Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
D

Deleted member 107909

Гостин
Чисто сумњам дека некој од обвинетите патриоти ке сака амнестија особено Дурловски Дамовски и бетмен,мислам дека ке сакаат да ја докажат невиноста пред суд.
Тие луѓе се со свое ја и образ,нема да прифатат амнестија и ке ја докажат нивната невиност на суд.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.772
Поени од реакции
17.000
Амнестија носи Собрание, аболиција е акт на Претседателот на државата.
Амнестија е за правосилно осудени лица, Аболиција е за обвинети лица ( прекин на постапката)...[DOUBLEPOST=1545179436][/DOUBLEPOST]https://www.independent.co.uk/news/world/europe/albania-intelligence-data-posted-online-nato-defence-military-finance-security-a8672446.html

Ugledni britanski list Indipendent, u vlasništvu ruskog oligarha Aleksandra Lebedeva, bliskog Vladimiru Putinu, objavio je spisak glavnih agenata albanske službe koji su operativno delovali u nekoliko zemalja, među kojima je i naša, i tamo pleli obaveštajnu mrežu agenata.

Agenti ŠIŠ u Belgiji, Grčkoj, na Kosovu, u Italiji, Makedoniji i Srbiji

1. Ferdinand Nuku

2. Kujtim Prifti

3. Robert Tuci

4. Nestor Babameto

5. Astrit Kinani

6. Nevzat Šehu

7. Tonin Prendi

8. Bardok Gega

9. Hazbi Brahja

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
на таа тема дестина страни ти цртаа луѓето. На таа тема спомнав, работев у таква фабрика. Ти постираа миљон информации. Ама не биле банките него поединци. Не бе, месарата ти продава месо, не месарот. За да сфатиш, ќе си најдеш материјали за тој период, ќе си читаш :toe:
Искрено веруваш дека без банкарски систем е можно да се наместат на добош такви фирми или исперат толкава сума средства. верувај :vozbud:
сакаш да се ќути за тој период, за 60-70% барем од денешниве мизнисмени...ок. Че чутиме што ти така командаш.
Ауу, ти стварно ...од купувајте македонски производи, се уфрлаш у муабет, ме префрлаш на бојкот на албанци и сега некои даноци... :ROFLMAO:
:facepalm: аууу тоталка.
На таа страна, ми цртал Тенеке, тоа ти е исто како јас него да му објаснувам за програмирање јазици.

Фабриката земала кредити, не го вратила и банката била крива :pos:.

За перење пари, нормално преку банка ќе поминат, ама перењето ако така се правело, сметководителиве ќе немаа работа :свиркам: . Банките си пријавуваат сомнителни трансакции, а тој што не реагира, тој според тебе не бил виновен, туку банката треба да одбие :tapp: . УЈП што дозволува милионско суми да и должат, банката е крива :facepalm:
Ја па те рачунав за економски писмен. :(

Врска македонските производи, пред тебе бев вклучен во темата, ти глеам после си ја разводнил, па нешто се исмејуваше со Македонски производи. Де па кажи кои се шќиптарски производи штом толку ги обичаш... Исто иди смеј им се на Германците и Јапонците, кажи им колку се глупи, што со децении практикуваат обратно од тоа што ти тука нешто нафрлаш. (y)

И што рече, банките правеле криминали, ама ти нема да кажеш каде е криминалот, туку јас да си побарам. Многу квалитетна дискусија, типично државнички начин на резонирање. Обвини го некого без докази и барај тој да се брани :гик:

Тоа со даноците бидејќи не го сфати, веќе е јасно каков ти е концептот на резонирање.
Плачеш против криминалите направени од политичарите со помош на државниот апарат, некој начин да се одбраниш не кажуваш, но се исмејуваш за неплаќање на даноци. :pipi:

Немој жити се да ќутиш, само продолжи плачи погласно, можеби државата ќе и текне да ти даде млеко или па не а :place:

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.527
Поени од реакции
18.431
Тој ти беше последниот пост, па него ти се надоврзав, оти почна да мешаш глобализација со одредена национална група на територијава.

На пазарот кај што пазарувам, лесно се познаваат Македонците од Шќиптарите. За зеленчук веќе ги знам кои си имаат свое производство (најчесто од нив купувам), а кои се прекупци.

Тие од кванташки од кај набавуваат робата ако веќе си се запнал по тој пат ... најголемиот дел од зеленчукот е од Македонци производители.
Плус попрво Македонците што земаат од кванташки, ќе ги стимулирам, него ли шќиптарите. Ако видат дека не им иде бизнисот на шќиптарите, можеби ќе им речат на своите политичари да не го тупат со знамиња и орли, туку ќе бараат канализации и економија и подруго ќе ги учи дома.
Кој ти рече тезгите ми се... ако треба се да ти набројувам за да ти доловам суштината, а најверојатно треба, бидејќи 10 поста едно исто пишуваш, тогаш слабо со економијата стоиш.

А ако се пораѓа жена ми на гинекологија, од кај знам која е сестрата позади маската, а ако ова, а ако она ... алоо кај забега. Ако купувам стан, ќе гледам фирмата која го продава дали е Македонска или не.
Веќе кога не можам да се борам против "Големите" и нивните намери, тогаш барем можам да си одлучам кај кого ќе ги трошам моите пари.
Не ме мешај со други, јас не зборам за патриотизам, туку така и шќиптарите ќе се освестат, да не лаат многу за без ич.

И другите ги бојкотирам, на избори не гласам, тука тие што верглаат национални интереси ги нервирам со прашања (што корист има од системов) итн итн.
И јас досега сум купувал од бабичките и дедовците кои продавале надвор од пазарот, за што искрено ама ич гајле не ми е дали плаќале или не плаќале паушали - тоа е работа на државата, а не од зелките кои крадат по 40 посто на банани и све остало. Сеа ни од тие баби и дедиња со сопствено производство нема да можеме да купуваме.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Важно го бутнавме "rezimod" дојде живот за сите.Не е битна бабичката на пазар што мрзне за 100 денари,битна е таа бабичка од Струмица што ке одела на шалтер да и се обратат на албански

Последно уредено:

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.177
Поени од реакции
4.133
Важно го бутнавме "rezimod" дојде живот за сите.Не е битна бабичката на пазар што мрзне за 100 денари,битна е таа бабичка од Струмица што ке одела на шалтер да и се обратат на албански
Штотуку ја опиша идната Република Северна Македонија во една реченица. Браво.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
И јас досега сум купувал од бабичките и дедовците кои продавале надвор од пазарот, за што искрено ама ич гајле не ми е дали плаќале или не плаќале паушали - тоа е работа на државата, а не од зелките кои крадат по 40 посто на банани и све остало. Сеа ни од тие баби и дедиња со сопствено производство нема да можеме да купуваме.
Производители добри
Трговци лоши
Инфлација лоша
Ниски отпкупни цени лоши
Субвенции добри
Даноци лоши
?[DOUBLEPOST=1545210780][/DOUBLEPOST]
Прво пари, па патриотизам
?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
:facepalm: аууу тоталка.
На таа страна, ми цртал Тенеке, тоа ти е исто како јас него да му објаснувам за програмирање јазици.

Фабриката земала кредити, не го вратила и банката била крива :pos:.
и стопати да ти напишам, немаш капацитет да сфатиш веројатно. Директорите на општествените претпријатија, факт е, така ги собраа фирмите, сакаш смеј се сакаш плачи. Дел преку кредити, дел преку насилно преземање акции.
тогашните кредитни одбори беа смешка, директори на општеств претпријатија.
Приватизацијата наречена транзиција се вршеше помеѓу влада, банкарски систем, директори на општествени претпријатија, функционери. Тие се дел од тој октопод за кој си слушал. Најприсутно во овие дубари е влашко лоби. Првиот чекор глобално кон перење пари е избор на држава и банка преку која ќе се врши истото.
И што рече, банките правеле криминали, ама ти нема да кажеш каде е криминалот, туку јас да си побарам. Многу квалитетна дискусија, типично државнички начин на резонирање. Обвини го некого без докази и барај тој да се брани :гик:
Ако не знаеш, не знам зашто се се обидуваш да контрираш. Прочитај ги барем деловите за времето на транзицијата, банкарскиот систем, кредитните одбори, менување на законите за кривична постапка...Прочитај нешто за стопанска, англо-југослав банка и експорт импорт, за балканска, за ситибанка, силексбанка, поштенска банка, ...па и за финансиски институции кои "пропаднаа". Ќе најдеш многу информации кои ќе ти ги отворат очите. Погледни го и Zeitgeist Addendum, исклучително поучен филм за банкарскиот сектор на глобално ниво.
Доволно е за ова од мене. Ако не знаеш ништо за тој период или не паметиш, тоа е твој проблем, да ја забораваш блиската историја ради која сме во ваква каша.
Врска македонските производи, пред тебе бев вклучен во темата, ти глеам после си ја разводнил, па нешто се исмејуваше со Македонски производи.
Прашував за домашен производ, не за производ произведен по етничка припадност во Македонија. Си утнал она што го прашувам Ѓоре на почетокот. Ја едно прашувам, ти со сосем друго се убацуваш.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
и стопати да ти напишам, немаш капацитет да сфатиш веројатно. Директорите на општествените претпријатија, факт е, така ги собраа фирмите, сакаш смеј се сакаш плачи. Дел преку кредити, дел преку насилно преземање акции.
дали си запознаен кои луѓе членуваа во тогашните кредитни одбори пред да се "приватизираат" банките 95ти? Познат ти е поимот Директори на општествените претпријатија? Или не
верглаш. Приватизацијата наречена транзиција се вршеше помеѓу влада, банкарски систем, директори на општествени претпријатија, функционери. Тие се дел од тој октопод за кој си слушал. Најприсутно во овие дубари е влашко лоби. Перењето гледаме туку така поминува, во инвестиции во недвижнини, фирми и фондови.
ја ништо не обичам, не знам од каде ти ваква екстратерестријална способност за конструкција муабети. Прашував за домашен производ, не за производ произведен по етничка припадност во Македонија. Значи во тој контекст, си утнал она што го прашувам Ѓоре на почетокот. Ако ти е мувата на капата, тоа не е мој проблем. Ја едно прашувам, ти со сосем друго се убацуваш. Тебе ти пречат албанците, не ти пречат гореспоменатите лопови, бизнисмени де.
Па ќе си побараш. Ако не знаеш, не знам зашто се се обидуваш да дискутираш. Прочитај ги барем деловите за времето на транзицијата, банкарскиот систем, кредитните одбори, менување на законите за кривична постапка...Прочитај нешто за стопанска, англо-југослав банка и експорт импорт, за балканска, за ситибанка, силексбанка, поштенска банка, ...па и за финансиски институции кои "пропаднаа". Ќе најдеш многу информации кои ќе ти ги отворат очите. Погледни го и Zeitgeist Addendum, исклучително поучен филм за банкарскиот сектор на глобално ниво.
Повеќе не мислам да ти цртам. Ако не знаеш ништо за тој период или не паметиш, тоа е твој проблем, да ја забораваш блиската историја ради која сме во ваква каша.
Транзицијата и приватизацијата е завршена тема, неможе ништо да се направи во врска со тоа сега.
Наше е како да профитираме од тоа што е сега и да си уживаме, а не да се занимаваме со минатото.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.772
Поени од реакции
17.000
Говор на омраза, уште една алатка на новата власт, за перење на мозокот на граѓанита.. ...и не само кај нас, и во квази демократскиот запад почнаа со монополизација на вистината, таму пак измислија нивни критериуми за лажни вести..

Нема поголем говор на омраза во Регионот од оној кој сега настана меѓу Албанија и Грција... почна со загинувањето на албански државјанин од грчкото малцинство кој загина во престрелка со граничната служба... на ова следуваше убиство на албанец на Крф и потоа и серија убиства на албанци во Грција...
Се разви и по социјалните медиуми расправија со тони говор на омраза...
Ама немаше никаде никаков прогон од страна на било кој орган во било која држава,
НО важно нашето славно загарско ОЈО му поднесе кривична на свињарот зошто пред неколку месеци, во екот на пожарите во Атика , на статус напишал дека господ ги казнил грците за нивните дела кон македонското малцинство....
Миленко Неделковски
пред околу 5 месеци
Да сме на чисто. Ич не ги жалам. Да даде Господ милион пати да им е полошо.
Живи гореле на Атика. Не ги жалам. Нив Бог ги пали, не јас.
Они моите сонародници не ги жалеле иако не Бог ами британците ги палеле.
Така да, АРНО БОГ ВИ ПРАВИ. Живи ве гори.
Сите до еден да изгорите.

Дека му е глуп постот е, но кој воопшто го гледал овој пост ?
Демек тој како јавна личност со ова поттикнувал омраза кон грците.
Дали Грција превзема нешто против нивните војници кој на јавна воена парада се закануваа дека со нашите кожи ќе си направат кондури ?????
Дали Грција ги откри подметнувачите на пожарот во кој загинаа огромен број луѓе, колку се казнети ??
Нашето кривосудство ќе гони некого со закана 1 до 5 години затвор за некоја изјава, без обзир колку и да е глупа, а не превзема ништо против виновници за смрт на недолжни лица !!!
Ете свеж пример, изгореа 4 лица во Гостивар во пожар, поради неисправна ел.инсталација... имаше и ден на жалост.. ама КОЈ е виновен и обвинет ?????????
Да не кажувам за стариот случај од пред 7-9 години во Струмица, изгореа 4 или 5 пожарникари при гасење на пожарот... Јавниот обвинител по медиуми најави тогаш 5 години затвор ( максимална казна ?)
за подметнувачот на пожарот... По некое време испадна во медиум, некоја девојка ја палела старата гардероба и го предизвикала пожарот... И ТОЛКУ беше, ни затвор ни бутур...

Еден од ефектите на санкционирање на говорот на омраза ќе биде и цензурирање на вестите, никако нема да смее да се дознае во медиум која е етничката припадност на убиец, насилник, крадец, силувач... ОК е да не се објавува ама ако би се санкционирало се по закон , строго и поштено...
Ама има и друг ПАРАДОКС, ако полицијата почне вредно да спроведува закон, одма рипаат декаа тоа е насочено против некоја етничка припадност :eek:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
тогашните кредитни одбори беа смешка, директори на општеств претпријатија.
Приватизацијата наречена транзиција се вршеше помеѓу влада, банкарски систем, директори на општествени претпријатија, функционери. Тие се дел од тој октопод за кој си слушал. Најприсутно во овие дубари е влашко лоби. Првиот чекор глобално кон перење пари е избор на држава и банка преку која ќе се врши истото.
Точно е ова се.
Штета што јавноста денес ја нема в предвид вистинската магнитуда на тие дејанија и вистинскиот импакт врз државата.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Искрено, треба прво Шипците да направат протест, па да излезат и Македонците. А како ми мириса работава, на ред е тие да одат на протести, но нема ни малку да бидат слични како овие нашиве со патриотски песни и топло чајче.

Нека види Македончето што е протест.

Што е до постот на Миленко, до некаде се сложувам со него. Грчката војска никој не ја казни, а Миленко одма изрипаа да го казнат. Таков човек ни треба за претседател на државата. Што има муда да ја брани. Единствен човек што не се плаши од никого.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.772
Поени од реакции
17.000
Што е до постот на Миленко, до некаде се сложувам со него. Грчката војска никој не ја казни, а Миленко одма изрипаа да го казнат. Таков човек ни треба за претседател на државата. Што има муда да ја брани. Единствен човек што не се плаши од никого.
.. тоа со постот не му вреди, грците воопшто игнорираат да дискутираат за прогонот на било кое малцинство, тие дури на времето пласираа дека Југославија НЕ ИМ дозволува:facepalm: на поранешните грчки државјани да се вратат во Грција

Повеќе му вредеше кога ја искрши диво поставената надгробна плочаа - див блгарски споменик, а за кој всушност некаде читав дека бил 500метри на грчка територија :cool:
... мене друго ме плаши, ако ја средат работата Србија и Косово по мирен пат, ние ќе наебе*е како жолт мачор во трње, целиот албански Лоби национализам и претензии ке се усмери НА нас....
Груки ќе се шета по Будимпешта и ќе учи унгарски, а Зајко ќе се сунча во Муданиа, ќе троши пари од Нобеловата и ќе учи грчки... само ние тука ќе учиме албански и дека сунетот е здрав за простата :confused:...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Џорџ Сорос е личност на годината на Фајненшл тајмс

Британскиот весник Фајненшл тајмс го прогласи милијардерот и филантроп Џорџ Сорос за личност на 2018 година.[DOUBLEPOST=1545223893][/DOUBLEPOST]Инаку после амнестијата на воените злострства, може било каква амнестија, било кога да се донесе. Дури мислам дека после таа амнестија, нефер е да не се амнестира све друго.
Не разбирам што толку галама за оваа, а за онаа беше куртонска штама, како на Марс да се дешаваше.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom