Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
А може и ја спаси партијата во случај да има помилувања.
Ок, ама повторно во тој случај, што со Груевски, Гордана, Миле? Или мислиш дека помилувањата ќе бидат половични? Па дури и да се, ако овие завршат во затвор, пак се лепи тоа на партијата.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Ок, ама повторно во тој случај, што со Груевски, Гордана, Миле? Или мислиш дека помилувањата ќе бидат половични? Па дури и да се, ако овие завршат во затвор, пак се лепи тоа на партијата.
Можеби тие не се во пазарот за помилување и нема потреба да се исклучат бидејќи и никогаш веќе нема да се активни во партијата. Во секој случај мислам дека со помилување сега само СДСМ би изгубил рејтинг. Е сега знаеме дека и без поддршка на ЕУ и САД е скоро и невозможно да се дојде на власт освен ако се надеваат на изборите во ЕУ на пролет. Ако по некоја случајност завладеат Унгарија, Полска, Чешка (и по десните партии во Германија, Франција и Италија) тогаш имаат реални шанси за пресврт иначе нема други шанси.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
тоа увек ке се лепи на партијата... секад ке се памти дека мијалков бил у вмро со братучед му и криминалите секад ке се кажува дека миле у времето на вмро местел тендери собраќајки организирал гласање дека овој вака напраил или така и секад ке биде тоа у време на вмро/грујо кога беше на власт
инаку после толку бомби и толку обвинети некој ке мора да го јаде а изгледа ке бидат грујо миле и горде.....

не ме чуди и иванов да се избаци од некаде со некоја амнестија групна онака за сите од прв до последен ама и овие комуњариве не се глупи.. не ги товарат за сите дела и намерно одолговлекуваат за и после хорхе кога ке замине да има со кои нови дела да ги насамарат...

мене ме интересира друга работа - ај со овој куртонскиов договор малку да видиме... откако ке се спроведе договоров... кога ке треба да се мењаат многу работи. изводи документи таблици на регистрација и слично.... кој тоа сето ке го плати??? па граѓанинот а?... и ШТО СЕ ке мора да се смени ко за почеток?

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.775
Поени од реакции
9.579
Одлуката ќе беше добра ако беше донесена пред година дена, сега е само дополнително распаѓање. Плус, половична е. Сашо го исклучува, Никола не.

Александар честита криминална коалиција помеѓу Зоран, Вице и Сашо Мијалков. Ок, во чие владеење сите тројца се збогатија и добија моќ? Колку тежеа Зоран и Вице Заев до 2006та, колку во 2016та? И за Сашо истото? Како ќе се ослободат од тој багаж, кога човекот што беше премиер во цел тој период сеуште е почесен претседател?

Половичен и килав потег. Мицкоски се изгуби тотално од петок наваму, и се покажа дека исходот од референдумот му беше тотална среќна околност, не дека нешто тој добро се постави. Единствено добро што ќе му дојде од сето ова е што веќе народ нема да го перцепира за лигав и смотан, зошто го избра Сашо за противник, и ќе се палат идиоти. Ама колку куршуми си испука во нозе со истата одлука, ќе видиме како ќе продолжи да се движи.
Читај ме добро, мислам дека доцнат со овој потег, но и од сегашна перспектива им е добра одлуката. Човекот си го гледа сопствениот интерес, тоа што се случи во петокот од шпекулации е негово масло, а најголем штета им има партијата. Сега најде начин да се здружи со актуелнава власт ида се пазари. Во кој и да е момент по промената на власта, ако сакаш утре да си сериозен и почист пред народот, сигурно во твојот тим не треба да имаш играч како Мијалков било да е на терен или од позадина.
Мицкоски има проблем со багажот кај пратениците и дел од структурите кои денес решително ги исклучи. Тој багаж виде и сам што придонесе во петокот и во иднина кога ќе имаат обид за ребрендирање пред народот ќе мора чист лик и новитети, а не лица со багаж кои функциите ги извршувале под сомнителни околности.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Можеби тие не се во пазарот за помилување и нема потреба да се исклучат бидејќи и никогаш веќе нема да се активни во партијата. Во секој случај мислам дека со помилување сега само СДСМ би изгубил рејтинг. Е сега знаеме дека и без поддршка на ЕУ и САД е скоро и невозможно да се дојде на власт освен ако се надеваат на изборите во ЕУ на пролет. Ако по некоја случајност завладеат Унгарија, Полска, Чешка (и по десните партии во Германија, Франција и Италија) тогаш имаат реални шанси за пресврт иначе нема други шанси.
Па не дека Мијалков и Тодоров било кога ќе беа повторно политички активни. Чуден и половичен потег, во секој случај.

Сериозно мислиш дека Унгарија, Полска и Чешка ќе владеат со ЕУ пред Германија, Франција, Холандија, Италија? Може да добијат повеќе на значење, и се тоа. Може и да повлечат политички промени внатре во општествата на големиве, радикализација и слично. Ама владеат е претежок збор.
Читај ме добро, мислам дека доцнат со овој потег, но и од сегашна перспектива им е добра одлуката. Човекот си го гледа сопствениот интерес, тоа што се случи во петокот од шпекулации е негово масло, а најголем штета им има партијата. Сега најде начин да се здружи со актуелнава власт ида се пазари. Во кој и да е момент по промената на власта, ако сакаш утре да си сериозен и почист пред народот, сигурно во твојот тим не треба да имаш играч како Мијалков било да е на терен или од позадина.
Мицкоски има проблем со багажот кај пратениците и дел од структурите кои денес решително ги исклучи. Тој багаж виде и сам што придонесе во петокот и во иднина кога ќе имаат обид за ребрендирање пред народот ќе мора чист лик и новитети, а не лица со багаж кои функциите ги извршувале под сомнителни околности.
Не викам јас никаде дека Мијалков не се испазарил.

Јас само имам еден милион прашања како Мицкоски планира да ја одведе партијата во иднина. Од практична природа, ресурси, кадар, конекции, односи, коалициски потенцијал, потенцијал за привлекување луѓе, потенцијал за привлекување пари и елита. Ама тие прашања се за некое друго време и некое друго место.

Зошто за да се ребрендира, прво треба жив (политички, секако) да стигне до таа иднина.

sickjoce

Ненормален
Член од
30 јуни 2007
Мислења
1.233
Поени од реакции
338
тоа увек ке се лепи на партијата... секад ке се памти дека мијалков бил у вмро со братучед му и криминалите секад ке се кажува дека миле у времето на вмро местел тендери собраќајки организирал гласање дека овој вака напраил или така и секад ке биде тоа у време на вмро/грујо кога беше на власт
инаку после толку бомби и толку обвинети некој ке мора да го јаде а изгледа ке бидат грујо миле и горде.....

не ме чуди и иванов да се избаци од некаде со некоја амнестија групна онака за сите од прв до последен ама и овие комуњариве не се глупи.. не ги товарат за сите дела и намерно одолговлекуваат за и после хорхе кога ке замине да има со кои нови дела да ги насамарат...

мене ме интересира друга работа - ај со овој куртонскиов договор малку да видиме... откако ке се спроведе договоров... кога ке треба да се мењаат многу работи. изводи документи таблици на регистрација и слично.... кој тоа сето ке го плати??? па граѓанинот а?... и ШТО СЕ ке мора да се смени ко за почеток?
Nisto, ke se menjat ko ke ti istecat po vaznost.

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
А со Груевски, мозокот на сите тие бомби и криминали што ќе прави?
Ништо... Че му го препушти местото и повторно господинот Груевски ќе се врати на премиерското столче. А од сите тука, најмногу че ќари Владе, ако ништо друго барем ќе можи гордо да ја носи тетоважата. :)

Ф

Флеш

Гостин
Луѓе,шо е работава со Мијалков и Никола Тодоров,да се избркани жестоко од сопствена партија?! :eek:

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Па не дека Мијалков и Тодоров било кога ќе беа повторно политички активни. Чуден и половичен потег, во секој случај.

Сериозно мислиш дека Унгарија, Полска и Чешка ќе владеат со ЕУ пред Германија, Франција, Холандија, Италија? Може да добијат повеќе на значење, и се тоа. Може и да повлечат политички промени внатре во општествата на големиве, радикализација и слично. Ама владеат е претежок збор.

Не викам јас никаде дека Мијалков не се испазарил.

Јас само имам еден милион прашања како Мицкоски планира да ја одведе партијата во иднина. Од практична природа, ресурси, кадар, конекции, односи, коалициски потенцијал, потенцијал за привлекување луѓе, потенцијал за привлекување пари и елита. Ама тие прашања се за некое друго време и некое друго место.

Зошто за да се ребрендира, прво треба жив (политички, секако) да стигне до таа иднина.
Mислев да се Орбанизираат Германија и Франција ама да се надеваш на тоа е слично како дожд во Сахара. Мене ме интересира со кој метод ќе се помират со меѓународната ова другово се тековни работи.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
потенцијал за привлекување пари и елита.
Каква елита? Бизмис елита? Митко Јанчев, Орце Камчев, Хари Костов елита? И таква имаа и ете шо напраи таа елита. На домашна почва одгледаа човек како Мијалков и го напраија елита над елитите. Ете шо напраи и тој.

Патем, од кога го серам Сашо, ти текнува? Десет години се труби дека Сашо е чудовиште шо со консензус внатре у партија се дозволило да си расте глави. Шо ми викаше ти? Шо ми викавте сите вие луѓе? Оти тогаш не беа поставувани практични прашања, оти тогаш не викаше никој дека има слон у стакларник, дека Сашо ќе се одбие од глава и дека ја приватизира и партијата и државата? Тогаш супер беше се, Грујо цар, Сашо ебачиште и сеа наеднаш имаме прашања. Сме зачудени и не ни е јасно како понатаму. :D

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Каква елита? Бизмис елита? Митко Јанчев, Орце Камчев, Хари Костов елита? И таква имаа и ете шо напраи таа елита. На домашна почва одгледаа човек како Мијалков и го напраија елита над елитите. Ете шо напраи и тој.

Патем, од кога го серам Сашо, ти текнува? Десет години се труби дека Сашо е чудовиште шо со консензус внатре у партија се дозволило да си расте глави. Шо ми викаше ти? Шо ми викавте сите вие луѓе? Оти тогаш не беа поставувани практични прашања, оти тогаш не викаше никој дека има слон у стакларник, дека Сашо ќе се одбие од глава и дека ја приватизира и партијата и државата? Тогаш супер беше се, Грујо цар, Сашо ебачиште и сеа наеднаш имаме прашања. Сме зачудени и не ни е јасно како понатаму. :D
Без пари нема партија. Се сеќаваш дека кога СДСМ беше најслаба беше финансирана од Заев и др.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350

Нека е каква сака, без 150те илјади евра месечно од таа бизнис елита, ВМРО не може да биде партија во нормална кондиција. И тоа не е мала работа.

Прашањата треба да ги одговори Мицкоски, зошто се реши на таков чекор. Во ист ден ги исклучи двата најголеми финансиери на партијата, и единствени сериозни финансиери патем. Валда нашол алтернативен извор на пари. Ако не нашол, нека стави катанец. Ако нашол, треба да го покаже брзо, во наредни 2 недели.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.684
Си играат театар, мицко го исклучил мијалков ама грујо остана светец, и потоа мраморецот.. :icon_lol:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom