Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Koj ima kritiki za ovoj rezultat slobodno utre neka prodava akciite nie sto sme glupavite neka si patime :)
Covekot si kaza 35 na kraj na godina i e covek od zbor a vas sto ne vi se dopaga toa e loso !!
Mene mi e samo krivo sto TNB ke bide bolja i ke opne sigurno poveke ama da ne ve razocaruvam neli vie sakate kes :)
Јас сум задоволен со 35м Еур на крај на годин, ама знам дека можат и боље ;)

Член од
2 октомври 2017
Мислења
167
Поени од реакции
209
Koj ima kritiki za ovoj rezultat slobodno utre neka prodava akciite nie sto sme glupavite neka si patime :)
Covekot si kaza 35 na kraj na godina i e covek od zbor a vas sto ne vi se dopaga toa e loso !!
Mene mi e samo krivo sto TNB ke bide bolja i ke opne sigurno poveke ama da ne ve razocaruvam neli vie sakate kes :)
Interesno, na ovie ceni pazarnata kapitalizacija na KMB i TNB e skoro ista.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Sto mislis do kraj na godina kolku kje stigne kmb, kje stigne lo do famoznata cifra od 6 k
Реално е да се очекува 6к, е сега по мене во некоја еуфорија може и над тоа а не верувам дека може под 5.500 ден. Така да затоа и е интересот за кбм дури и да заглави околу 5.500 или помалку (во што не верувам) имаш прилика во април да си земеш дивиденда. Ако ја споредуваш со тнб кога кбм би ја поделила сегашната добивка цела како дивиденда тоа е над 800 ден . Или за крај на година од 1000 ден, секако јас не очекувам таква политика за распределба на добивката а токму затоа е КБМ мој фаворит. Јас преферирам акции со умерена дивиденда кои дел од колачот го инвестираат.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Реално е да се очекува 6к, е сега по мене во некоја еуфорија може и над тоа а не верувам дека може под 5.500 ден. Така да затоа и е интересот за кбм дури и да заглави околу 5.500 или помалку (во што не верувам) имаш прилика во април да си земеш дивиденда. Ако ја споредуваш со тнб кога кбм би ја поделила сегашната добивка цела како дивиденда тоа е над 800 ден . Или за крај на година од 1000 ден, секако јас не очекувам таква политика за распределба на добивката а токму затоа е КБМ мој фаворит. Јас преферирам акции со умерена дивиденда кои дел од колачот го инвестираат.
Кај банките реално и нема потреба добивката да се распределува во инвестиции.

Инаку можеби премногу е да се очекува 1000 денари по акција добива со оглед на тоа дека сега немаат пресметка за данокот на добивка. Како и да е со оглед на моменталниот резултат мислам дека цената ќе оди нагоре до 6000.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne za dzabe kazale starite sto bilo pak ke bide pa taka i tuka se gleda 7ca kako ubstati vreminja samo sto togas imavte dusha da gledate i 10.000 a denes kako shupci edvaj ja kazuvate 6kata :)
Nikoj ne komentira kako togas TTK dojde na 1350 denari STB na 1250 a UNi e uste edvaj 2500 ?
TNB i da pokaze 35 mil ne vi se odvrzuva kese za 15.500 do vas e ne e deka ne vredat i uste mislite deka ima ovci pa ke gi strizite ?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Најзначаен настан оваа година за берзата не е Договор од Преспа, туку договорот за реорганизација / продажба на Фени.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574

Ај и за денеска скрин шат одтрејдерот, има нестрпливи до 10 саат :) @Underwood или некој што може

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Кај банките реално и нема потреба добивката да се распределува во инвестиции.

Инаку можеби премногу е да се очекува 1000 денари по акција добива со оглед на тоа дека сега немаат пресметка за данокот на добивка. Како и да е со оглед на моменталниот резултат мислам дека цената ќе оди нагоре до 6000.
Добро примети. Од добивката ќе треба да се одбие данокот кој е околу 10%, па реално е со оваа динамика да се очекува 800—850 ден нето добивка за целата година. Освен ако не изненадат со некоја резервација. Што не би им било првпат

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Добро примети. Од добивката ќе треба да се одбие данокот кој е околу 10%, па реално е со оваа динамика да се очекува 800—850 ден нето добивка за целата година. Освен ако не изненадат со некоја резервација. Што не би им било првпат
Со тоа резервациите КМБ ми е понекогаш слична на рулет.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Со тоа резервациите КМБ ми е понекогаш слична на рулет.
Мислам дека со исправката на не-финасиски средства имаат голем маневар, како што пишав тоа се 6М еур на нето основа.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Zapisete u toa tefterot 35 miliona na kraj KMB moj konecen !! TNB iznenaduva moze I nad 40 da pokaze posto treba da dava pari kaj mama!
KMB so dividenda 400 denari minimum pa nagore a TNB izgleda ke bide 1500 minimum !!

Kajgana Shop

На врв Bottom