Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Не разбирам како тоа ние стално мора да бидеме citizens of the world а грците и бугарите да се проклетите националисти па мораме да голтаме што ќе ни сервираат оти нели ние сме космополити.

Баш убаво ќе беше светот да функционира така како што велиш ама не е се така розово.
А како само државите каде шо доминира бело население мора да бидат мултикултурни и да примаат разулавени мигранти од блискиот исток?Принципот е ист,можда ликови ко Бачето се сепак во право!?:cautious:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Не разбирам како тоа ние стално мора да бидеме citizens of the world а грците и бугарите да се проклетите националисти па мораме да голтаме што ќе ни сервираат оти нели ние сме космополити.

Баш убаво ќе беше светот да функционира така како што велиш ама не е се така розово.
Не е тоа дека јас мислам и велам така, едноставно таква е реалноста - безразлика дали јас и ти веруваме во неа.

Која е нашата иднина? Имаме некакви опции демек?
Или НАТО или со Русија (втората опција е невозможна).

Јасно ни е кажано дека мора да го мениме името за да имаме прогрес во евроатланските интеграции.

И до кога да чекаме ево, дајте естимејт.

И мене не ме бендисвит шо подклекнавме на притисокот од европскава елита, ама кога немаш опции, немаш финасиска и воена моќ, немаш трет извор на ресурси пред се енергетски и прехрамбени... епа шо да прајме ајде кажете..

Не знам дали ќе се превртват в гроб тие што го дадоа животот за нашата мила Македонија ама од друга страна шо ќе речат нашиве деца?

Како ќе му објасниме на генерацииве шо идат дека се жртви на историски искомплексирана нација што никогаш немала стабилна и светски призната земја.

Ќе пораснат и ќе видат дека историските наративи за некаква античка македонија и другите бајки се Главна причина што тапкаме в место во изминатите 3-4 декади.

То е реалноста. Ако не се пикниме во НАТО - чао тути аревидерчи.
Тогаш ни Македонија ни Северна ни Јужна не не спасвит. Ќе си останиме и без ова шо го иаме..

И така натака итн итн.. да не шлајфуваме в место со муабетиве... јасно е све ко ден.

Последно уредено:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не е тоа дека јас мислам и велам така, едноставно тоа е реалноста - безразлика дали јас и ти веруваме во неа.

Јасно ни е кажано дека мора да го мениме името за да имаме прогрес во евроатланските интеграции.

И мене не ме бендисвит шо подклекнавме на притисокот од европскава елита, ама кога немаш опции, немаш финасиска и воена моќ, немаш трет извор на ресурси пред се енергетски и прехрамбени... епа шо да прајме ајде кажете..

Не знам дали ќе се превртват в гроб тие што го дадоа животот за нашата мила Македонија ама од друга страна шо ќе речат нашиве деца...

Како ќе му објасниме на генерацииве шо идат дека се жртви на историски искомплексирана нација што никогаш немала стабилна и светски призната земја.

Ќе пораснат и ќе видат дека историските наративи за некаква античка македонија и другите бајки се Главна причина што тапкаме в место во изминатите 3-4 декади.

Тогаш ни Македонија ни Северна ни Јужна не не спасвит. Ќе си останиме и без ова шо го иаме..

И така натака итн итн.. да не шлајфуваме в место со муабетиве... јасно е све ко ден.
Махатма Ганди ја победил моќната Британска империја, а немал ншто покрај него од тоа што спомнуваш.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Образложи зошто?
Oni se beter licemeri, demek krajna levica au-bau, Dimche se ponasha kao Stalin, urla po sostanoci (ne me fakjaj za zbor dali bilo posle parlamentarni ili lokalni).
Dimche mozda zbori voglavnom okej, pravnicki, dobar govornik, ali e strasen egoist. Da gi nemase tie nekolku karakterni osobini, ke pridobiea mnogu povekje levichari, chak i pratenik-dva kje imaa.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Oni se beter licemeri, demek krajna levica au-bau, Dimche se ponasha kao Stalin, urla po sostanoci (ne me fakjaj za zbor dali bilo posle parlamentarni ili lokalni).
Dimche mozda zbori voglavnom okej, pravnicki, dobar govornik, ali e strasen egoist. Da gi nemase tie nekolku karakterni osobini, ke pridobiea mnogu povekje levichari, chak i pratenik-dva kje imaa.
Не си прав левичар ако не се палиш на Сталин :cool:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Sekoj si ima maana, nekoj pijanica, nekoj narkoman, nekoj egoist, ama fufka od nego haha.

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Ќе правиме муабет кога македонска партија ќе фати пратеничко место а истата да не е во коалиција со есдеес/дпмне.
Премногу сме глупи ко народ за такво нешто, дури и албејнијанс, фелоу ситизенс не' надминаа и имаат 3 а некогаш и 4 партии во парламент, без предизборно коалицирање се разбира.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Ќе правиме муабет кога македонска партија ќе фати пратеничко место а истата да не е во коалиција со есдеес/дпмне.
Премногу сме глупи ко народ за такво нешто, дури и албејнијанс, фелоу ситизенс не' надминаа и имаат 3 а некогаш и 4 партии во парламент, без предизборно коалицирање се разбира.
Јесте, ама Села, Руфи Османи и останатите опозициони лидери знаат што го пали народот(Илирида, двонационална држава, кантони итн.) и затоа добиваат гласови, од друга страна Димче со рибарски кондури, неизбричен и неошишан во Центар нема да собере глас не пак во некоја селска средина.
Поентата ми е политичарот треба да се прилагоди на гласачите, а не обратно како што прави Димче ака Ленин.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Не е тоа дека јас мислам и велам така, едноставно таква е реалноста - безразлика дали јас и ти веруваме во неа.

Не знам дали ќе се превртват в гроб тие што го дадоа животот за нашата мила Македонија ама од друга страна шо ќе речат нашиве деца?

и викаш кога ќе влеземе во Нато политичариве и нивните пајташи ќе престанат да крадат и повеќе ќе мислат за народот и државата ?

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Sekoj si ima maana, nekoj pijanica, nekoj narkoman, nekoj egoist, ama fufka od nego haha.
Нека му фуфкаат неговите политички опоненти. Он може на дебата да растури 99% од политичари од сите партии.
Јас немам што да му фуфкам. :D

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Убаво, значи политиките на САД и ЕУ се за промена на нашето уставно име. А ерес е да си против тоа. Колку недостоинствено. Знам дека не сме никаква сила, ама сепак некое достоинство може да се има.
Нема достоинство. Има само взаемна подршка и интереси.
Македонија моментално е туркана до фундаментално решение од нејзините најголеми "пријатели". Ако ние се залагаме за Европски правни, културни и политички норми тогаш мора да го почитуваме нивниот кредибилитет и нивниот став спрема тие прашања.

Отфрлање на решението со името претставува отфрлање на европските аспирации за оваа земја - без решение на името нема прогрес за оваа земја.

Доколку сакајќи да го заштитиме непризнатиот идентитет одлучиме да се дистанцираме од Европа тогаш ајде да бараме други алтернативни решенија.
Меѓутоа кој се алтернативите? Македонија е географски стационирана во Европа. опколена со членки на НАТО сојузот и членки на ЕУ. Незнам како би граделе заеднички трговски и политички врски со Русија, Кина, Саудиска Арабија, Индија или која и друга моќна земја која би застанала во наша одбрана.

За крај треба да ви биде јасно дека Договорот помеѓу Македонија и Грција е дефиниран со јасни клаузули од двете страни и тие позиции постигнати за двете земји се дефинитивни точки од кој тешко дека некој ќе ги помести во иднина. Поготово не Грција би се согласила Македонија да добие поповолни позиции од сега постоечките и како такви не се минливи кај мнозинството на грци.

Значи:
Отфрлање на Договорт = Отрфлање на Европските аспирации.
Алтернативни решенија - Нема

Дури и после 20год да се распадне ЕУ и НАТО, Грција секогаш ќе ги има за пријатели Германија, Франција, Британија и Македонија ќе продолжи да биде кочена од поедини земји.
Македонија пак од друга страна ќе нема никого. Подложна на внатрешни немири и надворешни притисоци.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Тие си имаат свои интереси што ги бранат. Моментално нивниот интерес (на САД) е да не пикнат во Нато. Европска Унија е далечна фантазија. До тогаш грците најмалку уште еднаш ќе не закрпат.
Не само Грците. Бугарите веќе даваат „заушки“. А во исчекување сум кога Албанија ќе се појави со свои барања. Се сомневам дека промената на името ќе е последното.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom