Најекономично греење и ладење

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
На вас па таквите се ви е жешко. Ладно е 19 степени и како за инат и на 16 ќе седите дома. 23 до 26 е идеална температура на која се чувствуваш удобно кога надвор е ниска.

Sent from my Xiaomi Mi A1 using Tapatalk

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Многу ќе се стопли со таков инвертер.

Podobro takov inverter odkilku nekoj da go zagaduva vozduh so gorenje na drva a za 16.999 ( 5 kubici drva ) treba sekoja sezona drva da kupuva a Vaka so Inverter od 16.999den i garancija od 5 godini ke ima greenje i ke bide raat vo narednite minimun 10godini moze i poveke.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Klimava inverter e na popust mislam deka vredi za parite 16.999 den plus ima 5 godini garancija
Podobro nekoj da kupi vakva klima odklolku da ne True so drva i zagaduvanje na vozduh.
Значи честитам! НЕвиден талент си! Како само успеваш да ги пронајдеш најголемите ТИЊИ од инвертери! Пред неколку месеци од тебе дознавме за Max инвертерите (Агротехна) пред недела дена за Favorit, а сега втор или трет пат пишуваш за убедливо најмизерната клима (бренд) во понудата во МКД, а тоа е ST. Да рекламираш клими како средство за греење, те да се залагаш да ги препорачуваш генерално инвертерите како економично и пред се еколошко средство, за тоа имам разбирање... но не мислиш ли дека некого ќе заебеш со препорака на крш марка клима како Favorit, Max, Kyato или ST! Сигурен си дека овие клими можат да греат квалитетно?!.... Со кое право ги критикуваш GREE, климите, а препорачуваш овакви кршеви од клими? Можда комшиите твои имаат вакви!? Со кое право велиш дека GREE нечини, а препорачуваш ST која има Ланда компресор!? Батка, едно со друго не оди!.... Види и мене ми сметаат тролови и ваква агресивна маркетинг герила од ГРИ кои го користат форумов не само за размена искуства мислења, информации... туку и за нешто друго!...Се разбира мислам на оние што се фатени како пишуваат од иста ИП адреса, особено пречи што се агресивни и навредуваат, дискредитираат секоја клима макар и била меѓу најдобрите во Европа или на Светот (како FH Mitsu) .... но блокирај ги као што напраив и јас и не се замарај со нив!... И како можеш да кажеш на пр. дека Max од 19,000 чини, а GREE Lomo ECO, кое до пред недела беше 20K нечини!? Оно можда Ломо Еко и стварно нечини, ама по која логика па Max би бил добар инвертер? Со самото тоа што има GMCC компресор!? Препорака: МОМАК КОЧИ МАЛКУ! ;)

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Значи честитам! НЕвиден талент си! Како само успеваш да ги пронајдеш најголемите ТИЊИ од инвертери! Пред неколку месеци од тебе дознавме за Max инвертерите (Агротехна) пред недела дена за Favorit, а сега втор или трет пат пишуваш за убедливо најмизерната клима (бренд) во понудата во МКД, а тоа е ST. Да рекламираш клими како средство за греење, те да се залагаш да ги препорачуваш генерално инвертерите како економично и пред се еколошко средство, за тоа имам разбирање... но не мислиш ли дека некого ќе заебеш со препорака на крш марка клима како Favorit, Max, Kyato или ST! Сигурен си дека овие клими можат да греат квалитетно?!.... Со кое право ги критикуваш GREE, климите, а препорачуваш овакви кршеви од клими? Можда комшиите твои имаат вакви!? Со кое право велиш дека GREE нечини, а препорачуваш ST која има Ланда компресор!? Батка, едно со друго не оди!.... Види и мене ми сметаат тролови и ваква агресивна маркетинг герила од ГРИ кои го користат форумов не само за размена искуства мислења, информации... туку и за нешто друго!...Се разбира мислам на оние што се фатени како пишуваат од иста ИП адреса, особено пречи што се агресивни и навредуваат, дискредитираат секоја клима макар и била меѓу најдобрите во Европа или на Светот (како FH Mitsu) .... но блокирај ги као што напраив и јас и не се замарај со нив!... И како можеш да кажеш на пр. дека Max од 19,000 чини, а GREE Lomo ECO, кое до пред недела беше 20K нечини!? Оно можда Ломо Еко и стварно нечини, ама по која логика па Max би бил добар инвертер? Со самото тоа што има GMCC компресор!? Препорака: МОМАК КОЧИ МАЛКУ! ;)
Ovie ST klimi ne gi pravi Gree neznam od kade tie taa informacija deka ST gi pravat vo Gree ?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ovie ST klimi ne gi pravi Gree neznam od kade tie taa informacija deka ST gi pravat vo Gree ?
па на пример инфо на SETEC дека ST има Landa компресор.... оно па ко ќе видиш и немора да ги прави GREE!;) Може да ги прави и некој подрум како бренд на SETEC! Имa ли податок за ST (Superior Tehnology) на нет, кој те носи било каде, освен кај SETEC?

upload_2018-11-6_13-11-53.png

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.920
Поени од реакции
41.888
Podobro takov inverter odkilku nekoj da go zagaduva vozduh so gorenje na drva a za 16.999 ( 5 kubici drva ) treba sekoja sezona drva da kupuva a Vaka so Inverter od 16.999den i garancija od 5 godini ke ima greenje i ke bide raat vo narednite minimun 10godini moze i poveke.
Сите имаат пари за изолација, пвц и да готват на струја. Преку оноа од такви што мислат дека воздухот се загадува најмногу од оние што се грејат на дрва. Нека ги исечат сите дрва низ градот и нека никнат згради насекаде, нека возат сите коли, па ќе ви биде загадено.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Jas bi gi prasal ekoloski osvestenive,na sto se great nivnite roditeli,braka,sestri itn(nemora podalecna rodnina). I po kolku koli imaat istite vo edna familija. I dali ziveat vo gradot/seloto vo koe se rodeni,ili se "dojdenci".
@klime od koga pocna so klima da se grees? Imas li solar? Imas li led sijalici segde? Imas li A++ uredi? Imas li euro6 motor na kola? Imas li fotovoltaicni paneli?
Masovno pocnaa da se koristat inverterive poradi niskite trosoci,da ne se lazeme,ne deka ste ekologisti i ve zabole za planetata zemja!

F

Flatter

Гостин
друже на 19 степени не се седи дома, треба да бидеш покриен со ќебе, ова ти го кажувам од лично искуство истата температура и јас ја имам во соби кај не греам и малку ако се опуштиш се чуствува студ и не е комотно за максимум +1000 на сметката за струја не се исплати да не догреваш, ако те фати една настинка отидоа над 500 ден.
De bre drugar :D
19 stepena ti e normalna temeperatura a 22-23 ti e idealna dodeka pak 25+ e ako sakas gol da si sedes doma, breej kako od seker da ste praveni kje pomisle covek.

Se ispot 17 stepena ti e vekje koga treba da se vkluce nesto doma.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Jas bi gi prasal ekoloski osvestenive,na sto se great nivnite roditeli,braka,sestri itn(nemora podalecna rodnina). I po kolku koli imaat istite vo edna familija. I dali ziveat vo gradot/seloto vo koe se rodeni,ili se "dojdenci". @Klima ured ured koga pocna so klima da se grees? Imas li solar? Imas li led sijalici segde? Imas li A++ uredi? Imas li euro6 motor na kola? Imas li fotovoltaicni paneli?
Masovno pocnaa da se koristat inverterive poradi niskite trosoci,da ne se lazeme,ne deka ste ekologisti i ve zabole za planetata zemja!

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
Ako fcu ti e fenkojler i e 200 e bravo sto da ti kazam.Kvalitet na nivo.
I da temava e za spodeluvanje iskustvo od greenje na kraj kraeva si ima firmi koi pravat procenki i elaborati za ova.
A ako mislis deka forumov ti e tezga za naracki odi utepaj se.
Kvalitet i toa garantitan od tvojot EUROVENT. Zemi citaj poveke.

Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Jas bi gi prasal ekoloski osvestenive,na sto se great nivnite roditeli,braka,sestri itn(nemora podalecna rodnina). I po kolku koli imaat istite vo edna familija. I dali ziveat vo gradot/seloto vo koe se rodeni,ili se "dojdenci". @Klima ured ured koga pocna so klima da se grees? Imas li solar? Imas li led sijalici segde? Imas li A++ uredi? Imas li euro6 motor na kola? Imas li fotovoltaicni paneli?
Me prasuvas od koga se graeam na klima.
Vaka na klima se gream uste od pred 10 dodini so toa sto togas imav on-off klima beko 3.5kw ne inverter do -3 se greev so klimata a ako bese pogolem minus togas uklucivav panelka Thermor posle imav isto on-off klima Korel 3.5kw isto taka se greev do -3 so klimata posle so panelka Thermor
Od pred 3 godini kupuv inverter Vivax 5.5kw bekoto i Korel klimata gi prodadov i Sega gream 55m2 so inverter vivax
Za led sijalici site sijalici mi se led pvc prozori imam stiropor fasada imam
Jas kazav Sega ti kazi na sto se grees.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Na site prasanja odgovoriv led sijalici PVC izolacija toa imam drugo nemam
Ti na sto se grees na plin na klima na drva na peleti ?
Ne znam koj del ne go razbra...Beko 3.5 kw inverter, fonko 3.5kw on off, carrier 3.5 on off.
Posto se pravis naudren,eve pak ke prasam
na sto se great nivnite roditeli,braka,sestri itn(nemora podalecna rodnina). I po kolku koli imaat istite vo edna familija. I dali ziveat vogradot/seloto vo koe se rodeni,ili se"dojdenci". @Klima ured ured koga pocna so klima da se grees? Imas li solar? Imas li led sijalici segde? Imas li A++ uredi? Imas li euro6 motor na kola? Imas li fotovoltaicni paneli?

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
cisto da spodelam info,vcera bev do setec i gi razagledav klimite,taa klima st sto e 17000 info samo samo na sajt i istoto ce ti go kazat tamu, kako sto razbrav 5 god garancija ali prvite dve a posle narednite tri vo slucaj na defekt delot e nivni rabotna ruka si naplatuvaat,haierot e so cena od 22300 pet godini garancija na kompresor i dve na elektronika, odlicna cena za takov ured.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Не е баш точно зошто сега тој зема дека климата ти дава 1.9kw и не се гаси воопшто ако е така тоа е точно.

Затоа се оди со просечната потрошувачка на климата на подолг период. А не со моменталната.

Имено кај мене сега на мерачов ми излегува дека просечната потрошувачка на час е 193W. Да тоа е просек по кој ќе се води човек.

Значи ако сега климата ти дава моментално 1.9kw таа се гаси повремено. Согласно тоа може да увидиме дека ако ти е околу 400w моменталната а просекот е околу 200. Значи дека ПРОСЕЧНО ПОЛОВИНА од тоа треба за просторот. Значи не 1.9 туку 950w бара просторот сега.

И од тоа може да забележиме дека според Стрелец ако на +7 просторот бара 950w тогаш на -10 степени истиот простор би барал 950×3= 3000w. Нешто кое климата ќе го сработи без никакви потешкотии.

Значи ова за просек 200w. За да добиеме точно кажи колку е просекот кај тебе за ден-два па ќе видиме колку има кај тебе потреба од греење на -10.
@Strelec
Fala ti na odgovorot brat. Po ovie presmetki znaci deka na -10 ne bi mozela FHto da postigne da ja zgree dnevnata ili bi mozela ama mnogu bi se machela?

Inache zatoa staviv ushte edna klima vo dnevnata i ako se zeme predvid deka WN35-kata na -10 dava 2,4kw znaci na -10 jas vo dnevnata bi imal 3,6+2,4=6kw shto bi bilo sosema dovolno za toj prostor. Po ova shto go presmeta ti, mene vo dnevnata ke mi trebeshe nekoja dobra 22ka klima pa duri i 24ka za da bev siguren deka i na -10 ke si ja brkashe rabotata, a vo ostanatite periodi so ponormalni temperaturi ke si imav zaliha na energija.[DOUBLEPOST=1541492374][/DOUBLEPOST]
Ke te viknam na kafe doma, ziveam na edno ridche, vo kukja, ke go isklucham greenjeto pa ke te vidam shto ke kazes :)

Posle ke te zemam vo spalna so isklucheno greenje (ne se plashi, nishti nema da ti pravam) i ke te ostavam da polezis malku, pa posle ke te nateram da vlezis vo WC da se istushirash pa ke te vidam dali ke se cudis zoshto ukluchuvam greenje.

Kajgana Shop

На врв Bottom