати
топлина во просторот со цоп од некаде 5.7 до 6.5 на надворешна
температура од 3 степени

https://streamable.com/3n974
A vo sobata Temperaturata e najmalku 24C ako usisot e 26C na pocetokot duri i 26,8C ~27C
Ili da ti prevedam kade ti e Manipulacijata so videovo.
Prethodno si ja zagreal sobata na 24/25 (usis gore kaj klimata pokazuva 26~27) i pustas klima so zadadena 22 i taa za cudo ukljucuva i raboti...mojata klima vo vakva situacija so ambientalna pogolema +2C od zadadenata nema ni da ukljuci pa COPot ke i bide ne 5 ili 6 tuku 50.
Zatoa i ne ti diga nad 40C na izduv, pretoplo e vnatre, a 40C e ionaka mlako duvanje.
Poentata sepak mi e ova, a toa e deka Gree vo vakvi uslovi +2 pogolema vnatresna T od zadadenata nemoze ni da se izmeri zasto nema ni da ukljuci so zadadena 22 a vnatre 24....ama Mitsu i taka ke raboti za da snimite povisok COP.
Ova ti e isto kako na ladenje da si ja pustil

Последно уредено:
Аналогијата беше од несродни области но муабетот ми беше да се видат резултати од тестови изведени од независно тело те организација за сертифицирање како што ете тоа се прави производи од други области.
На тој начин може да се прави споредба од страна на потрошувачите, а од страна на производителите може да се види кај постои простор за подобрување или да се направи пореална сегментација по класи на производите.
Или цела прича ако се резимира испаѓа "Резултатите од мерења на GREE model X можат да се споредат со резултати од Hitachi model H, зашто се вредности од истородни параметри мерени во идентични услови и за двата уреда".
А не вака Мујо и Хасо си ги "мерат" климите а едниот живее во стан, јужна ориентација со добра изолација а другиот во осојничава куќа со едвај малтерисана фасада и дрвена столарија.
Така е! Мора да постои стандардизирано и независно тестирање и сертифицирање.
Да имаа Грее и Вивакс еуровент,темава ќе беше 100 страни ;) и немаше ваков бош муабет да се прави(само денешниве постови види ги :tapp:).

Ако имам бренд кој нуди подобри перформанси по значително пониска цена, ќе го платам тестирањето па макар било и десетици милиони.

Со тоа долгорочно повратот би се мерел во милијарди.

Тоа дека не осеќаат потреба е приказна за мали деца.

Така е! Мора да постои стандардизирано и независно тестирање и сертифицирање.
Да имаа Грее и Вивакс еуровент,темава ќе беше 100 страни ;) и немаше ваков бош муабет да се прави(само денешниве постови види ги :tapp:).
Nezavisni Testovi spomna ....znaes koj drug osven Eurovent pravi takvi tesotvi ?
Nekoj sto primer zivee vo Finska ili Norveska pa go interesira kolku klimata ke dade i na -20 a ne samo na -10 ili krajno -15.
A tamu ke gi najdes istestirani i Hansol i Amber, ama Vivaks i Tundra tesko deka ke gi najdes :)
I dosta muljate ....Hansol Amber U-Crown se modeli vrvni koj nikogas nema da gi poseduva Midea-Vivax ....ne bidete smesni ne vi proagja prikaskata otstampana u pecatnicata na Eurovent.

A vo sobata Temperaturata e najmalku 24C ako usisot e 26C na pocetokot duri i 26,8C ~27C
Ili da ti prevedam kade ti e Manipulacijata so videovo.
Prethodno si ja zagreal sobata na 24/25 (usis gore kaj klimata pokazuva 26~27) i pustas klima so zadadena 22 i taa za cudo ukljucuva i raboti...mojata klima vo vakva situacija so ambientalna pogolema +2C od zadadenata nema ni da ukljuci pa COPot ke i bide ne 5 ili 6 tuku 50.
Zatoa i ne ti diga nad 40C na izduv, pretoplo e vnatre, a 40C e ionaka mlako duvanje.
Poentata sepak mi e ova, a toa e deka Gree vo vakvi uslovi +2 pogolema vnatresna T od zadadenata nemoze ni da se izmeri zasto nema ni da ukljuci so zadadena 22 a vnatre 24....ama Mitsu i taka ke raboti za da snimite povisok COP.
Ova ti e isto kako na ladenje da si ja pustil

Точно 24 т.во собата и тоа во секое ќоше од собата.
Изгледа си заборавил дека сензорот е спуштен на 1.5м.висина
и бидејќи ги разбираш работите тоа не треба да те чуди,
значи со 22 на далјинско имам 24 степени во соба,
притоа испорачува 2.5 киловати топлина.Добро се сеќавам
дека порано се фалеше со хансолот ти одржувал со 100 вати потрошувачка,
колку ти беше издувот и со кој цоп?
Сакам да знам како работи амберот,чекам да направиш видео па да видам
во кој дел е подобар од ФХ 35ве освен во тежината :)

Точно 24 т.во собата и тоа во секое ќоше од собата.
Изгледа си заборавил дека сензорот е спуштен на 1.5м.висина
и бидејќи ги разбираш работите тоа не треба да те чуди,
значи со 22 на далјинско имам 24 степени во соба,
притоа испорачува 2.5 киловати топлина.Добро се сеќавам
дека порано се фалеше со хансолот ти одржувал со 100 вати потрошувачка,
колку ти беше издувот и со кој цоп?
Сакам да знам како работи амберот,чекам да направиш видео па да видам
во кој дел е подобар од ФХ 35ве освен во тежината :)
Da se cudis i vidis stvarno se razbiram, pa te fakjam u lagata.
Pak ke ti povtoram deka ladis od 24 na 22, dogledaj si go videoto usisot ti e padnat cel 1 stepen na krajot od videoto za neceli 10min, znaci skoro isto kako da ladis, od 24 spustas na 22.
Hansolot nikoj nerekol deka gree na -7 ili 0C so 100W nonstop i fiksno drzi 100W....izmeren bese na nekoja + temperatura vo preoden period Noemvri i bitno gree so takov minimum, a na tempearatura nad 0C greacite nerabotat toa i vo servisnoto na Hansolot se cita gjabe trolate deka 100W bila potrosnja od greacot. Ednostavno coekot sto merese ima nov, super izolioran stan i so 100W kako minimum(ne prosek) odrzuvase temperaura....prosekot bese mozda 150W ili 200W no poentata i bitnoto tuka e sto minimum od 100W dosega nema nikoj izmereno ni Suzumi ni FH....mozda osim Daisekai sto kosta troduplo

Последно уредено:
Nezavisni Testovi spomna ....znaes koj drug osven Eurovent pravi takvi tesotvi ?
Nekoj sto primer zivee vo Finska ili Norveska pa go interesira kolku klimata ke dade i na -20 a ne samo na -10 ili krajno -15.
A tamu ke gi najdes istestirani i Hansol i Amber, ama Vivaks i Tundra tesko deka ke gi najdes :)
I dosta muljate ....Hansol Amber U-Crown se modeli vrvni koj nikogas nema da gi poseduva Midea-Vivax ....ne bidete smesni ne vi proagja prikaskata otstampana u pecatnicata na Eurovent.
Е камо ли да добивав пари од еуровент за да им ја ширам “прикаската” :toe:

И несакам да преќутам некој работи(кој секој со малку гуглање може да ги провери!)
1.Грее бр.1 во светот?!?
-Кина,Индија,Пакистан и Бангладеш се пола и више свет! Енаф саид!

2.Мидеа не чинела!
-Па Мидеа кога правела клими Грее не ни постоел!Нема бренд што некогаш не требувал од Мидеа,и со нив имаме искуство во “Севернава” преку 30год.Тоа се што гледаш фонко-монко се е Мидеа и се е врвен квалитет.
Настрана што Грее е “колхоз” формиран од владата на Народна Република Кина,а Мидеа е приватна од старт и почнала од една работилница.
И што мислиш кој подобар QC ќе има?Државното(комунистичко) или приватното?

@PticaSelica
Osnovnoto e sto gresis koga sporeduvas Brendovi u celina na kupce, namesto modeli.
Ako se fatis za brend togas ni HJ i FH ne se isti neli
http://www.midea-nordic.com/
Sajtov e prestanat so Apdejt 2012....vremeto koga i midea imase dobri klimi, ama sega retko da najdes nesto od Midea a da se sporeduva so Gree..pa posebno u visokata klasa.
I ja bi edna od ovie Mideive od 2012ta na Midea, a veruvam i ti, pogotovo pa za dobra cena
https://www.daikin.com/press/2009/090218/
Gree pravel On/Off klimi odamna, a so inverteri tegnologija pocnal od 2009 koga se zdruzeni so Daikin....ja imaat recikazi kupeno tehnologijata na Daikin i tuka nisto negledam negativno, samo moze da e dobro i pozitivno.

Последно уредено:
@PticaSelica
Osnovnoto e sto gresis koga sporeduvas Brendovi u celina na kupce, namesto modeli.
Ako se fatis za brend togas ni HJ i FH ne se isti neli
http://www.midea-nordic.com/
Sajtov e prestanat so Apdejt 2012....vremeto koga i midea imase dobri klimi, ama sega retko da najdes nesto od Midea a da se sporeduva so Gree..pa posebno u visokata klasa.
I ja bi edna od ovie Mideive od 2012ta na Midea, a veruvam i ti, pogotovo pa za dobra cena
https://www.daikin.com/press/2009/090218/
Gree pravel On/Off klimi odamna, a so inverteri tegnologija pocnal od 2009 koga se zdruzeni so Daikin....ja imaat recikazi kupeno tehnologijata na Daikin i tuka nisto negledam negativno, samo moze da e dobro i pozitivno.

хахаха Еве пак да пофторам дека нема потреба да лажам
Не знам што не тие јасно,ако климата пред тоа работела
со поголема потрошувачка и пожежок издув нормално имала поголема температура на
усис,после тоа ја постигнала посакуваната температура во собата
и решила да намали температура на издувот а со тоа и на усисот за да не ми отиде темпратурата 25 -27 степени во собата, И јас правам видео од 10 минути како работи климата,тоа не е видео од 1 мин.
Не сум јас крив што така работи па да речеш лажам,еве ај и ти излажиме со 10 минутно видео
со амберот.Сите видеа ми се на 22 на далјинско.На 22 може да влече од некаде 350 вати до 1300 вати
Го прегледав на крај видеото и гледам дава 2.44 киловати со цоп од 6.35
За хансолот и грејачот не реков јас туку корисник на хансолот,јас не сум знаел за тоа.
Јас знам и на видео прикажав дела ФХ 35ве на - 4 троши 0.5 вати кога не работи а е приклучена во штекер.

I vivax imaa dobri klimi na vremeto gexi/geyi ili geni koj e prepakuvan u-crown, samo sto vtoriov kolku sto znam ne go vide neboto na nasiot pazar. I haier vo energija imase mnogu dobar model "intelegent" mislam deka bese i cinese okolu 1000eur, a pazi kineski brend. Dali se uste se prodava i dali nekoj kupil takov e drugo prasanje. Saklale priznale ili ne gree se edinstvenite koi imaat muda da donesat klimi koi na mnogu ladno mozat da te zagreat. I midea imaat nordic ama ne tuka. Zasto? I kolku bi cinele? Zasto nema Toskiba Polar ili Fujitsu Lt nordic (ltcb). Ili mitc vabh (vehz) ili noviot sto ne ja znam oznakata.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom