Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.077
Поени од реакции
6.561
Дно од оправдување кое не ти одговара да го прочиташ. :D
Џонката да беше син на некој политичар на оноа ќе се качеше. :D
Вакво е мислењето на огромно мнозинство од популацијата, дека типот што украл, проневерил, земал мито - е способен. И нормално, да биле на место на типот би направиле исто ако не и повеќе.
Негативната селекција која го убива општеството не е важна.

Во некои делови на Индија популарно било мислењето дека тип што ќе силува типка е - фраер.
Велат дека не се живее баш најдобро во места кои сметаат дека морално-етичкото дно е нешто добро, пожелно и јако. И пази, си продолжуваат по старо, не им текнува дека си копаат гроб, дека 1000 години се во гомна и ќе продолжат во гомна дури постои светот.

Ако сите кои кукаат за неправдите тоа го прават како вид на завидливост пошто не се на место на корупционашот, тогаш не знам зошто воопшто постоењето на овој народ има било каков смисол.
Или Арнаути. Кој смисол е на нивно постоење? Мнозина од Арнаутите веројатно сметаат дека дилање, бело робје и продажба на органи се снаодливост, способност или нешто слично. И тие се на дното, смешно е како две такви групи како горе наведениве се мразат меѓу себе а имаат толку заедничко.

Тоа е и причината зошто е небитно све останато, @silmarillion мислам ви црташе околу тоа често ама веројатно му досадило веќе :)
Тој ни е вистинскиот идентитет, клептомани и полуписмени дебили а може и новото име да биде во тој правец, нешто кое ќе ја отсликува реалноста, дека имаш популација која не може да се воздржи од поривот да украде, проневери, осакати или убие.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.436
Поени од реакции
4.357
Има некој жив од оние кои тврдеа дека ако победи Трамп готово е со Бејли и Заев? Не за друго ами за да го протолкува писмото од Трамп до Хорхе.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.381
Поени од реакции
8.990
Има некој жив од оние кои тврдеа дека ако победи Трамп готово е со Бејли и Заев? Не за друго ами за да го протолкува писмото од Трамп до Хорхе.
Љупчо Златев ќе му испрати мејл на Трамп да го праша за автентичноста на авторството.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Крајно интересен е делот со враќањето назад во татковината и употребата на стекнатите вештини и знаење за добробит на народот и државата т.е влагање во некоја од државните институции и постанување рецимо... владин функционер.

Е сеа, кога ќе го погледнеме подобро генеолошкото дрво на Димитрови, ондак тие 40к не би биле залудно потрошени пари ако дотичната никад не се врати назад, би останала во земјата на студии, т.е би биле употребени да се избегне веројатноста таа еден ден, за едно 15ина години од сега, стане некоја министерка за надворешни работи и го употреби истиот дипломатски сенс за решавање на спорови, како што впрочем и сега го прави нејзиниот татко.

По што јасно ни е дека кај нас политичките функции се наследуваат по основ: роднинска линија. Мислам дека за ова имаме мноштво примери и ден денес не можеме глава да крениме од ваквите политички кланови.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Крајно интересен е делот со враќањето назад во татковината и употребата на стекнатите вештини и знаење за добробит на народот и државата т.е влагање во некоја од државните институции и постанување рецимо... владин функционер.

Е сеа, кога ќе го погледнеме подобро генеолошкото дрво на Димитрови, ондак тие 40к не би биле залудно потрошени пари ако дотичната никад не се врати назад, би останала во земјата на студии, т.е би биле употребени да се избегне веројатноста таа еден ден, за едно 15ина години од сега, стане некоја министерка за надворешни работи и го употреби истиот дипломатски сенс за решавање на спорови, како што впрочем и сега го прави нејзиниот татко.

По што јасно ни е дека кај нас политичките функции се наследуваат по основ: роднинска линија. Мислам дека за ова имаме мноштво примери и ден денес не можеме глава да крениме од ваквите политички кланови.
Oвaa мaлку пoнaпред ке дoгурa,излеa зa aкaдемик у МАНУ јa спремaaт.Сaмo тaму е труснo пoдручје,дa не пoчне дa мoтa гaнџa или нештo пoише пa дa зaврши сo некoј Мaрoкaнец,млaдo девoјче пунo кеш...Недaјбoже aмa имa ризик.Интересен е студентскиoт живoт пoгoтoвo вo тaквите држaви

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Со оглед на тоа дека многу фаци пројдоа низ државава и допрва ќе доаѓат и сите го силуват она пред портите на нато и еу сте веќе како да се сомневам дека она бојкотирам ќе успее.Очигледно многу пари се фрлени во ова(некој членови го кажа ова и порано)дека нема туку така да дозволат ова да пропадне.Премногу е голем настанот за да падне у вода.Очигледно дека е веќе се е договорено од друга страна како се ближи датумот општата ситуација е со полна енергија.Дали е ова најголемата местенка во историја на човештвото ќе видиме.....

Само ги чекам дечките со информативен материјал за ЕВРОПСКА Македонија има да ги отерам у три лепе...

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
Господ да те поживее што напиша вчера дека ако пропадне референдумот следи војна, за малку ќе се зафркнев и ќе бојкотирав, па после кој ќе се учеше на стари години со пушка да пука. Бидими поздравен.
Па гледам се заборави како СДСМ од позиција на губитници на избори дојдоа на власт.
Се заборави дека апсолутна власт беше симната од раководство на една држава. Власт инфилтрирана во сите можни општествени пори која две години се бореше со протести и опструкции.
Небаре тој пресврт го стори самата СДСМ која беше тоооолку многу способна и после 9 години опозиција одеднаш во последните 2 години се прероди и успеа да го сруши "режимот".

Дај не се силете. Ќешки Македонија да се спаси од овај референдум, и пропаѓање на договорот, јас сум прв кој ќе се радува на тоа ама гледам дека моќта на народот не функционира во оваа држава.
Од една страна имате силно меѓународно лоби кое опфаќа Цела Западна Европа и САД. Земјите со кои сме "пријатели" и према кои се стремиме да бидеме во нивни сојуз и закрила. Земји кој те уценуваат да издејствуваат меѓународен договор со кој се затвора едно прашање кое е од нивни интерес и работи во нивна полза. Решение замаскирано со одредена награда која државава треба да да добие. Со подршка од дел од владеачкото мнозинство, целиот албански фактор во државата.
И
Од другата страна. 5-600.000 вмровци/сдсмовци/патриоти/македонци/националисти/луѓе како сакате наречете ги што си ја сакаат својата држава и не сакаат да дозволат да биде обезличена

Мене знаеш како ми изгледа тоа? Давид и Голиат!

Кој фактор е Република Македонија? Стратешки, политички, воен, меѓународен.... Да беше Македонија фактор сега Груевски ќе беше на власт и ќе имавме деваливиран денар а Грујо ќе викаше да ги кршиме Ајфоните со чекан во знак на револт. И ќе повикуваше сите тешки патриоти да ја финансираат својата татковина.

Западниот фактор ти диригира бре политика према која ти треба да се движиш доколку сакаш да бидеш согласно нивните стандарди. Никој не те присилува кон НАТО и ЕУ. Ги заболе ними дали Македонија ќе влезе во нивните сојузи или не. Едноставно поставуваат услови. Доколку ги прифатите ќе видите некој бенефит доколку не ќе си тапкате во место.
Не ја гледам алтернативата. Изјавите на Мицкоски - Ако дојдеме на власт ќе издејствуваме подобар договор се еднакви на Мижи Асан ќе ти бајам, локуми паѓаат. Една едина меѓународна подршка ја нема ВМРО-ДПМНЕ ниту од левичарски ниту од десничарски партиии.
Па побогу Курц идеше на митинзи со Никола Груевски и му даваше подршка на неговите популистички кампањи. Сега истот тој Курц иде во државава и лобира за промена на капитулантски договор и членство на Македонија во НАТО и ЕУ. А ВМРО? А десничарското пријателство? Кој е со ВМРО? Иванов кого му затвараат врати и 600.000 прави патриоти. Е тоа е бастионот во одбрана.

Ама Ок Македонецот е научен да ги слави и велича поразите... Впрочем и во минатото сме тргнале со неколку члена сељандура да уриваме империја на три континенти. Ни задушиле востание, ни испотепале, силувале све што е македонско ама ако ние си го величаме тоа Како крик на истрајност и конечно покажување мадиња. И тоа е за восхит.

Не знаев за тоа, одма улетав со коментар. Сепак тоа не го намалува таквиот впечаток за нас.[DOUBLEPOST=1536239979][/DOUBLEPOST]
Ко ќе им влезе Џеда со скилови од сони 4ка што ги научил, има партал да ги направи и да ја спаси државата од непријателот.
А остај како сум истрениран на Titanfall партал ќе ги правам.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Oвaa мaлку пoнaпред ке дoгурa,излеa зa aкaдемик у МАНУ јa спремaaт.Сaмo тaму е труснo пoдручје,дa не пoчне дa мoтa гaнџa или нештo пoише пa дa зaврши сo некoј Мaрoкaнец,млaдo девoјче пунo кеш...Недaјбoже aмa имa ризик.Интересен е студентскиoт живoт пoгoтoвo вo тaквите држaви
Па таа ги има сите предуслови да остане во земјата на студии, не дека ќе се врати назад веднаш. Мислам дека кога ќе изгура низ сите владини функции, како што поминаа и нејзиниот татко и дедо и. Пример ќе ја турат да биде амбасадор во САД, по стапките на нејзиниот татко, па потоа и некој функционер од калибарот на владин промотор или привлекувач на странски инсвестиции...
И одкако ќе го збогати нејзиното портфолио со патување низ егзотични дестинации на државна сметка, е тек тогаш ќе претендира за некоја министерска функција. Ќе наполни џебовите, ќе обезбеди фамилија, ќе ја остави државата осакатена...и така во круг.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.433
Поени од реакции
7.145
Абе се во ред тоа, ама еве неговата ќерка не зафаќа место на некој друг што е од средна или ниска класа.
Бројот на студенти што можат да ја добијат таа стипендија е неограничен и лесно може да ја добие секој кој исполнува услови без разлика дали е дете на политичар или било кој.
Нормално дека ќе има помалку заинтересирани од предвидениот број кандидати најмногу заради обврзувачки договор за враќање во Македонија и работа каде ќе те распределат.
Иначе и за другите имаше во јавност, ама тие што сега се најгласни тогаш им одговараше да не пишуваат за тоа. :D
Претходните со државни пари си ги праќаа децата на студирање во Монако и слични места и немаше потреба од стипендија.
Не е проблем дали зафаќа нечие место или не. Стипендиите треба да бидат исклучиво за студенти чии родители се финансиски немоќни да им овозможат студии, а се потенцијали. Особено на ваквите треба да им се овозможи образование во странство, а не на разгалените деца на функционери и бизнисмени, кои завршуваат средно, па и факултети без проблем и замарање (секоја чест на исклучоци), чии родители можат да им обезбедат кеш за каде сакаат низ светов да студираат без државни пари.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.517
Поени од реакции
8.232
Епа баш затоа "претходниве" се во опозиција и се осомничени за милијарда кривични дела. Затоа се денес скроз небитни и нерелевантни, бидејќи правеа вакви работи цели 11 години.
Затоа и новиве се избрани - за да не го прават (читај КОПИРААТ) тоа што претходниве го правеле, и меѓу другото за да донесат живот, нели. Нешто што не им е ни у замисла да го напраат, очигледно

Прашањево е следново, ако е типката толку способна, талентирана, прекрасна, најубава на тато, ПРИНЦЕЗИЧКА :
1. Зошто не побарала целосна стипендија, да биде конкуренција на nerd-ови од цел свет па да видиме колку вреди у споредба со кинези/индијци и разни "човечки компјутери" по светот?? па да видиме колку она уствари "вреди". Гарантирам дека да била толку способна и најјака на свет ќе добила стипендија на уште попрестижен факултет од оној во Утрехт.
2. Зошо морала баш во Холандија кај што (наводно) живее нејзината фамилија освен татко и, ова влева сомнеж, зарем не?? У овој случај нејзино цело семејство живее у NL (наводно) а она прима пари од државава за да учи таму?
3. Димитров има имот во Хаг, 70ина километри одалечен од Утрехт. Тоа ти е (временска) одалеченост ко нашиве студенти од Велес/Тетово/Куманово го поминуваат до Скопје (1 час).
Доколку во сумата спаѓа и сместување/кирија/студенстки дом. Дали овој човек ќе има барем доблест и да се откаже од сумата која што е предвидена за сместување (доколку таа влегува во стипендијата) ?
Дали овој суетен арогантен глодар ќе има намера барем малце го исчисти својот образ и делот (сигурно 1/4 у најмала рака) од тие пари кои се предвидени за смештај таму да ги пренамени за некое болно дете, или да им овозможи на СИТЕ студенти барем еден семестар бесплатен превоз на релација пример Велес/Куманово/Тетово - Скопје?

Да потсетам - случаеви ко Тамара и "студентска правда" се една од неколкуте причини зошто СДСМ се на власт.
Секој ден гледам по 3 дечиња на кои им требаат пари за операција, државата 3 месеци да не исплати ни денар на специјализантите, ама битно има пари за непотизам и ќерката на министер ШТО ВЕЌЕ ИМА ИМОТ У ХОЛАНДИЈА, државата да и плаќа за смештај.

Да додадам, еве, татко и има завршено у САД, таму цел живот е дипломат.
Зошто типкава не полагала SAT и да поднесе документи на некој престижен колеџ у америка со full scollarship, ако е толку ОД ГОСПОД ПРАТЕН АНГЕЛ НА ЗЕМЈАТА?
Зошто баш Холандија, ако нејзиниот потенцијал, е ко што вика татко и - бесконечен?

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.436
Поени од реакции
4.357
Па гледам се заборави како СДСМ од позиција на губитници на избори дојдоа на власт.
Се заборави дека апсолутна власт беше симната од раководство на една држава. Власт инфилтрирана во сите можни општествени пори која две години се бореше со протести и опструкции.
Небаре тој пресврт го стори самата СДСМ која беше тоооолку многу способна и после 9 години опозиција одеднаш во последните 2 години се прероди и успеа да го сруши "режимот".

Дај не се силете. Ќешки Македонија да се спаси од овај референдум, и пропаѓање на договорот, јас сум прв кој ќе се радува на тоа ама гледам дека моќта на народот не функционира во оваа држава.
Од една страна имате силно меѓународно лоби кое опфаќа Цела Западна Европа и САД. Земјите со кои сме "пријатели" и према кои се стремиме да бидеме во нивни сојуз и закрила. Земји кој те уценуваат да издејствуваат меѓународен договор со кој се затвора едно прашање кое е од нивни интерес и работи во нивна полза. Решение замаскирано со одредена награда која државава треба да да добие. Со подршка од дел од владеачкото мнозинство, целиот албански фактор во државата.
И
Од другата страна. 5-600.000 вмровци/сдсмовци/патриоти/македонци/националисти/луѓе како сакате наречете ги што си ја сакаат својата држава и не сакаат да дозволат да биде обезличена

Мене знаеш како ми изгледа тоа? Давид и Голиат!

Кој фактор е Република Македонија? Стратешки, политички, воен, меѓународен.... Да беше Македонија фактор сега Груевски ќе беше на власт и ќе имавме деваливиран денар а Грујо ќе викаше да ги кршиме Ајфоните со чекан во знак на револт. И ќе повикуваше сите тешки патриоти да ја финансираат својата татковина.

Западниот фактор ти диригира бре политика према која ти треба да се движиш доколку сакаш да бидеш согласно нивните стандарди. Никој не те присилува кон НАТО и ЕУ. Ги заболе ними дали Македонија ќе влезе во нивните сојузи или не. Едноставно поставуваат услови. Доколку ги прифатите ќе видите некој бенефит доколку не ќе си тапкате во место.
Не ја гледам алтернативата. Изјавите на Мицкоски - Ако дојдеме на власт ќе издејствуваме подобар договор се еднакви на Мижи Асан ќе ти бајам, локуми паѓаат. Една едина меѓународна подршка ја нема ВМРО-ДПМНЕ ниту од левичарски ниту од десничарски партиии.
Па побогу Курц идеше на митинзи со Никола Груевски и му даваше подршка на неговите популистички кампањи. Сега истот тој Курц иде во државава и лобира за промена на капитулантски договор и членство на Македонија во НАТО и ЕУ. А ВМРО? А десничарското пријателство? Кој е со ВМРО? Иванов кого му затвараат врати и 600.000 прави патриоти. Е тоа е бастионот во одбрана.

Ама Ок Македонецот е научен да ги слави и велича поразите... Впрочем и во минатото сме тргнале со неколку члена сељандура да уриваме империја на три континенти. Ни задушиле востание, ни испотепале, силувале све што е македонско ама ако ние си го величаме тоа Како крик на истрајност и конечно покажување мадиња. И тоа е за восхит.

А остај како сум истрениран на Titanfall партал ќе ги правам.
Па ако има 600 000 нека излезат на референдумот, нека гласаат против и завршена работа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.273
Дно од оправдување кое не ти одговара да го прочиташ. :D
Џонката да беше син на некој политичар на оноа ќе се качеше. :D
Ne navleguvam mnogu mnogu dali trebalo ili ne da ja dobie stipendijata devojceto, niti pak mi se komentira mnogu okolu toa. No od druga strana istite vie sto sega kao gi opravduvate i neznam sto da se slucese ova pred nekoja godina celi referati ke pisevte, solzi ke se ronea, najaverojatno i Tamara ke se spomnese i taka nesto vo toj stil. Nie na selo toa dvojni arsini go vikame. Zborot mi e ako vi precelo togas bi trebalo da vi preci i sega neli?[DOUBLEPOST=1536264784][/DOUBLEPOST]
Господ да те поживее што напиша вчера дека ако пропадне референдумот следи војна, за малку ќе се зафркнев и ќе бојкотирав, па после кој ќе се учеше на стари години со пушка да пука. Бидими поздравен.
Onaka zivo me interesira sto bi se slucuvalo ako ne pomine referendumot? Den potoa sto bi rekle?

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Ne navleguvam mnogu mnogu dali trebalo ili ne da ja dobie stipendijata devojceto, niti pak mi se komentira mnogu okolu toa. No od druga strana istite vie sto sega kao gi opravduvate i neznam sto da se slucese ova pred nekoja godina celi referati ke pisevte, solzi ke se ronea, najaverojatno i Tamara ke se spomnese i taka nesto vo toj stil. Nie na selo toa dvojni arsini go vikame. Zborot mi e ako vi precelo togas bi trebalo da vi preci i sega neli?
Не бе.Oвие зa зaтвoрски кaзни се зaлaгaa.Тие се другoтo крилo,aмa у дефaнзивa се

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.492
Поени од реакции
24.273
Не бе.Oвие зa зaтвoрски кaзни се зaлaгaa.Тие се другoтo крилo,aмa у дефaнзивa се
Abe sooo , ne se znajme tuka po nikovi na forumot. Kako so noz mozese da presecis koj e banjat a koj ne.
Onaka kolku sto citkam samo @Ne_sum_ja koj do lani se krstese vo strancite sega nekako sfati deka se sto sveti ne e zlato. Dodusa malce Too Little Too Late ama sepak. Drugite vo globala podrumdjii.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Da gledale nazad koi iminja dobile... :pos:

Vmro lani celo leto nemase nikoj 3 meseci u ministerstvo, posle fati promena na vlada i deca primeni na prestizni fakulteti ne otidoa oti ispustija rokovi za visi i potpisi radi retardite.

Istava stipendija ja imase dobieno lani zenska mi, koja ne otide radi vmro, ja ima i godinava i e vo ist grad i fakultet so istive pari. Dobi od vlada na sdsm iako e od vmro familija, i sega sto pravime?

Ili da napomenam deka 5 lugje imase samo prijaveno a stipendiite nemaa limit, sekoj dobiva, treba samo da si so prosek i primen/a na fakultet od top 100 ili 500, zaboraviv.

Najmnogu se razocarav od levica. Dno.

A tie sto mislat deka parive se mnogu neka proverat kolku kosta skoluvanje na vakvi fakulteti ako ne si zemja eu. Ili so kusurot neka preziveat u holandija, usa i sl...
Колку пари треба да врати ако не се врати после школувањето во Македонија?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom