Најекономично греење и ладење

Член од
11 мај 2008
Мислења
15
Поени од реакции
15
Kaj prijatel sum na gosti, se gree na klima vivax 5.5 kw, pred izvesno vreme mu se slucil nemil nastan vo koj stekot kaj sto e vklucena klimata se zapalil, sreka bil doma pa reagiral na vreme, mu objasniv deka vo kriva palanka izgore cela kuka od istiot problem, koj bi bil nacinot da se zastitime, dali direktno vrzuvanje na dozna ili.....

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
LG то е декларирано дека работи до -7. Прашањето ми беше дали ке работи добро како и на -15?
Lg-to po eurovent e deklarirano do -10°C sto ne znaci deka pod -10 nema da raboti ke raboti no so poslab kapacitet a toa sto na nasive web sajtovi pisale -7 toa e pecatna greska
Inaku kako sto veke spomenav mnogu klimi se deklarirani do -15°C primer mitsubishi daikin toshiba i drugi poznati brendovi pa odlicno Great i na nadvoresni temperaturi od -20°C

D

Deleted member 95595

Гостин
Deneska go napraviv standardnoti mesechno merenje na potroshena struja na kontrolniot saat koj go imam na mojot sprat. Od 02.11 do 03.12 smetkata za struja mi e 5038 denari sose DDV. Od ovoj period od 32 dena, poslednive 26 dena (od 8mi Noemvri) ukluceni mi se site tri klimi (2*WN35 i 1*FH35) i otvoreni vratite od site, osven od edna soba od spratot na koj shto ziveam (120m2 realna povrshina) shto znaci 26 dena gream povrshina od nekade 105/107m2, a vo periodot od 08.11-12.11 imav gosti i site vrati bea otvoreni shto znaci sum gi greel tie denovi site 120m2.

Da napomenam deka mozebi vo cel mesec 5 pati se gotvelo na spratov, znaci celava potroshuvachka na struja potpagja na se, osven na gotvenjeto shto za mene e odlichno. Prezadovolen sum posebno koga ke se zeme predvid deka dve klimi imam vo dnevna i celata toplina mora niz edna vrata da izleguva, znaci nemam nekoja dobra pozicija na klimite za da mozam da kjaram od nivniot izduv, nego treba prirodno da si chekam toplinata da si se prenesuva. Zgora na toa, vo hodnikot mi e vleznata vrata na spratot koja ne e mnogu dobra i imam mini promaja od pod nea, koja na poniski temperaturi i toa kako se osekja koga ke se doblizis do nea, shto znaci toa mi e eden znacitelen toplinski gubitok.

Toa e toa sega za sega, naredni merenja na 02/03.01. Sestra mi si zaminuva vo Petok, gi zatvaram vratite shto znachi mesto 107, ke gream od Petok nataka 81m2.

Salute!

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622
Kaj prijatel sum na gosti, se gree na klima vivax 5.5 kw, pred izvesno vreme mu se slucil nemil nastan vo koj stekot kaj sto e vklucena klimata se zapalil, sreka bil doma pa reagiral na vreme, mu objasniv deka vo kriva palanka izgore cela kuka od istiot problem, koj bi bil nacinot da se zastitime, dali direktno vrzuvanje na dozna ili.....
Кога влечел кабли од дозната, дали е поврзано и уземјување?
Поквалитетен штекер и цврсто стегање на каблите е најважно.

Член од
2 декември 2018
Мислења
72
Поени од реакции
86
LG то е декларирано дека работи до -7. Прашањето ми беше дали ке работи добро како и на -15?
Druze go kupiv LG- to pred mesec ipol samo 3,5ka za 30m2 mi odrzava 24° non stop tivko si raboti za povise iskustvo da pomine vreme

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Kako se gasi pravi li defrost ?
Еве ќе ти објаснам како прави па процени, дека порано не сум имал клиам уред. Грее некое време и потоа се гаси, така едно 3-4 минути и после испушта нешто шушти и дува ладно. После некое време пак почнува со работа и така у круг.

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Еве ќе ти објаснам како прави па процени, дека порано не сум имал клиам уред. Грее некое време и потоа се гаси, така едно 3-4 минути и после испушта нешто шушти и дува ладно. После некое време пак почнува со работа и така у круг.
Znaci po tvoevo objasnuvanje klimata pravi mnogu cesti defrosti najverovatno klimata e so favricki greska ( defekt ) bidejki ne treba tolku cesto da pravi defrost
Moj sovet ti e da vikas servis da ja proveri servis klimata.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Биди така, сега ќе се јави стрелец да ти каже зошто си се заебал и каква клима си можел да земеш за поефтини пари

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Ако, нека каже, секој има право да каже мислење. А кога веќе го спомна човекот-- Ги читав неговите мислења и ако НАВИСТИНА има познавање за клими,компресори итн. јас мислам дека би требало да се вработи во некоја КИНЕСКА фабрика за клими па да ги отстрани сите недостатоци кои ги имаат и да нема незадоволни луѓе од нив. Тоа е многу подобра опција за него отколку да му докажува на секого на форумов( со слики и видеа од 16 инструменти и мерачи наредени на климата, небаре работи во нуклеарна централа) како кинеските се подобри од јапонските

Член од
15 јуни 2017
Мислења
62
Поени од реакции
95
Јас имав сличен проблем со една од моите клими, но разликата беше што климата на почеток кога ке ја вклучеш работеш ок се до моментот кога ке требаше да направи одмрзнување. Потоа на секој 10 мин имаше циклус на гасење и пробање да направи одмрзнување.

Тогаш како што излезе работата бил расипан некој 4 насочен вентил и климата не можела да префрли во одмрзнување односно да го сврти топлиот дел од фреонот да оди низ надворешната единица.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Останува уште да ја сликаш надворешната како е монтирана, а во меѓувреме да се јавиш во сервис.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
So Vivax i gratis PP Aparat treba da davaat :D

Knoppix

El Patrón
Член од
16 април 2012
Мислења
723
Поени од реакции
1.908
Останува уште да ја сликаш надворешната како е монтирана, а во меѓувреме да се јавиш во сервис.
Не бев по дома преку ден оваа недела само навечер сум, нема никој дома па не викав сервис. Да ти ја сликам и надвор или се зезаш?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Не бев по дома преку ден оваа недела само навечер сум, нема никој дома па не викав сервис. Да ти ја сликам и надвор или се зезаш?
Не се зезам, може да е лошо монтирана надворешната, со оглед дека се друго што те прашаа беше во ред, уште тоа остана.

Kajgana Shop

На врв Bottom