Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Fikshe1989
Ako dobro se sekjavam na tvoeto merenje nekolku strani nanazad (1345/1346 strana), ti imase 40C na izduv so 26C na usis, ama so slabo duvanje od samo 384m3 vo vtora brzina pa i ekonomicnosta t.e COPot kaj tebe e pomal, COP =3,8 :(
Na pojako duvanje od vtorava vo koja si merel t.e pogolema Fan brzina 3ta ili 4ta uste poladno i bi duvala :)
COP FH.jpg
https://forum.kajgana.com/attachments/img_20181106_001120_1-jpg.199155/
https://forum.kajgana.com/attachments/img_20181106_004320-jpg.199158/
https://forum.kajgana.com/attachments/img_20181105_234306-jpg.199153/

Последно уредено:
Kolku.sto gledam fh to drzi sekogas Eden stepen pod zadadenata temperatura.
Pa najverojatno. Klimava si gazit. Zena mi ne moze da veruva shto e ova! Mi vika "koga ke se setam kolku bev protiv greenje na klimi, sram mi e."

Denes majka i mi se javi nakaj 12:00, presrekna, mi kaza deka 2500 denari i doshlo smetka za struja za Oktomvri. Imaat 45m2 stan, dobro izoliran i po moe ubeduvanje si stavija inverter. Si odbraa Haier 3,5kw (ne po moe ubeduvanje, jas samo im preporacav inverter klima, a ne se konsultiraa so mene voopshto koja klima da ja zemat) pred mesec i pol, a cel zivot na drva se greeja. Ne im se veruva!

Сега пребарувам на интернет и гледам дека Тошиба нема wi fi... Тотално разочаран може не е голема работа, но е потребна . Доволно ми е таа информаџија дека сузуми плус нема wifi за да сменам друга фирма. Идам на варијанта Даикин Митсубиши да видам разлика на цени за мулти сплитот.... @Strelec Би сакал твое мислење плус за 9kw 1 парапетна 5kw i 2x2kw .
Tocno 1900evra za motor 9Kw, so 4 izlezi, 1x konzolna 5,5kw i dve 2kw zidni....site so Wifi vkluceno.
Motorot e okolu 1200eu, konzolnata 5,5kw e 380, zidnite po 160eu

@Fikshe1989
Ako dobro se sekjavam na tvoeto merenje nekolku strani nanazad (1345/1346 strana), ti imase 40C na izduv so 26C na usis, ama so slabo duvanje od samo 384m3 vo vtora brzina pa i ekonomicnosta t.e COPot kaj tebe e pomal, COP =3,8 :(
Na pojako duvanje od vtorava vo koja si merel t.e pogolema Fan brzina 3ta ili 4ta uste poladno i bi duvala :)
Прегледај го приврзокот 199598
https://forum.kajgana.com/attachments/img_20181106_001120_1-jpg.199155/
https://forum.kajgana.com/attachments/img_20181106_004320-jpg.199158/
https://forum.kajgana.com/attachments/img_20181105_234306-jpg.199153/

Ovde si mi presmetal 4,8 COP, a ne 3,8.
Ke smetam so sredno 40C na Izduv i ke ja zemam pomalata temp od +25C na usis namesto +26...COP u momentov na +7 ti e 4,8 ako klimata spored slikata od daljinskoto duva so vtora na izduv .
Greese prostor od 56m2 ?
Ako e prostorot 56m2 togas kako sto i Mitsubisi i Eurovent go tvrdat istoto, a toa sto go tvrdat e deka na +7 na prostorot mu treba 35% od onoa sto kako 100% mu treba na -10C togas kaj tebe iskaca deka ako sakas istovo i na -10C da go postignes, togas na -10 ke ti trebaat 65% poveke od tie 1,96 ili toa se 5,6Kw na -10C pa sledi deka imas toplinski zagubi 100W/m2, klasika toplinski zagubi za neizoliran prostor bez stiropori na fasadi.
Eve zasto.....sega na +7C spored temperaturite 40C/25C i izduv od 385m3/h klimata ti dava 1,9Kw i so toj izduv i tvoite izmereni temperaturi usis/izduv za da odrzuvas 22C na 11m od klimata.
Istiot prostor od 56m2 ako ima zagubi 5,6kw na -10C, togas 35% od toa se tocno 1,96 na +7C kolku sto sega ti dava klimata za da ja postignes taa temp vnatre.
Znaci ako sega bara 1,96 na +7 za da ima povtorno 22C na 11m, ke bara 5,6Kw na -10C sto samo ovaa edna klima nemoze da go izvadi na -10 zasto e izmerena deka dava maximalno 3,6Kw na -10C.
Nekoj ke rece u 2 sabajle dosagjam so dijagrami i merenja ama dosaden sum ne za mene, tuku za da nekoj svati i razbere barem mal del od ova sto go zborime i ne gi zeznat so od rakav procenki deka sve moze da gree 35m2 pa i najeftinata(prasnjeto e do koja -C Temp ke gree), za da na nekoj mu bide toplo i na -10C a ne samo na +7C a pod +7 da pali peckata so drvata ili panelkata samo zatoa sto cital rekklami samo za nominalni kapaciteti sto vazat na +7C ama ne i na -10C i ne ja razbral prikaskata dokraj .
https://www.my-ecodesign.com/en/
Ka2UEGD.jpg

Kako i da e, sitnicarenje e ova, najbitno neka ostane deka sum po bokserki!

@Strelec Ова за Гри така ? Кои се нивни застапници зошто гледам плус со Шпаркасе банката што даваат 20 % за фасада,пвц,лед клими итн.

Vivaks montaza.JPG
Ја не разбирам, што е тука проблемот со монтажата.
Значи климите треба да си имаат соодветно проектирано место за стоење, ако е тоа балконот, тоа е јбг, лош проект, или било единствена опција, а да се демонтира и закачува на фасада кој како сака, тоа не бива, изгледот на зградата е регулиран со закон и градежен инспектор, особено на новите згради, и помина времето коа праеше кој што сака и надградби и доградби, а ако не поминало треба кон тоа да се стремеме.
А другата работа е, алишта закачување на балкон, како тоа, ќе си закачиш на таван, а ако немаш таван ќе си купиш машина за сушење, и закачување алишта на балкон и такви ствари треба да е минато.
Аман бе друже, ова и Климе го знае. :)
Еве појаснување за правилна монтажа токму од сервисното на Vivax AERI, коментар е излишен.
AERI SM.JPG
Pa najverojatno. Klimava si gazit. Zena mi ne moze da veruva shto e ova! Mi vika "koga ke se setam kolku bev protiv greenje na klimi, sram mi e."

Denes majka i mi se javi nakaj 12:00, presrekna, mi kaza deka 2500 denari i doshlo smetka za struja za Oktomvri. Imaat 45m2 stan, dobro izoliran i po moe ubeduvanje si stavija inverter. Si odbraa Haier 3,5kw (ne po moe ubeduvanje, jas samo im preporacav inverter klima, a ne se konsultiraa so mene voopshto koja klima da ja zemat) pred mesec i pol, a cel zivot na drva se greeja. Ne im se veruva!
Позитивна приказна, убаво е да ги има што е можно повеќе. Корисниците стоплени и задоволни од сметките, а сите ние помалку затруени.

да се ослониш на греење на куќа како основно со кинеско грее, дали е клима дали е мулти. тоа само на сон. или ако те греат од сите 6 страни во станот. какви причи за multi и остали цени. кога бираш основно средство за греење, размисли пет пати пред да фрлиш пари на нешто евтино.

Cudna rabota, samo momakot so poveke profili si e zadovolen od klimite na koi samo imeto im "gree" (valjda deka gi prodava), a im gi vrakaat od objekti, na forumov nezadovolni korisnici........da se zamisli covek pred da kupi vakva klima

Koga mi e zesko doma instant dobivam inspiracija za merenje :)
So 24C zadadena( ne so 21C ko sto merat stipsine so niska modulacija) na 3m od klimata i pola metar od zemja mereno e 23,8C.....poeftno greenje za parite zdravje
Amber Nordik, zezi so 42,5C na izduv so COP=5 i toa na najmal izduv 530m3, CUDO od klima !!

Neznam sto gi nema inzenjerive so 5,1 efikasnite japanci....da ni izmerat nekoi 28C na izduv so zadadena 21C i 200W potrosnja i da ni prodavaat prikaski za modulacija, COP, i kako setaat po gakji so vnatre 20C :)
Прегледај го приврзокот 199590
Bravo be strleco belco,zs ne ja slukase taa so potrosnja od 800 w pri nadvoresna temp 21c....nesto poveke info za nea ?

5.1 SCOP на 20 степени, на 24 сигурно дека ќе му е драстично помал...
На 20 може да е 9COP. Додека SCOP се мери на цела зона како што се мери за сите клими. Просек за зимата за PdesighH 3.6KW, му е 5.1 SCOP.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom