Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
B

Bafra

Гостин
Дали според тебе е исправно уставни категории да ги тумачиш низ призма на политика и лични толкувања на работите ? Знаеш ли какви се не преседани може тоа да повлече?
Македонија, устав, правни норми, закони итн итн.... дали ти тоа се шегуваш со мене ....
Ако 30 години ви се малку да ви е јасно дека тие работи се применуваат само врз обичен човек, тогаш слободно верувајте и во дедо мраз.

Пресуда имаме на меѓународен суд, па што .... голема работа....

Еве ти ги САД:
The U.S. welcomes the results of the Republic of #Macedonia’s Sept 30 referendum. We strongly support the Agreement’s full implementation, allowing Macedonia to take its place in @NATO and the EU, contributing to regional stability, security, & prosperity. https://t.co/6y8qAgcJ07 https://t.co/IdWXEUcNiC
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
да се има на ум

Дескоски: Прекршен еден од двата услови за поддршката на Грција за наше зачленување во НАТО

Фејсбук“ статус на Тони Дескоски, професор по меѓународно право на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје, кој беше застапник на Република Македонија пред Меѓународениот суд во Хаг во спорот против Грција за нарушување на Времената спогодба.

„Денеска гласавме. И покрај сите полемики, моето мислење е дека прашањето беше кристално јасно.
Кристално јасно е и дека на референдумот немаше доволен број на граѓани кои би се изјасниле на поставеното прашање.

Сега, кога имаме неуспешен референдум , чувствувам потреба да укажам на една одредба од Преспанската спогодба, која во значителна мерка може да влијае на идните постапки.

Имено, во чл. 2 став 4, точка б, алинеја ii (втора,трета и четврта реченица), изречно е пропишано дека поддршката на Грција за наше зачленување во НАТО е условено од исполнувањето на два кумулативни услови:

прво, од исходот на референдумот (кој мора да е конзистентен со Спогодбата) и второ, усвојувањето на Уставните амандмани (четири на број).

Тоа значи дека без исполнување на било кој од двата услови, Грција нема да има обврска да не поддржи за членство во НАТО. Тоа пак значи, дека дури и да ја ратификуваат Преспанската спогодба во нивниот парламент, ние ќе бидеме во нивна милост или немилост, за тоа дали ќе не пропуштат во НАТО.

Грција секогаш ќе може да се повика на неуспешниот референдум, и совршено правно засновано да одбие да го ратификува протоколот за наше пристапување во НАТО. Тогаш, ниту Меѓународниот суд на правдата нема да пресуди за нас. Оттука, пред да се пристапи кон уставни измени, укажувам на опасноста со која се соочуваме, дури и ако амандманите бидат усвоени.“




сопруг на Рената Десковска, впрегнат од госпожата кога почна да негодува за договорот.
Факт е дека точно знаат кои и какви се уставните измени кои веројатно јунанистанците им ги дадоа готови, а тие ги имаат припремено сигурно после 2001 и чекаат само некој да прифати тоа шо бараат, никогаш никаква отстапка не направиле. Уште еден доказ е изјавата на Дескоски.

Друго е шо како шлаг на тортата е тоа шо покрај де факто функционираме како федерација, сега со промената на уставот, сакаат да протнат и де јуре бинационална формулација на преамбулата, со што дефинитивно нема да постои матична земја на македонецот никаде на светот. Во најмала рака се губи унитарноста. Ова во пакет со непостоечко малцинство во соседните земји.

Единствено ако се оди на предвремени парламентарни избори преостанува да не се дозволи пак СДС(С)М да настапи со апстрактна понуда, мора да кажат што прифатиле од албанска и грчка страна, и по однос на истото да се изјаснат и ДПМНЕ, што е a што не е прифатливо за нив. Доволно беше лажги со опашки од сите страни и мислам дека мнозинството граѓани се веќе свесни дека работата оди од шупливо во празно.

П.С Сите ги „изумија“ ветувањата за една изборна единица и отворени листи :icon_lol:
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Отрув со Русија, а 25 години евро-атлански аспирации? Нагон на повраќање ме фаќа кога ќе го чујам овој израз. И да Русија не призна под уставното име многу пред САД, не е на страната на Албанците, не го доведува во прашање идентитетот, ни нуди сојуз без вакви уцени за самоукинување!
Под уставно име не имаат признаено и 180 други држави и се останати на тоа, исто како и Русија. Мислам у реду е да форсираш такви идеи ако другата страна има барем грам заинтересираност, не ме сфаќај погрешно ама како и што пишав, Русија се интересира за нашето well-being исто како што се интересира и Сингапур.
 
B

Bafra

Гостин
Kako be kade. Pa se znae kade, vo mojata izborna edinica. Poprilicno bev jasen okolu toa. Isto e poprilicno jasno kako funkcionira referendumot toest dali e uspesen ili ne taka da neznam sto si pravite veseli matematiki koj za sto bil i kolku bil. Nemase dovolna izlezenost i kraj na muabetot okolu toa. Se drugo e jasen signal deka nemate demokratski kapacitet i deka ne ste za nikade kade sto ima civiliziran svet a najmalce za vo EU.
Јас не ни сакам во тој "цивилизиран" свет. Зборам за тоа како народ мисли со не реагирање дека ќе добие нешто :toe: .
Од друга страна па, добро е да си ќутиме и да не ги нервираме, како што сме правеле 2000 години, да не не преебат целосно. :D
 
Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Поздрав за Зоран Заев и неговата гарнитура и коалициони партнери од македонска националност
Поздрав за Никола Груевски и неговата гарнитура од македонска националност
Поздрав за сите граѓански и невладини организации кои го поддржаа договорот
Поздрав за сите јавни личности кои го поддржаа договорот, Дарко Панчев, Сашо Гигов (Гиш), Лупчо Бубо Каров (Цацко),
Владо Јаневски, Виолета Томовска, Шенка Колозова, Ѓоко Таневски, Дани Димитровска итн. нека ми простат тие што ги заборавив
Поздрав до сите македонци што гласаа "за" на референдумот и до сите пратеници што ќе гласаат за договорот

 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.605
Поени од реакции
22.795
Јас не ни сакам во тој "цивилизиран" свет. Зборам за тоа како народ мисли со не реагирање дека ќе добие нешто :toe: .
Од друга страна па, добро е да си ќутиме и да не ги нервираме, како што сме правеле 2000 години, да не не преебат целосно. :D
Kade ti sakas ili ne sakas kako poedinec e nebitno vo celata prikazna se dodeka si gragjanin na republikata. Stavot na mnozinstvoto e ona sto se racuna posto neli ziveeme vo nekoja demokratska zaednica narecena republika i sakal ti ili ne moras da go pocituvas toa.
Zosto nereagiranje? Vo koja smisla nereagiranje? Ubedlivo mnozinstvo na gragjani so pravo na glas odlucija da bojkotiraat i so toa ne mu dadoja legimitet na referendumot ili na dogovorot od Prespa ako sakas vaka za pojasno. Demokratski i civilizirano. E sega ako vlasta resi da ne ja pocituva voljata na gragjanite i proba da ja zaobikoli i gragjanite ne reagiraat adekvatno na toa togas toa e toa. Vo normalni okolnosti parlamentarcite ne bi trebalo ni da pomisluvaat na toa no kako sto gledame na tamu odi cela rabota. Dali gragjanite nemo ke sedat i ke gledaat kako nikoj ne gi esapi ili ke napravat nesto okolu toa ke vidime. Nema potreba da naglasam deka od toa ke zavisi dali uste ke si igrame drzava ili nemame kapacitet za takvo nesto.
 

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Јаково е што комуњариве гласовите на албанците ги бројат два пати.Ги бројат и кај гласовите на Заев и одделно како 350 000+ гласови :D
Пошто биле 350-400 000 албанци во мкд и сите до еден ќе излезеле.Тој беше муабетот.
@Makaron
Те читам и не ми се верува.Знаеш што пишуваш бе другар?Заев бил мн самоуверен.Абе синка не сфати досеа дека не знае што прави братот? Гледаш вечерва сам си се радување.Пред еден месец прославуваше влегување во нато.Во некој друг свет живее човекот.Како е можно после сите ветувања и спротивни акции на ветеното,ти да ми излегуваш овде и да мивелиш заев кажа вака или онака, како за некој човек од доверба да зборуваме.
И ти ми ги броеш 200 000 албанци во овие 600 000 како гласачи на заев.А само да знаеш,дека тој може само да изгуби гласови до евентуални предвремени избори,а не да добие.Замисли кога ќе му го земат мвр,кој ќе носи гласачи за уши?Како ќе ги уценува луѓево после ова фијаско?Претходно беше народов како исплашен и мислеше дека ќе помини референдумот,па затоа му го имаа стравот и потпаѓаа под притисокот.Дали ти мсилиш дека утре да се одржи пак референдум дека истиве бројки ќе бидат? Исто како што грујо после падот доживеа дебакл веднаш на наредните избори,така и газдава твој.
Иначе интересна појава ми е броењето на албанските гласови, кога е сдсм во прашање 200 до 250к се, кога е вмро 120 до 150к, а ако има попис не се сигурно 250к.
Само тоа, помина референдумот и немам намера да правам муабет за тоа или дневно политички дешавки.
 

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.276
Поени од реакции
38.065
Овој лик на национална телевизија се колнеше во фамилијата дека нема да менува име устав итн ... Вие сега барате да си стои на на некојси небитен збор за оставка? :pos::pos:

Тешки лопови манипулатори и криминалци поминаа низ политичката сцена во овие 27 години, али ваков шизофрен парадокс немало до сега. Ех кога ќе ми текне на постовите шо ги пишувавме овде за зајко од 2014-2016, али не банираа тогаш, кул беше да си шарен револуционер со мрсна коса.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.780
Поени од реакции
5.046
Овој лик на национална телевизија се колнеше во фамилијата дека нема да менува име устав итн ... Вие сега барате да си стои на на некојси небитен збор за оставка? :pos::pos:

Тешки лопови манипулатори и криминалци поминаа низ политичката сцена во овие 27 години, али ваков шизофрен парадокс немало до сега. Ех кога ќе ми текне на постовите шо ги пишувавме овде за зајко од 2014-2016, али не банираа тогаш, кул беше да си шарен револуционер со мрсна коса.
Имаш поената, Збор на Заев вреди ко Милион Замбабвски Долари :D
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Хвала ти што не си гласаја јучер, кумановац!
Дебилано, што сакаш да кажеш па ја и даље стоју позади овој цитирано.[DOUBLEPOST=1538384683][/DOUBLEPOST]
Не знам само каква наказа е србин у македонски опинци што мрази Македонци. Ваљда му доаѓаш нешто као Т од ЛГБТ
Куде кажа дека мрзу, сто посто сам сигуран дека од тебе имам дупло повише пријатељи македонци.
 

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.282
Поени од реакции
21.313
За греота Стојанче на што спаднал. Го вработија него и жена му во МВР, и сега кутриот му изиграва дворски шут на чобанчево од Муртино, крши ѓерамиди и заедно со Ахмети, Талат и Амди повикува да се гласа ЗА на референдумот. А до вчера квичеше дека се предавници тие што преговарале за името.

Колку треба да ти е срозано достоинството, колку треба да немаш самопочит, за вака јавно да се бламираш, како последна џукела. За 400-500 евра плата изиграва кловн, гази врз принципи. За 1000 евра веројатно можам и за лично обезбедување да го ангажирам, по бурек да го праќам.

Жално на што сѐ е спремен човек за пари.
Па уште кога ќе ми текне дека партијата му се вика Достоинство... :facepalm:

 
Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Биди спокоен, пропаднат референдум не значи дека никогаш нема да влеземе во ЕУ. И да успееше референдумот, во ЕУ би имале прилика да влеземе за едно 10-15 години минимум. Мајчиното млеко ќе го проплукаме додека влеземе таму.

ЕУ беше вметната во наративот како мамка за малоумни, за да има за што да тераат пропаганда, во спротивно немаше ни 600.000 да гласаат на референдумов. Успешен референдум и договор со Грција не значи сигурен влез во ЕУ.

600-700 евра плата може да имаш кога ќе вложиш приближно ист труд во едукација и надградување на своите знаења и вештини како тие што земаат 600-700 евра плата моментално, а не се партиски ботови.

Голема е веројатноста дека ако сега си антички македонец со дупнат џеб, тогаш да бидеш северџан со дупнат џеб. :toe:
Хахахах немој сеа и ти ко муабетот на Грујо со Нетанјаху, кога му се фалел нашиов 90% на факултет се упишале од тие што завршиле средно... а овој му се насмеал и му рекол треба некој бравар да работи, у продавница, на пазар, и сл. Мора некој и тие работи да ги работи, или викаш ти сите да се надрградуваат, да учат и да бидат диерктори а ? Јас за Тие луѓе ти зборам шо се со дупнат џеп , што работат основни работи што се работат у цел Свет... они нема никат да земат над 400 евра плата у државава...
а дека пропаднат референдум не значи дека нема да влеземе у ЕУ незз шо да ти одговорам :)) неам речи :D
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom