Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
B

Bafra

Гостин
Народот не сакал да биде крив, полесно им е во кафана да зборуваат Заев ни го смени името, отколку да се свестат и да одат да си изгласат против. Ќе си бојкотираат, ќе остават да си помине договорот, и нема сами да се окривуват, туку Заев ќе им биде крив што им го сменил името, а тие жалните не сакале ама немало што да направат и онака ќе си мрмкаат некое време, додека не се привикнат и така.
Па на тој начин опстанал Македонецот низ историјата. Кога дува силен ветар не се спротивставувај :D
Е сега што се удараат дека се воинствени тоа ми е смешно.

Исто кога фабриките ги украдоа, место да се запали менаџментот тие плачат кај петко трајко и тој оној е виновен.
Затоа и ова ќе пројде, ќе си збориме и пееме Македонски.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
За антиквизацијата, мој личен став е дека е потег што не беше вон контрола, од проста причина што чинеше многу и за тоа добивавме кредити. Значи ги добивавме парите - никој не не шлапна по рака за да ни каже „доста е!“. Дека е направено само штета, според мене е тоа што само се посегна по антиката, а блиската историја и фамозните „егејци“ од кои и самиот потекнува скоро да не беа спомнати. Па не може Израел секоја година да финансира ебена „вистинита“ приказна за холокаустот што ќе добие оскар, а ти да имаш кард-бланш, тотална власт и НИКОГАШ да не повикаш на обесправеност на твое, асимилирано малцинство, протерано население - само мафтај со картите за голема Македонија, а за егзодусот никој ни видел, ни чул. Па од кај знае светот дека таму живееле Македонци (од наш тип, не хеленските непостоечки). Значи не му била добра намерата или бил глуп као коњ (или и двете).

Сега, во моментов се сеќавам дека имам со г***а фрлано овде на форумов против егејското лоби у државава, поради кое бааги патиме реално и пак само јас зборам за нивното заборавање во договоров. „Бојкотирачиве“ не го контаат тоа. Тоа не оди во прилог и на Албанија и на Бугарија, каде исто имаме малцинство, кое апсолутно ќе наебе баш заради овој договор. Значи не праиме штета само на државава, туку и на наши луѓе вон границите.
Vo sekoj sluchaj t.n antikvizacija ima dva momenti, edniot e kriminogen drugiot mozhe da se kazhe razuznavachki i toa e toa. Inaku El Familia gi korsteshe egecjite po potreba, megjutoa nishto suhstinsko kako za niv taka i za se ostanato vo drzavata ne napravi, zemi ja lustracijata, ja upotrebija da diskreditiraat i povekje od sigurno ucenuvaat tie stari udbashki strukturi od koi samite poteknuvaa da gi pacifiziraat ili stavat pod svoja kapa,

Jas lichno popizdiv koga go chitav reshenieto za lustracija na Nikolche Babovski od Zdruzhenieto na vlasi od Bitola, chovekot so direktna vrska so grchkoto razuznavanje i sopruga vrabotena vo grchkiot konzulat, so imot vo Solun, site kontakti koi gi pravat grchkite i drugi stranski sluzbi za pribiranje info i shirenje vlijanie vo MKD pretezhno Bitola gi liferuva vo DBK Bitola so cel da se presretnat, bratuchedite seto toa go pushtija vo javnost preku lustracijata. Samo za ova koj dade nalog treba besilka. Apsolutno nema nikakov antidrzhaven ili politichko represiven element vo deluvanjeto na chovekot, naprotiv, a tie go upropastija zoshto beshe protiv niv krvta nivna rasipana.
Edna ronka empatija nemam i nema da imam za niv i nivnite semejstva.

Da se navratime na muabetot, ete ushte eden odlichen primer deka El Familia raboteshe protiv interesite na MKD i deka nanesoa shteta od epski razmeri po odnos na nacionalnite interesi na makedoncite. Lustracija na chovek koj liferuva vlijanie na grchki sluzhbi protiv MKD, toa e predavstvo.
Dali poradi ova treba da se prfati diktat?
Ni oddaleku.

Немој да мислиш дека јас не го оправдувам тоа што му се случи на љочката села на пример. Ама целата форма тогаш имаше друга идеја. И си забораил дека потполно истата ја прифати нг - и ова не го пишувам од инает на вмороните, туку е жива вистина.
Вистински, суштински непријател на државата се шип тарските националисти. Дури и со редефинирање и преименување наметнато од Грција, оваа држава ќе постои. Дури и безимена да е - ќе постои. Заканата е од шип тарите и таа е отворена и ден денешен. Уцената што ја слушаме од разноразни куртонски „експерти“ ала зибери и слични, дека „они ќе се наљутат ако пропадне референдумот“ се јасен знак за тоа. Двете банди, сдс и дпне, со вакви гнаси коалицираат веќе 17 години. Јас ќе ја прифатев легитимноста на 27 април, ако се случеше кога истиот беше предложен за министер за одбрана....не, порано, кога истиот го блокираше законот за воените ветерани со читање поезија и ќутење, затоа што работеше отворено против придобивки на семејства на наши бранители. Во тоа време немаше дамовски, бетмен, јовановски....го немаше крсто мукоски да отвара порти по наредба. Зошто би им верувал сега во „добри намери“?
За да се одблокира и смири државава треба да се случат некои работи. Прво е да се појави нов субјект политички што ќе ги лустрира овие испрдени „транзициони“ гнаси и ќе ги избрише од политиката. Истиот ќе биде коректор во пост-изборното коалицирање и нема да дозволи вакви кадровски решенија какви што ни се случуваат денеска - корумпирани и неспособни. Политичкото крило на учк да ги „пензионира“ закрвените команданти и да ги исклучи од политика и дпне конечно да го избрише ВМРО од своето име затоа што и повеќе од доволно го изрезили и го испосра. Дури тогаш може да се каже дека ќе се почне од некаква нула.
Prvo sho trebashe odamna da se napravi e platforma nalik na onaa koga Edi kralot na kanabisot Rama gi sobra uchkraite, so edinstvena razlika shto ke se izgradi konsenzus likovi koi bile (vo suhtina seushte se aktivni i organizaciite i tie kako niven del) od teroristichki organizacii i pravoeni formacii koi vrshele voeni zlostorstva da im ze zabrani da bidat nositeli na drzhavni funkcii, ili ako mozhe javni funkcii, iako vtoroto e problem, mozhe ov DUI kako uchkarsko duvlo kakva saka funkcija da imaat, ich qr ne me boli za toa.

E sea posle ova se pribegnuva kon toa sho velish ti chistenje, poshto site tie tranzicioni tajkuni zaedno so uchkarite se del od udbashkata mrezha na teritorijata na eks Jugoslavija a staveni vo sluzhba na stransko razuznavanje. Znachi toa ne e bash taka ednostaven proces, ne se raboti chisto za politk-korupcija...

Za tret politichki subjekt potrebno e razbivanje na spregata, kako toa ke go realizirash koga najvlijatelnite likovi vo dvete strani (ustvari i DUI) poteknuvaat od ist shinel na eks sluzhbite za bezbednost...

Gledaj kako ja razbivaat Levica, i otkako ne useaa da go diskreditiraat Apasiev sea suptilno na fin nachi poleka go stavaat pod svoja zakrila, znachi nego kako individua a politichkiot subjekt go tolchat da ne prkne kako struktura, toa e taktichko metodoloshki potpis.

Velam, ova e temen UDBashki vilaet...na svoja kozha se pochuvstvuvano.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Ај оди провери кои беа официјалните имиња на Источна и Западна Германија и кои се имињата на Северна и Јужна Кореја.

Прво описменување па после коментирање молим те.
I to sho vikash, do mene kje da e, tolku sum pismen.

Vo Republika Kina (Taiwan) i vo Narodna Republika Kina, tie shto se Kinezi i "Tajvanci".

Komentarot beshe vo vrska so gramatikata (taa na zapad) i akronimite, niv retko koj gi preveduva, osven na oficijalni manifestacii, vo praksa se samo skratenica.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Јако удараат оваа недела. Мислам дека либертас и плусинфо по десет "независни" колумнисти на ден објавуваат кои повикуваат, осудуваат, обвинуваат. "Колумнистите" апсолутни анонимуси. Не би ме чудело ако им даваат спремни текстови и самотреба да се сликаат за една слика у статија.
Ама веќе немаат ни контрола што пишуваат, ни гледаат дали држи вода напишаното. Само да се објави текст кој треба као на психа да ти влијае за да не бојкотираш.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.900
Поени од реакции
36.953

Vo Republika Kina (Taiwan) i vo Narodna Republika Kina, tie shto se Kinezi i "Tajvanci".

Komentarot beshe vo vrska so gramatikata (taa na zapad) i akronimite, niv retko koj gi preveduva, osven na oficijalni manifestacii, vo praksa se samo skratenica.
Правиш споредба на држави кои се еден ист народ поделени поради политички причини. Истото со сите три земји. Плус ниту една од тие земји нема географска додавка во името.

Граматички исправно и правилно е граѓанин од North Macedonia да биде North Macedonian. Така и сите ќе го користат.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Ама веќе немаат ни контрола што пишуваат, ни гледаат дали држи вода напишаното. Само да се објави текст кој треба као на психа да ти влијае за да не бојкотираш.
Capture+_2018-09-27-14-46-11.png
Еве гo днoтo,нa viber

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Треба да имаш кичма, за да ти ја скршат.
Добро е само да се витка, нели?[DOUBLEPOST=1538053324][/DOUBLEPOST]
Го гледав Апасиев на геј телевизијата 1тв со оние чавки од новинари со кои едно време беа на иста страна. Штета што нема време и сдс нема да пројави интерес муфљузите од врвот да седнат наспроти него. Има да биде масакр, ни мајка родена нема да им гласа.
Има лесен одговор ... „Е па сеа“[DOUBLEPOST=1538053593][/DOUBLEPOST]

Во Тајван се Тајванци за обичниот свет. Многу луѓе и не знаат што е Тајван и кои луѓе го населиле. И нормално, за нив се Тајванци. За Кина, по името се Кинези.
Севернокорејци и Јужнокорејци се користи, иако знаеме дека се еден народ.
Итн..
Кој знае каква ни е историјата? Ќе не викаат Северномакедонци. Ние ќе си се чувствуваме лично како Македонци, тоа не може да ни се забрани, ама...[DOUBLEPOST=1538053783][/DOUBLEPOST]
Што ќе кажеш за најголемиот паразит во државната администрација, Васил Тупурковски?
Тој е професор на Правен Факултет, Св. Кирил и Методиј. Веројатно сега е во пензија. Зошто да е паразит? Ист е како и многу други професори во политиката... Фрчкоски, Фити, Чокревски... итн итн...

Последно уредено:

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Околу класификацијата, најинтересен е примерот со Индија. Во Индија живеат преку 100 различни етнички групи и НИЕДНА од нив не е "Индиец" (Indian). A каков народ живее во неа? Се разбира - Индијци.
Нешто слично е и во САД, Руска Федерација, Австралија итн... Сите се нарекуваат според државата во која што живеат (Американец, Русин, Австралијанец), без разлика на етничката припадност.
Баш заради ова сите ќе нè нарекуваат "Северно Македонци".

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Да би станал премиер сите што прават реклама за референдумот (Цацко, Лоба, охриѓанецон и тн.) и цела гарнитура од сдсш, дуи, алијанса на терористите и пола дпне би ги ставил во затвор да скапат. Само таму за предавниците.
Манасиева јама. Метар на метар дупка, еднаш дневно малку храна и вода Јудејскиот цар Манасија поминал така 7 години, откако го плениле вавилонците, се покајал за сите беззаконија. Така и за овие кои си ги набројал, ем ќе имаат време да се покајат, ем соодветно ќе бидат казнети, ем украденото ќе го вратат.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Правиш споредба на држави кои се еден ист народ поделени поради политички причини. Истото со сите три земји. Плус ниту една од тие земји нема географска додавка во името.

Граматички исправно и правилно е граѓанин од North Macedonia да биде North Macedonian. Така и сите ќе го користат.
Od kaj pa ti znaesh shto kje koristat, osven ako ne si vidovit.
Znaesh li koe ni e imeto sega, oficijalnoto vo oficijalna upotreba vo najrelevantnite institucii i drzhavi - FYROM, toa e realnosta, a za po doma mozhe i anticki i sekakvi. Mene po doma Prince Charles me vikaat, ama na ulica nikoj ne me priznava kako takov.

Prashaj po doma postari clenovi shto bile i kako se narekuvale vo 1938 god., koj jazik morale da zboruvaat, nemale ni svoja drzhava, kakvo ime. Tie istite denes se Makedonci.

Primerot so drzhavite pogore, e deka 95% od lugjeto vo svetot ne im go znaat ustavnoto ime, kakva gramatika, na nikoj ne mu e gajle za toa .

Dogovorot so grcite e iznudeno reshenie, problemot e shto so nego e uslovena i idninata na drzhavata kako takva (ako opstoi voopshto). Cel svet se dovlechka da vi objasni, tie ushte se penjavat Micko, Apansiev neznam koj.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
инаку во договорот си има клаузула со која се наведува дека во 2019 ќе се основа комисија за изнаоѓање заедничко прифатливо решение да ги замени трговските ознаки
македонско,македонска,македонски и тоа ќе се заврши до 2022.
после 2022 нема да смееме да имаме македонски ајвар, македонски вина, македонско макало итн.
ова е тоа добар договор?
Мислам дека комисиите што ќе бидат со Бугарија и Грција каде ќе се дефинираат историските учебници и слично, ќе не' закопаат многу повеќе од другите „договорени“ работи во „договорите“.

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Od kaj pa ti znaesh shto kje koristat, osven ako ne si vidovit.
Znaesh li koe ni e imeto sega, oficijalnoto vo oficijalna upotreba vo najrelevantnite institucii i drzhavi - FYROM, toa e realnosta, a za po doma mozhe i anticki i sekakvi. Mene po doma Prince Charles me vikaat, ama na ulica nikoj ne me priznava kako takov.

Prashaj po doma postari clenovi shto bile i kako se narekuvale vo 1938 god., koj jazik morale da zboruvaat, nemale ni svoja drzhava, kakvo ime. Tie istite denes se Makedonci.

Primerot so drzhavite pogore, e deka 95% od lugjeto vo svetot ne im go znaat ustavnoto ime, kakva gramatika, na nikoj ne mu e gajle za toa .

Dogovorot so grcite e iznudeno reshenie, problemot e shto so nego e uslovena i idninata na drzhavata kako takva (ako opstoi voopshto). Cel svet se dovlechka da vi objasni, tie ushte se penjavat Micko, Apansiev neznam koj.
Сам си се контрираш со постов...

FYROM не ни е официјално име, ниту некогаш ни било. Убаво си кажа и самиот: државите нема да ги интересира уставно име и граматика. За цел свет сме биле Македонци затоа што државата ни е Македонија, сега ако ни е Северна Македонија ќе бидеме Северно Македонци. Крај на приказната.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom