Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Се читате ли вие што пишувате +- 3 било разлика од 6степени, ај по која формула е тоа или логика..
Човек ако праша нешто за Грее одма тезгере...Па ако праша за Вивакс одма и тоа тезгере од другиот табор, недај боже за Тундра да се спомни лошо...Споделувајте искуства, помогнете само ако знаете како и точно!!!
Тоа за +- 3 на Грее го имав напишано одамна,(ако беше членот побарал немаше ни да го постави прашањето) само никој не реагираше бурно тогаш, затоа викам читајте истрсжувајте а не само да се боцкате меѓусебе..
ПС Дај боже сите уреди да Ве греат +3ц кога ќе биде -15 надвор,па нека се пожали некој тогаш..Или ќе биде тогаш кај мене дома задена 22ц а дома 25внатре, надвор -15..Па тоа има да се глорифицира климата до бескрај..бтв не зборувам за Грее во овој случај да не се разбереме погрешно..

Па сам пиша +-3. Тоа значи ако зададеш 24 може да оди од 21 до 27 а тоа е разлика од 6 степени. Ова и дете од прво одделение може да го заклучи.

Па сам пиша +-3. Тоа значи ако зададеш 24 може да оди од 21 до 27 а тоа е разлика од 6 степени. Ова и дете од прво одделение може да го заклучи.

мене ме интересира као мисли ова у минус 3
од зададената? од што?
членот се изјасни дека пишувало оти од зададената температура као нормално било +/- 3 степени да варира

Sent from my iPhone using Tapatalk

Морам да се согласам со Климе...се створи алергија на предлозите на Климе...од 100 некои 20-30 ги погаѓа...ме бендисува што учи...

Se ostvaruva ona sto ti go kazav [URL="https://forum.kajgana.com/threads/%D0%9D%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5.39011/page-1157#post-8338069"]ednas[/URL],,, :):):)

Ако мериш кај што дува ќе е +3, ако мериш доле на земја под климата ќе е -3.

Ако мериш кај што дува ќе е +3, ако мериш доле на земја под климата ќе е -3.

значи убаво кажа @Некој дека се доаѓа од температурна разлика од цели 6 степени

мене ме интересира као мисли ова у минус 3
од зададената? од што?
членот се изјасни дека пишувало оти од зададената температура као нормално било +/- 3 степени да варира

Изгледа кога е вака топло 27 степени за климата претставуваат 24, а кога ќе стегни поладно 21 степен ќе ги мисли дека се 24 па луѓето ќе замрзнат :)

Изгледа кога е вака топло 27 степени за климата претставуваат 24, а кога ќе стегни поладно 21 степен ќе ги мисли дека се 24 па луѓето ќе замрзнат :)
Не ми се верува до толку тап сензор да има климата. Ама ај гри кланот нека објасни. Пошто ми се на игнор, се извинувам ако веќе имаат одговорено.

Мислев дека сум напишал најпросто за да ме разберете..Ама ај сега попросто +- 3 се точно 3c..тоа значи ако имате зададено да речиме 23 на климата таа може да грее се до 26ц па потоа ќе исклучи и ќе оди офф.. Па за повторно истата да се вклучи ќе треба температурата во собата да се намали на 23ц за повторно да се вклучи... Нема везе горе долу,сензорот на климата е во неа...Со Ифил е работи на истиот принцип само +- 1,5ц...
Ај сега малку science fiction :) За тој што чита истражува може да пронајде дека ова +-3 може да се смени кај Грее климите, тешко дека тоа би можело кај Вивакс на Климе, а и тешко тој дека ќе пронајде тој вакво нешто, полесно е викни монтер тоа е Грее тезгере, не ти чини сензорот.. А незнам дали може и на други клими да се штелува,кој рчка по PC to и по нетот мож и ќе најде, а кој дреми на форум за само за конфронтации и давање без врска совети тешко некако..
Важи само са Грее и тоа од дури од најобично Ломо Еко
"Ugasis klimu iz stekera da nema napon ...saceka se 2~5min da se oladi elektronika.
Posle 5min ukljucis opet kabel u struju a klima ostane ugasena.
Onda podesis daljinac na jedan od ovih 4 nacina i snjim upalis klimu i koregujes senzor klime. U roku od 30sekundi nakon ukljucivanja daljincem treba se brzo (za 5sekundi) iskucati "+,-,+,-,+,-".
To set 3C temp. compensation: in heating mode, set temp at 17℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 3 on IDU, heating light shining 3 times
To set 2C temp. compensation: in heating mode, set temp at 18℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 2 on IDU, heating light shining 2 times
To set 1C temp. compensation: in heating mode, set temp at 19℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 1 on IDU, heating light shining 1 times
To set 0C temp. compensation: in heating mode, set temp at 20℃, then within 5 second ,press button"+,-,+,-,+,-" , there will display 0 on IDU, heating light shining 4 times"
Ај битно е и да напоменам климата да е наместана бар 15цм од под плафон, @kostovdean ..

Да наместена е на 15 см од плафон, вакумирана , 3 метри цевки и се по список што треба. Не ми е прва клима имав беко инвертер на истото место беше помалку бучна и подобро модулираше ама ја ставив во спална. Не е дека се жалам од грито за тие пари е топ и ме грее ,поентата ми беше да споделам искуство а не да предизвикам лавина реакции.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

@ante1 како може најпросто изразување да биде да пишиш +-3 и да тврдиш дека се точно 3. Ако мислиш само на 3 и тоа во плус тогаш зошто го пишуваш минусот... Со тоа створи конфузија наместо да биде просто.

Второ, секоја му чест на Грее доколку вака ги продава климите. Замисли правиш инвертер клима и ја продаваш најчесто на луѓе кои едвај знаат со далечински уред програма на телевизор да сменат. Му ја продаваш со толеранција во плус 3 степени со кое што тотално ја поебуваш логиката за инвертер технологија, притоа продаваш клима која што има назив Eco што значи дека треба да биде штедлива, и наместо да биде штедлива таа троши три пати повеќе за да ги достигне тие 3 степени плус.

Логика -100

Ne znam jas, ama nema nikakva logika da imas zadadeno 23 stepeni na dalinsko, a klimava da ti ja zagreva sobata do 26. Mene toa mi go praveshe WNot vo spalna koga ne mi beshe zatvorena dupkata od cevkite. Ke i zadadev 24, a taa do 26/27 ke ja zagreeshe sobata zoshto niz dupkata od cevkite, direktni na senzorot i vlegveshe laden vozduh od nadvor i klimava si mislese deka temperaturata vo sobava e 5 stepeni. Otkago ja zatvoriv dupkata, otkako go izolirav zidot na koj shto beshe stavena vnatreshnata edinica (bidejki beshe slab i neizoliran zid) si se sredi se i celo vreme mi odrzuva na 1-2 stepeni pod zadadenata. Taka i drugive dve klimi vo dnevna rabotat.

@ante1 како може најпросто изразување да биде да пишиш +-3 и да тврдиш дека се точно 3. Ако мислиш само на 3 и тоа во плус тогаш зошто го пишуваш минусот... Со тоа створи конфузија наместо да биде просто.

Второ, секоја му чест на Грее доколку вака ги продава климите. Замисли правиш инвертер клима и ја продаваш најчесто на луѓе кои едвај знаат со далечински уред програма на телевизор да сменат. Му ја продаваш со толеранција во плус 3 степени со кое што тотално ја поебуваш логиката за инвертер технологија, притоа продаваш клима која што има назив Eco што значи дека треба да биде штедлива, и наместо да биде штедлива таа троши три пати повеќе за да ги достигне тие 3 степени плус.

Логика -100
Значи мора да се стави капаче на се, и да се додаде и изврти нештото..Човекот си ја фали климата задоволен,праша зошто работи така одговорив...па дообјаснив и како може да се смени...И сега многу ќе трошела?! Па не се пожали на потрошувачка тој?!
Дај кажете како работат вашите клими?Еве и јас имам Вивакс во 12кв спална загрева и ходник од +8кв на ова време исто оди +3ц, ако ја ставам на follow me работи по далјинско со +-1ц,за разлика од кога е најладно не успева ни -5 да постигне од зададената темп..имам пишувано..
Еco економи,влезно послабо од другите две лома шо ги има, тоа значи, а не најекономично!Не извртувајте,најефтино и најекономично кај го има тоа?
Не дека е лош моделот но чисто да се знае..

Значи мора да се стави капаче на се, и да се додаде и изврти нештото..Човекот си ја фали климата задоволен,праша зошто работи така одговорив...па дообјаснив и како може да се смени...И сега многу ќе трошела?! Па не се пожали на потрошувачка тој?!
Дај кажете како работат вашите клими?Еве и јас имам Вивакс во 12кв спална загрева и ходник од +8кв на ова време исто оди +3ц, ако ја ставам на follow me работи по далјинско со +-1ц,за разлика од кога е најладно не успева ни -5 да постигне од зададената темп..имам пишувано..
Еco економи,влезно послабо од другите две лома шо ги има, тоа значи, а не најекономично!Не извртувајте,најефтино и најекономично кај го има тоа?
Не дека е лош моделот но чисто да се знае..

Не сметам дека е фалење доколку за зададена температура 24 климата прави 27. Тоа за некого би било прежешко без да сака. Плус кој знае дали има мерач за потрошувачка или не. Но еве прост пример:
Доколку за да одржува моментално 24 степени се потребни 400вати струја, да одржува 27 ќе бидат потребни 700вати. Тоа се 1.75 пати повеќе потрошувачка. Доколку цела сезона климата достигнува 3 степени повеќе од зададеното наместо да плати 10000 денари годишно за струја ќе плати 17500. Сега гледаш ли дека не е фалење тоа што климата е ѕвер, прави 3 степени повеќе. Капак на сето е што таа клима треба да има минимум од 150вати па не би требало да забега ни пола степен, не па три.

Треба човекот да си најди кај му е проблемот, дали нема изолација на таван па е ладно, дали има дупки, дали е до подесувањата, но дефинитивно толеранција од 3 степени инвертер клима не би смеела да има, или па сето тоа ќе се плати на крајот.

Citam i ne mozam da veruvam deka +_3 ne e po apsolutna vrednost razlika od neverojatni 6 C stepeni( primer naponot 220+_5%, znaci se dvizi od 231- 209 ili varira vkupno 10%), pa toa i koga se lozi na obicna pecka na drva od momentot na polnenje do posle 2 casa od celosno sogoruvanje na drvata NE SE SLUCUVA. Ako e prostorijata so prosecna izolacija i ja zagreete na 24 C, pa ja ostavie bez zagrevanje EDNA CELA NEDELA, jas vi garantiram deka nema da se oladi pod 18C i ako e nadvor 0c.
Znaci nekoj da tvrdi i ti prodava inverter ( za koja osnovno sto treba da go ispolni e da ima maltene nultra tolerancija vo varijacija na T vo sobata) klima za koja e dozvoleno da se igra so T vo sobata od +_3 e OGROMNA GLUPOST. So ova se rusi i potrebata od postoenje na inverter tehnologijata bidejci nejzinata OSNOVNA pridobivka (pokra,j po mene, namalenata prosecna potrosuvacka od ne povece od 20% el. energija od on/off klimite) e tokmu ova odrzuvanje na edna ista zadadena T vo prostorijata. Ova so +_3 OCIGLEDNO se odnesuva samo na pokazuvanje na displejot na klimata a ne na vistinskata T vo prostorijata.
E sega po moe ovde se raboti za nekoe nedorazbiranje bidejci @kostovdean voopsto ne ni kazuva kolku e T vo prostorijata tuku kolku pokazuva T na klimata. Sosema normalno e na plafonot ima +3C povece, Povece od jasno e deka zadadena T od 24C vo prostorija od 35m2 e krajniot limit na ovaa klima i deka kako sto ce bide poladno i pooladno ce se spusta ovoj limit so se pocesti defrosti. Ocigledno e ova losa reklama za ovaa klima bidejci e smesno da ne moze da zagreeva na 24 C 35m2 dobro izoliran prostor na +8C nadvoresna T.
Ovoj slucaj so @kostovdean e klasicen primer, po moe, na loso izraboteni holenderi od strana na monterite, na klimata i fali podosta freon, bidejci ima mnogu svedostva deka vakvi klimi si gi vrsat rabotite sosema korektno.
Moj sovet do @kostovdean da gi vikne monterite, da proverat dali fali freon. ama ne kako sto sovetuva @Klima ured so manometri (sramota i bruka e da se pisuva i sovetuva vaka pogresno) tuku na vaga, lociranje na mestoto kade se gubi fronot (OVA E NAJVAZNIOT MOMENT) i stavanje nov freon na vaga ( ne smee da se nadoplnuva bidejci e od 3 komponenti), kolku sto stoi na nalepnicata so OBAVEZNO vakumiranje na celiot sistem.

Не сметам дека е фалење доколку за зададена температура 24 климата прави 27. Тоа за некого би било прежешко без да сака. Плус кој знае дали има мерач за потрошувачка или не. Но еве прост пример:
Доколку за да одржува моментално 24 степени се потребни 400вати струја, да одржува 27 ќе бидат потребни 700вати. Тоа се 1.75 пати повеќе потрошувачка. Доколку цела сезона климата достигнува 3 степени повеќе од зададеното наместо да плати 10000 денари годишно за струја ќе плати 17500. Сега гледаш ли дека не е фалење тоа што климата е ѕвер, прави 3 степени повеќе. Капак на сето е што таа клима треба да има минимум од 150вати па не би требало да забега ни пола степен, не па три.

Треба човекот да си најди кај му е проблемот, дали нема изолација на таван па е ладно, дали има дупки, дали е до подесувањата, но дефинитивно толеранција од 3 степени инвертер клима не би смеела да има, или па сето тоа ќе се плати на крајот.
На се има капаче, имам и јас тогаш...Значи климата те климите Грее а и сите, имаат горе сензор, таму е таа разлика од +3ц...Значи ако има горе 27ц на м висина колку ќе има???Сигурно не повеќе од 24?На под колку ќе биде температурата?!Мислел тој кинезот...Мислел дека некој ќе се најде шо ќе ја работи климата со кренати перки, Мислел дека некој ќе ја стави во со соба 7x4 па дува кон потесниот дел,а тој да седи на 7м од климата и да сака да му биде топло како што ќе постави.. Затоа и измислиле и ifeel таму чита по далјинско и го ставаш каде ти ја посакуваш температурата...Е сега ќе се најде и некој па ќе го стави климата далечиското климата да дува директно во него,и сега ако одма климата не чини,така? Е сега "замисли живот у ритму музику за плес"
Толку од мене да цртам незнам за да објаснам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom