Најекономично греење и ладење

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622
Вие што работите со клими монтери,продавачи,фирми и слично, не може така да ги оставате неповрзани одводите за кондензат, едноставно не е професионално. И она со цуцулката директно врзана за црево не е решение.
Јас морав вакво нешто да ставам ова е слика од пред некој ден кога беа маглите и минус температури кога замрзна надворешната единица па при дефрост течеше од сите страни.
Сликава е после чистење на мразот(рачно) со помош на климата во мод ладење ставена.

Attachments

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Na nekoj mu se rasipalo motorceto za Tosiba Daieskai, najskapiot model na Toshiba po 70~90k za 3,5ka ....neli ovie gi reklamiraa deka se so Eurovent- sertifikat za "KVALITET" i ke traat po 150god bez da se rasipat?
@Lithium002 daj ne go lazite coekot koa u China ima isto motorce za tripl/upola cena :)
Dvojnikot tvoj @murto ako uopste pominal kurc za motori i podnaucil da smeni edno motorce prati go da go smeni kolku da se pofali ovoj coekot deka ima klima sto voopsto mu raboti a ne Defektna, baska da ne ve rezilime javno deka gi peljesite lugevo za sitnurija del a skapo platena "Japoncka' tehnologija sto ne se rasipuva, i toa so sertifikat "bozemski" ne se rasipuva :icon_lol:
Прегледај го приврзокот 202109
Pak pocnaa da ti se prividuvaat raboti,zimaj be covek terapijata,ne e sramota da si bolen

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Ako nemash nikakov problem so autofanot zosto davash soveti eve na @ZigZag1115 mu davash sovet da ne ja drzi na autofan tuku da zgolemi brzina. Pa ako klimata ne mozi da postigni temperatura a e na auto togash samata ke si ukluci pojaka brzina. E sega dali stvarno ili ne ima problem mitsu na autofan ne znam ama pak so tvoevo sovetuvanje nekako izgleda somnitelno. Kaj mene celo vreme e na autofan I smetam deka toa e najdobar nacin za rabota na klimata.
Само тоа виде? Не прочита нешто околу греана површина, димензионирање, па кога аутофан кога мануелно? Или сосила се прајте?

Член од
27 мај 2018
Мислења
931
Поени од реакции
1.590
Na nekoj mu se rasipalo motorceto za Tosiba Daieskai, najskapiot model na Toshiba po 70~90k za 3,5ka ....neli ovie gi reklamiraa deka se so Eurovent- sertifikat za "KVALITET" i ke traat po 150god bez da se rasipat?
@Lithium002 daj ne go lazite coekot koa u China ima isto motorce za tripl/upola cena :)
Dvojnikot tvoj @murto ako uopste pominal kurc za motori i podnaucil da smeni edno motorce prati go da go smeni kolku da se pofali ovoj coekot deka ima klima sto voopsto mu raboti a ne Defektna, baska da ne ve rezilime javno deka gi peljesite lugevo za sitnurija del a skapo platena "Japoncka' tehnologija sto ne se rasipuva, i toa so sertifikat "bozemski" ne se rasipuva :icon_lol:
Прегледај го приврзокот 202109
Koj im e krv na ljugjeto ti ubavo im vikase kupet si hansol sekoja god vi sleduva nova nadvoresna edinica( mala sala )aj sega malku poseriozno, pred da se sitis na drugite ZOSTO CRKNA HANSOLOT?KOJ BESE PROBLEMOT?

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
Само тоа виде? Не прочита нешто околу греана површина, димензионирање, па кога аутофан кога мануелно? Или сосила се прајте?
Se procitav I se mi e jasno a dali I ti imash problem so autofan ne znam. Ajde objasni mi mene I na drugive kako treba da raboti klima ne pravilno dimenzionirana I pravilno dimenzionirana na autofan. I da ne e pravilno dimenzionirana I ako e zadadena povisoka T na autofan od 22° na 25° treba da pojaca izduv so toa sto bi rabotela na pojaka brzina I treba da se zgolemi T na izduv se dodeka ne e postignata T. Potoa pri postignuvanje na T samata ke si ja namali brzinata a so toa I T na izduv ke se namali I ke raboti na odrzuvanje so min T za da ne iskluci. Jas ne znam zosto bi trebalo da se ukl manuelno ako raboti autofan kako so treba. Jas kako so I pisav do den denes mi e nonstop na autofan I so toa so raboti taka ima najdobra rabota na kompresorot.

D

Deleted member 95595

Гостин
Se procitav I se mi e jasno a dali I ti imash problem so autofan ne znam. Ajde objasni mi mene I na drugive kako treba da raboti klima ne pravilno dimenzionirana I pravilno dimenzionirana na autofan. I da ne e pravilno dimenzionirana I ako e zadadena povisoka T na autofan od 22° na 25° treba da pojaca izduv so toa sto bi rabotela na pojaka brzina I treba da se zgolemi T na izduv se dodeka ne e postignata T. Potoa pri postignuvanje na T samata ke si ja namali brzinata a so toa I T na izduv ke se namali I ke raboti na odrzuvanje so min T za da ne iskluci. Jas ne znam zosto bi trebalo da se ukl manuelno ako raboti autofan kako so treba. Jas kako so I pisav do den denes mi e nonstop na autofan I so toa so raboti taka ima najdobra rabota na kompresorot.
nitu znajs kaj zivejt ZigZagg nitu znajs kolkavi toplotni zagubi ima, nitu nishto. Istoto vazt za mene i za site drugi. Aj jas nemat da ti odgovoram odma, nego ke ti postavam kontra prashanje. Kako ochekuvas klima 3,5ka, postavena vo 56m2 soba, dolga 12,5m i toa postavena da duva dolz tie 12,5m da raboti dobro na AutoFan? Kako taa klima ke uspee 12,5 metri podednakvo zagreani da gi drzi?
Pa na AutoFan gi pushtam Mitsuava, ke si postigne temperatura kolku shto ke i zadadam i si namaluva so izduv i si odrzuva. Ama jas sum vo neizolirana kukja, imam ladni toplotni dzebovi niz kukjata za koi klimata ne znae pa logichki e da pojacham malku izduv za da gi nadoknadam. A izvini, sho klima imas i za kolkav prostor?
Pa se utepavte falenje so SCOP=5,1 i mala potrosnja, se falite so mala potrosnja na +10C nadvor i togas setate po gakji doma....ama koa ke fati ladno cvrc i dzepmerite.
Epa sea e moeto vreme, na ladno da vi go vratam milo za drago i Euroventot i sve po spisok koa sami cvicite dali deka prvo negrejt ubo klimata, kriv bil trajko i petko so krovot i izolacijata....da beee... pa zadavas 27 a nepostiga ni 22 vnatre, defrosti prajt na sekoj saat(am ke prajt 25kg e), pa COPot vi padnal
Druze na ladno sekogas iskaca vistinata na videlo oti koga ke ti zastudi si kazuvas vistina....ti si nov pa ne si primetil kako se razlikuvaat postovite na edni isti pri ladno od onie postovi koga e Oktomvri so +10C nadvor.
Tvoja najgolema utka e WN35 i toa kupeni 2 komada, po 38.000den ili 40 kolku gi plati se tinja klimi so 25kg nadvoresna i kompresor od 7.000btu, za tie pari imase Hansol ama lobito tebe ne ti cinese i te lazese.....sea zali se kaj Energosistem i monterot sto te izlazale a ne kaj gree Lobito.
Tvojata Hansol 3,5ka da beshe na mestovo od WN35kive i da trebeshe da ja rabotit ovaa zahtevna rabota sho ja rabotit WN35kava vo spalnava, imase da eksplodirat prvata nedela od rabotata. Posebno ako beshe defektna kako mnogu Hansoli za koi se zalele tuka.

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec e definitivno pecen za R&D centar. jas ne znam so meracive kako ne uspea do sega da otides vo kina da prodavas i usovrsuvas tehnologija. greota si be coek. imala izduv golem. pa takvi postovi se ko na vremeto k15 za galickite kompjuteri. toa ti e merilo za kvaliteten ured. samo serttifikati i dokazani brendovi se merilo, opstojuvanje na pazar i kvalitet. odi tamu po gradcinjata mali vo zemjava nasa golema i meri so toa instrumenceto temperaturi. za potsmev si.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
145
Поени од реакции
271
nitu znajs kaj zivejt ZigZagg nitu znajs kolkavi toplotni zagubi ima, nitu nishto. Istoto vazt za mene i za site drugi. Aj jas nemat da ti odgovoram odma, nego ke ti postavam kontra prashanje. Kako ochekuvas klima 3,5ka, postavena vo 56m2 soba, dolga 12,5m i toa postavena da duva dolz tie 12,5m da raboti dobro na AutoFan? Kako taa klima ke uspee 12,5 metri podednakvo zagreani da gi drzi?
Pa na AutoFan gi pushtam Mitsuava, ke si postigne temperatura kolku shto ke i zadadam i si namaluva so izduv i si odrzuva. Ama jas sum vo neizolirana kukja, imam ladni toplotni dzebovi niz kukjata za koi klimata ne znae pa logichki e da pojacham malku izduv za da gi nadoknadam. A izvini, sho klima imas i za kolkav prostor?

Tvojata Hansol 3,5ka da beshe na mestovo od WN35kive i da trebeshe da ja rabotit ovaa zahtevna rabota sho ja rabotit WN35kava vo spalnava, imase da eksplodirat prvata nedela od rabotata. Posebno ako beshe defektna kako mnogu Hansoli za koi se zalele tuka.
Znaci prvo ne se postavuva 3.5ka vo tolkav prostor pa posebno koga se raboti za pogolemi toplotni zagubi pa ne mitsu bila pa koj sakash brend neka e I zatoa postojat pojaki klimi 5.5ki I pojaki, to druze ne e gabe izmisleno. Za autofanot nema potreba poopsirno da ti pishuvam zasto I prethodno pishav kako bi trebalo da raboti. A vtori so me prasa so klima imam pishano ama eve pak ke pisham gree amber nordik 5.5ka ama kako 7ka e. Ima two stage kompresor so vkupno 7 brzini ( vklucuvajki quiet I turbo ) , max izduv od 1200m3, kojasto mozi da povleci 3.3kw max , bidejki se palish na golemi nadvoresni edinici kako so imashe prethodno pishano da ti kazam deka strasno izgleda I tezi 62.5kg. Se na se zver klima kojasto mi zagreva 50m2 dnevna trpezarija I kujna izolacija pvc dograma I 8sm stiropol. Nad mene plocha bez izolacija pod mene otvoren prostor stubovi kojsto samo edniot zid e sozidan.

L

lleeoo

Гостин
@Strelec e definitivno pecen za R&D centar. jas ne znam so meracive kako ne uspea do sega da otides vo kina da prodavas i usovrsuvas tehnologija. greota si be coek. imala izduv golem. pa takvi postovi se ko na vremeto k15 za galickite kompjuteri. toa ti e merilo za kvaliteten ured. samo serttifikati i dokazani brendovi se merilo, opstojuvanje na pazar i kvalitet. odi tamu po gradcinjata mali vo zemjava nasa golema i meri so toa instrumenceto temperaturi. za potsmev si.
Bas takviot odnos mene me (a bogami i ne samo mene kako sto gledam na forumov) navede vednas podifolt da ne ni razmisluvame so brat mi za gree koga go ubeduvav da batali toa drvata

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Е вака сега:
-Првата слика е температурата во собата пред да ја уклучам мерена кај климата
-Втора слика издув по 5 мин од уклучување
-Трета слика издув по 10 мин од уклучување
-Четврта слика издув по 15 мин од уклучување
- Петта слика издув по 20 мин од уклучување
Наместена е на 30 во втора брзина од почеток. За време од неполни 20 минути температурата во собата порасна на 25степени. Некаде на 18 минути работа достигна издув 52.6 и потоа намали сама.Потоа ја намалив на 25 исто во втора брзина дуваше 44степени издув. DSC_1476.JPG DSC_1478.JPG DSC_1479.JPG DSC_1480.JPG DSC_1481.JPG DSC_1482.JPG

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
ZOSTO CRKNA HANSOLOT?KOJ BESE PROBLEMOT?
Ти чекаш одговор?
Нема време, шнура по босански, хрватски, бугарски форуми да најде каде се расипало вентилаторче за да докаже дека Мицибуши, Даикин и Фијуџицу се гној од клими и дека цел свет е во заблуда.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Imal Vlavot problem so 3 FH pa si dokupil sto si dokupil, a za cudo samo ti nemas problem....a be aj Origjanec kazuj ti prikaski na drugi, da ne ti linkam postovi po drugi forumi kako se zalat na istoto....nekoi ovde ne sme od vcera, AMA ti si bas od vcera so prva zima na klimi za da ni kazuvas prikaski i ne ucis.
И јас немам проблем со АутоФан-от

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Aj dobro utro gledam shitkackovo - prodavacko lobi se raspisuvalo nokjeska temperaturi pagjaat treba da se gree a ne gree pagja prodazba mora da se shitne nekoe klimice koj dokazal deka vasive klimi perfectno im raboti autofanot koj dokazal deka vadat 60 stepeni na izduv so zadadena 22 i deka se najperfektnite klimi na svetot bez niedna mana koj? eden strelec i negovite dvojni i trojni profili i negovite podrzuvaci pa istiot ovoj strelec lani dur go citav ovoj forum da se informiram za iskustva za greenje so klimi tvrdese - lazese deka ne e prodavac na klimi eve gledam ovaa godina vekje priznal deka e prodavac ti strelec da stais uste sto meraci na temperatura na vlaznost i na suvost i da snimis uste sto video klipcinja na usis i na izduv koja temperatura ti vadat klimite ne si merodaven i ne bi ti veruval posto si shitkac-prodavac

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Е вака сега:
Наместена е на 30 во втора брзина од почеток. За време од неполни 20 минути температурата во собата порасна на 25степени. Некаде на 18 минути работа достигна издув 52.6 и потоа намали сама.Потоа ја намалив на 25 исто во втора брзина дуваше 44степени издув.Прегледај го приврзокот 202114 Прегледај го приврзокот 202115 Прегледај го приврзокот 202116 Прегледај го приврзокот 202117 Прегледај го приврзокот 202118 Прегледај го приврзокот 202119
Стави на 26Ц и види дали ќе ти е доволно топло дома. Ако ти е претопло намали на 25, ако ти е сеуште ладно стави на 27Ц.

Член од
18 декември 2018
Мислења
98
Поени од реакции
91
Е вака сега:
Наместена е на 30 во втора брзина од почеток. За време од неполни 20 минути температурата во собата порасна на 25степени. Некаде на 18 минути работа достигна издув 52.6 и потоа намали сама.Потоа ја намалив на 25 исто во втора брзина дуваше 44степени издув.Прегледај го приврзокот 202114 Прегледај го приврзокот 202115 Прегледај го приврзокот 202116 Прегледај го приврзокот 202117 Прегледај го приврзокот 202118 Прегледај го приврзокот 202119
Sabajlevo merese na koja temperatura ?

Kajgana Shop

На врв Bottom