Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Кај стар куќа најефтина инвестицоја и греење е да се сменат прозори и врати со ПВЦ, да се помине со силикон секаде по пукнатини и слично. Тоа кошта 1000-2000 евра.

Ако има пристап на таванот да се нареди изолација тоа е 1000 еур максимум.

После да се стави 5мм изолација под сите теписи и теписони ова околу 500еур максимум.

И по две клими на секој спрат. Тоа е 1300еур по спрат.

Немора одма. Може по ред. Првата година ПВЦ. Сами ќе се исплатат прозорите од првата година греење. Па наредна година по една клима на секој спрат. Пак сами ќе се исплатат климите од една зима. Па наредна година буџет клима и изолации, пак сами ќе се исплатат низ две години.
Kamena volna kosta 900 den za 18m2 5ka. Brojkata sto si ja dal 1000 eur mislam e previsoka,osven ako ne stavis 70cm izolacija na krovot. A i ako e ramen tavanot mozes postepeno da si dokupuvas kolku sto si vo moznost

Така е, ставив некои максимални проекции намерно. Јас со 500еур завршив работа за изолација на кровот. Ама ете уште 500 ако треба да се достави гипскартон и останати пропратни ствари на таванот.

Korekten momak si ti,ne go ni svakam kako trolanje.
Eve ti odgovori advokatot moj za nekoi "nekonvencionalni" nacini
So geotetmalni pumpi, so solarni kolektori (delumno ili celosno greenje),so fotovoltaicni paneli, centralna klimatizacija itn. Bilo koj drug nacin osven inverterive,neka izleze so brojka... trosev x m3 drva ili x kw struja,a sega trosam y kw za struja. Naslovot e najekonomicno, a ne inverteri.
Prodale konj,kupile fico,i vikaat vozime maybach sega. A sto e najkomicno,nivnite doma uste se na konj,ama super e da gi vregame tie sto nemaat ni za konj
Za da bide najekonomicno,treba da go sporedis so nesto neli? Pa makar i so na strina ti klimata ☺
Jas koga se odlucuvav na shto da se gream, covekot shto mi gi prodade inverterite, koga prv pat dojde doma, me sedna i muabetot go pocna "Ajde da odime na sistem na eliminacija, za da vidime tebe shto najmnogu ke ti odgovara." Na kraj, muabetot se svede, i od negova strana, deka najevtino greenje e toplotna pumpa Vozduh-Voda pa potoa multi-split pa parno na peleti, no ne parno samo za edniot sprat na koj shto jas ziveam, nego samo ako se odluchat i moite da go povrzat i nivniot sprat i da stavime industriski kotel, i toa vo podrum ili nadvor vo dvorot vo mojot slucaj, bidejki imam dupka bash izmislena kako za taa rabota. Mi kaza nikako da ne stavam kotel vo mestoto kade ziveam od povekje pricini, povekjeto zdravstveni. Bidejki moite ne bea spremni da investiraat, taa opcija otpadna. Toplotnata pumpa Vozduh-Voda, iako mi kaza deka e najekonomicnata varijanta, vo mojot slucaj ne odgovarashe bidejki spratot moj e zavrshen sprat, i ne ke mozev na podno greenje da go povrzam sistemot, a toj sistem najdobro funkcioniral oovrzan na podno greenje. Moze da se napravi i bez podno greenje no treba da se kupuva dopolnitelen eden element narecen "buffer." Bez razlika na se, ovaa varijanta e najekonomicna no e mnogu skapa taka da ne moze sekoj da si ja dozvoli (jas nemozev). Taka na kraj ostana ostana multi-splitot kako najsolidna opcija, no posle podolgo istrazuvanje uvidov deka podobro e posebni edinici da stavam mesto multi split, deka multi splitot go plakas mnogu skapo najmnogu radi estetski da izgleda celata rabota, da ne ti e kukjata ili stanot so nadvoredhni edinici, no bidejki jas imav/m mesto da zakacvam nadvoreshni edinici, se odluchiv da ne stavam multi split a i samo nadvoreshnata koshtashe 2500€.

Inace, covekov imashe polno smetki za struja slikani vo telefonot od zadovolni klienti koi imale staveno multi-split i mi davashe mnogu preporaki od negovi klienti da odam i da razgovaram so niv. Jas otidov samo kaj eden klient negov bidejki ispadna deka mi e kolega, mi pokazuvashe smetki, so zena mu, prezadovolni, 4 cleno smejstvo, kukja so tri vnatreshni 2* 3,5kw i edna parapetna 5,5kw Toshiba i najskapa smetka za struja shto mi pokazaa beshe 7500 denari za Januari 2017 so toa shto imaat dve deca i redovno koristat mashina za perenje alishta, sushara, mashina za mienje pajnci.

Кај стара куќа најефтина инвестиција и греење е да се сменат прозори и врати со ПВЦ, да се помине со силикон секаде по пукнатини и слично. Тоа кошта 1000-2000 евра.

I ova e mnogu relativna rabota. Kolku stara dograma e dostatno stara za zamena i za zasteda?
Ako dogramata e 10-15 stara, togas nema nikakva sansa da ja povratis investicija barem ne vo prvite 5 godini. Zosto?
Dograma stara 15-tina godini, najverijatno e so termopan staklo so 8-10mm prostor izmegu staklata. Toplosprovodlivosta kaj vakov prozor e okolku 3W 1m2 na 1 stepen razlika. Ako ja zamenis so normalen PVC prozor koj kosta 100 eur ke zastedis okolku 1,5W na 1m2.
So nekoja gruba matematika za 1 sezona ke zastedis okolku 55KW. Ako se grees na drva, 1KW e okolku 1.5 denari, so sto bi zastetil 82.5 denari. eve da receme 100 den. Investicijata od 6200 denari nema da ja vratis nikogas.

Dokolku dogramata ne e smeneta vo poslednite 50 godini, i se grees na struja (paneli, kvarcni pecki i sl) togas potpolno se slozuvam so tebe deka investicijata se vraka za 1 godina.

Дечки,
Да ве замолам за мислење, денес гледав модели (Сетек, Грее и Нептун)
Следниве ми ги понудија како супер модели..

Панасоникот
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=68061

ЛЏто
https://neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-12-EQ-NSJ---S-12-EQ-UA3

И во Гри го гледав Хансолот
https://klimi.mk/product.php?id=264

Што мислите во таа ценовна група што е најдобро ?
Или понудете некој модел..
Ако се гледа објективно од сите три понудени модели Хансолот е без конкуренција. Од тие три модели моја препорака е : Грее Хансол.
Сепак доколку сакаш пообјективно мислење од поупатените треба да дадеш податоци за каков простор планираш да набавиш клима уред-инвертер. ( површина, изололација, изложеност, катност, и сл.).

I ova e mnogu relativna rabota. Kolku stara dograma e dostatno stara za zamena i za zasteda?
Ako dogramata e 10-15 stara, togas nema nikakva sansa da ja povratis investicija barem ne vo prvite 5 godini. Zosto?
Dograma stara 15-tina godini, najverijatno e so termopan staklo so 8-10mm prostor izmegu staklata. Toplosprovodlivosta kaj vakov prozor e okolku 3W 1m2 na 1 stepen razlika. Ako ja zamenis so normalen PVC prozor koj kosta 100 eur ke zastedis okolku 1,5W na 1m2.
So nekoja gruba matematika za 1 sezona ke zastedis okolku 55KW. Ako se grees na drva, 1KW e okolku 1.5 denari, so sto bi zastetil 82.5 denari. eve da receme 100 den. Investicijata od 6200 denari nema da ja vratis nikogas.

Dokolku dogramata ne e smeneta vo poslednite 50 godini, i se grees na struja (paneli, kvarcni pecki i sl) togas potpolno se slozuvam so tebe deka investicijata se vraka za 1 godina.
Неточно. Не зборуваме за термоспроводливост! Туку за дихтување на прозорот со рамката. И старите прозори со две стакла и 20цм воздух меѓу стаклата се сосема добри ако ги запечатиш комплетно со силикон. Значи само за дихтување дискутирам. Не сме стигнале до термоспроводливост воопшто!

Понатаму 10-15 години стара куќа, не е баш стара. Не сме ние америка па да се рушат куќите секои 15 минути. Кај нас стара куќа е 30+ години стара. А просек може да е длабоко над 40 години. Тие куќи имаат многу слаби прозорци, многу слабо дихтување, иако термоспроводливоста на прозорот како прозор е пристојна.

Кај стара куќа најефтина инвестиција и греење е да се сменат прозори и врати со ПВЦ, да се помине со силикон секаде по пукнатини и слично. Тоа кошта 1000-2000 евра.

Ако има пристап на таванот да се нареди изолација тоа е 1000 еур максимум.

После да се стави 5мм изолација под сите теписи и теписони ова околу 500еур максимум.

И по две клими на секој спрат. Тоа е 1300еур по спрат.

Немора одма. Може по ред. Првата година ПВЦ. Сами ќе се исплатат прозорите од првата година греење. Па наредна година по една клима на секој спрат. Пак сами ќе се исплатат климите од една зима. Па наредна година буџет клима и изолации, пак сами ќе се исплатат низ две години.
Каде може да се купи изолација за под теписи и колку чини?

Ако се гледа објективно од сите три понудени модели Хансолот е без конкуренција. Од тие три модели моја препорака е : Грее Хансол.
Сепак доколку сакаш пообјективно мислење од поупатените треба да дадеш податоци за каков простор планираш да набавиш клима уред-инвертер. ( површина, изололација, изложеност, катност, и сл.).
А да го споредеше сo ASYG 35 LLC, кој бтв е иста цена со Хансолот во Хидросет (иако доста поевтин во соседството)!?... Проработе ли кај тебе LLCE-to или сте само на LUCA, кој е несомнено врвен модел и веројатно си врши работа беспрекорно!? Но имаш ли мислење за помалиот (и послаб) брат на LUCA од семејството Fujitsu!? Не мислиш дека за 20тина кв е подобар избор LLCE од Хансол?... прашува Џио, за греење на дневна од 20 квадрати ако добро разбрав со PVC столарија!? Веројатно и 09ка од Fuji би му вршела работа, но не боли глава од 1kW повеќе, особено и поради тоа што како рече тој северна страна е (прилично ладна просторија)!?

Последно уредено:
Каде може да се купи изолација за под теписи и колку чини?
Или во клима комерц,

или во лав комерц:
https://www.facebook.com/lavkomerc.mk/photos/pcb.2132178170398192/2132158267066849/?type=3&theater
DCCmlNe.png

Или во ројал инвест:
https://rojalinvest.com.mk/laminat-i-patos
Yv23D1Y.png

Сигурно има и на многу други места.

Дали и во деловен простор на индустриска струја кој се користи денски во работно време е подобро во сезона на греење инвертерот постојано да работи или додека се користи? Прашањето ми е за потрошувачката, не за комфортот.

Pazeite na oznakite kaj FJ !!!.

LLCC na R410A nema vrska so KLWA koj e poslab model so samo 22kg nadvoresna, usput oznaka KLWAZ ne postoi. Pojse lici na Midea ova odkolku na FJ
KLWA PdesignH 2,4Kw

image.jpg

Mnogu podobra klima od kineski gree hansol

Odlicen model od odlicen poznat brend FUJITSU LLCE

http://hidroset.mk/mk/10-fujitsu/29-fujitsu-12-1
Daj gi oznakite na "modelot" ....komplet za Vnatresna/NAdvoresna da vidime za koj model tocno se raboti za taa cena.

Последно уредено:
А да го споредеше сo ASYG 35 LLC, кој бтв е иста цена со Хансолот во Хидросет (иако доста поевтин во соседството)!?... Проработе ли кај тебе LLCE-to или сте само на LUCA, кој е несомнено врвен модел и веројатно си врши работа беспрекорно!? Но имаш ли мислење за помалиот (и послаб) брат на LUCA од семејството Fujitsu!? Не мислиш дека за 20тина кв е подобар избор LLCE од Хансол?... прашува Џио, за греење на дневна од 20 квадрати ако добро разбрав со PVC столарија!? Веројатно и 09ка од Fuji би му вршела работа, но не боли глава од 1kW повеќе, особено и поради тоа што како рече тој северна страна е (прилично ладна просторија)!?
Се согласувам дека при избор треба да се има во предвид и уреди од други произведувачи, во зависност од финансиската моќ. Моделот кој го споменуваш верувам дека би бил повеќе од доволен. Се работи за влезен модел на марката Fujitsu со редизејнирана внатрешна единица ( за разлика од моделот ASYG LLCB, LLCA, LLCC ).
За појаснување, јас само го дадов моето мислење за понудените модели и марки. Во понудата за избор не беше споменат Fujitsu, Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Hitachi ....
Во однос на моделот Fujitsu LUCA можам да кажам дека сум задоволен барем овие претходни 4 сезони. Претстои 5-та сезона, се надевам дека успешно ќе си ја врши работа како и претходните 4 сезони. Штета што нема поголема конкуренција за да марката Fujitsu биде попристапна кај нас, како што е во Србија. И на крај се разбира ја препорачувам оваа марка, но трговецот мора да изнајде начин цената да биде поприфатлива, да се откаже од дел од профитот на сметка на обртот. Но за жал и покрај сугестиите и повиците, истиот се оглушува и продолжува по старо- кусогледо, само исклучиво својот интерес. Ех кога освен двајцата трговци кои го продаваат Fujitsu се појави и трет и четврти...... Затоа Грее полека-полека го освојува македонскиот пазар. Она што Fujitsu е за Србија, Грее е на пат да стане во Македонија ( се разбира доколку и тие не се полакомат и секако доколку најдат начин за олеснување на набавката на нивните клими како на пример промоции, бесплатна монтажа за некои модели, намалување на цени за некои модели, овозможување за набавка на кредит по поволни услови, бесплатен годишен сервис или по намалени цени и тн.)
Да не заборавам, како и порано што имам споменато поседувам уште еден Fujitsu модел ASYG 07 LMCA. Добра клима за помали простории ( детски соби, спални и сл). Задоволен сум и од овој модел. Но кога би правел споредба со Fujitsu ASYG 12 LUCA, LUCA е многу, многу посупериорен модел во секој поглед.[DOUBLEPOST=1538488178][/DOUBLEPOST]
Или во клима комерц,

или во лав комерц:
https://www.facebook.com/lavkomerc.mk/photos/pcb.2132178170398192/2132158267066849/?type=3&theater
DCCmlNe.png

Или во ројал инвест:
https://rojalinvest.com.mk/laminat-i-patos
Yv23D1Y.png

Сигурно има и на многу други места.
Ти благодарам за информацијата се надевам дека ќе користи и на други заинтересирани.

Последно уредено:
Внимавајте многу на Хидросет, нешто имаат утка направено.

upload_2018-10-2_16-51-44.png

Доколку земате мора да бидат овие ознаки, се друго може да е превара

На сајтот пишува дека продаваат ASYG 12 LLCE,
http://www.hidroset.mk/images/hidroset-cenovnik.pdf
а во ценовник KLWAZ што не постои

Да и не.

Да работи цело време да, ама од 16ч до 05ч да оди на 21 рецимо или на 22 или соодветна температура за одржавање. Ноќта е ладна и нема потреба во тој дел од денот да се форсира климата ако е скапа струја и тогаш.

Зошто на 25 сетпоинт и надвор дење со сончева радијација и температура +5 е 450w потрошња рецимо. Ама вечерта на 25 сетпоинт и надвор -5 без сонце е 850w потрошња.

Сепак делот кога не си во објектот е дупло подолг од другиот. Имено ти си 8 саати внатре а 16 не си.

Затоа треба со температурна инерција да се стави тајмер или нешто на климата. Ако се работи од 08 до 16ч, треба да се сетира да оди на 25ц (или колку треба) од 05ч до 15:45 часот. А надвор од тоа време да е на ~20тина степени по можност на најсилен вентилатор внатре.

Тоа може оној бродлинкот да го обави со скоро било која клима ако не се лажам.
Дали и во деловен простор на индустриска струја кој се користи денски во работно време е подобро во сезона на греење инвертерот постојано да работи или додека се користи? Прашањето ми е за потрошувачката, не за комфортот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom