Најекономично греење и ладење

Член од
2 јануари 2008
Мислења
34
Поени од реакции
6
Bedno po bedno ne moze da bide..... Inace "piksna" vo majstorski sleng e lizgacko leziste od bronza (cilinderce so otvor za osovinata od ventilatorot), ne e potesko od 5 grama i ne kosta povece od 1 evro. Bedno od DAIKIN, pobedno zdravje, baraj da ti stavat drug ventilator, ako toa ne e premnogu za DAIKIN ..... Inace dvete lezista podednakvo se great, a be gluposti na kvadrat...
Inace zakonot za zastita na potrosuvaci veli deka dobivate drug proizvod ako se povtori istiot defekt 3 pati. Ako tretiot pat ne go popravat ti sleduva drug proizvod ist takov ili drug so ista vrednost. Samo za da bide se taka treba da imas pismeni dokazi deka e tri pati popravano za istiot defekt (pazi za istiot defekt, moze da ima i deset no razlicni), inace nema da mozes da dokazes i gi ostvaris svoite prava.
Edinstveno ti pomaga da baras zamena na celiot ventilator so drug, bidejci treba da se zameni samo podvizniot del, mozes i da go platis, sigurno ne e poskapo od 10-tina evra bez rabotna raka.
Imam dokumenti od servisot i jas mislam deka e do ventilatorot i jas se iznasmeav koga mi go rece toa serviserot bog da cuva

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Za kolku sto se siri ili sobira otvorot od lezisteto, priblizno se siri/sobira osovinata na ventilatorot, razlikat sosema mala i sigurno e vo dozvolenata tolerancija za toj sklop. Neka ne tresat zeleni i neka ti go smenat cel ventilator.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
@tzlatko сигурно ли е ова дека три пати треба да биде истиот дефек, што ако на уредот 10 пати се расипуваат различни делови? повеќе време ќе биде уредот дефек отколку во функција :-( ако е така срамота зз законодавецот.

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Fala ti mnogu Zlatko ke pobaram toa da smenat.
Ke ti go poracav istoto da se smeni komplet ventilatorot sose “piksni” i lezista. Vtora opcija ti e celata vnatresna edinica da ja smenat. A mozda ako si pri pari mozes i da pregovaras za nova klima da se osvezis so razumna doplata staro za novo kombo. Eden od gazdite e dosta razbran covek i ne potegnuvaj pazarni pred da pokusas so nego da ispregovaras.

Srekna Nova Klimadzii :)

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Ke ti go poracav istoto da se smeni komplet ventilatorot sose “piksni” i lezista. Vtora opcija ti e celata vnatresna edinica da ja smenat. A mozda ako si pri pari mozes i da pregovaras za nova klima da se osvezis so razumna doplata staro za novo kombo. Eden od gazdite e dosta razbran covek i ne potegnuvaj pazarni pred da pokusas so nego da ispregovaras.

Srekna Nova Klimadzii :)
Апсолутно, тоа е најпаметно! Да си ја замениш за појак модел. И онака си ја изгустирал оваа, и ти прошла "цената" сега уште 10-20к јас би доплатил од страв дека несакам истово да ми се случува и сакам помоќен модел.

Ако може, тоа е убедливо најдобра опција за сите засегнати страни!

FXTF50 и ајт.

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
еве го членот од законот каде се дефинира што и како со сервисирањето

Гаранција и сервисирање

Член 22

Трговецот е должен, согласно со техничките прописи со кои се
определуваат производите за кои производителот, увозникот, односно
застапникот на странска фирма мора да издаде гаранција за квалитетот,
односно за исправното функционирање на производот, документ за начинот
на употреба на производот, да обезбеди сервис за одржување и поправка и
снабдување со резервни делови во гарантниот рок. Трговецот е должен
најмалку за пет години од денот на производството на производот да
обезбеди резервни делови. Во согласност со потрошувачот производот може
да се сервисира најмногу три пати во рамките на гарантниот рок и доколку
не се поправи производот потрошувачот има право да бара од трговецот да
го замени со ист таков нов и исправен производ или да му го врати
платениот износ на потрошувачот за купениот производ.

Производителот е должен да се придржува на обврските од гарантниот лист.
Гаранцијата содржи:
- фирма, односно назив и седиште на давателот на гаранцијата;
- податоци за производот со кој се идентификува производот;
- изјава за гаранцијата и за условите на гаранцијата;
- траење на гарантниот рок;
- рок во кој трговецот е должен да постапи по барањето на корисникот на
гаранцијата и да ги отстрани дефектите и недостатоците на производот;
- фирма, односно назив и седиште на трговското друштво или друго правно
или физичко лице што производот го продал на мало, датум на продажбата,
печат и потпис на овластениот работник, а ако се во прашање постројки,
уреди, опрема и други средства за работа - фирма, односно назив и седиште
на испорачувачот, датум на пуштање во погон или на предавање на
производот на корисникот на употреба и потпис на овластениот работник и
- изјава дека потрошувачот ги има законските права кои произлегуваат од
националното законодавство кое ја регулира продажбата на производите и
дека овие права не се загрозени со гаранцијата.
Трошоците за материјалот, резервните делови, работата, преносот и
превозот на производот што настануваат при отстранување на дефектите,
односно замената на производот со нов производ врз основа на
гаранцијата, паѓаат на товар на давателот на гаранцијата.
Документите од ставот 1 на овој член мора да бидат напишани јасно и
читливо на македонски јазик и кирилско писмо, што не ја исклучува можноста
истовремено употреба и на другите јазици и знаци лесно разбирливи за
потрошувачот.

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Апсолутно, тоа е најпаметно! Да си ја замениш за појак модел. И онака си ја изгустирал оваа, и ти прошла "цената" сега уште 10-20к јас би доплатил од страв дека несакам истово да ми се случува и сакам помоќен модел.

Ако може, тоа е убедливо најдобра опција за сите засегнати страни!

FXTF50 и ајт.
Taka de uvek da si vozis novo i nabudzano. Sve se plasam deka ako se masovizira greenjevo na klimi kaj nas (Daj Bog) ke pocnat polovnjaci da spustaat od zapadov :) ionaka im stoi na dzambazive so stari koli rabotava samo ke treba da se prenasocat na polovnjaci klimi..zamisli gi kako ke gi maftaat posle musteriite “dedo so ne trpi toplo ja imal od 20C poise ne i zadaval a u preoden period ne ni ja palel” :D
Ke brcat ke vristat po fasadive ama so meraci ke gledame Ururi Zubadani nie ovde poveketo so zjaeme po klimi :)

Член од
14 август 2018
Мислења
4.971
Поени од реакции
11.271
“Карбон,карбон?? ... јок пластик!” на 4.55
:pos:

Бај д веј,ако одат за 300 евричи не е лошо.На енерџи лејблот пишува 2.4 во умерена зона!Колку што можев да видам и тоа за дваиполка!

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Taka de uvek da si vozis novo i nabudzano. Sve se plasam deka ako se masovizira greenjevo na klimi kaj nas (Daj Bog) ke pocnat polovnjaci da spustaat od zapadov :) ionaka im stoi na dzambazive so stari koli rabotava samo ke treba da se prenasocat na polovnjaci klimi..zamisli gi kako ke gi maftaat posle musteriite “dedo so ne trpi toplo ja imal od 20C poise ne i zadaval a u preoden period ne ni ja palel” :D
Ke brcat ke vristat po fasadive ama so meraci ke gledame Ururi Zubadani nie ovde poveketo so zjaeme po klimi :)
Клими се преефтина работа за тоа. Нема есап.

Кај нас мозокот е проблем, а не недостаток на клими. Не им влага ум. Дрвото се научени и подотворен прозор.

Аххх како би испозабранил...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
“Карбон,карбон?? ... јок пластик!” на 4.55
:pos:

Бај д веј,ако одат за 300 евричи не е лошо.На енерџи лејблот пишува 2.4 во умерена зона!Колку што можев да видам и тоа за дваиполка!
1100evra kosta brkalijava vo Hrvatska so Turkish kompresor i ako i doplatis za WiFi....epten meraba eftino :D
http://www.forum.hr/showpost.php?p=72670111&postcount=4762
MitsuTR3.jpg
Istiot kompresor ide i vo 09 i 12 modelot...12kava ("malce" pojse zalaufana) e poskapa, a navodno bila i pojaka na Eurovent zasto pojse se macela :D
https://library.mitsubishielectric.co.uk/pdf/book/MUZ-AP25-50VG_Service_Manual__OBH789#page-6-7
MitsuTR4.jpg

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Клими се преефтина работа за тоа. Нема есап.

Кај нас мозокот е проблем, а не недостаток на клими. Не им влага ум. Дрвото се научени и подотворен прозор.

Аххх како би испозабранил...
Se salev de jasno deka nema esap ama za 50-60€ soliden poloven inverter se kupuva po italija po oglasi i nekoi si imaat doneseno doma, takvi gasterbajterski muabeti imam slusano. E sea nosenjeto navamu kako gi svercaat sto finti praat neznam ama pa eve ko so pisuvam razmishljam problemot da nosis klima i da ja uvezuvas ko sto znaeme vo patnicki transport e freonot koj e eksploziven i pod pritisok i zatoa treba posebna dozvola ama sto stanuva ako e ispusten freonot propisno i dali pa mozebi ima nekoj dokument za toa togas ne bi imalo problem..isto ko poloven televizor da nosis..

Kajgana Shop

На врв Bottom