Формула 1 - сезона 2018

Шампион за 2018 според вас е...

• Sebastian Vettel

• Lewis Hamilton

• Valtteri Bottas

• Fernando Alonso

• Kimi Räikkönen

• Nico Hulkenberg

• Daniel Ricciardo

• Pierre Gasly

• Kevin Magnussen

• Max Verstappen

• Stoffel Vandoorne

• Marcus Ericsson

• Carlos Sainz

• Esteban Ocon

• Sergio Perez

• Charles Leclerc

• Romain Grosjean

• Lance Stroll

• Brendon Hartley

• Sergey Sirotkin

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
glavniot preokret

I toa bese toa.

Potpolno zasluzena titula, vakvi greski ko ovaa od pogore luis ne pravese, utnuvaa so strategija i oni ko i ferari, mercedes ko ovaa sezona sto promasuvaa ne promasuvale, procentualno daleku poveke od prethodnite sezoni, tesko deka toa bi bilo slucaj i naredna godina.
Ke vidime, togas za togas, se nadevam na daleku pogolema konkurencija i pokraj ferari i meklraen, da se ubacat i red bul vo kombinacija, najmnogu radi max, jedini sto od edna strana moze da razbie monotonija od druga da ja donese potrebnata vozbuda a i rivalstvo ( so ogled deka alonso se povlece ).

Создадоа тешка машинерија Мерцедес од болид до шофер како Луис. Бидат ли слично конкурентни уште две сезони, може да се стигнат и најневозможните рекорди на Шумахер. Ќе видиме после 2020та што ќе се смени во спортов, наредна сезона очекувам и Ред Бул да се поконкурентни, може да има многу интересна борба. Верстапен почнува да созрева, ќе биде само појак понатака.
Повеќе рекорди на Шумахер се срушени. Како пол позиции, победи со пол позиции, стартови од првиот ред, последователни трки со освоен бод, пол позиции на 24 различни гранд при, победи на 23 различни гранд при, најмногу подиуми во една сезона, последователни трки без откажување. За 3 сезони ќе биде срушен и бројот на победи и бројот на титули и подиуми...

Фетел сам си е крив точно, грешки правеше и остана без титула, се смееше како тоа е побрз многу ама сепак се влечеше позади Ботас. Ама да се преќутуваат 3 трки на кои Ботас му се тргаше од пат на Луис е смешно, да добар возач е ама неговите навивачи паѓаат во несвест, а среќа на Луис што Ботас е добар слуга. Видовме што се случи последниот пат кога некој не сакаше да му е слуга на Луис, ете толку е добар циганот.

Повеќе рекорди на Шумахер се срушени. Како пол позиции, победи со пол позиции, стартови од првиот ред, последователни трки со освоен бод, пол позиции на 24 различни гранд при, победи на 23 различни гранд при, најмногу подиуми во една сезона, последователни трки без откажување. За 3 сезони ќе биде срушен и бројот на победи и бројот на титули и подиуми...

И многу правила се сменија во Ф1 откако тој ја напушти. А да останеа правилата како што беа кога беше и тој во трките, никад немаа да го стигнат.

И многу правила се сменија во Ф1 откако тој ја напушти. А да останеа правилата како што беа кога беше и тој во трките, никад немаа да го стигнат.
Што немаа да го стигнат бе???

Се виде да!!!

Каков возач се покажа Шуми во периодот од 2010 до 2012 година откако дојдоа Фетел и Хамилтон ??? Највисок успех третото место, во 58 трки...

Тој беше како тренинг за нив. Си играа го дупеа како што сакаат... Го престигнуваа по еден цел круг некојпат и по два круга... Тој беше за нив како што беа да речиме Јос Верстапен од Ероуз и Џони Херберт од Јагуар и Џенсон Батон од БМВ Вилијамс во негово време!!!

Можеше Шуми да ги дупит генерациите од неговото време. Но не можеше да ги дупит на сегашниве... И затоа се повлече... А да се погодеа такви неконкурентни како од неговото време ќе останеше барем уште 2-3 сезони...

А сите светски спортски медиуми во 2010 шпекулираа дека Шуми може да ја освои осмата круна...

Па дури и Шуми поседувал несомнени квалитети да оди и до 10-та круна...

Па дури и Норберт Хауг спортскиот директор на Мерцедес ќе му потпишел доживотен договор... Оф леле...

Честитки до навивачите на Хамилтон. Сепак е заслужено. Ферари одамна немаа ваква добра шанса да имаат шампион, ама Фетел очигледно не беше дораснат за тој предизвик оваа сезона. Катастрофата во Хокенхајм и глупостите во Монца го чинеа титула. Се надевам догодина ќе покаже дека научил нешто, и онака му е последна шанса за титула со Ферари.

Што немаа да го стигнат бе???

Се виде да!!!

Каков возач се покажа Шуми во периодот од 2010 до 2012 година откако дојдоа Фетел и Хамилтон ??? Највисок успех третото место, во 58 трки...

Тој беше како тренинг за нив. Си играа го дупеа како што сакаат... Го престигнуваа по еден цел круг некојпат и по два круга... Тој беше за нив како што беа да речиме Јос Верстапен од Ероуз и Џони Херберт од Јагуар и Џенсон Батон од БМВ Вилијамс во негово време!!!

Можеше Шуми да ги дупит генерациите од неговото време. Но не можеше да ги дупит на сегашниве... И затоа се повлече... А да се погодеа такви неконкурентни како од неговото време ќе останеше барем уште 2-3 сезони...

А сите светски спортски медиуми во 2010 шпекулираа дека Шуми може да ја освои осмата круна...

Па дури и Шуми поседувал несомнени квалитети да оди и до 10-та круна...

Па дури и Норберт Хауг спортскиот директор на Мерцедес ќе му потпишел доживотен договор... Оф леле...

Да бе, а Шуми во Ферари да не возеше случајно па да го дупат кои стигнат. Шуми го возеше најлошиот болид тогаш во Ф1.

Да бе, а Шуми во Ферари да не возеше случајно па да го дупат кои стигнат. Шуми го возеше најлошиот болид тогаш во Ф1.
Ajде бе! Сакаш да кажеш лош беше болидот на Мерцедес ГП од 2010-2012 година.

Ако е лош болидот за едниот ќе е лош и за клубскиот колега.

Нико Розберг во сите 3 сезони беше пред него. Првата сезона 2010 со скоро дупло повеќе поени... А истиот болид го имаше. Успеваше да се искачува неколкупати на подиумот, да направи една две победи по некоја пол позиција, а Шумахер ништо од тоа...

Не можи во исти тим болидот за едниот да е лош, а за другиот супериорен...

Ajде бе! Сакаш да кажеш лош беше болидот на Мерцедес ГП од 2010-2012 година.

Ако е лош болидот за едниот ќе е лош и за клубскиот колега.

Нико Розберг во сите 3 сезони беше пред него. Првата сезона 2010 со скоро дупло повеќе поени... А истиот болид го имаше. Успеваше да се искачува неколкупати на подиумот, да направи една две победи по некоја пол позиција, а Шумахер ништо од тоа...

Не можи во исти тим болидот за едниот да е лош, а за другиот супериорен...

Ете и сега е добар Мерцедес. Зошто сега Ботас на табелата е 4-ти?
Болидот на Мерцедес тогаш и сега не е ист.

Имаше и Шуми пол позиција во Мoнако 2012. А и годините си го прават своето. Сепак Шуми си ја обработи својата работа во Мерцедес, развивање болид и маркетинг за Мерцедес. Но не требаше да се врати, се слагам. Си го повреди тој мит што го створи околу него со тоа што се врати.

На денешен ден пред точно 20 години Хакинен ја освои првата титула. Недела дена подоцна го залепив постеров (уште стои) што излезе со наредниот број на списанието Скок.
Таа сезона почнав со редовно следење на Формула 1, претходно имав гледано по некоја трка ама никогаш не ми стана пасија спортов. Таа 98ма почнав да следам формула од третата трка негде, знам собирав многу сликички од коли тој период и брат ми ме викна у стил, ајде дојди формула да гледаш нели те интересираат тркачки коли. Го прашав само дали има Мерцедес во формулава, има ми рече еве ги Хакинен и Култхард возат Мекларен-Мерцедес. Епа му викам за нив ќе навивам :D Седнав ја гледав трката, Хакинен заврши втор на таа, Шумахер победи. После тоа почнав повеќе од брат ми да пратам и да се замарам. Одамна веќе не се замарам толку, иако редовно пратам.
Хакинен е мојот омилен шофер во Ф1, таа возбуда што тогаш ја осеќав кога се тркаа со Шумахер, ја нема веќе одамна. Инаку овој болид на Мекларен што неколку сезони го возеа ми е лично најубавиот што некогаш се појавил на стазиве. Ова на сликата иначе е болидот од сезона претходно (1997) кога беа пошироки болидите и имаше поголема разлика во големината на предните и задните гуми, али Скок како Скок, што нашле тоа ставиле за постер, мада и овој болид беше убав, тие сезони со боите на Вест болидот беше стакло.
Знам дека не ве интересира за мојата кратка историја со Ф1, али негде сакав да си пишам за душа :D

П.С. Тој од лево е секако Џордан :D

IMG_20181101_172507.jpg

Веќе неколку сезони не пратам Ф1, онака ќе ја читнам темата, ќе видам некои кратки снимки на интернет или ќе ја видат табелата кој е прв а кој втор, но да, Хакинен беше дефинитивно и мој омилен возач, кога 90% од луѓето навиваа за Ферари, ја си бев голем навивач на Мика и црно-белиот Мекларен-Мерцедес

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom