Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.312
Поени од реакции
3.699
Чудно ми е како во 2018 години мислите дека ако светот (големите) сакаат нешто македончето со гласање ЗА/ПРОТИВ/БОЈКОТ ќе го спречи.

Кажете ми прост пример што ќе се случи формално правно ако еве нема цензус и бојкотот успее а парламентот сепак изгласа позитивно и објават во службен весник со сите нишани.
Одлуката ќе падне на уставен?
Апасиев и останати ќе се жалат во Стразбур или на друг суд?
Кој е тој што ќе ги поддржи бојкотирачите во светот и ќе речи промената на име не неуставна и не треба да влезите во НАТО (побрзо) и ЕУ (по некоја година)?
Русија мислите ќе се замара со Македонија, тие за бомбардирањето на србија си чутеа... Кина, им ја штракнаа амбасадата во белград на истото бомбардирање...
Кој тоа ќе биди против тоа неуспешен референдум да се прикажи како успешен и Македонија направи нешто што таа ете ако референдумот не успее ќе го направи „присилно“...

Да лошо е и мене не ми се допаѓа ама некој попаметен рекол борба против ветерници е изгубена...

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.413
Поени од реакции
3.242
а ако помине во гркљанскиот парламент, Хаос ќе настане ( таму) ?[DOUBLEPOST=1537953963][/DOUBLEPOST]https://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/09/90587/

па нормално подржува, требаше да лежи за тајвански кредити и му простија, слично како на буч за тенковски... само МНОГУ покрупно, милиарда евра... а мислам дека пишуваше Тајван си ги бара парите...
"Грекосите" се "хаос" самите по себе...

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.460
Поени од реакции
23.394
Чудно ми е како во 2018 години мислите дека ако светот (големите) сакаат нешто македончето со гласање ЗА/ПРОТИВ/БОЈКОТ ќе го спречи.

Кажете ми прост пример што ќе се случи формално правно ако еве нема цензус и бојкотот успее а парламентот сепак изгласа позитивно и објават во службен весник со сите нишани.
Кој е тој што ќе ги поддржи бојкотирачите во светот и ќе речи промената на име не неуставна и не треба да влезите во НАТО (побрзо) и ЕУ (по некоја година)?
Русија мислите ќе се замара со Македонија, тие за бомбардирањето на србија си чутеа... Кина, им ја штракнаа амбасадата во белград на истото бомбардирање...
Кој тоа ќе биди против тоа неуспешен референдум да се прикажи како успешен и Македонија направи нешто што таа ете ако референдумот не успее ќе го направи „присилно“...

Да лошо е и мене не ми се допаѓа ама некој попаметен рекол борба против ветерници е изгубена...
Туууу вакви поразителни менталитети, дај ако не да се укинеме во целост ко држава, да ја поделиме и да се натртиме да не ебат комшииве.

За што ќе се случува понатаму - врска немам, но една работа е сигурна а тоа е Заев и остала криминална банда не можат за сите нивни срања како ова да го префрлат дека е крив народот ("народот така гласаше"). Они ќе бидат едини одговорни за ова фијаско. Јас се надевам дека ќе има предвремени избори заедно со претседателските и некои нови партии и ликови ќе бидат изгласани во Собрание со што ќе се намали моќта на СДС и Вемеро.

Во ЕУ не влегуваме, а не само во ЕУ туку нема да имаме никаков напредок додека самите не почнеме да ги решаваме проблемите. Името е најмал проблем, не е името криво што ркаме по улица, фрламе ѓубре насекаде, поминуваме на црвено, полицијата е всушност приватно обезбедување на апашите на власт, судството ни е заебанција, приватниот сектор дише на шкрги итн итн.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.433
Поени од реакции
4.356

Неуспешен референдум = исто како да не се одржал. Која е процедурата за ратификација на меѓународен договор и уставни измени? - Гласање во собрание.
Дали за прифаќање на договорот и уставни измени мораше да се одржи референдум? Не мораше, можеше да си оди процедурата во собрание, како што и си почна (собранието го ратификуваше договорот). Со референдумот само му се дава шанса на народот да се изјасни и ако народот не се изјасни процедурата во собрание ке си оди понатаму. Собранието е тоа кое што ја носи одлуката односно пратенициете со нивното гласање. Еве ако референдумот биде успешен а не се обезбеди 2/3 мнозинство, како ке се спроведе одлуката? Секој пратеник си гласа по сопствено убедување, и како некој пратеник, пример Јохан кој бакнуваше таму ножови и пиштоли, ке гласа за кога решил да не гласа за и тоа негово право да гласа како сака е неприкосновено? И обратно ако референдумот биде со негативен исход....

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Е ајде кажи ако знаеш - кој е организатор на "Бојкотирам"? Излезе некој јавно да каже дека е лидер? Или тоа што Бачев и компанија ја поддржуваат иницијативата значи дека они се лидери? За "Шарена Револуција" одма се знаеше кои се и како се финансирани.
Колку што знам никој не излезе јавно да каже дека е лидер. Кој и да е, пак ќе речам, ем му е промашена кампањата ем ја води со погрешни луѓе во фокусот.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.312
Поени од реакции
3.699
Туууу вакви поразителни менталитети, дај ако не да се укинеме во целост ко држава, да ја поделиме и да се натртиме да не ебат комшииве.

За што ќе се случува понатаму - врска немам, но една работа е сигурна а тоа е Заев и остала криминална банда не можат за сите нивни срања како ова да го префрлат дека е крив народот ("народот така гласаше"). Они ќе бидат едини одговорни за ова фијаско. Јас се надевам дека ќе има предвремени избори заедно со претседателските и некои нови партии и ликови ќе бидат изгласани во Собрание со што ќе се намали моќта на СДС и Вемеро.

Во ЕУ не влегуваме, а не само во ЕУ туку нема да имаме никаков напредок додека самите не почнеме да ги решаваме проблемите. Името е најмал проблем, не е името криво што ркаме по улица, фрламе ѓубре насекаде, поминуваме на црвено, полицијата е всушност приватно обезбедување на апашите на власт, судството ни е заебанција, приватниот сектор дише на шкрги итн итн.
А сега не не ебат? Не е поразително туку е реално, кажи ми што тоа било по наш (народен) кев од 91 навака... еве кратко од мене што не било (ЈНА крена се до бравите во касарните, наши гинеа во југословенските војни само да нема војна кај нас, стнаавме БЈРМ, сменивме знаме, Тупурко не скара со Кина со тоа таа стави забрана на силите на ОН на српска граница и за некој месец потоа ни се случи УЧК па рамковен па ДУИ на власт за век и веков, СДСМ ја протурка територијалната поделба, дојде Грујо и компанија, украдоа милијарди на стиропор барок и статуи, 25 години гласаме против власта наместо за нова власт во изборен модел каде нема место за нови/мали партии и многу други работи)
ПОсле ова очекуваш дека еве во 2018 светот ќе речи ај да воведеме реална демократија во некоја вукојебина Македонија за нив небитнатериторија и народ. Не бре, ќе си остани се исто, нив им треба паметна работна сила која си гледа за себе а не за општо добро. Робовите во светската историја никогаш не се бореле заедно да с еослободат туку стално поединци си гледале за сопствена корист ако може да се спасат и никогаш не застанале заедно. Тоа е и во македонскиот случај, не викам дека тоа е добро но никогаш нема да се случи она што поединци од тука сакаат туку што мнозинството од околу сакаат. Секој нормален според мене треба да го сфати тоа мислам. Глуп ми е примерот со Гадафи но чоекот мислеше дека со пари и добри услови на сопствениот народ ќе успее да држи конци но народ ко народ, чоек ко чоек, око ко око никогаш ненаситно сакаше повеќе... така и кај нас ако имаат милион сакаат два, ако имаат два сакаат четири а народот кој го прашува...[DOUBLEPOST=1537957699][/DOUBLEPOST]
Неуспешен референдум = исто како да не се одржал. Која е процедурата за ратификација на меѓународен договор и уставни измени? - Гласање во собрание.
Дали за прифаќање на договорот и уставни измени мораше да се одржи референдум? Не мораше, можеше да си оди процедурата во собрание, како што и си почна (собранието го ратификуваше договорот). Со референдумот само му се дава шанса на народот да се изјасни и ако народот не се изјасни процедурата во собрание ке си оди понатаму. Собранието е тоа кое што ја носи одлуката односно пратенициете со нивното гласање. Еве ако референдумот биде успешен а не се обезбеди 2/3 мнозинство, како ке се спроведе одлуката? Секој пратеник си гласа по сопствено убедување, и како некој пратеник, пример Јохан кој бакнуваше таму ножови и пиштоли, ке гласа за кога решил да не гласа за и тоа негово право да гласа како сака е неприкосновено? И обратно ако референдумот биде со негативен исход....
Значи сума сумарум народот е небитен во муабетов туку собранието е тоа што решава. Дополнително нема никаква правна обврска од резултатите на референдумот туку тоа се само чисто како што викаат консултативни... се на се кучињата лаат караванот врви...

Последно уредено:
Член од
22 февруари 2015
Мислења
193
Поени од реакции
279
Талат после референдумот ќе го објавил договорот во службен весник, но исто така и законот за јазици. Бре мајката, како и за тој закон да се гласа на референдумот.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983

Ајде сите да се поклониме пред оваа мерка, да направиме споменик на овој ЗЛАТО човек. Да познаеме како се сака една држава, а не со пуштање инспекции оти имале дуќан полн со брашно. Респект.
И да дадеме сите по едно евро, да се најдат за споменикот. Аааа.... парите кај да ги оставиме? Може ли кај Виц'то?[DOUBLEPOST=1537961299][/DOUBLEPOST]
ПОсле ова очекуваш дека еве во 2018 светот ќе речи ај да воведеме реална демократија во некоја вукојебина Македонија за нив небитнатериторија и народ.
Глуп ми е примерот со Гадафи но чоекот мислеше дека со пари и добри услови на сопствениот народ ќе успее да држи конци но народ ко народ, чоек ко чоек, око ко око никогаш ненаситно сакаше повеќе...
Значи сума сумарум народот е небитен во муабетов туку собранието е тоа што решава. Дополнително нема никаква правна обврска од резултатите на референдумот туку тоа се само чисто како што викаат консултативни... се на се кучињата лаат караванот врви...
Светот не може да воведе демократија, туку самите ние.
Наивно е да се мисли дека Гадафи е соборен во име на демократија и сл. Имаше информации дека е масло од САД. Речиси официјално, од лица кои биле на врвни функции во САД.
За промена на име и слично, народот е ептен битен. И мора да има сериозен и задолжителен референдум. Ова е манипулирање и изигрување на народот. За ептен важна работа. Најважна. Ама, вазалите поставени на власт мора сами да ја завршат наредбата, со народот тешко би одело.

Последно уредено:
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235

што ти е слободен печат
Пропагандава е...ги шлакаш Орвел и Хаксли у некој хибрид и добиваш некое чудовиште шо вика "убиј ме". :D

Гледаше вчера на Телма, тоа Топ Тема? Имаше ненормално јака еманација на шарм, иако не гостуваше Тој со Бемката. Последен пат вака да ме шармира некој како вчера Шеќеринска и Заев, беше коа една ми рече "за тебе и со воз ќе доам!"

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Талат после референдумот ќе го објавил договорот во службен весник, но исто така и законот за јазици. Бре мајката, како и за тој закон да се гласа на референдумот.
Во Службен Весник се објавуваат закони потпишани од Претседателот.
Леле, леле... ако некој отвори постапки за незаконски и неуставни објавувања во Службен Весник, колку луѓе би заглавиле на робија. Почнувајќи од „изгласувањето“ на Талат за ѓоа претседател „скупштине“. Какви робии ќе треба да има. Сите што го „гласаа“ Таљат, за државен удар, па се понатаму...

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.433
Поени од реакции
4.356
Договорот е поминат во собрание и нема што да го чека референдумот. Пратениците се изјаснија дека го прифаќаат договорот. Работата е малку обратна, требаше прво референдум а потоа ратификација, вака референдумот и нема некоја смисла освен консултација во смисла дали правилно се постапило. Еве ако на референдумот мнозинството гласа против (против, не бојкотира), што правиме потоа со законот за ратификација кој е веке изгласан во собранието? Ке треба да се гласа нов закон за укинување на донесениот? Со ратификацијата во собранието договорот е завршена работа, останува само имплементацијата а за која ке треба 2/3 мнозинство. Референдумот ме потсети на една случка во сендвичара, тој што го прави хамбургерот го прашува муштеријата- луто сакаш?- Не! - Е па јас му ставив.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983

што ти е слободен печат
А сите мислевме дека референдумот е за Договорот со Грција. Дури и уставниот суд.[DOUBLEPOST=1537961965][/DOUBLEPOST]
Договорот е поминат во собрание и нема што да го чека референдумот. Пратениците се изјаснија дека го прифаќаат договорот. Работата е малку обратна, требаше прво референдум а потоа ратификација, вака референдумот и нема некоја смисла освен консултација во смисла дали правилно се постапило. Еве ако на референдумот мнозинството гласа против (против, не бојкотира), што правиме потоа со законот за ратификација кој е веке изгласан во собранието? Ке треба да се гласа нов закон за укинување на донесениот? Со ратификацијата во собранието договорот е завршена работа, останува само имплементацијата а за која ке треба 2/3 мнозинство. Референдумот ме потсети на една случка во сендвичара, тој што го прави хамбургерот го прашува муштеријата- луто сакаш?- Не! - Е па јас му ставив.
Референдумот е многу проблематичен од законски аспект (да не речам, незаконски). Консултативен референдум може да се спроведе само пред да се донесе закон (или слично). Е сега, овој закон е веќе изгласан в Собрание (не е потпишан од Претседателот, за да се објави). Па, што ќе се консултира со референдумот? Дали да се повлече законот? Или?

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.413
Поени од реакции
3.242
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1933818320246071&id=1785698871724684

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.647
Поени од реакции
22.377
Вчера ургентниот центар не работеше зошто им паднал системот :))) Пази, ургентен центар не работи зошто паднал системот. Замисли скраја да е те носат од сообраќајка згужван, прекршен и на влез ти викаат, ааа ништо, паднат ни е системот :) Е вакви сакаме да влеземе во ЕУ :))))))))
Sto se dumas, ke dojdat so ekstra brz avion pa ke te nosat negde super brzo niz EU za bezplatno lekuvanje :)))[DOUBLEPOST=1537962974][/DOUBLEPOST]Заев: Ќе се обратам во Парламентот на Република Северна Македонија, ама ќе зборувам за македонско девојче

https://republika.mk/963580

Ќе бидеме Македонци од Република Северна Македонија. Тоа е чувство, никој не може да ни го земе. :eek::vozbud:

Abe nie, a posebno sarenite, se smeeja za Trump kolku bil prost i umnobolen ama izgleda vo nivnite redovi imale uste nekoj beter od nego. Kolku treba da si retardiran ova kako premier javno da go kazuvas.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom