Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Ова е донесено од претходната влада.
Доколку си примен на топ 100 универзитети по шангај, владата дава одредена сума како стипендија. Условот е после дупло од годините што си студирал да работиш во Македонија ( доколку не се вратиш ја враќаш сумата х10). Така да нема што за таа сума да бидат информациите јавни, факултетот си има критериум и очигледно го исполнила. Што е корисно за студирање вајда размислиле коа го донеле законот.
Сите што се примени ја имаат добиено стипендија, знам бидејки иам 4ца колеги што отидоа вака лани.

Е сеа дали е морално да земе толку пари, дека веќе е богат тоа е друг муабет. Ама кој од вас би дал 40 000 евра од џеб ако може да ги земе по закон бесплатно?
До пред неполни две години устите ви беа зинати ко пи*ки аждајски за социјална правда, живот за сите...сега ќерката на министерот 40 000 евра стипендија аа тоа по закон си е.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Da gledale nazad koi iminja dobile... :pos:

Vmro lani celo leto nemase nikoj 3 meseci u ministerstvo, posle fati promena na vlada i deca primeni na prestizni fakulteti ne otidoa oti ispustija rokovi za visi i potpisi radi retardite.

Istava stipendija ja imase dobieno lani zenska mi, koja ne otide radi vmro, ja ima i godinava i e vo ist grad i fakultet so istive pari. Dobi od vlada na sdsm iako e od vmro familija, i sega sto pravime?

Ili da napomenam deka 5 lugje imase samo prijaveno a stipendiite nemaa limit, sekoj dobiva, treba samo da si so prosek i primen/a na fakultet od top 100 ili 500, zaboraviv.

Najmnogu se razocarav od levica. Dno.

A tie sto mislat deka parive se mnogu neka proverat kolku kosta skoluvanje na vakvi fakulteti ako ne si zemja eu. Ili so kusurot neka preziveat u holandija, usa i sl...

Има една сторија Мартин Лутер Кинг пробал да резервира соба во некој хотел, а тоа било забрането за црнците во такви хотели. Откога го избркале надвор седнал на тремот и ја чекал полицијата за да го уапсат. Излегол газдата и го прашал што сакаш од мене човеку? Кинг одговорил дека достоинството си го сакам, така и јас достоинството мое си го сакам. Се ќе простам и кражбите и транзиционата приватизација од која ми умреа многу блиски луѓе, тендерите и перењето пари во последниве десет години ќе ги простам ама достоинството мое си го сакам. Девојката можеби заслужува да студира и нека студира со таа стипендија од мене се најдобро во животот, ама нејзиниот татко сака достоинството да ми го одземи. Јас знам на едно ниво дека сум бесмртно духовно битие кое замислува дека има тело и живее живот кој што е само сон, ама на друго ниво во овај сон јас имам идентитет сум македонец, по сила на нештата, некој ми кажал како дете дека сум македонец и тоа сум. Тоа е моето достоинство, и си го сакам моето достоинство.

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Столтенберг во ексклузивно интервју за Канал 5 : Очекувам референдумот да успее
Ако пропадне референдумот нема да бидете дел од НАТО, рече во ексклузивното интервју за Канал 5 , Генералниот секретар на Алијансата , Јенс Столтенберг.
Значи сепак било блеф дека ако не успее референдумот ќе одлучувале институциите.
Супер! Македонија Бојкотира.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.867
Tramp spasitelot vmrovski, rusitelot na Soros mu pisal nesto na Horhe? A sto mu napisal, sakam onoj Volkot da se javi i da mi odgovori.

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk
Сите знаат дека господинот Трумп го уценуваат масоните со децата негови, затоа така он...

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Сите знаат дека господинот Трумп го уценуваат масоните со децата негови, затоа така он...
A on so deteto u edna raka a so telefonot u drugata vodi svetska vojna protiv eurosodomite, ili toa bese nekoj drug golem lider se zbuniv malce

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Се е воред со доделување стипендии и слични тскви проекти ама мислам дека семејства и деца на функционери треба да бидат изоставени од вакви работи. Стипендиите треба да бидат за оние кои не можат да си дозволат, сиромашни, а не за некој кој може да си го дозволи луксузот да неговото дете студира во странство каде годишно се плаќа по 20-30 илјади евра. Тоа што нема доволен број студенти што конкурираат, не може да биде оправдување. Мора веќе еднаш да почнеме да правиме баланс во нашава држава. Не може бре некој чии родител заработува по 2000 евра државна плата, најверојатно има и приватни бизниси, имот во странство, а и најверојатно приходи од странство (претпоставувам неговата сопруга работи) да ужива додатни привилегии за своите деца, а некои деца немаат за ужинка во школо.
До сега не сум ни знаел дека државата доделувала вакви стипендии, а мислам дека и многу малку млади се запознаени.
Јас сум убеден дека и предходниве лопурди си ги праќале исто вака децата, само што поуиграни беа од моменталниве па вакви работи тешко излегуваа во јавност.
Абе се во ред тоа, ама еве неговата ќерка не зафаќа место на некој друг што е од средна или ниска класа.
Бројот на студенти што можат да ја добијат таа стипендија е неограничен и лесно може да ја добие секој кој исполнува услови без разлика дали е дете на политичар или било кој.
Нормално дека ќе има помалку заинтересирани од предвидениот број кандидати најмногу заради обврзувачки договор за враќање во Македонија и работа каде ќе те распределат.
Иначе и за другите имаше во јавност, ама тие што сега се најгласни тогаш им одговараше да не пишуваат за тоа. :D
Претходните со државни пари си ги праќаа децата на студирање во Монако и слични места и немаше потреба од стипендија.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.796
Поени од реакции
17.021
До пред неполни две години устите ви беа зинати ко пи*ки аждајски за социјална правда, живот за сите...сега ќерката на министерот 40 000 евра стипендија аа тоа по закон си е.
Столтенберг во ексклузивно интервју за Канал 5 : Очекувам референдумот да успее
Ако пропадне референдумот нема да бидете дел од НАТО, рече во ексклузивното интервју за Канал 5 , Генералниот секретар на Алијансата , Јенс Столтенберг.
Значи сепак било блеф дека ако не успее референдумот ќе одлучувале институциите.
Супер! Македонија Бојкотира.
прво...малата на министерот е стипендирана за да остане во Северна Македонија, инаку може да избега:P како способни кадри кој немаат партиски грб...
второ:
што к*р дојде Столтенберг, која важност сме ние за НАТО ?? , ај МНЕ има излез на море, демек да не доаѓа руска флота таму ... не сме битни ни за притисок врз СРбија, си имаат Бонстил, а ако се разменат Србија и Косово речиси ќе бидеме отсечени и од Србија...
Ние немаме надворешна опасност, а имаме договори за заштита со УСА ( како Израел) а и со Турција !!
врв на заебанцијата е дојде и Курц да не кандисува за НАТО, а Австрија од неутрална ќе се врзува со новата Европска војска..
зошто и ние не прогласиме неутралност и да се врземе со Европска војска, кое членство ќе биде поевтино а и таа војска нема да оди на други континенти....

Последно уредено:
Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Не сум во тек овие недели, ама чув дека чичо Зоки забранил некој филм против ДУИ. Стварно е ова???

Член од
12 март 2009
Мислења
20.796
Поени од реакции
17.021

кој дал, а кој примол мито за оваа купопродажба :confused:
ќе дојде ден кога грчкото СЈО ќе го истражи и ова[DOUBLEPOST=1536257508][/DOUBLEPOST]
Не велам дека во некои случаи нема доза и на политика, но еве од правен аспект да ја видиме суштината на делото за кое се товарат Груевски и компанија во случајот тенк. Суштината на случајот е во тоа што Груевски влијаел да се набави ,,конкретното возило,,. Гордана и оној гревот што го лупнаа 6 години, за да удоволат на желбата на груевски, распишуваат тендер во кој, спротивно на законот за јавни набавки, до словце ги опишуваат карактеристиките на Мерцедесот со што оневозможуваат учество на тендерот на никој друг кој би можел да понуди блиндирано возило од таков калибар. Нормално, бидејќи во тендерот мерџото е стриктно опишан на истиот се јавува само една фирма (мак аутостар) која е некој си генерален застапник за мерцедес во мк, што однапред е извесно бидејќи никој друг во мк не увезува мерцедес и ниту теоретски не би можела да има конкуренција на тендерот. Тоа е проблемот со набавката мерцедесот. Не е проблемот и за случајот во судот е ирелевантно тоа дали имало потреба од набавка на блиндирано возило. Проблемот е во тоа што Груевски поттикнал преку Гоца да тој заменикот направи кривично дело со незаконски тендер. Каде овде гледаш политика?
еве ти да видиш што значи Тендер кој прецизно одредува само едно возило, а е направен во земја членка на ЕУ и нивното специално обвинителство
( Ускок) ништо не превзема...
https://net.hr/danas/javna-nabava-ili-lakrdija-otkriva-li-ovih-nekoliko-detalja-iz-natjecaja-da-se-odmah-znalo-koji-ce-luksuzni-dzip-kupiti-karlovacki-zupan/?utm_source=Facebook&utm_medium=post&utm_campaign=NetSocialFeed

dužina vozila 4600-4700 mm, međuosovniski razmak, min. 2700, širina vozila s rasklopljenim osvrtnim ogledalima, 2050 mm, visina praznog vozila, min 1650, udaljenost od tla praznog vozila, 210 mm, te – obujam prtljažnika od 640 l.

Последно уредено:
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Кој ви е крив што не сте способни и одговорни како нашата Јана. Сонувајте ги тие 40.000 евра, и спијте по дворови.
Кој ви е крив што не сте способни и одговорни да земете стипендија која покрај Јана ја има добиено и братот dzonyb и си живее со државни пари во Германија. :D

Сонувајте ги тие 40.000 евра и спијте по дворови. :toe:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.686
Поени од реакции
88.652
Кој ви е крив што не сте способни и одговорни да земете стипендија која покрај Јана ја има добиено и братот dzonyb и си живее со државни пари во Германија. :D

Сонувајте ги тие 40.000 евра и спијте по дворови. :toe:
Дно од оправдување...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom