Најекономично греење и ладење

Член од
6 јуни 2017
Мислења
110
Поени од реакции
203
Одличен пост-поучно ! Да се забележи за сите идни членови на форумот.
Da se nadovrzam na muabetot za termoizolacijata i da go spodelam mojot primer.
Imeno minatata godina koga ja gradev dogradbata se informirav za site materijali sto mi bea na raspolaganje za gradba. Se odluciv za ytong blok so dimenzii 300x250x600mm so sifra DB350 ili vo prevod 350 kg na m3, so koeficient na toplotna provodlivost od 0.30 wm2/K. Za sporedba termo blok so 5cm tervol tvrdo presovan i fasadna cigla od nadvoresna strana ima koeficient na toplotna provodlivost od 0.50 wm2/K. 32cm zid malterisan vnatresno i nadvoresno vs 42 cm zid malterisan vnatresno i nadvoresno 5cm tvrdopreso ana kamena volna i fasadna cigla. Ytongor e sepak podobar izbor i zatoa go primeniv na mojata dogradba koja e na pozicija sever.
Otkako ja zavrsiv gradvata so dve monta ploci pod prvata ima garaza i staviv 8cm grafiten stiropor. Nadvoresno pod erker na istata ploca staviv 10cm bel 30kg stiropor od firmata AUSTROTREM. Na nosaci staviv 5cm stirodur so 2cm stirodur od istata firma prouzvoditel na stolbovi.
Seto ova e malterisanno so mreza i lepak.
Vtora ploca ili plafon od prostorot kaj sto mi e klimata, postaviv 10cm tervol so folija i gipskarton. Visinata na svedov na 2.40m.
Prozori staviv od profilot i proizvoditel VEKA model SOFTLINE82 so troslojno staklo vo.format 4 16 4 16 4 so dve ispolni od argon i aluminiumski roletni. Na staklenata povrsina od prozorite presmetaniot koeficient na toplotna provodlivost e 0.98wm2/K. Inaku standardot za energetski efikasni prozori za EU e 1.1wm2/K. Pod prozorite od nadvoresna strana e postaven ekstrudiran aluminium so pvc zastita, a od vnatresna strana pvc daska. Koga se montirasr od nadvoresna strana aluminiumot postaviv i paroneprousna i vodonepropusna folija takanarecena parna brana.
Eve i sliki od nadprozorskite gredi sto sam si gi pravev i montirav za kako sto.spomnav pogore vo tekstot staviv nadprozorski aluminium roletni, a ova e izolacija za kutijata. E sega kutijata ne se gledai e zastitena od duvanje vnatre. Inace kutijata na nadprozorskite roletni e najslaba tocka i ima golemi zagubi ako ne e zastitena nadvoresno. Jas vaka go resiv toa.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Одлично изгледа... моќно..
Со здравје да ја користиш. Да те грее и лади ефикасно и економично.
Секоја информација што ќе ја споделиш ( позитивна-негативна ), како корисничко искуство ќе биде од полза.
Се уште не можам да споделам корисничко искуство. Малку да ја расчепкам и ке пишам како сум задоволен.
Вчера вечер на -8 степени одлично грееше и тоа беше ставена на слееп режим или како и да се вика. Најтивкиот режим.

Околу монтажата задиволен сум од монтерите. Ја спуштија од плафон 17цм. Од десната страна како што можеш да видиш на сликата одалечена од ѕидот е 83цм. А од левата има 3м можда.
3 метра бакарни цефки стави со тоа што имаше околу 50-60 цм цефки фабрички на самата клима така да околку 3.5м цефки има ако ги рачунаме и тие што се на внатрешната.
Надворешната единица од плафон има околу 12цм простор.и од страните не мерев колку има.( ќе мерам па ке пишам и ке ставам слика)
Единствено нешто што не ми се свиѓа се држачите. Значи надворешната ја ставија до крајот на дежачитр и тие малку се навалија нанапред за некој 0,5-1цм. Одма реагирав и монтерот рече дека мн е тешка машината затоа малку се навалиле бидејки на крај ја сравиле за да има одпозади простор за циркулација на воздухот.
Ја вакумираја некаде 50 мин.
Инаку задоволен сум и од монтажата само тоа ми пречи што се навалија држачите.

Член од
12 декември 2018
Мислења
17
Поени од реакции
6
Се уште не можам да споделам корисничко искуство. Малку да ја расчепкам и ке пишам како сум задоволен.
Вчера вечер на -8 степени одлично грееше и тоа беше ставена на слееп режим или како и да се вика. Најтивкиот режим.

Околу монтажата задиволен сум од монтерите. Ја спуштија од плафон 17цм. Од десната страна како што можеш да видиш на сликата одалечена од ѕидот е 83цм. А од левата има 3м можда.
3 метра бакарни цефки стави со тоа што имаше околу 50-60 цм цефки фабрички на самата клима така да околку 3.5м цефки има ако ги рачунаме и тие што се на внатрешната.
Надворешната единица од плафон има околу 12цм простор.и од страните не мерев колку има.( ќе мерам па ке пишам и ке ставам слика)
Единствено нешто што не ми се свиѓа се држачите. Значи надворешната ја ставија до крајот на дежачитр и тие малку се навалија нанапред за некој 0,5-1цм. Одма реагирав и монтерот рече дека мн е тешка машината затоа малку се навалиле бидејки на крај ја сравиле за да има одпозади простор за циркулација на воздухот.
Ја вакумираја некаде 50 мин.
Инаку задоволен сум и од монтажата само тоа ми пречи што се навалија држачите.
Ako si vo moznost stavi sliki od nadvoresnata edinica.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Го пуштив овој пост на другиот форум, од една страна да споделам информации, од друга како одговор на влавот што продолжува да плука по Гри климите. Овој период најмногу му боде очи Хансол (веројатно поради попустите). :rolleyes:

Хансол 3.5-ка е врвна клима во сите параметри и тоа за смешни пари во однос на тоа што го нуди. Малку е послаба од "чувената" FH35VE во максимален топлински оутпут и ефикасност, но затоа чини дупло помалку од тој врвен модел на Mitsubishi.

Надворешна единица од 43 кг, Sanyo Twin-Rotary kompresor (CRSS C-6RZ110H1A) и двоен надворешен изменувач со греачи на компресорот и тацната, 1.3 КГ R410A фреон и тн. Внатрешната единица тежи 11 КГ, има 7 брзини, максимален издув од 750 м3/h, вградено Wi-Fi и тн.

Цела есен се продаваше на акција за 37000 ден, а последнава недела (до вчера) за смешни 34000 ден! Ако тоа не е Best Buy, што е?!?
Од продадени околу 1000 Хансола во последниве 2-3 години (претпоставка), се јавиле двајца или тројца што доаѓаат дома после работа во изладена куќа и ги уклучуваат на максимум (30C) и се жалат како Хансолот не успевал да загрее за кратко време и правел дифрости. :rolleyes:
Секој што има барем малку искуство знае дека не е проблемот во климата, туку во погрешно користење на истата, па дури и да се работи за одличен модел како што е Хансол.

Еве јас користам Хансол од лани во 50 години стара куќа со исто толку стари двојни дрвени прозори и двокрилна дрвена врата. Ѕидовите се од полни тули (дупло редени) 25 цм + 1 цм внатрешен малтер + 4-5 цм надворешен малтер (жбука што колку толку има накакви изолациони својства), значи вкупно 30 цм. Единствена интервенција што ја направив за подобрување на изолацијата е што прозорите ги поминав со дупли изолир траки и послав стаклена волна меѓу дрвените греди (10 цм). Плафонот гледано од доле е малтер и трска врз ковани даски и горе дрвени греди. Поентата беше со минимум пари и ангажман, најефикасно да се намалат топлинските загуби.

Просторот што го грее тој Хансол се 16 м2 соба (каде е монтиран) со константно отворена врата, 9 м2 ходник каде е надворешната врата (која се отвора 100 пати дневно) и 4-5 м2 купатило. Значи вкупно 30-на квадрати.
Греам најчесто на 21C, понекогаш на 22C. Хансолите малку пребацуваат, значи во реалност даваат 1 - 1.5 C повеќе, што значи се грееме на 22-23C (не сме зимурливи). :)
Еве што кажува мерачот:
Прегледај го приврзокот 201633
Прегледај го приврзокот 201634
За 58 дена, 13 часа, 23 минути, потрошени 440 KWh. Тоа му доаѓа околу 313 W на час. :)
Да нема забуни, колку и да е Хансолот добра клима, не е перпетум мобиле и не ги нарушува законите на физиката. Едноставно имаше многу топли денови во минативе два месеца. Во почетокот на грејната сезона понекогаш климата беше исклучена околу пладне (баш кога е евтина тарифа :)), имаше и три снемувања на струја по 30-40 мин. Како и да е, тоа се не е повеќе од 20-часа... Имаше многу топли денови со дневни температури од 12-14C, кога Хансол модулираше со 100W...
Прегледај го приврзокот 201636
Последниве ноќи со температури под нула потрошувачката се движи од 430 - 790 W, исто според очекувањата. Знам и да убацам во 3, 4, или 5 брзина (нели ги има вкупно 7) и да бркам подобар COP во ладните ноќи ако сум буден...

Бидејќи бев многу задоволен со првиот Хансол, пред еден месец си земав уште еден. :) Тој е во 20 м2 + 6 м2, во истата куќа со идентична (не)изолација. Бидејќи имам еден мерач, вториот не го ни мерам. Има многу полесна задача, плус има една (секогаш затворена) собна врата према ходникот (и надворешната врата).
Еве уште една фотка од монтажата на вториот Хансол ( да се обрати внимание на прозорот и надворешниот дел од куќата).
Прегледај го приврзокот 201635
Доводниот напонски кабел (на последната фотка) е привремено поставен на мое инсистирање, планирам посебна линија и автоматски осигурач директно од разводната табла (никако да најдам време да го завршам тоа). :(
I momakot so poveke lica isto kako tebe propovedase,pa po nekoe vreme gi otvori kartite. I kaj tebe mi mirisa na nesto slicno[DOUBLEPOST=1545317054][/DOUBLEPOST]
I sto ako stavi slika?

Член од
20 декември 2018
Мислења
3
Поени од реакции
1
ako ja povrzis toplotnata pumpa na radijatori, da znaes deka nema da imas ladenje na leto, inache so toplotna pumpa vozduh-voda e mnogu ekonomichno, posebno shto imas vekje izolacija na kukjata. A mozis i klimi da iznaklavas na kukjata, za tvojata kukja 3-4 klimi ke ti trebaat zavisno od rasporedot na sobite.
Imas iskustvo so toplinska pumpa? mi kazaa deka taa kvadratura ke ja gream so max 6000 den mesecno.posto ako zemam kamin na peleti mesecno ispod 12-15000 sigurno nema da bidam.a cenata tuka nekade im e.inace imam klimi namesteno vo sekoja soba samo edna mi e inverter taka da za ladenje snabden sum.

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Ајде кажете и вие што мислите.
Ако треба да го барам одма монтерот да дојде да ја исправи или да ја врати поназад за да нема терет на краевите и да не се навалува.
Инаку од од напред е под васер вага. Само пад сто има малку.
Надворешната не се ни слуша дека работи ептен е тивка. Screenshot_2018-12-20-16-22-27.png Screenshot_2018-12-20-16-22-33.png 20181220_154904.jpg 20181220_154923.jpg

D

Deleted member 95595

Гостин
Imas iskustvo so toplinska pumpa? mi kazaa deka taa kvadratura ke ja gream so max 6000 den mesecno.posto ako zemam kamin na peleti mesecno ispod 12-15000 sigurno nema da bidam.a cenata tuka nekade im e.inace imam klimi namesteno vo sekoja soba samo edna mi e inverter taka da za ladenje snabden sum.
nemam iskustvo ama i jas detalno se rasprashuvav za ova koga se odluchuvav na shti da se gream. Mene za ista kvadratura mi lresmetuvashe deka povekje od 3500 denari nema da plakjam za greenje. Dali e taka ili ne, ne znam, ama e mnogu ekonomichno.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
nemam iskustvo ama i jas detalno se rasprashuvav za ova koga se odluchuvav na shti da se gream. Mene za ista kvadratura mi lresmetuvashe deka povekje od 3500 denari nema da plakjam za greenje. Dali e taka ili ne, ne znam, ama e mnogu ekonomichno.
За каква пумпа станува збор?
Може линк?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Член од
14 август 2018
Мислења
4.884
Поени од реакции
10.891
За каква пумпа станува збор?
Може линк?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Има една поговорка:”Ако незнаеш што е најдобро-прашај што е најскапо”
Затоа и луѓето што се греат на ТП нема да ги најдете по форуми.
Тошиба Естија,Дајкин Алтерма од 5-6000 € з влезен модел.За таква квадратура очекујте пет нули на предрачун :)
А!.... и обавезно тој што ви рекол 3500-6000ден сметка да седне пред вас и да ви пресмета како дошол до таа бројка! Човекот или треба “Филдс” медал да добие,или да се врати во второ одделение (n)

Член од
12 декември 2018
Мислења
17
Поени од реакции
6
Ајде кажете и вие што мислите.
Ако треба да го барам одма монтерот да дојде да ја исправи или да ја врати поназад за да нема терет на краевите и да не се навалува.
Инаку од од напред е под васер вага. Само пад сто има малку.
Надворешната не се ни слуша дека работи ептен е тивка.Прегледај го приврзокот 201639 Прегледај го приврзокот 201640 Прегледај го приврзокот 201641 Прегледај го приврзокот 201642
Vaka po slikite montazata e super a toa sto e minimalno navalena toa e od samata tezina na klimata mislam deka ne bi imalo nikako problem pri rabota na klimata.
So zdravje da se koristi i dolgo i ekonomicno da sluzi.

Член од
25 март 2013
Мислења
235
Поени од реакции
141
Vaka po slikite montazata e super a toa sto e minimalno navalena toa e od samata tezina na klimata mislam deka ne bi imalo nikako problem pri rabota na klimata.
So zdravje da se koristi i dolgo i ekonomicno da sluzi.
Nema nikakov problem sega za sega. Ne se slusha ni deka raboti klimata.
No me plashi da ne se navali ushte poveke od tezinata so tek na vreme.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.884
Поени од реакции
10.891
inace imam klimi namesteno vo sekoja soba samo edna mi e inverter taka da za ladenje snabden sum.
Епа ти друже више имаш топлинска пумпа!
Почекај да се потстопли малце,запали тоа климите,земи едно пусулче,едно пенкалце... види го саатот “пу-пу” пиши почетна состојба,види сам како врти!
Остај тоа климите 48 саата да стоплат,па види шо ти кажуе тоа пусулчето.
Ни инжињер ни продавач,ни монтер ни бакрачи.Се што те интересира од пари до топлински загуби ќе дознаеш сам ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom