- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.199
Dali ti stotuku kaza deka za vreme Gvujovo obicen gragjanin mozese pravnoimotno da se spori so Kamcev i na krajot toj spor da go dobie?Судството постои за да ги штити обичните граѓани. Тој шо има пари и има моќ, него не му треба судство. Не му треба заштита од никого, оти таа заштита може да си ја купи. Во една таква ситуација, правосудството ја губи смислата заради која е креирано. Ако обичниот граѓанин нема пристап до единствената институција создадена за, на прво место, да ги заштити неговите права и интереси, а секоја "голема риба" може да го замолчи само со закана за тужба, тогаш не можеме да зборуваме за здрав систем.
Уставните судии кај нас одлучија дека нелегален документ, донесен надвор од процедура, закон и смисла е во согласност со уставот. Тоа не е од вчера, а и нема да заврши брзо, ни со влез во некое си НАТО, ни со влез во ЕУ. Сепак, најсиромашниот човек може да го тужи бизнисменот кој посегнал по негово земјиште и му вршел притисок да му го продаде. Такви случаи знам и такви случаи тие обични граѓани неретко ги добиваат, оти таа "висока политика" не се меша многу во граѓанските спорови, а судските трошоци не се неразумни(иако се прилично високи). Надвор од памет е некој обичен граѓанин во ЈуЕсЕј да тужи за слично нешто некој како МекДоналдс.
Тоа е, нишката во разговорот.
Ili pak da tuzi na primer za toa sto ne dobil rabotno mesto na nekoj fakultet kade sto trebal da bide zaposlen a na negovo mesto na primer ja zaposlile kerkata ili sinot na Vanovska (lupam, ne znam dali voopsto ima deca) zenata koja bila kako kaza Goca denje nokje sprema da gi brani stavovite na familijata?
Ozbilen si?