За антиквизацијата, мој личен став е дека е потег што не беше вон контрола, од проста причина што чинеше многу и за тоа добивавме кредити. Значи ги добивавме парите - никој не не шлапна по рака за да ни каже „доста е!“. Дека е направено само штета, според мене е тоа што само се посегна по антиката, а блиската историја и фамозните „егејци“ од кои и самиот потекнува скоро да не беа спомнати. Па не може Израел секоја година да финансира ебена „вистинита“ приказна за холокаустот што ќе добие оскар, а ти да имаш кард-бланш, тотална власт и НИКОГАШ да не повикаш на обесправеност на твое, асимилирано малцинство, протерано население - само мафтај со картите за голема Македонија, а за егзодусот никој ни видел, ни чул. Па од кај знае светот дека таму живееле Македонци (од наш тип, не хеленските непостоечки). Значи не му била добра намерата или бил глуп као коњ (или и двете).
Сега, во моментов се сеќавам дека имам со г***а фрлано овде на форумов против егејското лоби у државава, поради кое бааги патиме реално и пак само јас зборам за нивното заборавање во договоров. „Бојкотирачиве“ не го контаат тоа. Тоа не оди во прилог и на Албанија и на Бугарија, каде исто имаме малцинство, кое апсолутно ќе наебе баш заради овој договор. Значи не праиме штета само на државава, туку и на наши луѓе вон границите.
Vo sekoj sluchaj t.n antikvizacija ima dva momenti, edniot e kriminogen drugiot mozhe da se kazhe razuznavachki i toa e toa. Inaku El Familia gi korsteshe egecjite po potreba, megjutoa nishto suhstinsko kako za niv taka i za se ostanato vo drzavata ne napravi, zemi ja lustracijata, ja upotrebija da diskreditiraat i povekje od sigurno ucenuvaat tie stari udbashki strukturi od koi samite poteknuvaa da gi pacifiziraat ili stavat pod svoja kapa,
Jas lichno popizdiv koga go chitav reshenieto za lustracija na Nikolche Babovski od Zdruzhenieto na vlasi od Bitola, chovekot so direktna vrska so grchkoto razuznavanje i sopruga vrabotena vo grchkiot konzulat, so imot vo Solun, site kontakti koi gi pravat grchkite i drugi stranski sluzbi za pribiranje info i shirenje vlijanie vo MKD pretezhno Bitola gi liferuva vo DBK Bitola so cel da se presretnat, bratuchedite seto toa go pushtija vo javnost preku lustracijata. Samo za ova koj dade nalog treba besilka. Apsolutno nema nikakov antidrzhaven ili politichko represiven element vo deluvanjeto na chovekot, naprotiv, a tie go upropastija zoshto beshe protiv niv krvta nivna rasipana.
Edna ronka empatija nemam i nema da imam za niv i nivnite semejstva.
Da se navratime na muabetot, ete ushte eden odlichen primer deka El Familia raboteshe protiv interesite na MKD i deka nanesoa shteta od epski razmeri po odnos na nacionalnite interesi na makedoncite. Lustracija na chovek koj liferuva vlijanie na grchki sluzhbi protiv MKD, toa e predavstvo.
Dali poradi ova treba da se prfati diktat?
Ni oddaleku.
Немој да мислиш дека јас не го оправдувам тоа што му се случи на љочката села на пример. Ама целата форма тогаш имаше друга идеја. И си забораил дека потполно истата ја прифати нг - и ова не го пишувам од инает на вмороните, туку е жива вистина.
Вистински, суштински непријател на државата се шип тарските националисти. Дури и со редефинирање и преименување наметнато од Грција, оваа држава ќе постои. Дури и безимена да е - ќе постои. Заканата е од шип тарите и таа е отворена и ден денешен. Уцената што ја слушаме од разноразни куртонски „експерти“ ала зибери и слични, дека „они ќе се наљутат ако пропадне референдумот“ се јасен знак за тоа. Двете банди, сдс и дпне, со вакви гнаси коалицираат веќе 17 години. Јас ќе ја прифатев легитимноста на 27 април, ако се случеше кога истиот беше предложен за министер за одбрана....не, порано, кога истиот го блокираше законот за воените ветерани со читање поезија и ќутење, затоа што работеше отворено против придобивки на семејства на наши бранители. Во тоа време немаше дамовски, бетмен, јовановски....го немаше крсто мукоски да отвара порти по наредба. Зошто би им верувал сега во „добри намери“?
За да се одблокира и смири државава треба да се случат некои работи. Прво е да се појави нов субјект политички што ќе ги лустрира овие испрдени „транзициони“ гнаси и ќе ги избрише од политиката. Истиот ќе биде коректор во пост-изборното коалицирање и нема да дозволи вакви кадровски решенија какви што ни се случуваат денеска - корумпирани и неспособни. Политичкото крило на учк да ги „пензионира“ закрвените команданти и да ги исклучи од политика и дпне конечно да го избрише ВМРО од своето име затоа што и повеќе од доволно го изрезили и го испосра. Дури тогаш може да се каже дека ќе се почне од некаква нула.
Prvo sho trebashe odamna da se napravi e platforma nalik na onaa koga Edi kralot na kanabisot Rama gi sobra uchkraite, so edinstvena razlika shto ke se izgradi konsenzus likovi koi bile (vo suhtina seushte se aktivni i organizaciite i tie kako niven del) od teroristichki organizacii i pravoeni formacii koi vrshele voeni zlostorstva da im ze zabrani da bidat nositeli na drzhavni funkcii, ili ako mozhe javni funkcii, iako vtoroto e problem, mozhe ov DUI kako uchkarsko duvlo kakva saka funkcija da imaat, ich qr ne me boli za toa.
E sea posle ova se pribegnuva kon toa sho velish ti chistenje, poshto site tie tranzicioni tajkuni zaedno so uchkarite se del od udbashkata mrezha na teritorijata na eks Jugoslavija a staveni vo sluzhba na stransko razuznavanje. Znachi toa ne e bash taka ednostaven proces, ne se raboti chisto za politk-korupcija...
Za tret politichki subjekt potrebno e razbivanje na spregata, kako toa ke go realizirash koga najvlijatelnite likovi vo dvete strani (ustvari i DUI) poteknuvaat od ist shinel na eks sluzhbite za bezbednost...
Gledaj kako ja razbivaat Levica, i otkako ne useaa da go diskreditiraat Apasiev sea suptilno na fin nachi poleka go stavaat pod svoja zakrila, znachi nego kako individua a politichkiot subjekt go tolchat da ne prkne kako struktura, toa e taktichko metodoloshki potpis.
Velam, ova e temen UDBashki vilaet...na svoja kozha se pochuvstvuvano.