Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Побарав еуровент за FTXC-B неможев да најдам. Еуровент има FTXC-A. Табелата што ми ја пратија денес се гледа дека В е малку подобар во однос на А. Останува прашањето дали табелата сами си ја направиле или навистина е така. Прегледај го приврзокот 201300 ако навистина е вака а нема еуровент за В ??
Ќе дознаеме кога ќе излезе еуровентот. Ако излезе. Единиците се драстично различни и не е само буква разликата. Очигледно има разлика. Е сега кон подобро или кон полошо нема шанси да се знае додека не искочи еуровент.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Najverojatno noviot model e model za 2019 i seuste ne e sertificiran na Eurovent. Kolku sto mozev da vidam godinava kaj nekoi modeli od Fujitsu istoto go kazuvase, imaa interni merenja, no vikaa deka ocekuvaa specifikacii od Eurovent i posle izvesen period i gi objavija.
Generalno ne ocekuvam Daikin na specifikaciite da se osmeli da fabrikuva podatoci, no zemajki vo predvid deka so voveduvanjeto na R32, mnogu poveke se fokusirani na brkanje A+++ normi, odkolku brkanje toplina.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Najverojatno noviot model e model za 2019 i seuste ne e sertificiran na Eurovent. Kolku sto mozev da vidam godinava kaj nekoi modeli od Fujitsu istoto go kazuvase, imaa interni merenja, no vikaa deka ocekuvaa specifikacii od Eurovent i posle izvesen period i gi objavija.
Generalno ne ocekuvam Daikin na specifikaciite da se osmeli da fabrikuva podatoci, no zemajki vo predvid deka so voveduvanjeto na R32, mnogu poveke se fokusirani na brkanje A+++ normi, odkolku brkanje toplina.
Од ics сега велат дека овај модел го продаваат цела година, а од Даикин Мак. упорни се сеуште дека е нов модел . Значи не ќе е овој модел спреман за 2019

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Каков црн нов модел, сервисни постојат од 2017!!!

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Кај мене е 11 степени во влезот кај што не се грее моментално.

А ѕидовите ги мерев со инфрацрвен.

На 23 во соба, кровот е 23. Изолиран дел е 23 со 2цм стиропор. Цигла е 21. Неизолиран бетонски столб е 17. Среќа секаде ми се изолирани бетонските столбови со 2цм стиропор освен на едно место има едно метро голо. И таму можам да мерам. Страшна разлика.

Член од
25 февруари 2018
Мислења
209
Поени од реакции
200
Кај мене е 11 степени во влезот кај што не се грее моментално.

А ѕидовите ги мерев со инфрацрвен.

На 23 во соба, кровот е 23. Изолиран дел е 23 со 2цм стиропор. Цигла е 21. Неизолиран бетонски столб е 17. Среќа секаде ми се изолирани бетонските столбови со 2цм стиропор освен на едно место има едно метро голо. И таму можам да мерам. Страшна разлика.
ne mozes nekako da go zagrees vlezot barem do kaj 16-17c?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Ќе побарам уште еднаш мислење во врска со количината на фреон во климата.
Некој спомна дека 500грама разлика на фреон е како ден и ноќ.
Стрелчото нѐ придаде толку многу значење на фреонот туку ни образложи други факти и ни кажа зошто тоа не е толку битно.
Е сега јас сакам да прашам како е можно моделот RXF71A за кој има еуровент, да има 250грама помалку фреон од моделот RXF50A и 300грама помалку фреон од RXF60A?
Според еуровент cop-ot им е многу сличен а на -7 грее 1.4kw повеќе, на -15 скоро и да се изедначува силата со нив. Screenshot_2018-12-15-02-07-52.png Screenshot_2018-12-12-19-57-29.png

Член од
14 август 2010
Мислења
814
Поени од реакции
526
Кога мдени веќе го спома пристигна на времето за дефрост....
Јас се извинувам, малку надвор од темата (иако е поврзано со греењето) и за тоа што ќе се однесува локално (иако верувам важи за секаде)...
Обично ги следам овие два сајта за временска прогноза Тhe Weather Chanel и AccuWeather.... но како што може да видите, не се поклопуваат премногу во прогнозите! Неможат ни за период од 10 дена во прогнозите да погодат, да се усогласат...Изгледа метеоролозите во цел свет се иста сорта!?
Реков големи разлики особено во прогноза за од денес десетина дена.... те на 23ти Дек, едните велат минимална -2, а другите -12! Тоа не е мала разлика! Сепак во едно се сложни, дека иако Декември со пониски двневни од просекот, сепак прогнозираат зимо без поларно ниски температури... Јануари велат аку... температури дури над просекот! Ама дали да им се верува!?
Синојка накај полноќ... на Weather Chanel гледам Ленинова +1, на AccuWeather велат Скопје 0, а Ѓорче -6 (као да се Ленинова и Ѓорче на 100км!?).... пред малку гледам изедначени температури а вели снег во Ѓорче!... Центар К Вода Црниче ... ни траг од снег! Ако има снег Ѓорче да земаме санките од овде и да ја фатиме натака!? ;)

Ако има некој предлог за трет сајт за временска можда подобар и поточен!?

Еве за прогнозата на 23ти Дек... да се спремиме вадиме цревата и лулите од климите... да не мрзнат на -12*С и спремете се за дефрост! ;) ...

The Weather Channel
Прегледај го приврзокот 201262
AccuWeather
Прегледај го приврзокот 201263
Weather underground najdobar za vreme

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ќе побарам уште еднаш мислење во врска со количината на фреон во климата.
Некој спомна дека 500грама разлика на фреон е како ден и ноќ.
Стрелчото нѐ придаде толку многу значење на фреонот туку ни образложи други факти и ни кажа зошто тоа не е толку битно.
Е сега јас сакам да прашам како е можно моделот RXF71A за кој има еуровент, да има 250грама помалку фреон од моделот RXF50A и 300грама помалку фреон од RXF60A?
Според еуровент cop-ot им е многу сличен а на -7 грее 1.4kw повеќе, на -15 скоро и да се изедначува силата со нив.Прегледај го приврзокот 201311 Прегледај го приврзокот 201312
potenki cefki vo heat ekscengerot?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
ne mozes nekako da go zagrees vlezot barem do kaj 16-17c?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Секако дека можам. И сакав Ломо Еко за таму или некое такво да пирка. Ама не испадна за зимава. Здравје можда за следната. Во план ми е.

Член од
11 мај 2008
Мислења
15
Поени од реакции
15
Сакам да ве прашам ако некој има сознание во врска со местење на клима во зграда, имам дуќан и пред месец дена наместив 7.2 kw клима хаиер, пред тоа имам наместено уште една 5.5 kw нео ме интересира дали советот на станари може да бара да ги тргнам климите. Инаку пред тоа се греев на дрва и бидејќи им сметаше димот бидејќи дуќаните немаат оцаци ставив клими сега наводно и климите што биле наместени им сметале.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Секако дека можам. И сакав Ломо Еко за таму или некое такво да пирка. Ама не испадна за зимава. Здравје можда за следната. Во план ми е.

Троши според спецификација о,1кг ТНГ на час (при најмала моќ) при тоа испорачува на 1,5kW, (може и 2,8kW и 4,2kW) ... колку ке ти треба топлина и колку часа во ходник кој верувам е поголем од 15м2 (за што е предвидена печкава)... инаку велат има двојна заштита и од CO2 и од истекување плин! За брзо загревање и за 2-3-4 часа дневна употреба ми изгледа OK!?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom