Пошто другиве не сакаат да играат, еве јас како типувам:
ФИЛМ:
1. A Star Is Born
2. Roma
3. Green Book
4. The Favourite
5. BlacKkKlansman
6. Black Panther
7. Vice
8. Bohemian Rhapsody
9. If Beale Street Could Talk или
10. First Man (значи дефинитивно 9 ќе има номинирани и 1 од последниве 2 ќе отпадне, ама најверојатно First Man)
РЕЖИЈА:
1. Алфонсо Куарон за Roma
2. Бредли Купер за A Star Is Born
3. Спајк Ли за BlacKkKlansman
4. Јоргос Лантимос за The Favourite
5. Адам Меккеј за Vice (за жал. Се надевам Питер Фарели за Green Book ќе му го земе местото, ама типувам на Меккеј-шит сепак.)
АКТЕР:
1. Кристијан Бејл за Vice
2. Бредли Купер за A Star Is Born
3. Рами Малек за Bohemian Rhapsody
4. Виго Мортенсен за Green Book
5. Итан Хоук за First Reformed (ова на изненадување, зашто веројатно синчето на Дензел ќе биде номинирано место него)
АКТЕРКА:
1. Глен Клоуз за The Wife
2. Оливија Колман за The Favourite
3. Лејди Гага за A Star Is Born
4. Мелиса Мекарти за Can You Ever Forgive Me?
5. Емили Блант за Mary Poppins Returns
СПОРЕДНА УЛОГА, АКТЕР:
1. Махершала Али за Green Book
2. Ричард Е. Грант за Can You Ever Forgive Me?
3. Тимоти Шаламе за Beautiful Boy
4. Адам Драјвер за BlacKkKlansman
5. Сем Роквел или Стив Карел за Vice (малку изненадувачки, но мислам дека едниот од нив, било кој, повеќе заслужува, пред се заради тренасформацијата, отколку Сем Елиот за A Star Is Born, кој толку го фураат, а 2 минути screen time имаше).
СПОРЕДНА УЛОГА, АКТЕРКА:
1. Реџина Кинг за If Beale Street Could Talk
2. Рејчел Вајс за The Favourite
3. Ема Стоун за The Favourite
4. Никол Кидман за Boy Erased
5. Клер Фој за First Man (овде мислам дека Ејми Адамс за Vice и Марго Роби за Mary Queen of Scots ќе извисат. На прават и нема да и биде прв пат, не ја сакаат многу од Академијата, а втората мислам дека ќе ја згазат миленичката на Академијата Кидман и Клер Фој која по The Crown растури, ја сметаат за ѕвезда во подем и ќе и дадат едно место, не дека незаслужено...)
Значи ова е
како типувам дека ќе испадне. Подолу ќе направам номинации - како би сакал да испадне, од филмовите кои до сега сум ги гледал.