Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Jas koga go kupiv Vivax inverter firmata ( servisot ) sto mi go montirase go montirase so 4 metri bakarni cevki so fakumiranje na vakum pumpa 25 minuti.
Jas sum prezadovolen od monterite odlicno si ja zavrsija rabotata.

Дефинитивно најекномично е Соларно греење. Грејната сезона ја намалува од 6 месеци на 3, каде што месециате октомври, ноември и март немате никаков трошок за струја, а другите (постудените месеци) декември, јануари и фебруари сметката за струја се значително намалува. Пример на следниот линк https://www.youtube.com/watch?v=5YrhHtg_7ws а за повеќе гуглајте "Соларно греење" или слично.

Дефинитивно најекномично е Соларно греење. Грејната сезона ја намалува од 6 месеци на 3, каде што месециате октомври, ноември и март немате никаков трошок за струја, а другите (постудените месеци) декември, јануари и фебруари сметката за струја се значително намалува. Пример на следниот линк https://www.youtube.com/watch?v=5YrhHtg_7ws а за повеќе гуглајте "Соларно греење" или слично.
Неможам да се сложам. Ова е решение за топла вода летно време. А ако постигне некој киловат зимно само на среќа. А летно време ќе се топи железо со толку вакуумски цевки.

Имено подобро е да се оди на Соларен фотоволтаик со Грее Хансол како што има во понуда. Со тоа ладењето барем ќе е бајаги намалено, а и греењето колку толку потпомогнато од фотоволтаикот.

Неможам да се сложам. Ова е решение за топла вода летно време. А ако постигне некој киловат зимно само на среќа. А летно време ќе се топи железо со толку вакуумски цевки.

Имено подобро е да се оди на Соларен фотоволтаик со Грее Хансол како што има во понуда. Со тоа ладењето барем ќе е бајаги намалено, а и греењето колку толку потпомогнато од фотоволтаикот.
Точно дека има недостатоци но и има дел што фунционира, прво јас имам соларен систем за топла вода и тој незнам како но работи и во зимски услови на тепература под нулата. Исто така не напоменав за летно време ако не се користи треба системот да се заштите од дирекно изложување на сонце.

Дали може да пратеш линк системот кој ти го препорачуваш соларен фотоволтаик со грее хансолл

Повели.
https://www.greeonline.com/products/gree-solar-hybrid-hi-wall-inverter-air-conditioner

П.С. И јас имам солар за топла вода, и затоа и ти кажувам дека нема да функционира. Од проста причина наречена капацитет. Глупаво е за солар да се брка капацитет во зима, него приоритетот му е за лето. Ќе е многу скапо, а ефектите лимитирани. Кај солар монгу пологично е да се бара да ЛАДИ, бидејќи природно распределбата е многу подобра. Колку повеќе грее сонце, тебе ти треба повеќе ладење. Значи соларот е поефикасен. А за греење е обратно, тебе ти треба греење кога нема сонце. И затоа нема логика.

Соларно греење само со бафер, и бајги е поскапа инвестицијата.

Би местел ама само со новиве композитни бојлери од Еуротерм.

fala jas pomisliv direkno prekluceni fotonaponski paneli na klima
Да, таков е системот. Фотоволтаици влегуваат во климата. А таа си е плус на струја од штекер. И делот што неможе да го покрие фотоволтаикот го влече од штекер. Прекрасно решение за некој кој има многу лесен пристап до кровот.

Да, таков е системот. Фотоволтаици влегуваат во климата. А таа си е плус на струја од штекер. И делот што неможе да го покрие фотоволтаикот го влече од штекер. Прекрасно решение за некој кој има многу лесен пристап до кровот.
Hibridni inverter klimi??? Shto rabotat solarno??? Kakva e ovaa gjavolshtina??? Postoi i vakva rabota? I kaj nas???

Hibridni inverter klimi??? Shto rabotat solarno??? Kakva e ovaa gjavolshtina??? Postoi i vakva rabota? I kaj nas???
Да, го има во салонот на грее изложено од Тито кога беше жив и сите бевме сложни другари.

Јас се интересирав летово и хансолот беше 52000 денари за хансол со фотоволтаик, со тоа што монтажата е секако многу зависна од локацијата и комплексноста.

Да, го има во салонот на грее изложено од Тито кога беше жив и сите бевме сложни другари.

Јас се интересирав летово и хансолот беше 52000 денари за хансол со фотоволтаик, со тоа што монтажата е секако многу зависна од локацијата и комплексноста.
A kaj beshe ti da kazis za vakva rabota koga kupuvav klimi da se rasprasham? Sho kjutis? Kukjava mi e 24 casa na den na sonce.

Еве тука. Сепак дискутабилниот дел е тој со греењето и колку ефект ќе има. Со оглед на тоа што и самата клима е малку пониско ефикасна. Така да сосем е возможно да е сличен ефектот на месечно ниво со хиперинвертер за ладење, а да е повисока за греење.

А за ладење имам мерено за кај мене пуштена 24 часа цело лето навечер на 26Ц, а преку ден на 24Ц и тоа и кога бев на одмор не ја изгасив за да си тера и спратот да си е таманка.

За 4172часа или 173 дена или 5,7 месеци ладење комплет се на се е потрошено 437KW, по 6 денари киловат еве да речеме дека повеќе било во скапа тарифа тоа се 2670 денари. Комплет цело возможно лето опфатено. Климата не ја гасам, од ладење, ја префрлам на греење кога ќе треба.

А со оглед на тоа што хансолот има послаб пдизајн и послаб скоп и општо е доста послаба клима, мислам дека ефектот тие 2670 денари за цело лето ќе се минимално намалени, а се комплицира монтажата, и слично. А може и да е повисока цената на греење во споредба со FH35VE со оглед на фантастичниот COP што го има FH на сите температури.

eJbyOBG.png

Еве тука. Сепак дискутабилниот дел е тој со греењето и колку ефект ќе има. Со оглед на тоа што и самата клима е малку пониско ефикасна. Така да сосем е возможно да е сличен ефектот на месечно ниво со хиперинвертер за ладење, а да е повисока за греење.

А за ладење имам мерено за кај мене пуштена 24 часа цело лето навечер на 26Ц, а преку ден на 24Ц и тоа и кога бев на одмор не ја изгасив за да си тера и спратот да си е таманка.

За 4172часа или 173 дена или 5,7 месеци ладење комплет се на се е потрошено 437KW, по 6 денари киловат еве да речеме дека повеќе било во скапа тарифа тоа се 2670 денари. Комплет цело возможно лето опфатено. Климата не ја гасам, од ладење, ја префрлам на греење кога ќе треба.

А со оглед на тоа што хансолот има послаб пдизајн и послаб скоп и општо е доста послаба клима, мислам дека ефектот тие 2670 денари за цело лето ќе се минимално намалени, а се комплицира монтажата, и слично. А може и да е повисока цената на греење во споредба со FH35VE со оглед на фантастичниот COP што го има FH на сите температури.

eJbyOBG.png
имаш ли ваква статистика за (греење) минатата грејна сезона? Или ако си објавил, ако не ти е тешко да видиме уште еднаш...

Имам.
FH35VE во 80м2 спрат 665w/h за 40 дена декември/јануари 2018.
VDGEiVb.jpg

Резултати од Февруари мерено од 2-3ти Февруари до 04ти Март. Комплетно опфатен целиот ладен бран што беше значи.
709часа со 431kwh.
j3UF3G7.jpg

Мерења од последните 792часа од зимата, грубо 33 дена цел Март. Просечно по 319W
I9nXQRD.jpg

Добив понуди за топлотна пумпа за 200м2. Едната од Даикин 15 000 евра друга од енергија 20 000 евра. Мулти сплит инвертер на тошиба ми понудија 2800 до 3000 евра со две помали дувалки за соби е една парапетна во дневна главна за еден спрат. Сепак одлучив за втората варијанта каде што е доста поефтина. Сега останува да одлучиме дали Даиким или Тошиба мулти сплит. Ако има некој искуство со некои од овие да сподели. Во пролет ќе се инсталираат па ќе се споделат слики со вас

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom