Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 март 2009
Мислења
20.252
Поени од реакции
16.402
Затоа што миграцијата на народите е од Југ кон Север во Европа и во Азија. Тоа е општо познат факт во науката.
А што се однесува до тоа кога се преселени зад Карпатите, постојат неколку тези, најголемиот дел од нив се напуштутени, бидејќи во поново време е откриено дека пред 7000 години на пример, услови за живот позади Карпатите не постоеле баш, бидејќи имало константен снег...
мислам дека немало доброволна миграција од Југ кон Север туку бркање... и античките ( Аргеиди) биле на Пелопонез, Аргос, па од таму ги набркале на север да си направат таму кралство..кога дошле под Олимп и во солунско поле, ги потиснале пајонците северно.. првата престолнина на пајонците е некаде меѓу Гевгелија и Поликастро и не е откопана како ВилаЗора кај Велес... всушност можно е од Аргос да дошла само помала група и се наметнале како кралеви на автохтоните жители под Олимп и солунско поле.. подоцна самите благородници морале да се докажуваат на хелените дека се со потекло од Аргос, за да им дозволат да учествуваат на Олимпијада ( да добијат вајлд карта ;))
а што се однесува до селењето на север, има тврдења дека и спартанците некој период живееле под Олимп... одеше сега филмот за Спартанците, таму има некоја приказна дека спартански воспитан бил водачот Леонид, како дете го пуштиле гол и бос, само по гаќи зимно време во планината со снег .. а снег НЕМА на Пелопонез...

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Не, партискиот став е дека се меша во политика. Но, не е тоа политика. Тие не зборуваа за политика, туку за својата национална „кауза“, за државата, за татковината.
Сум рекол, со деца држава не се прави, а ние со деца ја правиме речиси 30 г. Дамјан Манчевски е еден од нив. Не е само до годините, некој кога станува висок функционер, зад себе треба да има добар професионален CV Дамјане, не е политика ако се бориш за националните лични чувства.
Што ме боли кур за Дамјан и од кај кур Дамјан во муабетов? Стоилов и другите како него кои збореа за името не треба тоа да го прават, што не ти е јасно северњаку? Го одбрани иначе името? Протестиве некако не завршија работа, ај кај и да е и територијата ќе ја снема па да те видам тогаш.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Јас мислам дека забегавте со темава. Отидовте веќе во историјата.

Сакајте го и почитувајте си го Македонскиот народ и Македонија. Како што ш.иптарот си ги поштува Ш.иптарија и Арнаутскиот и ш.иптарскиот народ во и вон земјава. Ние меѓу себе повеќе се истепавме отколку со нив.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Што ме боли кур за Дамјан и од кај кур Дамјан во муабетов? Стоилов и другите како него кои збореа за името не треба тоа да го прават, што не ти е јасно северњаку? Го одбрани иначе името? Протестиве некако не завршија работа, ај кај и да е и територијата ќе ја снема па да те видам тогаш.
Ти си северњакот. Јас бев свесен дека кога се случи поставувањето на квинслишката влада и по првите чекори, дека толку од Р. Македонија. Добивме влада која ја зароби, ја уцени цела нација, испокрши и закони и устави, итн, итн... одродничка. Се надевам дека еден ден ќе платат за тоа.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Затоа реков истикур сме, ако во ова не гледаш самокритика тогаш ти не си самокритичен.
Ниту албанците немаат проблем со македонците кои ги гледаат албанците како еднакви, сме гласале за нив.
Не гледам да се напаѓа џабир кога пишува вака за албанците, ама знаеме како ќе се етикетираат тие македонци кои бараат еднаквост за албанците или имаат некој неутрален став за некој случај
,очи им вадите.
Не може да споредиш интелектуално ниво меѓу народ кој 100 години беа граѓани од втор ред и народ кој раководел со држава веќе 100 години. По ваша вина сме во дисавантажа во * тркава*.
Како тоа не важеше за Власите?

Или пак вие се праите ментални инвалиди ?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Стварно Никола Груевски (роден 1970), Гордана Јанкулоска (родена 1975), Миле Јанакиески (роден 1978), Мартин Протуѓер (роден 1979), Кирил Божиновски (роден 1980) и слични на нив од икс причини не се снашле во социјализмот и не се обогатиле во транзицијата. Само огромна мистерија е кои се тие икс причини поради кои не се снашле. :confused:
Ма какви бре Јанкуловци. Мијалковци, Груевци, Јанакиевци, Протогеровци бе чоече не говорам за нив, зборам за обичните мивки вмровски обичниот народ кој ете не успеал за време на Социјализмот во бившата ни држава СФРЈ, а не успеал ни во периодот на независна транзициона Македонија, значи тоа се се неуспешни комуњари и југоносталгичари, но денеска големи патриоти антички разбира се, пак ќе кажам зборам за обични симпатизери и членови на ДПМНЕ, а не за врхушката !
Има една работа која никој не може да ја порекне дека не е така, огромен процент на вмровци се луѓе кои се изгорени од транзицијата и поради омразата кон Бранко се свртеле кон Љубчо и кон ВМРО, а потоа и кон Грујо како нов лидер на оваа партија, пошто нели како беше она Бранко и СДС се криви за транзицијата, пропаста на фабриките и оставањето на половина народ на улица, па и до ден денес уште важи она Бранко е крив за се !

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Кои се тие што доаѓаат од исток(зад карпатите), кога дошле тука, и како и кога претходно отишле таму ?

Само да те подсетам, до пред 5-6000 години, све над Белград било мраз...
Прилично, со оглед дека неандерталците изумираат пред 50000 -35000 пред наша ера, а луѓето стасале да се еб*т со нив и сега имаме мин 2% неандерталски гени.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ти си северњакот. Јас бев свесен дека кога се случи поставувањето на квинслишката влада и по првите чекори, дека толку од Р. Македонија. Добивме влада која ја зароби, ја уцени цела нација, испокрши и закони и устави, итн, итн... одродничка. Се надевам дека еден ден ќе платат за тоа.
А ти каде живееш? Во Албанија? Јас сум моментално многу среќен кога ве гледам како плачете и се нервирате. Ќе платат кај и да е, избори ќе има Македонија ќе победи.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.863
Стварно Никола Груевски (роден 1970), Гордана Јанкулоска (родена 1975), Миле Јанакиески (роден 1978), Мартин Протуѓер (роден 1979), Кирил Божиновски (роден 1980) и слични на нив од икс причини не се снашле во социјализмот и не се обогатиле во транзицијата. Само огромна мистерија е кои се тие икс причини поради кои не се снашле. :confused:
Не знам баш дали може да се каже дека не се обогатиле во транзицијата. Транзицијата сеуште трае. Веќе четврт век.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не се албанците криви што се мала нација, без никаква поврзаност со друга па немавме посилен алеат кој би не исчистил од исламот после падот на отоманската империја. Како што имавте вие.
Не се виновни албанците што останаа повеќето од половина од населението надвор од матичната држава која криминалистички е оставена толку мала без никакви можности за раст имајќи во предвид дека нема ни геогравско ниту демографско можност да успее.
Тоа население но останаа во држава како норвешка, туку во Грција, Црна Гора, Србија и Македонија.
Чудно како исламот секогаш беше по силен кај албанците кои живеат надвор од Албанија, според мене најак е во Македонија. Искрено не ми е чудно, сигурен сум зошто е тоа така. И ти знаеш.
Во Албанија се произведуваат сите видови алкохолни пијалоци, во Косово исто така, имаат феноменално пиво. Во Македонија нема.
Македонките не носта були, затоа што имаат среќа дека се дел од словенските народи, и пред 100 год некој им ја трасирал таа насока.
А албанците се догматизирани од оџи со сомнително потекло кои слободно можат да инвестираат, рекрутираат и све друго.
Мислам дека ти беше кога пишуваше пред некое време зошто не работеле македонските институции кон бришење на исламот, колку што памтам.
Да ама како поминуваат годините и децениите се повеќе мнозинството на Албанци од секаде и од Албанија, Косово, Македонија се повеќе културно, идентитетски, образовно и идеолошки се европеизираат и христијанизираат, отколку што се исламизираат, во Чаир на пр. ќе видам десетина Албанки со шамии и тоа воглавном на средни или постари години, млади Албанки забулени има да, но се поретко и помалку, генерално младата генерација на Албанки одат облечени исто како и сите останати нации Христијански, младите момчиња Албанци пијат алкохол, дали јадат свинско незнам возможно е и тоа да го прават кришум, одат по кладилници и казина и тоа доста, иако сите овие работи се строго забранети од исламската религија и најбитно од се е тоа што последниве години и последниве 2-3 децении Албанците и Албанките кога ќе се родат добиваат изворни Албански имиња, а не Турски или Арапски Муслимански имиња како во минатото ... за некои 50-100 години мислам дека мнозинството Албанци воопшто на Балканов ќе се декларираат и попишуваат како Христијани-Католици и во голема мера ќе го забаталат исламот, оџите и џамиите !

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
А ти каде живееш? Во Албанија? Јас сум моментално многу среќен кога ве гледам како плачете и се нервирате. Ќе платат кај и да е, избори ќе има Македонија ќе победи.
Избори не ме интересираат... да платат за кршење на устав и закони. На референдум не помина „прашањето“, а спротивно на уставот, се продолжи со преименувањето на државата ( и се останато). Знаеме дека судството не смее да го прави тоа, поточно обвинителството, сега е во служба на власта, ама... во иднина.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.413
Да имаа матична држава власите ќе зборевме ние...
Аха... Проблемот значи е што имате матична држава...

Тука во потполно се сложувам... Главниот проблем на Балканот е создавање на Албанската држава врз основа на вештачка нација.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Избори не ме интересираат... да платат за кршење на устав и закони. На референдум не помина „прашањето“, а спротивно на уставот, се продолжи со преименувањето на државата ( и се останато). Знаеме дека судството не смее да го прави тоа, поточно обвинителството, сега е во служба на власта, ама... во иднина.
Каде живееш ти бе? Во Северна Македонија или Македонија? Те болеше вчера кога виде дека го смениле името?

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Ево сега Тодор ќе збира потписи па да видиме шо бројка ќе извади :) :tapp::pos:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom