Македонска берза

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Викате не влијае Нато и ЕУ а , џабе во гради некои тука се лупаат кога без Нато и ЕУ нема инвеститори , тоа го видовме 11 години берзата не мдрна и сега ке биде така ..
Не ме интересира дали Грујо градел или што правел , берзата беше катастрофа и еве денес повторно се покажа дека одма влијае !
Иако успеа бојкотот да победи , верувам процесов ке заврши и ке бидеме дел од ЕУ и Нато , 600 000 се ЗА така да нема простор за паника !

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Викате не влијае Нато и ЕУ а , џабе во гради некои тука се лупаат кога без Нато и ЕУ нема инвеститори , тоа го видовме 11 години берзата не мдрна и сега ке биде така ..
Не ме интересира дали Грујо градел или што правел , берзата беше катастрофа и еве денес повторно се покажа дека одма влијае !
Иако успеа бојкотот да победи , верувам процесов ке заврши и ке бидеме дел од ЕУ и Нато , 600 000 се ЗА така да нема простор за паника !
За разлика од тебе не верувам. Мое мислење е дека за кратко ќе се оправи берзата, не е лошо да се фатат добри позиции во некои компании. 600.000 се 33% од гласачкото тело, инаку за ЕУ и НАТО се повеќе од 70-80%

B

Bafra

Гостин
Не е соодветна темава за ова, но можеби некој ќе се охрабри или ќе продолжи ако се сомневал дека може да успее, т.е. можности има ако те бива:
http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/rimac-potpisao-ugovor-od-600-mil-kuna-345488

Proizvođač najbržeg električnog automobila na svijetu, tvrtka Rimac automobili iz Svete Nedelje, ugovorila je 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) vrijedan posao na razvoju novog električnog automobila za kultni talijanski autodizajnerski studio Pininfarina, smješten nedaleko od Torina.

Е ова е менаџер, ова е освојување на пазари, а не чекање државата да ти даде тендер или субвенции.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Mene bas mi mirisa deka ke ide berzava ugore od pricina sto sekoj saka da si bide gazda na svoeto .

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Македонски_парламентарни_избори_2016.

Ako ovie izbori se za reper a se poznava idnoto glasanje po se izgleda ke ima rekordno glasacko telo plus ovoj pat iselenicite navremeno ke bidat evidentirani po pribe DIK i minister za vnatresni i minister za finansii od opozicija minus premier !!

So vakvi brojki tesko deka ke ima skoro resenie a i megunarodnata ke reterira posto ne ispadnavme bas golemi ovci imalo i so mozok luge na ovie prostori :)

Ali toa nema vrska so faktot sto tipovi kako mukaetov andrea kostov i bivsi golemoposednici dobropoznati na ovie prostori da ne si dokupat akcii so svoite evropski plati ???
Se usraa denes pa nekoj im lapna na KMB i ALK eftino ama vi kazav nemalo bas pobeke budali ili lugevo ucat ili se mnogu mudra .

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Мислам дека ќе се оди на вонредни избори, ама за берзата побитни ќе бидат извештаите од третиот квартал.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Денес тотална паника :D . . .
А гледам и многу политика, а малку берзанска логика . . .
Некои поединци се со слабо срце, па им препорачувам друго место за рекреација, а не берза . . .
Пријавувам транспарентно ги продадов сите Цевки на 1000 денари.

12% за 3 месеци и не е така лошо . . . не би ги продавал, ама мислам дека е добро да се обезбеди КЕШ во овие турбулентни денови . . . .
Цевки купував за време на НАТО Еуфоријата и за разлика од други не купував СТИЛ.
post od 29.06.2018
Пријавувам денес купив ЦЕВКИ на 880, таа е мојата ризична опција, мојот СТИЛ . . .
друго само набљудувам . . .
Комерцијална ќе оди над 6200 оваа година поради фактот што ќе направи 30+ милиони евра профит и боок ќе стигне 5600 денари, а дивиденда ќе биде 250+ денари . . . Никаков Нато не ја крева . . . . Ја крева организирана банда која ако се потруди малку и на 7500 денари ќе ја дотераат :D . . .
п.с.
Една корекција сега е здрава за сите нас, но гледам изникнаа купувачи во втората половина од денот ;).

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Rekov pola-pola,no pritisokot e pregolem.Morav denes da namalam nekoja akcija.Kako što gledam idat izbori,a za vreme na izbori berzata stagnira so nadolna tendencija.Bubi,Bole i nekoi drugi stari kajli dobro izigraa,kešot e kral vo vakvi situacii zatoa odam na 70-30 vo negova korist.Eve edna od trite denesni transakcii.

IMG_20181001_224527_133.JPG

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Svaka cast majstore, moze ne me razbra, no imam golema pocit za tebe i tvoite potezi, prepoznavas nekoi akcii koi voopsto ne se na radar vo momentot za potoa da se pokazat kako poln pogodok - pkb uni stbp i red drugi, se nadevam deka i ading ke bide del od taa prikazna i ti posakuvam srekja... a jas, kako i Bole, gradeznicive mozebi od naredna godina, ama godinava ic :)
Фала ти. Искрено не ти ја препознајв намерата во првиот пост.

Споредбено со сите горе наведени ADING со кладилничарски речник е сигурица:

1. Има редовна дивиденда;
2. Редовно откупува сопстствени акции;
3. Има релативно уникатен производ, добро работи и секогаш е интересна за превземање од поголемите компании во светски рамки од таа индустрија. (Французиве се последни кои биле на преговори).
Како што напишав и погоре, овде планирам позиција за подолго. Не планирам да продавам и при превземање на дупла цена. Со подршка од поголема компанија во обем можат да направат многу поголеми профити.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Фала ти. Искрено не ти ја препознајв намерата во првиот пост.

Споредбено со сите горе наведени ADING со кладилничарски речник е сигурица:

1. Има редовна дивиденда;
2. Редовно откупува сопстствени акции;
3. Има релативно уникатен производ, добро работи и секогаш е интересна за превземање од поголемите компании во светски рамки од таа индустрија. (Французиве се последни кои биле на преговори).
Како што напишав и погоре, овде планирам позиција за подолго. Не планирам да продавам и при превземање на дупла цена. Со подршка од поголема компанија во обем можат да направат многу поголеми профити.
Точно дека дава редовна дивиденда АМА износот е секогаш ист: 22 ден бруто. Нас ни требаат акции со дивиденда која се зголемува од година на година.

Конкретно кај оваа акција нема никаков напредок, фирмата тапка во место и буквално целиот кеш флоу го исплаќа за дивиденда. Со тоа нема можност да ди ја намали кредитната изложеност, па има стабилно високи каматни трошоци. За некое реинвестирање пак да не праиме муабет.

Точно дека врши откуп на акции, АМА има и собраниска одлука за ОТУЃУВАЊЕ на акции, и тоа по номинална цена од 600 ден. Што покажува дека очајно им треба кеш.

А зошто не по книговодствена? Може да се види од ревидираниот дека се спорни околу 100М ден средства, или околу 250 ден по акција. Одбиј ги од книговодствената вредност од 850 ден и тука некаде сме.

Реално со овие перформанси не би платил повеќе од 350 ден.

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Ne mislev da ja komentiram Ading koga veke si ja kupil,no ete Bubi nemoze da premolci pa i jas bi se nadovrzal.Kompanijava ima tapa rezultati.Kako si mozel da investiras vo firma koja ima 300k akcii a vadi profit samo nekolku denari.Momentalna P/e e 81:rolleyes:

Screenshot_20181002-084238.png

Nešto što e dobro se gleda od avion,vo sprotivno bezpolezna e promocija.
Bi rekol duri i Makstil e podobro od ova.
Moj sovet,prodaj

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Види ги future p/e. Заради ланската лоша година, стигна цената на ова ниво.

П.С. Некој да сподели некоја дополнителна информација за УНИ. Мора да има нешто што јавно не е објавено. Бидејќи не е можно да има толку продажби на 2300 - 2400 на ова ниво на пазар, со овие информации што се јавно достапни.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Да се пофалам , денеска продадов Комерцијална на 5,150 а влегов на 3.200 . Мислам дека се очекува мала криза ако има нови избори , па решив да си го земам ќарот и да не ризикувам :)

B

Bafra

Гостин
Да се пофалам , денеска продадов Комерцијална на 5,150 а влегов на 3.200 . Мислам дека се очекува мала криза ако има нови избори , па решив да си го земам ќарот и да не ризикувам :)
Со здравје да си ги трошиш, уште повеќе да си заработуваш.
Инаку многу мислиш, ама ако, не е на одмет тоа. :P

Како се полетаа тие што продадоа Комерцијална на 4.900 :facepalm:
Јас реков ова е игра во која некои ке искористат , овие што купија на 5 не се глупи и за кратко време ке ја продадат на 6.000 Ком
Јас ја имам па не испаничив ниту ми дојде памет , таа ке оди до 6 не сум будала да ја дадам на 5.000 :свиркам:
Кратко и јасно ке ти одговорам , ке дојде до 6.000 за побрзо од месец дена во новата еуфорија за Нато
Јас никогаш Комерцијална нема да ја продадам под 6.000 , очекувам да оди над 6.000 при влез во Нато , за мене берзата е сигурна ако влеземе Нато , а Комер банка секако се ќар не гледам никава паника :)

Kajgana Shop

На врв Bottom