Зошто сте сами?

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.302
Поени од реакции
5.894
Знаеш да сакаш, онолку колку те сакале (научиле да сакаш) кога првенствено си го запознавал светот, ова го зборуваат и најголемите психијатри и најголемите духовници и дефинитивно е вистина, мојата приказна за семјството во кое се родив е доста лоша искрен ќе бидам, едноставно и обични работи во врската ме доболуваат многу а не па пробеми во понапредните фази или типични потешки периоди, по раскинување тоа знаеле да бидат и тешкотии со години.
Ама неостанав слабак и непрестанав да се борам за подобар живот и сватив... Посветете се максимално на нешто во животот и осамостоите се, морално професионално и интелектуално ако си го унапредувате животот непрестано, спонтано ќе научите и како најдобро се сака (y)

Зрното

Еден е Зизу.
Член од
17 септември 2007
Мислења
1.526
Поени од реакции
634
Па сама се родив сама и ќе умрам ха ха, ти да не очекуваше да умрам во истата секунда со мојата "сродна душа", не сум сама долго време, 5-6 месеци, а сама сум затоа што изборот на моја возраст веќе над 30 години е очаен,....се што било асално се оженило, сега само фаличните и оние со дијагноза се останати, без навреда, ама dating in older age is like going to the garbage and picking up the least broken and defect thing from the trash...still its the trash
Никогаш не било и нема да биди срам ако најдеш пример 5 години помлад од тебе. Нема правила тука, немора да затупиш сеа оти се асолно се заебало. И делот каде што спомнуваш "ретардирано", сваќам дека ги има многу такви по нет, превземи ти нешто. Сигурен сум дека знаеш минимум 2ца асолни. Пошо мислиш те стегааг годините, пробај ти направи first move.

Н

невидливио

Гостин
Има и еден друг момент на рационална жртва. Сам ако си скоро секогаш заработуваш повеќе отколку што трошиш, поготово што со стареење ти се намалуваат и желбите.
Е сега има еден момент. Ако се ожениш и имаш деца тоа што останува фазла од заработка го нема веќе. Треба да влегуваш во кредит за стан, жената команда со парите најчесто да не се лажеме тука, и никогаш со фамилија и со плата нема да можеш да заштедиш за некој поамбициозен потфат. Фамилијата е трошок
Од друга страна ако немаш фамилија и имаш заштеда можеш да му ја оставиш или да финансираш некои омилени внуци што ти се и да им овозможиш да ги имаат оние можности кои на пример ти никогаш не си можел во нивни години да ги имаш, ниту па твоето дете би ги имало доколку се одлучиш за семејство. На пример ако работиш во странство, немаш фамилија и штедиш можеш на пример на некој од твојата фамилија да му овозможиш да се школува на најдобрите колиџи.
Тоа е еден вид на жртвување. Се одлучуваш да немаш своја фамилија, за да може некој од твојата крв да живее подобро. Меѓутоа со таа жртва практично го зацврстуваш постоењето и ширењето на својот ипсилон хромозом.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.819
Има и еден друг момент на рационална жртва. Сам ако си скоро секогаш заработуваш повеќе отколку што трошиш, поготово што со стареење ти се намалуваат и желбите.
Е сега има еден момент. Ако се ожениш и имаш деца тоа што останува фазла од заработка го нема веќе. Треба да влегуваш во кредит за стан, жената команда со парите најчесто да не се лажеме тука, и никогаш со фамилија и со плата нема да можеш да заштедиш за некој поамбициозен потфат. Фамилијата е трошок
Од друга страна ако немаш фамилија и имаш заштеда можеш да му ја оставиш или да финансираш некои омилени внуци што ти се и да им овозможиш да ги имаат оние можности кои на пример ти никогаш не си можел во нивни години да ги имаш, ниту па твоето дете би ги имало доколку се одлучиш за семејство. На пример ако работиш во странство, немаш фамилија и штедиш можеш на пример на некој од твојата фамилија да му овозможиш да се школува на најдобрите колиџи.
Тоа е еден вид на жртвување. Се одлучуваш да немаш своја фамилија, за да може некој од твојата крв да живее подобро. Меѓутоа со таа жртва практично го зацврстуваш постоењето и ширењето на својот ипсилон хромозом.
Све ова што го наброја се ужасно глупи причини за да немаш фамилија/потомство, извињавај ако се увреди.

Н

невидливио

Гостин
Све ова што го наброја се ужасно глупи причини за да немаш фамилија/потомство, извињавај ако се увреди.
Не се увредив воопшто, тука сме да дискутираме. Кажи зошто мислиш дека е глупаво?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.819
Немаш дете претпоставувам, тешко е воопшто да ти го доловам концептот како е да си татко. Инаку, да не се разбереме погрешно, не сум тука да ги укорувам оние кои што се одлучиле да немаат семејство, напротив сум против било какво етикетирање или омаловажување на луѓе кои поради икс причини немаат деца. Дали некој ќе основа семејство, дали ќе има потомство, дали ќе биде сам или ќе мења партнери ко чорапи си е апсолутно личен избор и било какви паметувања и држење лекции на таа тема ми е у најмала рака иритирачки.

Член од
4 јануари 2015
Мислења
1.151
Поени од реакции
512
Тие се себични луѓе што несакаат да имаат деца и семејство ради парите,дека задоволството ќе им се скрати

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.648
Поени од реакции
11.760
Тие се себични луѓе што несакаат да имаат деца и семејство ради парите,дека задоволството ќе им се скрати
Толку разбираш и ти :kafence:[DOUBLEPOST=1534554868][/DOUBLEPOST]
Небитно, се додека има добра имерзија сеедно. Битното е да не осеќам real life и тотално да сум во виртуелниот свет.
Интересно размислување (y) Но како би се одржувало ова долгорочно не знам.
Несвесно многу луѓе се обидуваат да побегнат од реалниот свет на многу начини.[DOUBLEPOST=1534556155][/DOUBLEPOST]
Со фамилија шансите се еднакви на скоро нула. Додуша на запад имаш страсни гејмери онака преку 30 години стари со фамилија значи жена деца се прописно. И стримаат со саати онака многу. Не се про, јасно е тоа, немаат ни рефлекси повеќе да се про. Ама како нив им успева тоа е прашањето за милион долари.
Веројатно како и на коцкарите кај нас што не се прибираат по дома со денови :icon_lol:
Па со 37-38 саати неделно работа и тоа поплатена некоја, децата в градинки, училишта итн и жена што ќе си ја брка работата и нема да ти досадува е изводливо :icon_lol:
Или едноставно богата фамилија

Последно уредено:

Зрното

Еден е Зизу.
Член од
17 септември 2007
Мислења
1.526
Поени од реакции
634
Во ова време што дојде 90% луѓето што одат во странство заминуваат со партнерот. И заработуваат и прават семејство. Барем во мојов град таа практика ја прават еве веќе 6 месеци, склучуваат брак и пак се враќаат џерманија. Тоа ти паѓа во вода пошо не печали сеа само мажот, туку и жената, не издржува мажот само семејството туку и жената(финансиски). Без навреда и малце глупаво е да финансираш внук(океј е да финансираш внук, сестра, брат) и да го ставаш во не трошок, а дете твое да е трошок. Правиме муабет за твое семе, зошто да не се жртвуваш за твое дете.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Смешно беше она што спомнавте како живееела гувернерката со таква работа и 3 деца или не знам кој друг.
Па ако си над некој левел на богатство ондак можеш да имаш куќни помошнички, бебиситерки и не знам уште што.
Повеќето не се над тој левел и затоа мораат сами да трчаат и по деца и по работа.

Ако таа жена има огромна пасија за тоа, она одлучува да жртвува дел од нејзиното време и внимание дома за да го работи тоа. И не зависат сите финансии на државата од неа, туку она е во цел тим во којшто нема ограничување во вработувањата, зошто се под државна капа. Можеби некоја жена што е газдарица или менаџер во било каква приватна фирма многу повеќе се мачи, затоа што многу повеќе од работата паѓа директно на неа, заради ограниченост на вработени итн.

Кога станува збор за избор меѓу работа и деца, многу е битно колку има жената пасија за тоа што го работи, наспроти желбата да биде со децата. Понекогаш, колку и да имаш пасија за некоја работа, не вреди заради тоа да си го намалуваш времето со децата. И не збориме само за време, туку и за активно внимание што можеш да им го пружиш. За некои работни места не вреди едноставно толку да се жртвува човек, особено ако работиш за газди, ако не ти почитуваат работно време, ако немаш време да се слушнеш со децата дур си на работа, ако немаш комуникација со газдите... Колку и да имаш пасија и да е платено и сигурно работното место, не вреди заради тоа да жртвуваш од времето и вниманието кон децата. Најдобро е да немаш огромна пасија за работното место па така да можеш целокупното внимание дома да го посветиш дома. Но, дури и да имаш огромна пасија, понекогаш треба да си ги измериш приоритетите. Понекогаш е подобро да си просечен работник и на просечна позиција, отколку извонреден, бар за одреден период додека да потпораснат децата. Не смееш оптоварувањето од работа да им го носиш на децата дома. Да признаеме, не се работи само за времето што го поминуваш на работа, туку и за целиот тој стрес и притисок што ќе го донесеш дома ако работиш нешто поодговорно. Ја на пример, имам пасија да бидам одговорна за што повеќе работи каде и да работам, но имам сфатено дека тоа не е добро за мене ако имам фамилија, сметам дека е глупо да мислам на работа додека сум дома. Освен ако не сум некоја екстремно талентирана во наука или нешто, па целото човештво да зависи од мене, во секој друг случај, мислам дека е смешно, ако нема некоја повисока цел, да размислувам за работа додека сум дома.

Член од
19 декември 2017
Мислења
258
Поени од реакции
319
Јас сум сам веќе долго време бидејќи се посветив 101% на кариерата последниве 3години, можам да ви кажам дека не сум во врска зошто несакам да повредам некој ама главната причина е што потенцијалната врска ми влијае на фокусот и продуктивноста, мојата работа бара да си in the zone секогаш и немам нерви за ситници и драми што се природни во една врска и ја прават убава, да не збориме што работам секој ден од неделата нон стоп и го правам тоа зошто го сакам и имам огромна желба за успех.
Тажниот дел е што мислев ако сум успешен и финансиски независен итн повеќе женски ќе ме сакаат ама не е баш така, кариерниот успех ми ја сервираше цената на изгубени другарства, изолација и неможноста да се поврзам и издвојам време за личностите што ги сакам.

П.С И да игра улога тоа колку јас заработувам а колку партнерката иако не би ми пречело да сме на исто ниво ама мислам дека несвесно би ми било голема мотивација да ја достигнам ако е над мене и тоа ќе влијае негативно на квалитетот на врската.

Член од
26 октомври 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
1.167
Јаооооо уште каква ли не тема ќе се отвори :D.. Зошто сте сами???
Кратко и јасно бре, никој не е сам на овој свет ;)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Одлична тема, конечно. Ја сум сам највише поради кариера и обврски (водење дуќан, бизнис, теренска работа, итн.) Другите две главни причини се лошиот физички изглед (дебелина, пегавост и бубљичавост у комбо) и смотаност/срамежливост (слабо се снаоѓам у друшво). Али као што кажаа овдека некои, секој си бира свое, и не е све за секого, а и не треба да се брза, така да не се секирам превише.

Kajgana Shop

На врв Bottom