Prvo ke osetis razlika na toplinata vnatre,a posle i na smetkata.Jas ziveam na sprat od kukja, 140m2, neizolirana, pod mene mnogu slabo se gree, a i da se gree dzabe ke e deka vtoriov sprat e nadgradba i megju peviot i vtoriot sprat ima orazen pristor. Imam tri klimi 2*Mitdubishi WN35 i edna FH35. Dve vo dnevna, a ednata WN vo spalna. Problem imam vo spalnata, na sever e, del od sobata izleguva nanadvor od kukjata kako prodolzetok shto znachi odozdola nemam nikakva zashtita. Nadvoreshnata e na sever sonce nikogas ne ja bie i sobava mozda saat/dva samo vleguva sonce koga zaogja i toa mnogu malku niz edniot prozor. WN35 e klima koja na -10 dava 2,4kw, a sobata moja ima potreba od nekade 3,5k/4kw mozda i povekje koga se minusni temperaturi pa klimata logichki ne postignuva taka dobro. Taa gree, zena mi za chudo ni ednas ne mi se pozalila, a taa e zimurlija ama jas ja osekjam deka raboti optereteno deka ne e kako treba. Vo taa spalna trebeshe ili da stavam klima kako FHto iod 1050€ koja na - 10 dava 3,6kw iki 5,5ka ama spalnata e 21m2 pa 5,5ka bi bilo mnogu zaebano da stavev. Normalno, ova se jas ne go znaev koga gi stavav klimite, ama i da go znaev ne znam shto ke pravev, dali ke dadev 1000€ za klima vo spalna. Zatoa sega na prolet ke napravam ogromni napori da stavam termo izolacija, pa posle toa ochekuvam da de smirat rabotite
Eve nesto za zagubite