Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Која само дволичност читам еејјј луѓе,задни 200 страни .....Кукавте за лажно диктаторство на Никола Груевски,кое НЕ НИ ИМАШЕ .Шарена револуција кога беше,сите пички ќутите,се палеше канцеларија на државен претседател,се уништуваше и фарбаа државни институции и згради,од страна подржано од политичка партија на СДС,која на лице место,беа Радмила,Заев,Димитров,Шилегов,Спасов,први луѓе кои се сега политичка елита и Влада на Рм.Го осудувуаат Груевски за мерцедес кој е набавен правилно,ти кажува и важна српска фаца-политичар,кој дава инфо дека го даваме истиот мерцедес,Албанија,туѓа држава да го користи,поготово функционер,Еди Рама ....Како може Јанкуловска шест години највеќе пресуда,а Грујо три години,а е главна фаца за нареченото криминалство за скапа кола ,главен наредбодавач .Пркоси на логика .....Груевски плус излегува вест дека денеска се дознава дека не излегол преку граница од Македонија .....Втфакаак на ум? А Спасов досега највеќе има примено полицајци на служба и испратено на терен како министер .Која дволичност луѓе само .....Расипан народ сте ......Брука ми е да се наречам Македонец .....Поготого преставник на народ да ми е Амди Бајрам со она денеска изјавата ......... Грција,Албанци,Бугари ве ебат анално како сакаат,како педери курви сте станати веќе .....Свое јас како народ немаме . Избирате премиер,градоначалник како Шилегов,а не е прв пат,истото беше и со Трифун Костовски .......
Се согласувам со поголемиот дел од содржинава на твојот пост ... гледано од денешна перспектива Шарената револуција и целата таа борба на тогашната опозициска СДС и нејзините сателити не беше ниту за поголема демократија, слобода на говор, правда, граѓански права, подобар економски стандард, ниту пак реално толку им беше жал за Мартин Нешкоски, малата Тамара, починатите родилки, починатите бебиња, дрвцата кои Коце немилосрдно ги сечеше низ Скопјево и.т.н. целта беше една политичка гарнитура да се набрка, а на нејзиното место во фотељите да седнат Заевци, Оливерчовци, Шеќериновци, Десковци, Анѓушевци, Тевдовци, Сугаревци и др.
Не јас не го бранам ДПМНЕ и Грујо, не бранам никого, не ја бранам претходната власт со овој пост, само ја опишувам реалноста во која живееме, денешнинава и ја искажувам разочараноста од новата власт !

Член од
5 февруари 2013
Мислења
380
Поени од реакции
486
Живеете во делириум ако мислите дека нешто ќе се смени.
Не ми поента да копирам или цитирам нешто што некој друг кажал затоа изгледате го видеото до 1 минута и 10 секунди и бувкално истото важи и за нас.

https://www.youtube.com/watch?v=07w9K2XR3f0

Знам дека намената на Carlin е комедија но сепак има вистина тоа што го зборува.

Кој не разбира англиски ... јбг.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Која само дволичност читам еејјј луѓе,задни 200 страни .....Кукавте за лажно диктаторство на Никола Груевски,кое НЕ НИ ИМАШЕ .Шарена револуција кога беше,сите пички ќутите,се палеше канцеларија на државен претседател,се уништуваше и фарбаа државни институции и згради,од страна подржано од политичка партија на СДС,која на лице место,беа Радмила,Заев,Димитров,Шилегов,Спасов,први луѓе кои се сега политичка елита и Влада на Рм.Го осудувуаат Груевски за мерцедес кој е набавен правилно,ти кажува и важна српска фаца-политичар,кој дава инфо дека го даваме истиот мерцедес,Албанија,туѓа држава да го користи,поготово функционер,Еди Рама ....Како може Јанкуловска шест години највеќе пресуда,а Грујо три години,а е главна фаца за нареченото криминалство за скапа кола ,главен наредбодавач .Пркоси на логика .....Груевски плус излегува вест дека денеска се дознава дека не излегол преку граница од Македонија .....Втфакаак на ум? А Спасов досега највеќе има примено полицајци на служба и испратено на терен како министер .Која дволичност луѓе само .....Расипан народ сте ......Брука ми е да се наречам Македонец .....Поготого преставник на народ да ми е Амди Бајрам со она денеска изјавата ......... Грција,Албанци,Бугари ве ебат анално како сакаат,како педери курви сте станати веќе .....Свое јас како народ немаме . Избирате премиер,градоначалник како Шилегов,а не е прв пат,истото беше и со Трифун Костовски .......
Затоа наречи се северњак
Бтв се сложувам со тебе

Ф

Флеш

Гостин
Живеете во делириум ако мислите дека нешто ќе се смени.
Не ми поента да копирам или цитирам нешто што некој друг кажал затоа изгледате го видеото до 1 минута и 10 секунди и бувкално истото важи и за нас.

https://www.youtube.com/watch?v=07w9K2XR3f0

Знам дека намената на Carlin е комедија но сепак има вистина тоа што го зборува.

Кој не разбира англиски ... јбг.
Тоа е поентата на мојот пост ! Смрдеж е Македонскиот народ . Сите гомна ги дозволи, пичка народ испаднавме,30 години независни како држава,не успеавме да сочуваме.Немаме Свое Јас. Наместо ние да дупиме други,нас не дупат.Затоа Израел ќе имаат држава.Ги требеа како народ,создадоа држава,уште се под воена прогласена состојба,имаа војна со Египет,Арабските земји,Турција,Грција нешо кукшкање,со Палестина цело време,земја голема колку нашата,население им се накачи заради повратници и пак се СВОЕ ЈАС.Не даваат друг да им наредува.Сам свој газда.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Толку години помина со розеви наочари, отупен, и сега ти текна дека работата не чини . Мрш таму.
Да е напишано од други држи вода, ама се што е напишано од тебе е помножено со 0 (нула).
Шо се запали бе ко прскалица за нова година?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Среќна Нова 49.

Нова година, нови правила на игра: Се зголемуваат даноците, се либерализира пазарот на струја…
Економија 01.01.2019 / 8:27

Придонесите за здравствено и пензиско осигурување се зголемуваат, прогресивниот данок од денеска почнува да важи, рамниот данок веќе нема да се применува, плаќање во кеш само до 1.000 евра… ова се само мал дел од даночните реформи кои од денеска почнуваат да важат.

За 0,5% се зголемуваат придонесите за здравствено и пензиско осигурување. Родените по 1 јануари 1967 ќе се вратат само во првиот пензиски столб. Предвидено е со овие две мерки дупката во Фондот за пензиско осигурување која сега изнесува 309 милиони евра, да се намали за 35 милиони.

Дел од овие реформи значат и замена на персоналниот данок со данок на личен доход – примањата до 90 илјади денари ќе се даночат како и досега, со 10 отсто, а за сите доходи над оваа сума ќе се плаќаат дополнителни 8% данок.

За капиталните добивки, кириите, добивките од игри на среќа… од годинава предводен е повисок данок од 15 отсто (наместо досегашните 10%).

Проекцијата на Министерството за финансии е дека по овој основ државата ќе собере дополнителни 25 милиони евра. За Владата прогресивниот данок е праведен затоа што најбогатите 1% од граѓаните ќе плаќаат повеќе, а нивните пари ќе одат за социјално најранливите категроии граѓани.

Од денеска во кеш ќе може да се плаќа само до 1.000 евра. Новиот Закон за спречување перење пари и финансирање на тероризам го намалува лимитот за готовниски плаќања од сегашните 2.000 на 1.000 евра, а од јуни ќе може да се плаќа само до 500 евра.

Бизнис секторот, опозицијата, експертската јавност беа против оваа даночна реформа. Бизнисмените бараа одложување на прогресивниот данок за најмалку три години за да можат да ги усогласат нивните развојни планови. Експертите предвидуваат зголемена даночна евазија и „развој“ на сивата економија.

Од денеска почнува да се применуваат новите правила и за пазарите. Според овие измени вработените и пензионерите нема да можат да имаат тезги, а сите пазарџии ќе плаќаат придонеси во висина до 2.000 денари.

Денеска почнува и либерализацијата на пазарот на струја. Сегашните цени на струјата за домаќинствата ќе важат до јуни. Домаќинствата и стопанствотои веќе можат да бираат меѓу 8 фирми кои се снабдувачи на отворен пазар, а постапката за избор на универзален снабдувач ќе заврши до март. На тендерот се јавија две компании, ЕВН и државната ЕЛЕМ.

https://republika.mk/vesti/ekonomija/nova-godina-novi-pravila-na-igra-se-zgolemuvaat-danocite-se-liberalizira-pazarot-na-struja/

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Нема да можат да дооданочат, дури фали ддв да се зголеми ама тоа вгодина изледа.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Ти кажав каква вредност имаат мислењата од тебе на форумов. Не си реален, и си многу дволичен. Како роботи чипирани сте со наќо.
И ти си ист и јас сум ист, само кога ќе си признаеш или признаам. Една разлика, јас увидов дека не продадоа на кило, а ти го држиш за кабел и викаш женско е

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
И ти си ист и јас сум ист, само кога ќе си признаеш или признаам. Една разлика, јас увидов дека не продадоа на кило, а ти го држиш за кабел и викаш женско е
Не, мене апсолутно во ништо не ми се промени сликата во државава сега, и пред тоа. И сега е тиња, а и пред тоа исто..
Само многу ме нервираат мамлази што сакаат да изнудуваат одговори дека во време на патор поубаво се живееше и се функционираше како треба.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Се согласувам со поголемиот дел од содржинава на твојот пост ... гледано од денешна перспектива Шарената револуција и целата таа борба на тогашната опозициска СДС и нејзините сателити не беше ниту за поголема демократија, слобода на говор, правда, граѓански права, подобар економски стандард, ниту пак реално толку им беше жал за Мартин Нешкоски, малата Тамара, починатите родилки, починатите бебиња, дрвцата кои Коце немилосрдно ги сечеше низ Скопјево и.т.н. целта беше една политичка гарнитура да се набрка, а на нејзиното место во фотељите да седнат Заевци, Оливерчовци, Шеќериновци, Десковци, Анѓушевци, Тевдовци, Сугаревци и др.
Не јас не го бранам ДПМНЕ и Грујо, не бранам никого, не ја бранам претходната власт со овој пост, само ја опишувам реалноста во која живееме, денешнинава и ја искажувам разочараноста од новата власт !
И тогаш беше јасно зошто се бори шарената револуција ама имаше како и обично многу идиоти на кои не им сече. Најверојатно истите фаци сега се за незнам што и не се за Заев. Јас и тогаш и сега сум за Грујо.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Не, мене апсолутно во ништо не ми се промени сликата во државава сега, и пред тоа. И сега е тиња, а и пред тоа исто..
Само многу ме нервираат мамлази што сакаат да изнудуваат одговори дека во време на патор поубаво се живееше и се функционираше како треба.
Abe mafo, za inat na grujo ja prodadovte drzavata na zeleno pazarce,namesto da go zatvorivte grujo vie ja zakopavte drzavata, pa uste imate surati da proseravate pamet tuka.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Во контекст на муабетот од погоре ќе речам дека народот не е виновен за доаѓањето на СДС на власт. За тоа ни СДС не се виновни, по што се дотолку неспособни, што ни со такви снимени материјали во рака не успеаа да победат на парламентарите избори. Ако тогаш народот не ги знаеше што гомна беа, ако во партијата имаа свежи ликови а не фосили од типот на Шекеринска и остала багра, СдС ќе требаше да го нокаутира Вмро на тие избори. Мислам дека народот потсвесно знаеше за каков калибар на преваранти станува збор.

Но тоа беа избори без избор. Секој кој што излезе да гласа тогаш, а се декларираше како неутрален, излезе со надеж дека овие барем ќе бидат упола полоши од она што беше Вмро цели 11 години. Што значи дека се одеше на анулирање на штетата во рамките на некакви си прифатливи граници. Никој ништо не очекуваше на економски план, ако некој очекувал нешто од Заев во смисол на економски бенефит за државата, во тој случај мора да станувало збор за многу наивна личност.

Единствениот бенефит од овие ќе беше "статус кво" состојба, т.е ништо да не правеа државата и народот ќе беше многу на чар до сега. По што владавината на Грујо беше толку лоша, што треба да си тотален идиот, без грам мозок, за да дојдеш до дереџе за народот биде носталгичен по него и потајно да го бара назад. Е овие тоа го направија. И тоа за рекорден период. И за доаѓањето на СДСм Вмро се криви. Ваква неспособна багра уште сто години немаше да помириса власт ако Вмро крадеа со усул. Затоа што во оваа Северна Вукојебина тоа е најдоброто на што овој народ може да се надева, власт која што ќе краде со усул, со мера.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom