- Член од
- 19 декември 2014
- Мислења
- 566
- Поени од реакции
- 735
Nema kako sakate ili se odbiva nad 2.5 ili se naplaka po metar dolzen za opsivka okolu prozori,tska e po propisi.A ako nekoj poinaku se dogovori togas bravo za nego.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако не договорите страните што немаат прозорци . Другите сами лепете си ги.Nema kako sakate ili se odbiva nad 2.5 ili se naplaka po metar dolzen za opsivka okolu prozori,tska e po propisi.A ako nekoj poinaku se dogovori togas bravo za nego.
Го немам сретнато и јас, пошто баш и не сум по таа струка, ама за последниве 7-8 години правев фасада на две куќи и кодексот е тој! Макар што и во Русија кога пресметувавме на подизведувачите малтерисување, глетување и фасади секогаш сме се држеле до тоа правило.Не го имам сретнато досега во правилници и закони, ти се наоѓа при рака ако го има некаде како официјален документ или ова е чисто муабет од фирмите во градежништво?
Ако е вака, тоа мора да биде прецизирано во договорот што го потпишуваш, сепак не е коректно да ти дава понуда по метар квадратен стиропор, а на крај да платиш за комплет страна на објектот.

Ок е тоа ако е само приземје, па некако ќе ја излепиш, пробај да го направиш тоа на 2 или 3 кат! Мислам може да се прави економија ама некаде не е препорачливоkolega sam si ja izlepil kukjata so stiropor, imal problem samo so vlecenjeto na abripot, si viknal za zavrsniot del majstor i cenata mesto da bide karikiram 3000 evra mu iskocila pod 1000... sakam da kazam ne e nekoja filozofija da se oblepi so stiropor pa koj moze i ima vreme neka si razmisli za rabotava ima dosta tutorijali videa i ne znam shto pa mn poevtino kje si sredi sam
Sent from my iPhone using Tapatalk

Батали правилници, работата е во тоа како ќе се погодиш и какви мајстори ќе ти се паднат! И имај на ум, дека нема баш многу такви квалитетни.Баш ме интересира дали е некаде ова напишано во правилник и слично, ако некој најде дали е некаде ова прецизирано нека напише.
На мојот објект од 4 страни и грубо 200метри површина на ѕидови имам преку 30метри квадратни во врати/прозори, според ценовниците што ги имаше ставено членот погоре тоа се над 700 евра ако го правам со 10цм стиропор во однос на реалната површина, што во превод испаѓа дека реално ми ставиле 170м2 стиропор, а сум платил 200м2 и квадратот не доаѓа по 1475 денари од м2 туку по 1735 денари за м2.[DOUBLEPOST=1547058862][/DOUBLEPOST]Што не е малку, една асална клима се зема за 700 евра![]()
Ок е тоа ако е само приземје, па некако ќе ја излепиш, пробај да го направиш тоа на 2 или 3 кат! Мислам може да се прави економија ама некаде не е препорачливо![]()

Абе крај краева мои пари, ако не му одговара или ако се заебава да работи на курташак нема да му дадам да го сработи и ќе го избркам кој сака нека бидиБатали правилници, работата е во тоа како ќе се погодиш и какви мајстори ќе ти се паднат! И имај на ум, дека нема баш многу такви квалитетни.

Абе викни ти и нека ти даде цена за објект без квадрати и други палци ако ти одговара цената арно ако не барај друга понуда. Ти сакаш дневницата да му ја сметаш колку ќе земел (македонска работа) . Кога одиш во продавница се караш за цената на јаболката? Му викаш тебе те кошта 8 денари килограм да го произведиш ти мене 20 ми го продаваш. Многу пари ти се тоа. Хахаха. Ти што работиш кажи и јас за твојата професија ќе дадам пример дека не вреди за сработеното.Епа и јас сакам да ми дадат дневница од 150 евра, ама не даваат, пресметување на површина не е научна фантастика, ниту пак зема кој знае колку време, ако се работи фер и коректно на крај треба да добиеш некаков елаборат за сработеното така да ќе си вработи стручен човек кој ќе си ја направи калкулацијата, а цените ќе бидат наведени дека се однесуваат за бруто површина на објектот, а не за површина на потрошен стиропор.
Затоа имаме еден куп на инженери кои не се вработени, секој мајстор со 4то одделение стана експерт за статика, бетони, челици, геодезија, електроники, машинство...
....i klimatizacijaЕпа и јас сакам да ми дадат дневница од 150 евра, ама не даваат, пресметување на површина не е научна фантастика, ниту пак зема кој знае колку време, ако се работи фер и коректно на крај треба да добиеш некаков елаборат за сработеното така да ќе си вработи стручен човек кој ќе си ја направи калкулацијата, а цените ќе бидат наведени дека се однесуваат за бруто површина на објектот, а не за површина на потрошен стиропор.
Затоа имаме еден куп на инженери кои не се вработени, секој мајстор со 4то одделение стана експерт за статика, бетони, челици, геодезија, електроники, машинство...

Не го разбра ... он не сака да плати за НЕ сработеното, а за сработеното ќе си плати и поскапо ако е квалитетно. Не ги врти работите ...Абе викни ти и нека ти даде цена за објект без квадрати и други палци ако ти одговара цената арно ако не барај друга понуда. Ти сакаш дневницата да му ја сметаш колку ќе земел (македонска работа) . Кога одиш во продавница се караш за цената на јаболката? Му викаш тебе те кошта 8 денари килограм да го произведиш ти мене 20 ми го продаваш. Многу пари ти се тоа. Хахаха. Ти што работиш кажи и јас за твојата професија ќе дадам пример дека не вреди за сработеното.
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk