DA ne ste greska neso ...kakvi 80 000
Muabetot bese za LUC sto ja imase zaokruzeno Strelec na slikata za Fujitsu.
оп не е ист воопшто!
Има табели милијарда во темава.
На 0 степени истата клима:
Ќе влече 300w и ќе дава 1500w со COP5
Ќе влече 500w и ќе дава 2000w со COP4
Ќе влече 900w и ќе дава 2700w со COP3
Ќе влече 1300w и ќе дава 3250w со COP2.5
Mislam deka ova tocno ja objasnuva sostojbata. Kolku poblisku e do maksimalniot kapacitet tolku COP e pomal.
Дечки, малку помош, дали да одам со панелни радијатори или алуминиумски? Енрад, Мастер Б3 или Пекпан
Moj predlog ti se Pekpan ili Airfell. Pekpan, koga jas gledav, imaa mnogu dobra serija na higienski paneli, koi za cistenje se mnogu polesni. Mozebi zracea malku omalku toplina ama prednosta za cistenjeto bese pogolema. I za ovie dve marki dobiv preporaki, navodno dobro se pokazale i nemalo mnogu slucai na prokapuvanje. Ima i druga opcija ako uspees da najdes, klasicni paneli so ventilatori, za cistenje isto mnogu poednostavni bile za razlika od izmenivacot kaj fen kojlerite.
Разгледувам опцци за греење и ладење за куќа во изградба и после толку мајстори, толку гуглање и толку нуркање ја појма немам шо да наместам за ладење и греење
дајте искуства кој како си поминал со GREE
Druze opcii ima mnogu, najceto pari nema. Najdobra opcija ti e menuvanje stolacija i izolacija. Problemot e sto ako imas prostor sto ne go grees vsusnost plakas za nesto sto ne go koristis i toa ne e bas evtino. Druga opcija ti e izolacija od vnatre na nadvoresnite zidovi. Ako si vo stan koj se gree od site strani ova ne e losa opcija. Ama vo kuka okolku 80% lugeto imaat problemi so vlaga i muvla.
Za greenje ako imas instalcija za parno problemot ti e resen. Moze samo da go zamenis kotelot so peleti za da ne moras mnogu da se zanimavas so drva.
Ako nemas nikakva instalcija opcija ti e parno. Pred nekoj den bese kaj mene inziner i presmetkata izleze okolku 3500 eur za paneli, instalacija i kotel od Termoflux. Prosecnata potrosuvacka trebase da bide okolku 3kg na cas, sto ne e bas malku.
Treta opcija ti se klimi. Prednosta e sto moze da mestis soba po soba i nemas nikakvi zamaranja osven periodicno cistenje na filtri. Negativnata strana e sto mnogu luge ne mozat da go podnesat ovoj tip na greenje. Jas imam kolegi koi iako se greea na klimi, pak se vratija na parno i kamini. Ednostavno, toplinata im bila poprijatna.
Vo vrska so Gree mnogu zavisi od toa kakvi ocekuvanja imas. Jas imam Hansol od starite do -20, namesten vo soba od 20tina kvadrati kaj roditelite i ne sum mnogu zadovolen, ocekuvav mnogu poveke. Go zedov na preporaka od drugar i monterite mnogu gi falele deka bile so Sanyo kompresor. Na 2-3 stepeni veke se zapocnuvase da se maci da zgree a potrosuvackata odese vo nebo i imase redovni suvi defrosti. Vi isto vreme panelka uspevase podobro za go zagree prostorot. Na krajot greenjeto na klima kako primarna opcija odpadna. Se great na klima dodeka temperaturite se do kaj 7 stepeni, potoa doaga kaminot koj iako maksimalno prigusen go gree cel sprat od 60tina kvadrati. A na se imav problemi i so servis koj ne sakase da dojde da vidi vo sto e problemot, a na sred toa izgleda imase i tivka vojna pomegu monterite i Gree. Monterite koi montiraa kaj mene se zastapnici za Energija pa toa moze da ja objasni indiferentnosta. Generalno, sekoj si go fali svojot konj. Koga sega gledav za FH50 kaj zastapnikot, mi gi preporacuvase C&H koj navodno bile bazirani na Gree no so podobreni karakteristiki i dopolnitelna kontrola na kvalitet.
Po moeto iskustvo ako tie za primarno greenje i ako nemas minimalni toplotni zagubi, ne treba da gledas nisto pod sredna-visoka ili visoka klasa. I pak se vrakame na problemot so parite.