toa mi trebase dali mozam odma da go reduciram fala
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Е па не знам дали под одма мислиш директно на излезот на самиот котел да ги редуцираш цевките.
Јас не се разбирам од системи за парно греење, но по тоа што го знам од домашните системи за парно греење по куќи и од комерцијалните системи за парно греење по станбени објекти, системот започнува со дебели цевки, па понатаму се намалува нивната дебелина.
Така на пример, во мојата зграда цевките се дебели дури 10 (ДЕСЕТ) сантиметри во трговските и деловните простории на приземјето, за да бидат дебели околу 3 (ТРИ) или 4 (ЧЕТИРИ) сантиметри после третиот кат и после четвртиот кат.
Истото важи и кај мојот домашен систем за парно греење, цевките не се стеснуваат веднаш кај излезот на самиот котел, туку поминуваат со дебелина од околу 4 или 5 сантиметри, па на отприлика половина пат од трасата почнуваат да се стеснуваат.
Всушност, моравме да ги позатвориме вентилите на првите радијатори од трасата бидејќи таму беа дебели цевките, а да ги отвориме до крај вентилите кај последните радијатори од трасата бидејќи таму беа потенки, поради што последните радијатори бавно загреваа.
Сигурно ти подобро се разбираш од домашни системи за парно греење во споредба со мене, па знаеш што правиш, но сепак внимавај да не ти бидат премногу тенки цевките уште на самиот излез од котелот, бидејќи после може да имаш слаба дистрибуција на топлинската енергија.