Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Интересно ова правдањето и сфаќањето на постапките на Албанезите (ширење на сметка на соседите)од страна на модератор под плаштот на човекови права.
Тоа што сум модератор, нема никаква врска со мојот став и ако имаш нешто конкретно да пишеш, пиши, не форсирај со глупи постови, да не го заборавиш форумов. Гледаш дека културно дискутирам со луѓе со кои што немам исто мислење, нит напаѓам, нит навредувам. Немој да биде после „абе користиш моќ“.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Може јас ова да го болдирам?

Иначе, се слагам дека со оваа измена на устав одиме у курац, никаде не го негирам нит го порекнувам тоа, нит па се слагам со вчерашниве измени.
Океј ај тогаш секое зборче одделно да го глеаме, можи така ?
Во правото не можеш да го глеаш хх збор изолиран од другите, зошто така нема смисла, мора да го глеаш заедно со другите, а другите викаат во која се обезбедува целосна граѓанска рамноправност и сожителство. Ова ја не би рекол дека по дифолт ставање во втор ред.

Да не се разбереме погрешно, не викам дека бил совршен Уставот, ама дефинитивно не мислам дека е причината за се што ни се случувало последниве 27 години.
Башка сеа за нели Преамбулата да ја направиме „инклузивна“ ставивме во неа дека Охридскиот договор е конститутивен елемент на државата што веќе била конституирана 10 години пред неговото потпишување. Мислам... идиотизам...

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Сакаш да ми речеш дека се паметни со такви расистички устави?
Не можам да ја разберам поентата.
Не, само сакам да кажам дека оние кои го пишувале уставот ја ебале работата тогаш. Ние нит сме паметни, нит моќни да издржиме такво поебување, затоа и сега не шифтаат од еден кревет на друг, стаени у доги поза а ние само хмкаме ко Аса Акира.[DOUBLEPOST=1547333871][/DOUBLEPOST]
Океј ај тогаш секое зборче одделно да го глеаме, можи така ?
Во правото не можеш да го глеаш хх збор изолиран од другите, зошто така нема смисла, мора да го глеаш заедно со другите, а другите викаат во која се обезбедува целосна граѓанска рамноправност и сожителство. Ова ја не би рекол дека по дифолт ставање во втор ред.
Еве во ред, да се сложам јас со тебе дека не може да одделуваме, правник си ако добро помнам и ќе ти верувам. Сега, ме интересира, дали ќе се сложиш дека од 91ва па до 01ва македонецот се однесувал према нив како граѓани од втор ред, а од 91ва до денешен ден македонецот према ромите се однесува како граѓани од не втор, него трет ред?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Не, само сакам да кажам дека оние кои го пишувале уставот ја ебале работата тогаш. Ние нит сме паметни, нит моќни да издржиме такво поебување, затоа и сега не шифтаат од еден кревет на друг, стаени у доги поза а ние само хмкаме ко Аса Акира.[DOUBLEPOST=1547333871][/DOUBLEPOST]
Еве во ред, да се сложам јас со тебе дека не може да одделуваме, правник си ако добро помнам и ќе ти верувам. Сега, ме интересира, дали ќе се сложиш дека од 91ва па до 01ва македонецот се однесувал према нив како граѓани од втор ред, а од 91ва до денешен ден македонецот према ромите се однесува како граѓани од не втор, него трет ред?
За тоа се сложувам, затоа и претходно пишав дека поголем проблем е однесувањето на хх луѓе шо мислеле дека се господари, отколку на Уставот. Ете 90 и некоја воопшто немало потреба да биде убиен човек за факултетот во Речица...

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
За тоа се сложувам, затоа и претходно пишав дека поголем проблем е однесувањето на хх луѓе шо мислеле дека се господари, отколку на Уставот. Ете 90 и некоја воопшто немало потреба да биде убиен човек за факултетот во Речица...
Поради тоа, според мене доцна е веќе за братсво и единство помеѓу етникумите, премногу омраза и премногу зло си имаме направено едни на други, без разлика кој прв почнал, кој завршил а кој направил помалку или повеќе.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.424
Поени од реакции
13.458
Не, само сакам да кажам дека оние кои го пишувале уставот ја ебале работата тогаш. Ние нит сме паметни, нит моќни да издржиме такво поебување, затоа и сега не шифтаат од еден кревет на друг, стаени у доги поза а ние само хмкаме ко Аса Акира.
Пред да започне геј револуцијата немаше потреба за промена на устав, немаше тиранска платформа, немаше притисок за промена на име или за некој си договор со Бугарија.

За СДС да дојде на власт, соработуваше и се координираше со соседните држави...

Овде почна да води геј револуција финансирана од неговите спонзори, најде попалени младичи, ги искористи...

Да сумираме

СДС дојде на власт, тоа што 11 години го чекаа и мораа да ги исполнат барањата на нивните спонзори за цела кампања.

За да дојде на власт ја прифати и албанската платформа, всушност тој и збореше за таа на митинзите...

Кур ги здоболе САД, Англија, Франција итн како ќе се вика Македонија.

Народот не доби ама баш ништо, направија некоја канализација у Арачиново?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Пред да започне геј револуцијата немаше потреба за промена на устав, немаше тиранска платформа, немаше притисок за промена на име.

За СДС да дојде на власт, соработуваше и се координираше со соседните држави...

Овде почна да води геј револуција финансирана од неговите спонзори, најде попалени младичи, ги искористи...

Да сумираме

СДС дојде на власт, тоа што 11 години го чекаа и мораа да ги исполнат барањата на нивните спонзори за цела кампања.

За да дојде на власт ја прифати и албанската платформа, всушност тој и збореше за таа на митинзите...

Кур ги здоболе САД, Англија, Франција итн како ќе се вика Македонија.

Народот не доби ама баш ништо, направија некоја канализација у Арачиново?
Можеби секогаш имало потреба од промена на Устав, само што ние тоа не сме го сфаќале?
Мислам, зошто би сфатил дека нешто не е во ред, кога тебе се' ти е во ред, нели?
Тоа како и зошто дошле на власт нема потреба да се коментира, јасно ни е на сите дека ги донесоа со една цел, да завршат работа што побрзо у уста ги ебам продад...

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Можеби секогаш имало потреба од промена на Устав, само што ние тоа не сме го сфаќале?
Мислам, зошто би сфатил дека нешто не е во ред, кога тебе се' ти е во ред, нели?
Тоа како и зошто дошле на власт нема потреба да се коментира, јасно ни е на сите дека ги донесоа со една цел, да завршат работа што побрзо у уста ги ебам продад...
А зошто не би завршиле кога тоа ни беше едина опција како држава ?

Последните неколку години од владеењето на Груевски беа катастрофални за државата.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.424
Поени од реакции
13.458
Зборот ми е дека пред неколку години немаше потреба, т.е не беше барано ниту од самите албанци.

Се појави зоки и се појави потреба за нови измени, нели е малце чудно?

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
А зошто не би завршиле кога тоа ни беше едина опција како држава ?

Последните неколку години од владеењето на Груевски беа катастрофални за државата.
Беа катастрофални, но тоа не треба да биде изговор за моменталнови доги стајл ебење што ни се дешава со сегашнава власт. Ако една девојка те изневерувала, не значи дека си баксуз и дека секоја наредна ќе те изневерува, нели?[DOUBLEPOST=1547334860][/DOUBLEPOST]
Зборот ми е дека пред неколку години немаше потреба, т.е не беше барано ниту од самите албанци.

Се појави зоки и се појави потреба за нови измени, нели е малце чудно?
Пред неколку години, мислиш веројатно на 18? Од 2001ва, секоја година, секое лето во август кога сите се на одмори, со гласаа закони што им требаат. Како тоа од Зоки, па 14 години пред да дојде зз на власт се деси територијална распределба? 7 години пред да дојде зз на власт, се изгласа законот за јазици у август у 2 сабајле?

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Беа катастрофални, но тоа не треба да биде изговор за моменталнови доги стајл ебење што ни се дешава со сегашнава власт. Ако една девојка те изневерувала, не значи дека си баксуз и дека секоја наредна ќе те изневерува, нели?
Не, ама цехот кој дојде за наплата беше преголем.
Уништени меѓуетнички односи, уништена надворешната политика, уништена службата за разузнавање.
Буквално.

Све друго што беше катастрофа како здраство, образование...никогаш не ни било добро па да се уништи.

Груевски да беше малце попитом и поотворен кон "решавање" на некои битни прашања никогаш немаше да биде тргнат од власт од никого.

Но тој се реши преку антиквизација и квази национилизам да гради мит за себе.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.424
Поени од реакции
13.458
Пред неколку години, мислиш веројатно на 18? Од 2001ва, секоја година, секое лето во август кога сите се на одмори, со гласаа закони што им требаат. Како тоа од Зоки, па 14 години пред да дојде зз на власт се деси територијална распределба? 7 години пред да дојде зз на власт, се изгласа законот за јазици у август у 2 сабајле?
Треба да ти барам линкови што им нудеше коа беше у Швицарска, или коа беше гостин во албански телевизии?

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Поради тоа, според мене доцна е веќе за братсво и единство помеѓу етникумите, премногу омраза и премногу зло си имаме направено едни на други, без разлика кој прв почнал, кој завршил а кој направил помалку или повеќе.
Ја не мислам така. Ако можеа Германците после 45та да станат бфф со пола Европа, зошто та ние да не можеме :icon_mrgr:

Проблемот кај нас мислам дека е шо премногу забегавме со се. А некој се дигне за нешто кај што се уклучени Албанци, одма „ааа ете не ги сакаат Албанците“. Така беше со Монструм, имаше протести зошто демек само зошто се Албанци затоа се обвинети, Албанци коа имаа протест за не знам што во Чаир и коа запалија автобус на ЈСП не смееш ништо да писнеш зошто одма ти си тој шо не ги сакаш Албанците само зошто се Албанци, на се се става некаков си етнички предзнак.
Еве пример мене многу ми смета што човек што бил некаков си офицер во АРМ, дезертирал во 2001, убивал војници на АРМ, беше Министер за одбрана, а сега е Претседател на Собрание. Колку и на моменти да ми се свиѓа неговиот „војнички“ начин на работа во Собрание и оноа „седите бе море хеј“, не можам да го сварам тоа дека човек со таква историја е вториот најбитен човек во државата. Е на ваква работа одма се иде со тоа дека демек не го сакаш зошто е Албанец, па демек шо е битно, он у 2001 се борел за права...
Или многу ми смета што никој од 2001 не е осуден за злосторствата против човештвото. Многу ми смета шо луѓе шо се дрзнале во 2001 да разнесуваат со динамит обични цивили, денес да се меѓу нас, а гарант се и на високи државни позиции. Или па шо Министерот за животна средина си дозволувал да затвара и отвара вода во 2001 кога ќе му текне и никому ништо...
Ова е нешто што им дозволивме да го наметнат политичариве како слика и сите патиме од тоа, тука ги вклучувам и Албанците зошто знам дека и они си имаат проблеми со беговиве од ДУИ.

Ние почнавме на кисело млеко да дуваме и затоа никогаш ништо нема изглеа да биде у државава, зошто никој мислам дека нема храброст законот стварно да важи за сите исто, а тоа ете се покажа и со амнестиите...

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.491
Поени од реакции
1.872
Тоа што сум модератор, нема никаква врска со мојот став и ако имаш нешто конкретно да пишеш, пиши, не форсирај со глупи постови, да не го заборавиш форумов. Гледаш дека културно дискутирам со луѓе со кои што немам исто мислење, нит напаѓам, нит навредувам. Немој да биде после „абе користиш моќ“.
Па конкретно 2001 конфликт не беше борба за права туку за територии. Уште во првите коминикеа т.н. борци за права од ОНА изјавија дека се борат за протерување на слвомакедонскиот окупатор од албански територии.Како резултат на тоа имавме етничко чистење на неалбанско население од Арачиново ,Матејче,Радуша и други подрачја со мнозинско албанско население впрочем и денес се тоа внатрешно раселени лица. Така да етничко чистење не е борба за човекови права туку територии.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.424
Поени од реакции
13.458
Ја не мислам така. Ако можеа Германците после 45та да станат бфф со пола Европа, зошто та ние да не можеме :icon_mrgr:

Проблемот кај нас мислам дека е шо премногу забегавме со се. А некој се дигне за нешто кај што се уклучени Албанци, одма „ааа ете не ги сакаат Албанците“. Така беше со Монструм, имаше протести зошто демек само зошто се Албанци затоа се обвинети, Албанци коа имаа протест за не знам што во Чаир и коа запалија автобус на ЈСП не смееш ништо да писнеш зошто одма ти си тој шо не ги сакаш Албанците само зошто се Албанци, на се се става некаков си етнички предзнак.
Еве пример мене многу ми смета што човек што бил некаков си офицер во АРМ, дезертирал во 2001, убивал војници на АРМ, беше Министер за одбрана, а сега е Претседател на Собрание. Колку и на моменти да ми се свиѓа неговиот „војнички“ начин на работа во Собрание и оноа „седите бе море хеј“, не можам да го сварам тоа дека човек со таква историја е вториот најбитен човек во државата. Е на ваква работа одма се иде со тоа дека демек не го сакаш зошто е Албанец, па демек шо е битно, он у 2001 се борел за права...
Или многу ми смета што никој од 2001 не е осуден за злосторствата против човештвото. Многу ми смета шо луѓе шо се дрзнале во 2001 да разнесуваат со динамит обични цивили, денес да се меѓу нас, а гарант се и на високи државни позиции. Или па шо Министерот за животна средина си дозволувал да затвара и отвара вода во 2001 кога ќе му текне и никому ништо...
Ова е нешто што им дозволивме да го наметнат политичариве како слика и сите патиме од тоа, тука ги вклучувам и Албанците зошто знам дека и они си имаат проблеми со беговиве од ДУИ.

Ние почнавме на кисело млеко да дуваме и затоа никогаш ништо нема изглеа да биде у државава, зошто никој мислам дека нема храброст законот стварно да важи за сите исто, а тоа ете се покажа и со амнестиите...
Германците сеуште плаќаат за втората светска војна и не се бфф со сите, туку се потчинети :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom