Ocigledno ne ti e jasno sto se slucuva koga ce se postavi nad. edinica vo poluzatvoren prostor i deka na toj nacin ja zagreva/ladi prostorijata za nekolku stepeni vo odnos na okolinata, so sto drasticno i opadja efektivnosta. Nema vrska razlika na T pod/tavan i Gevgelija/Berovo.Друже златко твојата експертиза за топлотни пумпи и стручност ми е малку извитоперена.
Неговата надворешна клима е апсолутно пример за тоа како треба да биде наместена една клима.
![]()
Еве што вика мицубиши за монтирање на надворешна единица.
Неговата единица е на соодветно место, со идеална оддалеченост од балкон, со добар аирфлоу од страна и кровче над неа.
Ако ја стави на земја ќе биде изложена на сончева светлнина и дожд повеќе одколку таму каде што е ставена.
А и дури и каде и да било поставена, каков е тој заклучок од клима на -15 ќе работи -10, таму каде што е поставена ќе биде 5 степени разлика споредба со подот.
???
5-6 степени човече, 5-6 степени нема разлика меѓу Берово и Гевгелија зимно време а не па на пола метар балкон горе доле.
Какви ти се овие изјави, имаш мерено, документација или претпоставуваш, бидејќи и логички тоа што го говориш не се совпаѓа.
![]()
![]()
Sent from my iPhone X using Tapatalk
Uostalom samiot korisnik ce si dojde do zaklucok deka izbral loso resenie. Jas imam tri klimi i site se postaveni na otvoreno, na sonce i na dozd. Vo leto sonceto ne e korisno da ja zatopluva nad. edinica no napreganjeto na kompresorot poradi toa ne e nisto drasticno zgolemeno, no za greenje benfitot od sonceto e bas znacaen..... no sto pa tebe da ti objasnuvam gledam deka sme na razlicni talasni dolzini....[DOUBLEPOST=1536233475][/DOUBLEPOST]
Bas na slikata br.9 e idealnata pozicija za klimata. Inace ne si trebel da se "plasis" od podolga instalacija od 3m, uste podobro ce raboti so podolga instalacija.Не дека на било кој му менува дали на Strelec ќе му биде убава таа која е поголема од таа за која вели грда.
Три пати со ред го прашувам затоа што не може да се добие ни трошка кредибилитет кога некој истакнува поединечни недостатоци на секој клима која не е ГРЕЕ, а во меѓувреме кога Амбер е уште поголема да се избегнува одговор.
За да биди кредибилен треба од време на време да каже и по некоја пофалба за другите клими а и да си дозволи да каже што не е така добро кај некоја од ГРЕЕ, па потоа нека ги форсира аргументите зошто некој треба да одбери ГРЕЕ. Вака на сите им е јасно.
Еве го балконот, првично ми инсистираа да се постави кај црвениот правоаголник, каде се разбира дека не сакав.
Тој е дел кај шо пушам а и преку цел ден држи сенка.
Празната сушара е поставена за појаснување како ни се користи балконот.
Ва ваков случај ќе беше комплетно неупотреблив.
Во следната слика се гледа расојанието меѓу надворешната и внатрешната.
Идеални 3м и некој цм.
Во третата е каде се гледа прозорецот.
На ваква поставеност (куќата е на југ) на лето не е директно на сонце, а на зима не се трупа со снег.
На крај, ваљда не предлагаш решение како на четвртата слика???
Ете.
Inace od slikite gledam uste edna dodatna nepovolnost poradi kosinata na sprotivniot zid kade sto bas ce bide usmeren mlazot na iskoristeniot voduh, koj potpomognat od nea uste pobrzo ce se vrati na povtorno koristenje, bez da ima moznost dovolno da se izmesa so svez vozduh.
Stvarno e malku nepovolna konfiguracijata na terasata, si mozel i pod prozorot da ja stavis na terasata, no bi ti trebala dosta podolga instalacija.
Nema da te gnjavam ponataka, ako tebe ti e dobro togas e dobro neli?
Последно уредено: