Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Кога се' се заврши, јас само ќе кажам, највиновен ни е Уставот од 91ва, во кој македонците се ставаат ниво над сите останати граѓани во републикава. Не може албанецот Арбен и влаот Томи, со ромот Џевдат да бидат под дифолт граѓани од втор ред а за сите да важат исти закони, сите да плаќаме иста сметка за струја, сите да плаќаме иста сметка за телефон и исти даноци. Не може ти, затоа што си македонец, под дифолт да бидеш над сите останати. Не може да сака да отвори универзитет на крај на 20ти век, за да учи на јазик кој му е мајчин, ти да му викаш, ќути бе шкиптар, ќе учиш само македонски. Не, ќе му кажеш, во ред, учи албански ама и македонски, задолжително. Не може да му викаш, ќути бе циган, ти си само за по контејнери, па да сакаш истиот и тебе да те почитува ко да си му господар. Грешно е и срамно, што ние, како граѓани на републикава, кога ќе отидеме у бел свет и ќе не' прашаат кои сме, не поистоветуваат со грчко племе, со срби, со бугари и се вреѓаме, што е во ред, да се навредиш ама од друга страна, кога си најслаб надвор, доаѓаш дома и наместо да развиеш соживот со оние со кои што живееш, ти, затоа што се послаби, цела фрустрација им ја истураш нив. Сега, доцна е за соживот, доцна е за братска љубов помеѓу етнички заедници затоа што имаме премногу омраза, премногу гнев во нас и едни према други. Тој устав, тоа угнетување е една од главните причини за војната во 01, затоа и сега ги разбирам албанците, што сакаат се' повеќе и повеќе, затоа што 50тина години пред тоа се угнетувани и рангирани како граѓани не од втор, од четврти ред, епа сега браќа и сестри, дојде нивното време, си наплаќаат, нешто што би го направиле и вие да сте на нивно место.

Ве молам, не ме цитирајте со излитен фејк патриотизам, си ја сакам и јас државата и не го оправдувам овој пичкарски потег на власВа, у уста ги ебам продад...
Како Уставот ги става во подредена позиција ?
Баш во Уставот стои дека сите се еднакви пред законот, сите се еднакви во правата, забранета е дискриминација по етничка основа. Ова стои во текстот од 91ва.
Исто така во Уставот од 91ва стои дека сите имаат право на образование, а лицата од друга националност имаат право на основно и средно образование на нивниот мајчин јазик. Тоа го пишува у членот 48 на Уставот од 91ва.

Може луѓето се однесувале како што викаш ти, пример со тоа факултетот што сакале во Речица да го отвараат (ако не се лажам), ама дека текстот на Уставот бил крив за нешто.... :pos:

Ете ги направивме измените од 2001 и денес имаме мал милион луѓе у администрација што зимаат плата за дома да спијат :)
Башка измените од 2001 генерално се околу употребата на јазикот, Бади(е)нтер и рамноправната застапеност.

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
846
Поени од реакции
1.336
ХидроМицко доколку би имало пролетва предвремени парламентарни избори ќе добие 20-25 пратеника, во најдобра варијанта може и до 30 ќе догура, но многу тешко ... ДПМНЕ е брод што се повеќе тоне од час во час, од ден во ден, од месец во месец, штета, на секоја држава и треба силна опозиција ама ова не е опозиција туку циркус ... ДПМНЕ = Монти Пајтон !
И да добија, џам че свитка, самиот лик Мицко е небитен, како и негојте други сорбатноци во партијата, како и тој шо седи на кафе со Орбан во Будимпешта. ДПНЕ е дефиницја за кавзи-десничарска партија, единствена во цела Европа (а можи и во цел свет, претпоставувам) така наречна "патриотска" партија која работи против државните интереси, и против народот. ДПНЕ никогаш не требаше да постои. И онака самата историска органзиција "ВМРО" била со предавници и бугарофили (не знам дали да ги наречам бугарофили, или самите биле бугари). БАРЕМ, че нагласам, праеле атентати, нешто некако делувавле. Овие денешниве т.н.р. "ВМРОВЦИ" се обични копитари и се бескорисни, како и нивните левичари, СДС.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Баш во Уставот стои дека сите се еднакви пред законот, сите се еднакви во правата, забранета е дискриминација по етничка основа. Ова стои во текстот од 91ва.
Исто така во Уставот од 91ва стои дека сите имаат право на образование, а лицата од друга националност имаат право на основно и средно образование на нивниот мајчин јазик. Тоа го пишува у членот 48 на Уставот од 91ва.

Може луѓето се однесувале како што викаш ти, пример со тоа факултетот што сакале во Речица да го отвараат (ако не се лажам), ама дека текстот на Уставот бил крив за нешто.... :pos:

Ете ги направивме измените од 2001 и денес имаме мал милион луѓе у администрација што зимаат плата за дома да спијат :)
Башка измените од 2001 генерално се околу употребата на јазикот, Бади(е)нтер и рамноправната застапеност.
Па измените се напраени со војна бе брат, не се напраени со добра волја. За факултетот знаеме што се деси и свесни сме дека до ден денешен постои дискриминација, зошто еден е ром, друг е албанец. Само што сеа реално и нас ни фуфка да се курчиме на албејнианс па покажуаме муда на роми, јер ни се може.[DOUBLEPOST=1547332169][/DOUBLEPOST]П.С. Конституирана е држава на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. Реално, Македонија не е само на македонскиот народ (а потоа наведува и останати етникуми).

Член од
28 август 2013
Мислења
4.424
Поени од реакции
13.456
Па измените се напраени со војна бе брат, не се напраени со добра волја. За факултетот знаеме што се деси и свесни сме дека до ден денешен постои дискриминација, зошто еден е ром, друг е албанец. Само што сеа реално и нас ни фуфка да се курчиме на албејнианс па покажуаме муда на роми, јер ни се може.[DOUBLEPOST=1547332169][/DOUBLEPOST]П.С. Конституирана е држава на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. Реално, Македонија не е само на македонскиот народ (а потоа наведува и останати етникуми).
Зошто ова го нема во устав кај некој од нашите соседи?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.291
Поени од реакции
26.170
Кога се' се заврши, јас само ќе кажам, највиновен ни е Уставот од 91ва, во кој македонците се ставаат ниво над сите останати граѓани во републикава. Не може албанецот Арбен и влаот Томи, со ромот Џевдат да бидат под дифолт граѓани од втор ред а за сите да важат исти закони, сите да плаќаме иста сметка за струја, сите да плаќаме иста сметка за телефон и исти даноци. Не може ти, затоа што си македонец, под дифолт да бидеш над сите останати. Не може да сака да отвори универзитет на крај на 20ти век, за да учи на јазик кој му е мајчин, ти да му викаш, ќути бе шкиптар, ќе учиш само македонски. Не, ќе му кажеш, во ред, учи албански ама и македонски, задолжително. Не може да му викаш, ќути бе циган, ти си само за по контејнери, па да сакаш истиот и тебе да те почитува ко да си му господар. Грешно е и срамно, што ние, како граѓани на републикава, кога ќе отидеме у бел свет и ќе не' прашаат кои сме, не поистоветуваат со грчко племе, со срби, со бугари и се вреѓаме, што е во ред, да се навредиш ама од друга страна, кога си најслаб надвор, доаѓаш дома и наместо да развиеш соживот со оние со кои што живееш, ти, затоа што се послаби, цела фрустрација им ја истураш нив. Сега, доцна е за соживот, доцна е за братска љубов помеѓу етнички заедници затоа што имаме премногу омраза, премногу гнев во нас и едни према други. Тој устав, тоа угнетување е една од главните причини за војната во 01, затоа и сега ги разбирам албанците, што сакаат се' повеќе и повеќе, затоа што 50тина години пред тоа се угнетувани и рангирани како граѓани не од втор, од четврти ред, епа сега браќа и сестри, дојде нивното време, си наплаќаат, нешто што би го направиле и вие да сте на нивно место.

Ве молам, не ме цитирајте со излитен фејк патриотизам, си ја сакам и јас државата и не го оправдувам овој пичкарски потег на власВа, у уста ги ебам продад...
Уставот го имаат пишувано луѓе од кумровачка ресавска школа, што заради некои заслуги станале универзитетски професори. И нормално, виделе што има во Белград, и ископирале истото.

И не е проблемот во тие луѓе, тие толку знаат, толку им е дадено. Проблемот е што сеуште ги нарекуваме интелектуалци.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Зошто ова го нема во устав кај некој од нашите соседи?
А зошто мене за тоа ме прашуваш? Со ваквиов цитат само потврдуваш дека не треба така да се основа една држава, на база на поделба, на база на битни и помалку битни.
Можеби го нема во Србија, но им се деси бомбардОВАње и Косово, можеби нема во Грција, но Грција е моќен партнер на Европа. Можеби го нема и во Бугарија, но Бугарија има стратешка позиција и поради истата се „офајди“ и си доби членство во ЕУ и НАТО на ќоро. Албанија, преку криминал им понуди на поголемите нешто што никој од овие претходно набројани (вклучувајќи не' и нас) не можеше да им го понуди. Затоа, ние го испушивме, заедно со Србија. Да си заврши циркузов кај нас и Грциве (мада, кај нас заврши веќе), ќе видиш како ќе се пресели 400 километри северно од Скопје и ќе го „решат“ Вучич.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.258
Поени од реакции
16.408

уште во ЕХ Ју се воведе некоја врста рамковен, имаше квоти за малцинствата... јас служев 78 ЈНА во РМ, на Академијата во Сплит, офицерите беа воглавном срби, но ги фати рамковната квота за унапредувања...Се зезаа со еден што имаше потемен тен, сите му кажуваа јас да сум ко тебе се кажувам Ром и бргу и до адмирал ќе напредувам ...кај нас во 90-тите имаше национални квоти за упис во средни училишта ( атрактивни, на пример медицинско и фармацевтско)....
Но тука лежи незаконитоста на националните квоти, пред се спрема основните Правата на човекот националност е право на убедување на поединец, исто како и прево на вероисповест и ред други права......

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
уште во ЕХ Ју се воведе некоја врста рамковен, имаше квоти за малцинствата... јас служев 78 ЈНА во РМ, на Академијата во Сплит, офицерите беа воглавном срби, но ги фати рамковната квота за унапредувања...Се зезаа со еден што имаше потемен тен, сите му кажуваа јас да сум ко тебе се кажувам Ром и бргу и до адмирал ќе напредувам ...кај нас во 90-тите имаше национални квоти за упис во средни училишта ( атрактивни, на пример медицинско и фармацевтско)....
Но тука лежи незаконитоста на националните квоти, пред се спрема основните Правата на човекот националност е право на убедување на поединец, исто како и прево на вероисповест и ред други права......
Па и сега, пред 10тина години мои братучеди кога упишуваа медицина се пишуваа ко срби, за да влезат у државна квота без проблем.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.424
Поени од реакции
13.456
А зошто мене за тоа ме прашуваш? Со ваквиов цитат само потврдуваш дека не треба така да се основа една држава, на база на поделба, на база на битни и помалку битни.
Можеби го нема во Србија, но им се деси бомбардОВАње и Косово, можеби нема во Грција, но Грција е моќен партнер на Европа. Можеби го нема и во Бугарија, но Бугарија има стратешка позиција и поради истата се „офајди“ и си доби членство во ЕУ и НАТО на ќоро. Албанија, преку криминал им понуди на поголемите нешто што никој од овие претходно набројани (вклучувајќи не' и нас) не можеше да им го понуди. Затоа, ние го испушивме, заедно со Србија. Да си заврши циркузов кај нас и Грциве (мада, кај нас заврши веќе), ќе видиш како ќе се пресели 400 километри северно од Скопје и ќе го „решат“ Вучич.
Знаеш зошто го нема кај нив?
Затоа што тие не се толку мудри и паметни како нас.
Ние сме најпаметни от сите и затоа патиме.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Знаеш зошто го нема кај нив?
Затоа што тие не се толку мудри и паметни како нас.
Ние сме најпаметни от сите и затоа патиме.
Па, не, глупиот пати и друг му ги решава проблемите пошто он е неспособен, паметниот наоѓа безболно и самостојно како да ги реши проблемите.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Дај бе не ме заебавај, без Бади(е)нтер стварно не знам како опстујувале Албанците, фала богу се дигнаа у бунт па не дозволија да ги асимилираме...
И ако веруваш во тоа дека војната била стварно ради правата... не знам шо да ти кажам...

Прво да расчистиме текстот на Уставот не ги ставал Албанците како граѓани од втор ред!
Многу ме нервира вака коа некој произволно збори на памет. Еве ти линк кај шо го имаш и текстот од 91ва и сите амандмани, читај.
https://www.sobranie.mk/ustav-na-rm.nspx

Преамбулата од 91ва вика „национална држава на македонскиот народ во која се обезбедува целосна граѓанска рамноправност и трајно сожителство на македонскиот народ со Албанците, Турците, Власите, Ромите и другите националности кои живеат во Република Македонија“. Дека сегашната преамбула е тотално различна од ова е, дека можеби е подобра од тогаш, можеби, ме мрзи сеа да ги споредувам и анализирам, ама дека преамбулата ги става сите останати како граѓани од втор ред... мало морген. Дотолку повеќе што уште во 91ва со Уставот било пишано дека тие што не се Македонци имаат право на основно и средно образование на нивнито мајчин јазик, а нигде не вика дека не смее и високото да биде на нивниот мајчин јазик, а оти се што не е со Устав или закон забрането е дозволено, значи можеле и високо образование да имаат на албански, ама хх луѓе тоа не го сакале и утепале човек. Ти викам, текстот како текст не става никого во прв или втор ред, однесувањето на хх луѓе го правело тоа, така да пак да повториме Уставот не ги става Албанците како граѓани од втор ред.

Ај јазикот е нешто што не било регулирано со Уставот тогаш, ама па сега ова несреќно решение со бројки и глупости само ги дискриминира другите. Пример ја не сум го видел у Собрание Самка или Амди или кој и да бил друг, да збори на ромски, зошто нели не смее оти не е 20%.

Кажи „луѓето правеле глупости и се понашале како господари“ со тоа ќе се сложиме, ама дека Уставот е најголемото зло шо го напраило целиот проблем, па ние сеа мораме ради тоа да си го смениме името... please don't...

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.491
Поени од реакции
1.872
Интересно ова правдањето и сфаќањето на постапките на Албанезите (ширење на сметка на соседите)од страна на модератор под плаштот на човекови права.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Може јас ова да го болдирам?
Преамбулата од 91ва вика „национална држава на македонскиот народ во која се обезбедува целосна граѓанска рамноправност и трајно сожителство на македонскиот народ со Албанците, Турците, Власите, Ромите и другите националности кои живеат во Република Македонија“. .
Иначе, се слагам дека со оваа измена на устав одиме у курац, никаде не го негирам нит го порекнувам тоа, нит па се слагам со вчерашниве измени.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.424
Поени од реакции
13.456
Па, не, глупиот пати и друг му ги решава проблемите пошто он е неспособен, паметниот наоѓа безболно и самостојно како да ги реши проблемите.
Сакаш да ми речеш дека се паметни со такви расистички устави?
Не можам да ја разберам поентата.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom