Најекономично греење и ладење

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Свесен сум дека би било по скапо од инвертар, но и тоа што добиваш е доста подобро. Како што сфатив пумпата 5300евра плус инвестицијата за подно ?

Ти благодарам на одговорот
Јас пред ориѓанецов ја имав истата дилема. Башка јас имам инсталација за подно и пак математиката беше дека нема математика, скапо е!
Поефтините варијанти почнуваат со 3500-3800 евра ама на тоа додади, гликол, фитинзи, монтажа и не испаѓа под 5-5500 никако. Поскапите пак тргнуваат од 5000 евра. Како и да е работата се сведува на тоа што и тоа е еден вид клима, само поголема, со рок на траење, како и се друго. Ако рикне главната единица, рикнало све.
Од друга страна, за пола од тие пари ќе ставиш инвертери, многу е мала веројатноста дека сите ќе рикнат едновремено. Прај калкулации, голем си.
Дефинитивно со тие цени на топлинските пумпи, кај нас сеуште не се исплаќаат.
Ако пак имаш мерак и пари, ставај! Ќе имаме од кого да црпиме искуство.

D

Deleted member 95595

Гостин
Јас пред ориѓанецов ја имав истата дилема. Башка јас имам инсталација за подно и пак математиката беше дека нема математика, скапо е!
Поефтините варијанти почнуваат со 3500-3800 евра ама на тоа додади, гликол, фитинзи, монтажа и не испаѓа под 5-5500 никако. Поскапите пак тргнуваат од 5000 евра. Како и да е работата се сведува на тоа што и тоа е еден вид клима, само поголема, со рок на траење, како и се друго. Ако рикне главната единица, рикнало све.
Од друга страна, за пола од тие пари ќе ставиш инвертери, многу е мала веројатноста дека сите ќе рикнат едновремено. Прај калкулации, голем си.
Дефинитивно со тие цени на топлинските пумпи, кај нас сеуште не се исплаќаат.
Ако пак имаш мерак и пари, ставај! Ќе имаме од кого да црпиме искуство.
@Puzd e
Kako shto napisha covekov, so toa shto jas bi dodal dve raboti. Prvo, ako imas pari ne e deka ke se zaebes so toplotna pumpa, jas licno mislam deka ako parite ne mi bea prechka ke stavev toplotna pumpa, si kazuvam iskreno. Druga rabota shto e mnogu bitna shto ja kaza Che e deka so toplotna pumpa i so multi split si zavisen od samo ede"izvor" i ako se rasipe nadvoreshnata edinica vo dvava slucaevi ke ostanes bez greenje/ladenje. A ako vekje vidis deka toplotna pumpa ti e skapo, togas neka ne ti bide dilema megju multi-split i split sistemi, da si stavis posebno inverteri. Sum kazal nekolku pati na forumov, posle celo istrazuvanje shto go pravev, uvidov deka dzabe ke platis multi-split osven shto dobivas na estetika, shto nema da imas ispozakacheno nadvoreshni edinici na domot tvoj. Drugo razlika nema. Multi-splitot e izmislen za situacii kade shto objektivno nema fizicki mesto kade da se zakachat nadvoreshni edinici i za mesta kade shto zakonski e ograniceno kolku nadvoreshni edinici smee eden dom da ima, bidejki vo mnogu razvieni zemji toa e ograniceno glavno radi dve pricini, ednata e da ne se narushiva estetskata ubavina na naselbite/gradovite, a drugata e da se sprechi pregolema buchava bidejki sekoja nadvoreshna edinica si proizveduva zvuci pri rabota, posebno pri greenje.

Suma sumarum, ako ne ti se davaat pari za vozduh-voda, togas ne go gledaj voopshto multi-splitot, stavi si povekje inverteri doma.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Какво исплаќање кога со 3 инвертери се грее голем стан.
Една главна 1200еур и две поефтини 1200еур. Монтажа 3х4000 200еур.

Вкупен трошок 2500еур грубо.

И за ладење и за греење решено.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Какво исплаќање кога со 3 инвертери се грее голем стан.
Една главна 1200еур и две поефтини 1200еур. Монтажа 3х4000 200еур.

Вкупен трошок 2500еур грубо.

И за ладење и за греење решено.
Добро човекот за 200 м2 збореше, додај на твојот есап уште 1000 евра. Ама у секој случај даааалеку под сумата која ќе ја плати за топлотна пумпа и пратечка инсталација.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Најпаметно според мене е да се оди со една главна клима во дневен престој и да се шири топлината низ отворени врати.

Значи една главна клима за секој спрат. 1200еур.
Кај мене е така.

И остатокот зависи од распоредот ќе се решава. Може со панелка ако им пречи дување, за спална. Може со клима уште една во претсобје и слично.

А поентата со подно е исто добра. Јас имам и подно на електричен котел. Не се пушта ама тука е ако затреба. Би го ставил на некоја топлинска пумпа од 7kw рецимо. Колку да испорачува по радијаторите и подното по некој киловат за спалните и подот. Ама не ми излага математиката. Треба и бафер, тракатанци... Имаат Грее опција мислам 3500 излагаше за да се врзе на постоечко парно. Ќе коригираат ако грешам. Сепак ми е нелогично. А убава работа е да се врзе, како дополна на климата ако веќе го имаш системот со парна и подно по дома и дреме безвезе. ;)

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Најпаметно според мене е да се оди со една главна клима во дневен престој и да се шири топлината низ отворени врати.

Значи една главна клима за секој спрат. 1200еур.
Кај мене е така.

И остатокот зависи од распоредот ќе се решава. Може со панелка ако им пречи дување, за спална. Може со клима уште една во претсобје и слично.

А поентата со подно е исто добра. Јас имам и подно на електричен котел. Не се пушта ама тука е ако затреба. Би го ставил на некоја топлинска пумпа од 7kw рецимо. Колку да испорачува по радијаторите и подното по некој киловат за спалните и подот. Ама не ми излага математиката. Треба и бафер, тракатанци... Имаат Грее опција мислам 3500 излагаше за да се врзе на постоечко парно. Ќе коригираат ако грешам. Сепак ми е нелогично. А убава работа е да се врзе, како дополна на климата ако веќе го имаш системот со парна и подно по дома и дреме безвезе. ;)
Јас имам и бафер и 4 панели сончев колектор, не ја бива, не се труди,нема математика. Климата засега е закон, нормално со дрва и брикети по гаќи можеш да шеташ ама чини и здравје и пари.

Член од
26 октомври 2015
Мислења
53
Поени од реакции
60
Imam i popametna rabota da vi odgovaram u 11navcer ne kjutam ko p....a konstatacii od Gigovit dali vi kjutam ko p mnogu dobro znae temava.
Gigovit, lesno e da pljukas ovde kaj sto nema mnogu pismeni sto ne razbiraat razlika +7 so -7, sto ne kreiras user kaj Srbite pa vrati mu na ovoj sto napisal Amber potoplo duva od Daisekai ? Tamu da napises vakvo nesto za boja na Corapi kako argument za nesto odma ke jades Ban. SAmo ovde te toleriraat pa samo tuka i pisuvas.
http://www.elitemadzone.org/p3862159

Прегледај го приврзокот 199111
A Fakt e deka Toshiba slabo gree na -7 ne pa na podole, i eden den koga ke ti zakaci nekoj vakov odgovor kako AlfavaRomio i ti im kjutis ko P.
Ovoj Radical e ista sorta so tebe.....sve opravdava samo da se prodava :D

Прегледај го приврзокот 199112
Strelec,mislam deka ti si najnepismen na forumov. Ova e konstatacija od tvoeto razmisluvajne bidejki pisuvas deka ovde nemalo pismeni. Daj bre ne prodavajte m,,a za bubrezi. Kina proizveduva i prva klasa roba, no GREE,ne e edna od niv. Daj da stavime akcent na pomagajneto so informacii za najekonomicno greejne,na lujgeto na koi im e potrebno. Pozdrav i prijatna vecer na site forumgii

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Normalno, treba da ti se napravi presmetka kolku i shto bi ti trebalo, no eve, ako sakas grubo da si vidis odprilika, eve ti email shto go dobiv jas od Energija koga se rasprashuvava za toplotna pumpa vozduh-voda. Inache, prashuvav za sprat od kukja 140m2.
Прегледај го приврзокот 199123

Nekako mnogu mi izgleda ova.[DOUBLEPOST=1541419743][/DOUBLEPOST]@Puzd e Kako shto mozis da vidis, malku posolena investicija e toplotna pumpa, no e preevtino greenjeto so takov sistem. Cisto da znaes deka ima sega po nekolku banki "zeleni krediti" shto se davaat za sozdavanje na energetski efikasni domovi i ima i nekoj povratok na sredstva. Cisto da si znaes. So 100% sigurnost znam deka ima vo Ohridska i vo Halk banka.

Pozdrav
Ne e mnogu ,ete gledas toplotna pumpa 5300e podno za 200 m2 x25 e 5000 m2 kade se fenkojleri ili samo za greenje ke se koristi pumpata?
instalacija za fen kojleri?
zatoa na grubo mi kazaa 100e od m2 .

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
Odkoga zabar stanal strucnjak za klimi, pa i toplinski pumpi vozduh voda. Ova e katastrofa.

D

Deleted member 95595

Гостин
Ne e mnogu ,ete gledas toplotna pumpa 5300e podno za 200 m2 x25 e 5000 m2 kade se fenkojleri ili samo za greenje ke se koristi pumpata?
instalacija za fen kojleri?
zatoa na grubo mi kazaa 100e od m2 .
Ne mora samo podno greenje. Moze topltona pumpa i na radijatori da se povrze so pomos na bafer. (so toa shto ke nemas ladenje na leto). Baferot e nekade 300-500€. Mozebi 20000€ tebe ti doagja poradi frnkojlerite, tie se skapi.

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
Топлински пумпи вода воздух да не знае некој цена колку би чинело за 200м2? Мулти сплитот според мене е поевтина варијанта но со цревата низ цела куќа ќе биде проблем да се маскираат со спуштени плафони
Ako imas 200m2, grubo ke imas 150m2 podno greenje. 150 x 20Eur/m2= 3000 Eur, toplinska pumpa 16kw GREE, EUR 3900, FCU 5 kom x 200 EUR= 1000 EUR, instalacija za FCU grubo 500 EUR , bojler 200 EUR, trokrak/dvokrak ventil/ termostati/spoen materilaj 500EUR, VKUPNO EUR 9100. Toa ti e realna cena.
Ostavi gi "naucnicive".[DOUBLEPOST=1541439784][/DOUBLEPOST]Kako gi lupaat ovie 20000Eur a vo zivot ne videle takva cifra. Ne tresete zeleni.[DOUBLEPOST=1541439851][/DOUBLEPOST]Ako najdat ovca za sisanje ke mu go ucukaat i za 20000EUR.[DOUBLEPOST=1541440311][/DOUBLEPOST]
Strelec,mislam deka ti si najnepismen na forumov. Ova e konstatacija od tvoeto razmisluvajne bidejki pisuvas deka ovde nemalo pismeni. Daj bre ne prodavajte m,,a za bubrezi. Kina proizveduva i prva klasa roba, no GREE,ne e edna od niv. Daj da stavime akcent na pomagajneto so informacii za najekonomicno greejne,na lujgeto na koi im e potrebno. Pozdrav i prijatna vecer na site forumgii
Ti na Strelec mozes voda da mu nosis. A za GREE konstatacijata imas takva gluost kazano da ne si svesen. Za pomaganjeto na lugevo ti si najnekompetentnata licnost tuka.

Последно уредено:
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
@Sv B A ke se ladi na sto?fenkojleri?kolku cinat?I ako presmetuvas od 200 m2 grubo 150 znaci okolu 15000 e .
Vtoro mozebi nekoj ne saka gree toplinska pumpa, ke zeme poskapa ke saka sanitarna topla voda taka da 15000 e spored kvadraturata sto ti ja opredeli e plafon.Moze i poeftino ne velam.A 15000e sum videl a i 50000e sum videl.Gledaj si ti u tvojot gjep .

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.532
Поени од реакции
2.830
@Sv B A ke se ladi na sto?fenkojleri?kolku cinat?I ako presmetuvas od 200 m2 grubo 150 znaci okolu 15000 e .
Ti stvarno si ja utnal temata, FCU E SKRATENICA ZA FANCOIL UNIT....ALOOOOOOOO[DOUBLEPOST=1541441239][/DOUBLEPOST]Eve ova vi e pokazatel kakov covek vi e konsultant za najekonomicno greenje....UZAS[DOUBLEPOST=1541441288][/DOUBLEPOST]Za tebe FCU sigurno e nekoj fudvalski klub....hahahahhaah.[DOUBLEPOST=1541441357][/DOUBLEPOST]Kakva katastroga......sedi i cisti kamenec na zabi.....ne ti e mesto tuka.....UZAS, nepismeni totalno.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Ako fcu ti e fenkojler i e 200 e bravo sto da ti kazam.Kvalitet na nivo.
I da temava e za spodeluvanje iskustvo od greenje na kraj kraeva si ima firmi koi pravat procenki i elaborati za ova.
A ako mislis deka forumov ti e tezga za naracki odi utepaj se.

Kajgana Shop

На врв Bottom