Македонска берза

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Најинтересно ми е што во целата кампања за ЕУ се вели дека ќе имаме пристап до фондови со огромни пари. Слушнето го Бујар кога вели дека од ИПА програмата сме искористиле само 17-18%, што укажува дека не знаеме да правиме проекти оти се неспособни. Пред 10тина дена во Струга, еден од дипломатите и порача вработувајте млади во администрација кои знаат да пишуваат проекти и да добиете пари (Охридско-Струшкиот регион искористиле најмалку пари од ЕУ).
Ние можеби ќе имаме пристап, ама со ваква партизирана и неспособна администрација ништо нема да земеме, а секако ќе мора да плаќаме во ЕУ.
Хрватска на пример оваа година платила 500 милиони евра за ЕУ, а добила 350 милиона.
Додека нашите не разберат дека ЕУ пред се е систем на вредности, а не механичко влегување јас не ги подржувам. Доколку не ги зајакнат капацитетите на нашата економија при влез во ЕУ голем дел од нашите компании ќе пропаднат

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Имам идеја, да направам малку поинтересно да ни е тука на форумов. Секој ден ќе објавувам по една - две информации за една компанија која мислам дека е интересна како инвестициска можност, но поради некои причини не е во главното поле на интерес кај инвеститорите. Уште од сега ќе кажам дека на крај нема да напишам за која компанија се работи, но некој што има доволно читано, и има искуство како инвеститор можеби ќе ги поврзи информациите и ќе ја препознае.

1. Компанијата во првото полугодие од 2018 година оствари раст на добивката од над 60% во однос на идентичниот период лани.

2. Сеуште пазарната цена е под номиналната цена под која се издадени акциите, иако во меѓувреме компанијата растеше дома (ќерки фирми со 100% учество) и отвори и неколку претставништва во странство.

3. Компанијата секоја година ги вработува ТОП5 - ТОП10 (просек 10.0) студентите од соодветниот факултет.

4. Компанијата има откупено 14,35% од сопствените акции.
Дел од нив на нејзино име, дел од нив на ќерка фирма која е 100% во сопственост на мајката фирма.

5. Компанијата има политика на делење на редовна дивиденда во фиксен износ.
6. Претставници на францускиот гигант Saint-Gobain биле во седиштето на компанијата и пријавиле иницијален интерес за аквизиција.
Сумата од 7,5 - 8 милиони евра што се врти по кулоарите за компанијата, според луѓе од таа индустријата е џабалак.

Овие се аквизициите на Saint-Gobain до сега: https://www.crunchbase.com/organization/saint-gobain/acquisitions/acquisitions_list

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Најинтересно ми е што во целата кампања за ЕУ се вели дека ќе имаме пристап до фондови со огромни пари. Слушнето го Бујар кога вели дека од ИПА програмата сме искористиле само 17-18%, што укажува дека не знаеме да правиме проекти оти се неспособни. Пред 10тина дена во Струга, еден од дипломатите и порача вработувајте млади во администрација кои знаат да пишуваат проекти и да добиете пари (Охридско-Струшкиот регион искористиле најмалку пари од ЕУ).
Ние можеби ќе имаме пристап, ама со ваква партизирана и неспособна администрација ништо нема да земеме, а секако ќе мора да плаќаме во ЕУ.
Хрватска на пример оваа година платила 500 милиони евра за ЕУ, а добила 350 милиона.
Додека нашите не разберат дека ЕУ пред се е систем на вредности, а не механичко влегување јас не ги подржувам. Доколку не ги зајакнат капацитетите на нашата економија при влез во ЕУ голем дел од нашите компании ќе пропаднат
Па токму ова што го зборуваш се прави во процесот на преговори. Да не се залажуваме дека сме спремни за ЕУ, ама ете првиот чекор во долгиот процес за нас е референдумот.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Па токму ова што го зборуваш се прави во процесот на преговори. Да не се залажуваме дека сме спремни за ЕУ, ама ете првиот чекор во долгиот процес за нас е референдумот.
Не треба процес на преговори за да се примаат способните во администрација.
Во времето на ВМРО имаше оглас, па поминуваше на кадровска комисија во локалниот Штаб, па се вработуваа.
Денес во најголем дел нема ни огласи, туку ги измислија тие агениции за привремени вработувања и се ангажираат луѓе од штабовите без никакви огласи. (кај претходните барем се знаеше кој и за што е вработен).
Да не забегуваме од темата, деновиве имам економска соработка со компанија од Грција. Тие не се нормални за работа што во Германија ми ја завршуваат за 3 часа, во Чешка и Словачка е 1 или 2 дена, во Бугарија (пред 3 месеци) ми ја завршија за 5 работни дена, им требаат 10 работни дена. Човекот од таму ми праќа видеа од празни канцеларии, како за 1 документ 4 дена оди на исто место.
Има толку многу на оваа тема...

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Кога сме веќе кај политика, кажете колку очекувате да падне берзата после неуспешниот референдум? Или да ставам анкета?

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Кога сме веќе кај политика, кажете колку очекувате да падне берзата после неуспешниот референдум? Или да ставам анкета?
Референдумот ќе биде успешен колега, а добро е и анкетичка да поставиш, чисто за разонода :D

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ако е неуспешен референдумот очекувам корекција на мби10 од 5 до 7% краткорочно и накај крај на година - јануари од следната година очекувам мби10 да надмине 4.000.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Што е неуспешен референдум? Ако се мисли на излезеност од 903.000 гласачи мислам дека нема да има, иако Заев најави и со 600-700.000 за ќе се обиде во собрание да го протурка договорот

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Денес зелено МБИ , да не има некој дојави дека ке има цензус и успешен референдум пред време :)

Според мене очекувам околу
700.000 да има ЗА , со тоа што 200.000 доволно е против за да биде успешен , знам дека и доста ке бојкотираат ..
Но секако ЗА ке има повеќе, овие што бојкотираат џабе седат дома кога нивниот глас(пример при неуспешен рефер) ке одлучи само за Вмро да може да се пазари за амнестија за да поминат уставните измени !

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Референдумот ќе биде успешен колега, а добро е и анкетичка да поставиш, чисто за разонода :D
Вие што верувате во успех на истиот, сватете го хипотетичко прашањето. :D[DOUBLEPOST=1537963777][/DOUBLEPOST]Ок, ај на гласање.

Последно уредено:
Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Вие што верувате во успех на истиот, сватете го хипотетичко прашањето. :D[DOUBLEPOST=1537963777][/DOUBLEPOST]Ок, ај на гласање.
Јас сум од Пехчево е до сега методолошки најсоодветен одговор што некој го има понудено во било која анкета во државава. Честитам колега

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Денес конечно успеав да излезам комплет од ОКТА, со солидна заработка на куповна цена од 1710, во далечната 2011та. Трпение спасение

Легна и дивидендата од ТЕЛ, а сигурно му легнала и на Тевдо. Се надевам дека нема да биде “искористена” за билдање на буџетскиот суфицит (!) како во месец август.

Да одмориме малку па да видиме каде со парите :)

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Јас БОЈКОТИРАМ, не правам ајвар . . . тој ден сум на скара ...
Бојкотирам мрзливи министри, влада без концепт, експерти закачени на буџетска цицка, лаги, перење памет . . .
Го бојкотирам и овој кој донел НОВА инвестиција . . .
https://plusinfo.mk/бектеши-на-мојот-33-ти-роденден-добив-на/

Вчера беа во Кронберг, денес во ОДБ Електрик, утре во Ван Хул :D:D . . . Се инвестиции на Груевски кои тие ги плукаа . . . Народ има кратко памтење, посебно оние шареноликите :D:D . . . Што не се сликаат со некоја своја инвестиција ???

Ја памти ли некој приказната со Санос и гламурозното сликање . . .
Каде се автобусите за Казакстан . . . Бојкотирам вакви срамоти и перење памет . . .
https://republika.mk/821746
https://www.google.com/search?q=заев+во+санос&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiSuuGvjtndAhUF3SwKHXPdDE0Q7Al6BAgGEA0&biw=1252&bih=562
https://kapital.mk/brendot-sanos-e-zhiv-proizveduvame-novi-i-kvalitetni-avtobusi-i-pokraj-se-shto-prezhiveavme/

Референдумот нема да има цензус, но ќе биде успешен . . . и сите среќни и задоволни . . . Ама ни ЕУ ќе не прими, па ни НИЕ сме кадарни да влеземе . . . . А тоа дека ќе се одрази на берзата се приказни за мали деца . . . Јака берза, па ќе имало политичка рефлексија . . .[DOUBLEPOST=1537980756][/DOUBLEPOST]Цензус ќе има само ако фалсификуваат . . .
Очекувам Боговиње, Липково, Шутка, Танушевци, Дебар, Гостивар излезност 93%, а на секои избори излегуваат околу 43% другите се во странство . . . .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne leta berzva zaradi referendumot tuku zaradi toa sto sledat izvestai za 9 meseci i se mnoogu pojaki od prosla godina !!!
Se brza da se dokompletiraat za da ne odi fira dividnda vo necii race :)

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Јас БОЈКОТИРАМ, не правам ајвар . . . тој ден сум на скара ...
Бојкотирам мрзливи министри, влада без концепт, експерти закачени на буџетска цицка, лаги, перење памет . . .
Го бојкотирам и овој кој донел НОВА инвестиција . . .
https://plusinfo.mk/бектеши-на-мојот-33-ти-роденден-добив-на/

Вчера беа во Кронберг, денес во ОДБ Електрик, утре во Ван Хул :D:D . . . Се инвестиции на Груевски кои тие ги плукаа . . . Народ има кратко памтење, посебно оние шареноликите :D:D . . . Што не се сликаат со некоја своја инвестиција ???

Ја памти ли некој приказната со Санос и гламурозното сликање . . .
Каде се автобусите за Казакстан . . . Бојкотирам вакви срамоти и перење памет . . .
https://republika.mk/821746
https://www.google.com/search?q=заев+во+санос&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiSuuGvjtndAhUF3SwKHXPdDE0Q7Al6BAgGEA0&biw=1252&bih=562
https://kapital.mk/brendot-sanos-e-zhiv-proizveduvame-novi-i-kvalitetni-avtobusi-i-pokraj-se-shto-prezhiveavme/

Референдумот нема да има цензус, но ќе биде успешен . . . и сите среќни и задоволни . . . Ама ни ЕУ ќе не прими, па ни НИЕ сме кадарни да влеземе . . . . А тоа дека ќе се одрази на берзата се приказни за мали деца . . . Јака берза, па ќе имало политичка рефлексија . . .[DOUBLEPOST=1537980756][/DOUBLEPOST]Цензус ќе има само ако фалсификуваат . . .
Очекувам Боговиње, Липково, Шутка, Танушевци, Дебар, Гостивар излезност 93%, а на секои избори излегуваат околу 43% другите се во странство . . . .
Само не ги заборавај Хаер и Тривју, Мадерсон , Субрата Рој и куп други лаги на криминалецот.

Kajgana Shop

На врв Bottom