Македонска берза

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Скопје ист гејт, охрид-кичево и тој кај демир капија што го земаа. Не би рекол дека е турбо ама работите се враќаат во нормала.
Ne objavija use. Nego vcera rekoa od vlada deka kje ima aneks do kraj na mesec za ohrid kicevo dali vtora polovina kje bide turbo aktivna za gradeznicive?
Градежната сезона завршува со почетокот на Ноември, на дожд не се асфалтира ни ѕида . . .
Утре да ги потпишат договорите и анексите, до Октомври неможат машините да ги однесат . . .
Оваа година ќе биде тапа за градежништвото -30%, а следната година треба да пораснаснат 40% да се вратат на ниво од 2017 година . . . . . .
Градежништвото ќе е тапа оваа година . . . Сите поголеми градежни фирми се закочени и оние што не котираат на берза . . . а тешко дека и следна година ќе го достигнат ланското ниво . . .
Гранит може да наплати нешто од Босна, друго ништо . . .
Гранит побрзо ќе се опорави од Бетон, но не пред 2020 година ;).
Никакви Ист/Вест проекти не го спасуваат оваа година !!!!

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Скопје ист гејт, охрид-кичево и тој кај демир капија што го земаа. Не би рекол дека е турбо ама работите се враќаат во нормала.
Кичево - Охрид е поделен на 4 сегменти, од кој делот кој што го гради Синохидро е најмногу заглавен (она со тунелот од 100м евра) треба да се провери која компанија колку има комплетирано од нивниот дел.

Еве кој сака подетално може да ја погледне ова емисија на Код https://youtu.be/nxdVKdTOR00

Ама нели битно се градеше

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Берзава ТАПА . . . .
Економијата тапа . . .
Општа депресија . . .
Цените на повеќето добри акции не се ниски, стигнаа на некое реално ниво . . .
Денешниот промет на берзата помал отколку во еден КАМ маркет . . . Брокерката ми заспа на работа од досада :D . . .
Што бидна со НАТО оптимизмот ??? Кај се оние владино партиски војници кои се крстеа во НАТО-ЕУ и заведуваа луѓе на форумов со нереални проекции . . . Се сеќава ли некој на тие дискусии.. Колку ли само од оваа дистанца се смешни ???
Кога се нема оптимизам, идеа, раст главен проблем ни е сајтот на берза . . . Графичко дизајнерските решенија се главен проблем . . . Бране треба да ја прексти темата во ВЕБ ДИЗАЈН или ако има веќе тоа да ги префрли постовите :D:D . . .
Изгледа вечните комунистички директорчиња си ги зацврстија фотељите ( КМБ, МПТ, ГРНТ), направија некој сојуз и не сакаат да купуваат по повисоки цени . . . . . .
Ако пред една година имаше акции кои константно растеа и немаше утка, денес работата е клацкалка . . . 15% доле горе . . .
Јас реков ќе им текна на овие големи играчи да билдаат некој оптимизам преку берзата пред референдум, ама засега НИШТО . . .
Само ОТП не спасува да ја купи Охридска, па да вбризга некои ХХ милиони ЕУР на МСЕ :). . .
Еве едно добро видео за северномакедонскиот менталитет кој моментално има влијание на БДП . . .
https://tv21.tv/mk/?p=186476

p.s.
Вадете пари НАТО оптимисти да ја оправиме берзата зошто врвка ни е работата . . . Ако сами не ја оправиме никакво НАТО не помага. . . Буби веќе почнал со распродажба, а тој е искусен играч кој не купува СТИЛ :) . . .
Срцка тој, си кјути ништо не напиша за резултатот на стб. Со големо его еднаш кажа, ако стб има 40милиони евра добивка на крајот на годината ја се откажувам од берза и ке престанам да пишувам. Еве Бате Геле 31милион на полугодие. И сега каде е лаењето и навлекувањето.

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Срцка тој, си кјути ништо не напиша за резултатот на стб. Со големо его еднаш кажа, ако стб има 40милиони евра добивка на крајот на годината ја се откажувам од берза и ке престанам да пишувам. Еве Бате Геле 31милион на полугодие. И сега каде е лаењето и навлекувањето.
чекај, до 31.12 има време овие 31 да не пораснат уште само 9м еур, т.е 13М, ако се земе предвид и данок на добивка.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Не вреди да зборувам ???
Не вреди човек да Ви црта . . . Културата на инвестирање не ми дозволува да пишувам премногу за компаниите од кои сум излегол и на кои сум направил убави пари . . .
Дека СТБ нема да има 40 милиони тврдев лани(2017) и погодив . . . Дека СТБ нема да има 40 милиони во 2019 тврдам сега и ќе погодам . . .
Од сите бројки што ги виде во извештајот Ти успеа да извлечеш само една ???
Во финансиски извештаи не се коментира една бројка . . . .
Ама дудуци како тебе го гледаат само профитот . . . Како не ти стана чудно па да ме прашаш зошто резервациите се позитивни ??? Или зошто СТБ остава малку резервации во последните неколку години ??? Или колку е СТБ поразлична банка сега отколку во 2014 година, а акцијата е 5 пати поскапа . . . ???
Јас за СТБ имам напишано постови колку Ти, Бранко, Зедд и Џозев заедно . . .
Можете сите заедно да ме тролате, но сите заедно не сте ми до колена . . .
Единствената разлика е во тоа што јас СТБ ја промовирав на 200 денари, а Вие на 1000 денари . . .
Тогаш акцијата на СТБ беше најефтина банкарска акција, а денес е најскапа банкарска акција . .

Лесно е денес да зборуваш за СТБ, ТНБ каде беше пред 2013 да ги промовираш, но тогаш ТИ ја промовираше КМБ . . . Додека лани јас навлекував на КМБ и ОХБ, ти навлекуваше на СТБ . . . Кој бил во право покажа времето . . .

Јас тогаш коментирав . . . Еве еден пост од 08.05.2014 . . . Види што сум зборувал тогаш за СТБ и колку сум го проектирал профитот . . .
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=3764&page=57

Еве уште неколку да видиш колку сум ги платил . . . и да си гризнеш од курот . . . Ти тогаш ги промовираше ТПЛФ и КМБ . . .

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=42
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=43

Никогаш не сум кажал дека СТБ е лоша банка. СТБ има најдобар „Биланс на состојба“ од сите банки во МКД . . .
СТБ ќе има околу 39 милиони евра добивка оваа година, а следната година далеку помалку!!!!!
Со среќа со СТБ . . . таа секогаш ќе ми остане во срце . . . таа ми е прва љубов . . . но засега сме само пријатели, раскинавме . . .

p.s.
Немам проблем со егото . . . Но да се нема почит кон некој што Ве насочува кон целта и кој Ви претскажува како пари да направите,, е безобразно . . .
Само ако го тргнете егото, посесивноста, навивањето, политичките опсесии ќе станете подобри инвеститори . . . .
Поради такви како тебе се воздржувам од пишување . . . мене форум не ми треба . . .

твој Бате Геле

Член од
15 август 2018
Мислења
73
Поени од реакции
63
Компанииве се обврзани да дадат финансиски резултати до 15-ти месецов! Зашто сеуште немаат одредени компании објавено и никој од берзава не ги санкционира?

Последно уредено:
Член од
15 мај 2018
Мислења
29
Поени од реакции
48
Компанииве се обврзани да дадат финансиски резултати до 15-ти месецов! Зашто сеуште немаат одредени компании објавено и никој од берзава не ги санкционира?
Za polugodisni imaat 60 dena, t.e. do 31vi avgust...[DOUBLEPOST=1534752758][/DOUBLEPOST]
Не вреди да зборувам ???
Не вреди човек да Ви црта . . . Културата на инвестирање не ми дозволува да пишувам премногу за компаниите од кои сум излегол и на кои сум направил убави пари . . .
Дека СТБ нема да има 40 милиони тврдев лани(2017) и погодив . . . Дека СТБ нема да има 40 милиони во 2019 тврдам сега и ќе погодам . . .
Од сите бројки што ги виде во извештајот Ти успеа да извлечеш само една ???
Во финансиски извештаи не се коментира една бројка . . . .
Ама дудуци како тебе го гледаат само профитот . . . Како не ти стана чудно па да ме прашаш зошто резервациите се позитивни ??? Или зошто СТБ остава малку резервации во последните неколку години ??? Или колку е СТБ поразлична банка сега отколку во 2014 година, а акцијата е 5 пати поскапа . . . ???
Јас за СТБ имам напишано постови колку Ти, Бранко, Зедд и Џозев заедно . . .
Можете сите заедно да ме тролате, но сите заедно не сте ми до колена . . .
Единствената разлика е во тоа што јас СТБ ја промовирав на 200 денари, а Вие на 1000 денари . . .
Тогаш акцијата на СТБ беше најефтина банкарска акција, а денес е најскапа банкарска акција . .

Лесно е денес да зборуваш за СТБ, ТНБ каде беше пред 2013 да ги промовираш, но тогаш ТИ ја промовираше КМБ . . . Додека лани јас навлекував на КМБ и ОХБ, ти навлекуваше на СТБ . . . Кој бил во право покажа времето . . .

Јас тогаш коментирав . . . Еве еден пост од 08.05.2014 . . . Види што сум зборувал тогаш за СТБ и колку сум го проектирал профитот . . .
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=3764&page=57

Еве уште неколку да видиш колку сум ги платил . . . и да си гризнеш од курот . . . Ти тогаш ги промовираше ТПЛФ и КМБ . . .

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=42
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=43

Никогаш не сум кажал дека СТБ е лоша банка. СТБ има најдобар „Биланс на состојба“ од сите банки во МКД . . .
СТБ ќе има околу 39 милиони евра добивка оваа година, а следната година далеку помалку!!!!!
Со среќа со СТБ . . . таа секогаш ќе ми остане во срце . . . таа ми е прва љубов . . . но засега сме само пријатели, раскинавме . . .

p.s.
Немам проблем со егото . . . Но да се нема почит кон некој што Ве насочува кон целта и кој Ви претскажува како пари да направите,, е безобразно . . .
Само ако го тргнете егото, посесивноста, навивањето, политичките опсесии ќе станете подобри инвеститори . . . .
Поради такви како тебе се воздржувам од пишување . . . мене форум не ми треба . . .

твој Бате Геле
Oni tolku znaat, ne im se ljuti... ne bile kaj Mirko vo stb da vidat covekot kolku maka ima so prodazba na padnati plasmani... so dividenden prinos od 10% i na hartija top parametri nikako da poleta vo stratosfera kako sto oni sonuvaat - epa mozebi zatoa sto grcite preku dividenda si ja ispumpuvaat razlikata od toa sto im nudat za bankata i toa oni kolku bi sakale... da ne ispadne posle prodazba po 600mkd od akcija oti imalo 100m eur neproknizeni rezervacii?

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Гранит сепак го однесе индексот во зелено, сега уште да го објават извештајот.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Za polugodisni imaat 60 dena, t.e. do 31vi avgust...[DOUBLEPOST=1534752758][/DOUBLEPOST]
Oni tolku znaat, ne im se ljuti... ne bile kaj Mirko vo stb da vidat covekot kolku maka ima so prodazba na padnati plasmani... so dividenden prinos od 10% i na hartija top parametri nikako da poleta vo stratosfera kako sto oni sonuvaat - epa mozebi zatoa sto grcite preku dividenda si ja ispumpuvaat razlikata od toa sto im nudat za bankata i toa oni kolku bi sakale... da ne ispadne posle prodazba po 600mkd od akcija oti imalo 100m eur neproknizeni rezervacii?
Na koi fakti ja bazirate idejata deka STB. moze da se prodade za 600den. , i dogodina da ima pomala dobivka, koga site se slozuvate deka bankata ima TOP parametri? Moze da e malu skapa ,ama dividendniot prinos od 10+ % si go pravi svoeto. Ako imas argumenti kazi, ama rekla - kazala.....

B

Bafra

Гостин
Na koi fakti ja bazirate idejata deka STB. moze da se prodade za 600den. , i dogodina da ima pomala dobivka, koga site se slozuvate deka bankata ima TOP parametri? Moze da e malu skapa ,ama dividendniot prinos od 10+ % si go pravi svoeto. Ako imas argumenti kazi, ama rekla - kazala.....

Овој аргумент не ти е по мерка:
imalo 100m eur neproknizeni rezervacii?
Никој не вика дека се 100мил,ама сега за сега црно на бело на кое можеш да веруваш нема.....

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Колку паушални изјави, имало милиони непрокнижени резервации. Тие извештаи ги потпишуваат лица кои одговараат кривично, потоа независен ревизор кој што сигурно нема да ја стави во торба својата глава за туѓи интриги и ќе ги запише тие мислења со резерва во извештајот.

Забележав дека банките различни ги евидентираат некои ставки. Пример добивката од продадени заложени средства КМБ ја прикажува како приход, додека СТБ како корекција на ставка загуба поради оштетување.

B

Bafra

Гостин
Колку паушални изјави, имало милиони непрокнижени резервации. Тие извештаи ги потпишуваат лица кои одговараат кривично, потоа независен ревизор кој што сигурно нема да ја стави во торба својата глава за туѓи интриги и ќе ги запише тие мислења со резерва во извештајот.

Забележав дека банките различни ги евидентираат некои ставки. Пример добивката од продадени заложени средства КМБ ја прикажува како приход, додека СТБ како корекција на ставка загуба поради оштетување.
А ти каде живееш ... Па во факинг САД прават малверзации а не па кај нас.
Знаеш НЕКОЈ, си прочитал НЕКОЈ да одговара или реалноста не е важна.

Кој ревизор досега одговарал и за што да одговара ... Тој донел мислење врз презентирани документи.
Јас не кажав дека СТБ има 100м, ама никаде па не можеш да најдеш со сигурност колку се. Ама ако верувате на државните институции тоа си е личен избор :D .
Мене не ми смета СТБ да дојде и до 1.500, повеќе пари за сите, нели странецот ќе си ги искешира.
Не знам зашто па Бошко ја збори кога нема акции во неа :cenzura:

А истата приказна ти е и со КБ и остали банки, не само СТБ.

Член од
2 март 2016
Мислења
39
Поени од реакции
9
Nego TTK slicen izvestaj ko 2017. So zgolemuvabje na kreditiranje. Dobri pokazateli ilimislenje ? Da gi smenime stb i kmb mislam mn e pisuvano za niv :)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
А ти каде живееш ... Па во факинг САД прават малверзации а не па кај нас.
Знаеш НЕКОЈ, си прочитал НЕКОЈ да одговара или реалноста не е важна.

Кој ревизор досега одговарал и за што да одговара ... Тој донел мислење врз презентирани документи.
Јас не кажав дека СТБ има 100м, ама никаде па не можеш да најдеш со сигурност колку се. Ама ако верувате на државните институции тоа си е личен избор :D .
Малверзации може да има секаде, ама последната реченица ти е најточна. Јас сепак мислам дека особено големите банки се контролирани од повеќе независни институции што имаат релативно точни извештаии. И такви големи отстапувања како што ги пишал погоре членот не можат да се протнат под тепих.

Kajgana Shop

На врв Bottom