Најекономично греење и ладење

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Veke videno i diskutirano
Ajdee uste sto nema da izmisli....a be a tvojata ne krcka ?
Da da, samo Japanckite ne krcaat...aj bas da vidime, youtube bezbroj videa ima za krckanja tropkanja, gargarenje i sto li uste ne zvuci moze da proizvede Miutsu

ili ova zuborenje gargaranje il sto gjaol e vnatre :)
https://youtu.be/cADJhmgazOk
https://youtu.be/4k72lqO_2XI
https://youtu.be/dSC80L7_ZzM
https://youtu.be/PEsKGTL4A_0
Ili ova....ko Pajper da poletuva :)
[DOUBLEPOST=1521148554]

Член од
21 ноември 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Muabetot bese za LUC sto ja imase zaokruzeno Strelec na slikata za Fujitsu.

Mislam deka ova tocno ja objasnuva sostojbata. Kolku poblisku e do maksimalniot kapacitet tolku COP e pomal.

Moj predlog ti se Pekpan ili Airfell. Pekpan, koga jas gledav, imaa mnogu dobra serija na higienski paneli, koi za cistenje se mnogu polesni. Mozebi zracea malku omalku toplina ama prednosta za cistenjeto bese pogolema. I za ovie dve marki dobiv preporaki, navodno dobro se pokazale i nemalo mnogu slucai na prokapuvanje. Ima i druga opcija ako uspees da najdes, klasicni paneli so ventilatori, za cistenje isto mnogu poednostavni bile za razlika od izmenivacot kaj fen kojlerite.

Druze opcii ima mnogu, najceto pari nema. Najdobra opcija ti e menuvanje stolacija i izolacija. Problemot e sto ako imas prostor sto ne go grees vsusnost plakas za nesto sto ne go koristis i toa ne e bas evtino. Druga opcija ti e izolacija od vnatre na nadvoresnite zidovi. Ako si vo stan koj se gree od site strani ova ne e losa opcija. Ama vo kuka okolku 80% lugeto imaat problemi so vlaga i muvla.
Za greenje ako imas instalcija za parno problemot ti e resen. Moze samo da go zamenis kotelot so peleti za da ne moras mnogu da se zanimavas so drva.
Ako nemas nikakva instalcija opcija ti e parno. Pred nekoj den bese kaj mene inziner i presmetkata izleze okolku 3500 eur za paneli, instalacija i kotel od Termoflux. Prosecnata potrosuvacka trebase da bide okolku 3kg na cas, sto ne e bas malku.
Treta opcija ti se klimi. Prednosta e sto moze da mestis soba po soba i nemas nikakvi zamaranja osven periodicno cistenje na filtri. Negativnata strana e sto mnogu luge ne mozat da go podnesat ovoj tip na greenje. Jas imam kolegi koi iako se greea na klimi, pak se vratija na parno i kamini. Ednostavno, toplinata im bila poprijatna.

Vo vrska so Gree mnogu zavisi od toa kakvi ocekuvanja imas. Jas imam Hansol od starite do -20, namesten vo soba od 20tina kvadrati kaj roditelite i ne sum mnogu zadovolen, ocekuvav mnogu poveke. Go zedov na preporaka od drugar i monterite mnogu gi falele deka bile so Sanyo kompresor. Na 2-3 stepeni veke se zapocnuvase da se maci da zgree a potrosuvackata odese vo nebo i imase redovni suvi defrosti. Vi isto vreme panelka uspevase podobro za go zagree prostorot. Na krajot greenjeto na klima kako primarna opcija odpadna. Se great na klima dodeka temperaturite se do kaj 7 stepeni, potoa doaga kaminot koj iako maksimalno prigusen go gree cel sprat od 60tina kvadrati. A na se imav problemi i so servis koj ne sakase da dojde da vidi vo sto e problemot, a na sred toa izgleda imase i tivka vojna pomegu monterite i Gree. Monterite koi montiraa kaj mene se zastapnici za Energija pa toa moze da ja objasni indiferentnosta. Generalno, sekoj si go fali svojot konj. Koga sega gledav za FH50 kaj zastapnikot, mi gi preporacuvase C&H koj navodno bile bazirani na Gree no so podobreni karakteristiki i dopolnitelna kontrola na kvalitet.

Po moeto iskustvo ako tie za primarno greenje i ako nemas minimalni toplotni zagubi, ne treba da gledas nisto pod sredna-visoka ili visoka klasa. I pak se vrakame na problemot so parite.

Da ne zvucam arogantno ama parite ne se problem, razgleduvav i toplinski pumpi so nekolku firmi, dojdoja da merat i koga ja vidoja mestopolozbata na kukata site rekoja deka iako bi bilo ubavo toplinska pumpa bi bilo overkill, klimi kompletno bi zadovolilile.
Kukata se naoga vo mnogu gusta naselba od stranite sum skoro do pola kuka lepenka.
Dograma ima samo na prednata strana salamander so 4 season stakla bidejki nazad sum na granica so komsijata skorz, krov so ``vozdusna izolacija`` i plus 10cm kamena volna i planiram da stavam i vnatresna izolacija.

Daikin 200 000 bez ddv
Toshiba 180 0000 bez ddv
Gree 165 000 so ddv

opcija se i paneli za struja i za toplenje voda

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
So vakvi ceni sto si dobil se znae sto e izborot nekoja od prvite 2 zavisi od toa koi modeli ti se. da davas za chinese tolku pari, ne be lugje. samo kaj nas gi stavaat vo ista grupa so Japoncive. Ne si igraj so primarna oprema za greenje.

Член од
6 август 2018
Мислења
58
Поени од реакции
101
CARRIER Ventus Supreme inverter (R32):

Најдобар избор за секоја сезона.
Карактеристики на Carrier Ventus Supreme 12 inverter:

Капацитет ладење: 3,52 (1,1 ÷ 3,9) kW
Капацитет греење: 3,80 (1,0 ÷ 4,2) kW

Опсег на греење: -15°C ÷ +24°C;
Опсег на ладење: -15°C ÷ +46°C;

Eкстремно тивок и штедлив клима уред со SCOP и SEER од преку 7.2,
висока A+++ / A++ енергетска класа на греење / ладење,
Carrier 3D DC Hybrid инвертерска технологија, функција на самочистење,
5 во 1 антибактериски филтер и јонизатор за целосен третман на воздухот,
Auto-restart функција, 24h тајмер и можност за Wi-Fi управување!!!

Ventus KF.jpg

За било какви дополнителни информаци, обратете се наinfo@energija.com.mk или телефонските броеви:
+389 (0)2 3061 466
+389 (0)2 3061 467
+389 (0)72 213 590

http://energija.com.mk/

Следете не на нашата facebook страна:
https://www.facebook.com/EnergijaMakedonija/

или повелете во нашиот продажен салон на
ул. Лондонска 1А, Скопје.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886

Mislam deka ova tocno ja objasnuva sostojbata. Kolku poblisku e do maksimalniot kapacitet tolku COP e pomal.

Moj predlog ti se Pekpan ili Airfell. Pekpan, koga jas gledav, imaa mnogu dobra serija na higienski paneli, koi za cistenje se mnogu polesni. Mozebi zracea malku omalku toplina ama prednosta za cistenjeto bese pogolema. I za ovie dve marki dobiv preporaki, navodno dobro se pokazale i nemalo mnogu slucai na prokapuvanje. Ima i druga opcija ako uspees da najdes, klasicni paneli so ventilatori, za cistenje isto mnogu poednostavni bile za razlika od izmenivacot kaj fen kojlerite.

Druze opcii ima mnogu, najceto pari nema. Najdobra opcija ti e menuvanje stolacija i izolacija. Problemot e sto ako imas prostor sto ne go grees vsusnost plakas za nesto sto ne go koristis i toa ne e bas evtino. Druga opcija ti e izolacija od vnatre na nadvoresnite zidovi. Ako si vo stan koj se gree od site strani ova ne e losa opcija. Ama vo kuka okolku 80% lugeto imaat problemi so vlaga i muvla.
Za greenje ako imas instalcija za parno problemot ti e resen. Moze samo da go zamenis kotelot so peleti za da ne moras mnogu da se zanimavas so drva.
Ako nemas nikakva instalcija opcija ti e parno. Pred nekoj den bese kaj mene inziner i presmetkata izleze okolku 3500 eur za paneli, instalacija i kotel od Termoflux. Prosecnata potrosuvacka trebase da bide okolku 3kg na cas, sto ne e bas malku.
Treta opcija ti se klimi. Prednosta e sto moze da mestis soba po soba i nemas nikakvi zamaranja osven periodicno cistenje na filtri. Negativnata strana e sto mnogu luge ne mozat da go podnesat ovoj tip na greenje. Jas imam kolegi koi iako se greea na klimi, pak se vratija na parno i kamini. Ednostavno, toplinata im bila poprijatna.

Vo vrska so Gree mnogu zavisi od toa kakvi ocekuvanja imas. Jas imam Hansol od starite do -20, namesten vo soba od 20tina kvadrati kaj roditelite i ne sum mnogu zadovolen, ocekuvav mnogu poveke. Go zedov na preporaka od drugar i monterite mnogu gi falele deka bile so Sanyo kompresor. Na 2-3 stepeni veke se zapocnuvase da se maci da zgree a potrosuvackata odese vo nebo i imase redovni suvi defrosti. Vi isto vreme panelka uspevase podobro za go zagree prostorot. Na krajot greenjeto na klima kako primarna opcija odpadna. Se great na klima dodeka temperaturite se do kaj 7 stepeni, potoa doaga kaminot koj iako maksimalno prigusen go gree cel sprat od 60tina kvadrati. A na se imav problemi i so servis koj ne sakase da dojde da vidi vo sto e problemot, a na sred toa izgleda imase i tivka vojna pomegu monterite i Gree. Monterite koi montiraa kaj mene se zastapnici za Energija pa toa moze da ja objasni indiferentnosta. Generalno, sekoj si go fali svojot konj. Koga sega gledav za FH50 kaj zastapnikot, mi gi preporacuvase C&H koj navodno bile bazirani na Gree no so podobreni karakteristiki i dopolnitelna kontrola na kvalitet.

Po moeto iskustvo ako tie za primarno greenje i ako nemas minimalni toplotni zagubi, ne treba da gledas nisto pod sredna-visoka ili visoka klasa. I pak se vrakame na problemot so parite.
Да, погледнеш Хансолот дали е монтиран соодветно? Дали има доволно фреон и слични ствари? Дали ти е насочен надоле да дува? Дали има барем 3-4цм над него за да влече воздух? Дали летово на ладење едниот вентил фаќа снег на него?

Кога ќе можеш пиши, зошто невозможно е било која клима да неможе да загрее 20м2 на 2-3 степени, а камо ли Хансолот.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
iako bi bilo ubavo toplinska pumpa bi bilo overkill, klimi kompletno bi zadovolilile.
Ovoj del ne mi e jasen. Ne znam kako ocenile deka e overkill.
So ogled na objasnuvanjeto deka komsiite ti se skoro zalepeni za tvojata kuka, ne znam kako bi se izvedilo greenjeto na klimi koga nema da ima mesto za struenje na vozduhot, osven so multisplit.

opcija se i paneli za struja i za toplenje voda
Ovaa opcija slobodno zabravi ja. Seuste ne e isplatlivo kaj nas. Ke tri trebaat barem 5KW instalacija na krov koja ke te kosta okolku 4000-5000 evra. Na toa dodadi plus inverter i baterija, i stignuvas blisku do cifra od 10.000 evra.

Да, погледнеш Хансолот дали е монтиран соодветно? Дали има доволно фреон и слични ствари? Дали ти е насочен надоле да дува? Дали има барем 3-4цм над него за да влече воздух? Дали летово на ладење едниот вентил фаќа снег на него?

Кога ќе можеш пиши, зошто невозможно е било која клима да неможе да загрее 20м2 на 2-3 степени, а камо ли Хансолот.
Dali e montiran soodvetno ne znam. Bi trebalo da e no ke pustam sliki od nadvoresnata. Jas na nea najmnogu se somnevam. Dali ima freon, ne znam, treba serviser da proveri. Vnatresnata e namestena 20tina cm pod tavanot, duva nadolu na max brzina. Ne e koristena za ladenje, taka da ne znam dali pravi mraz na nadvoresnata.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853

Стварно? Ги заборави постовите на omlet13m (па не беше така одамна)... тој нешто говореше за Хан Соло за загревање на цели 16м2!? Па врати се и препрочитај некој од неговите постови, на пр овој https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1034 или оној пост каде што го убедуваат дека 47*С на издув бил фантастичен резултат, или на страните 1024 или 1026... но не пропуштај да ги прочиташ ги техничките листови кои ги постираше gigovit на страна 1025, кој исто така не потсети дека Sanyo е 9 години веќе купен и во сопственост на Panasonic ....прочитај и пнешто за потрошњата за што постираше Омлет!.... Ако беше само тој, може и немаше да му веруваме (иако постираше видеа тој од мерења како и слики)... ама имавме уште еден кој беше нападнат дека греел неизолирана просторија, во ладна куќа (го снема него)... а еве ти уште еден во “клубот“!

Последно уредено:
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678

Во врска со сувите дифрости кои ги има само кај GREE , исто ги прави и Амберот константно, плус ладното дување бричење кое не може да се осети на видеата.

Во врска со пукањето на пластиката на митсубишито, пука поради промена на температура и е ретко, ептен ретко.

Фанот на овој амбер гребе струга, дроби, како да е лагерот расипан или нешто.
И тоа е константно.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Стварно? Ги заборави постовите на omlet13m (па не беше така одамна)... тој нешто говореше за Хан Соло за загревање на цели 16м2!? Па врати се и препрочитај некој од неговите постови, на пр овој https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-1034 или оној пост каде што го убедуваат дека 47*С на издув бил фантастичен резултат, или на страните 1024 или 1026... но не пропуштај да ги прочиташ ги техничките листови кои ги постираше gigovit на страна 1025, кој исто така не потсети дека Sanyo е 9 години веќе купен и во сопственост на Panasonic ....прочитај и пнешто за потрошњата за што постираше Омлет!.... Ако беше само тој, може и немаше да му веруваме (иако постираше видеа тој од мерења како и слики)... ама имавме уште еден кој беше нападнат дека греел неизолирана просторија, во ладна куќа (го снема него)... а еве ти уште еден во “клубот“!
Види. Мене ми е јасно сето тоа, но јас имав Samsung Он/Оф од пред 20 години си грееше. Имав уште еден самсунг он/Оф кој ден денес работи. Да, мрзне на греење, ама грее многу. Имам Фаворит еден инвертер, работи си грее - спие. Еден Елит Он/Оф од пред 20 години и тој лади грее секоја година ене го...

Значи, физички е невозможно една клима како Хансол да не загрее - доколку е се во ред. Тоа е муабетот. Мене ме наведува дека нешто не е во ред со климата. Или со нејзината употреба. И јас кога ја земав FH35VE се чудев како може да не грее доволно, ама ете потоа си ја увидов грешката дека климата за да грее треба да е насочена надоле. Инаку се јавува слоевистост во собата. Истото и кај влавот го забележав кога тој се жалеше од старата клима, и му кажав дека се што треба е да го насочи надоле издувот. Ама тоа е се за поголеми квадратури.

Муабетот што ми е, да увидиме каде се јавува проблемот. Ако „не загрева на 2-3 степени“ испаѓа дека 20г старион Елит купен 12000 денари на времето, и премонтиран е подобар од Хансол сега. Тоа не држи вода. Има нешто недоречено. Треба да се изнајде што е тоа што е проблем и да се поправи! Затоа служат форуми! Јас многу фино се трудам да му помогнам на човекот, зошто тоа е лош глас за климите и лош глас за сите нас бидејќи ќе се труеме со дрва! Ситни може да се проблемите! Една вратичка рецимо дали е нагоре или надоле, кој би рекол дека тоооолку голема разлика ќе направи кај мене.

Член од
2 јули 2012
Мислења
21
Поени од реакции
57
Здраво ве читам и гледам колку сте упатени во климиве. Па би сакал да прашам некои работи. Имам 25 квадратна дневна со пвц прозори само цигла со цигла изолација. Заинтересиран сум да земам клима па која според вас е соодветна за ова и дали сеуште Даикин се No. 1 кај нас за клими. И дали би можела топлината колку толку да се прелева од дневна во спална или да не се лажам и да си земам уште една 2.5 kw за спална? Ви благодарам убав ден. И нормално дали може да се најде до 40 000 денари?

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Samo sto ja dobiv poslednata ponuda. Zaklucok maksimum popust koj go dobiv bese 5% odnosno gratis mestenje na klimata.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Pa mislev deka ke moze realno da se dobie okolku 10-15% procenti. So 5% realno ne se isplaka zemanje na klima od kaj nas.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
A zosto voopsto da ti dade popust? Ne zimas golema kolicina,tuku za 1 klima prasuvas
Gledaj ja krajnata cena,moze da ja kaci cenata pa da ti dade pogolem popust
A zosto da ne mi dade popust? Ne zemam golema kolicna no bara da platam 30-50% plus od cenite vo sosedstvoto. Na popari-okubi vremeto mu se gleda krajot.

Moze da ja namali cenata i da zemam od kaj nego, ili da ja zgolemi cenata ili da ne ja promeni i da ne zemam od kaj nego.

So ovie ceni koi gi dobiv, sigurno ne zemam od ovdeka.

Kajgana Shop

На врв Bottom