Korekten momak si ti,ne go ni svakam kako trolanje.
Eve ti odgovori advokatot moj za nekoi "nekonvencionalni" nacini
So geotetmalni pumpi, so solarni kolektori (delumno ili celosno greenje),so fotovoltaicni paneli, centralna klimatizacija itn. Bilo koj drug nacin osven inverterive,neka izleze so brojka... trosev x m3 drva ili x kw struja,a sega trosam y kw za struja. Naslovot e najekonomicno, a ne inverteri.
Prodale konj,kupile fico,i vikaat vozime maybach sega. A sto e najkomicno,nivnite doma uste se na konj,ama super e da gi vregame tie sto nemaat ni za konj
Za da bide najekonomicno,treba da go sporedis so nesto neli? Pa makar i so na strina ti klimata ☺
Jas koga se odlucuvav na shto da se gream, covekot shto mi gi prodade inverterite, koga prv pat dojde doma, me sedna i muabetot go pocna "Ajde da odime na sistem na eliminacija, za da vidime tebe shto najmnogu ke ti odgovara." Na kraj, muabetot se svede, i od negova strana, deka najevtino greenje e toplotna pumpa Vozduh-Voda pa potoa multi-split pa parno na peleti, no ne parno samo za edniot sprat na koj shto jas ziveam, nego samo ako se odluchat i moite da go povrzat i nivniot sprat i da stavime industriski kotel, i toa vo podrum ili nadvor vo dvorot vo mojot slucaj, bidejki imam dupka bash izmislena kako za taa rabota. Mi kaza nikako da ne stavam kotel vo mestoto kade ziveam od povekje pricini, povekjeto zdravstveni. Bidejki moite ne bea spremni da investiraat, taa opcija otpadna. Toplotnata pumpa Vozduh-Voda, iako mi kaza deka e najekonomicnata varijanta, vo mojot slucaj ne odgovarashe bidejki spratot moj e zavrshen sprat, i ne ke mozev na podno greenje da go povrzam sistemot, a toj sistem najdobro funkcioniral oovrzan na podno greenje. Moze da se napravi i bez podno greenje no treba da se kupuva dopolnitelen eden element narecen "buffer." Bez razlika na se, ovaa varijanta e najekonomicna no e mnogu skapa taka da ne moze sekoj da si ja dozvoli (jas nemozev). Taka na kraj ostana ostana multi-splitot kako najsolidna opcija, no posle podolgo istrazuvanje uvidov deka podobro e posebni edinici da stavam mesto multi split, deka multi splitot go plakas mnogu skapo najmnogu radi estetski da izgleda celata rabota, da ne ti e kukjata ili stanot so nadvoredhni edinici, no bidejki jas imav/m mesto da zakacvam nadvoreshni edinici, se odluchiv da ne stavam multi split a i samo nadvoreshnata koshtashe 2500€.
Inace, covekov imashe polno smetki za struja slikani vo telefonot od zadovolni klienti koi imale staveno multi-split i mi davashe mnogu preporaki od negovi klienti da odam i da razgovaram so niv. Jas otidov samo kaj eden klient negov bidejki ispadna deka mi e kolega, mi pokazuvashe smetki, so zena mu, prezadovolni, 4 cleno smejstvo, kukja so tri vnatreshni 2* 3,5kw i edna parapetna 5,5kw Toshiba i najskapa smetka za struja shto mi pokazaa beshe 7500 denari za Januari 2017 so toa shto imaat dve deca i redovno koristat mashina za perenje alishta, sushara, mashina za mienje pajnci.