Зошто сте сами?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.819
Не ми беше намерата за тебе да кажам љубоморен, посесивен итн итн, како што кажав и на почетокот го почитувам секој личен избор и секој треба да си прави како мисли дека му е најдобро. Ако таков впечаток си добил, извини (y)
И јас сум за тоа мајката повеќе да има време за семејството, сепак таа е столбот и доколку таа е стабилна, среќна, тогаш имаме среќно семејство а тоа значи подобро општество. Тоа го има и во клипот, повеќето најголемиот дел од работите ги правиме за жените.

Поентата беше за женската психологија и мајка природа. Нормално е, а и природно да ги привлекуваат "посилни" мажјаци. Порано било тие да се физички поспремни да можат да обезбедат храна и безбедност за фамилијата. Сега повеќето гледаат од аспект на материјалното, ако носи многу, ако е на функција, тогаш не е битно дали е 40кгр или 150кгр.
@Ilumious не ја обвинив, ама таа префрла тежиштето кај мажите. А напротив, нормално е и има право да бара машко кое ќе котира бар еднакво ако не и повисоко од нејзе во општеството. Е сега дали таа има квалитети кои таквите машки ќе ги задоволат тоа си е веќе друго.

Ми имаат кажувано за среќен брак, жената мислам e судијка, а сопругот возач на оние цистерните за миење улици. Значи жената си го прифатила, не бара од него да носи скапи одела, да биде на јака функција итн. Сигурно квалитетно "цревото" :lolzz:

Еве и од Никола Тесла :
„Отсекогаш верував дека жената поседува деликатни и суптилни квалитети на умот и на душата, која поради тие аспекти е подобра и посупериорна од мажите. Ја ставав жената на пиедестал, и во тие карактеристики ја ценев далеку повеќе од мажите. И’ се воодушевував на ова суштество кое го дигнав толку високо, и како вистински обожавател, се чувствував недоволно вредно за предметот на сопственото обожување“.

„Но, сето тоа е минато. Сега, оваа жена, нежниот глас кој го обожавав исчезна. На нејзино место дојде жена која мисли дека главниот успех во животот е да биде повеќе како мажот – во облекување, однесување, во спортот и достигнувањата од било кој вид“,вели тој.

Тесла изјавил дека жените, стануваат посилни од мажите, и физички и ментално. Светот искусил многу трагедии, но според мене, најголемата трагедија од сите е актуелната економска ситуација на жените против мажите, и во многу случаи тие успеваат да го узурпираат нивното место и во професиите и во индустријата. Оваа растечка тенденција на жените да ја засенат машкоста е знак на цивилизација во пропаѓање“.

„Скоро сите големи достигнувања на човекот досега беа инспирирани од љубовта и посветеноста кон жените. Мажот тежнееше по големи работи само затоа што некоја жена верувала во него, затоа што сакал да го освои нејзиниот восхит и нејзината почит. Од овие причини тој се борел за неа и го ризикувал својот живот повторно и повторно“.

Во текот на интервјуто Тесла претскажува свет со мрачна иднина поради новосоздадената положба на жените.

„Изгледа мажот во човечкото општество стана бескористен. Нашата цивилизација ќе потони во една состојба која се гледа како пчела, мраква и други инсекти – состојба во која мажот сурово убива. Во овој материјален свет ќе биде воспоставено владеењето на жените. Како што жените ќе ја преземаат доминацијата, така мажите ќе се најдат во нејзината милост и немилост“.

Сепак, Тесла заклучува дека жените во оваа ситуација не се многу среќни.

„Ми се чини дека и самите жени не се претерано среќни во оваа новосоздадена слобода. Прашањето кое природно се појавува е тоа дали жените се победници или губитници. Не го гледам ова прашање само од машка страна, туку размислувам и од женска страна. Исчезна задоволството од животот на жените. Жената е амбициозна во намерата да го добие она што го сака, а тоа често ги надминува нејзините способности. Тие често забораваат дека не може сите жени да бидат примадони и филмски ѕвезди“, завршува Тесла.
Изгледа ради тоа Тесла останал у целибат цел живот, уплашен бил. :) Се шалам, Тесла живеел пред повеќе од век, така што глупо е да се извлекува било што од неговиве размислувања, ако ти се точни цитатите нормално. Ваљда после толку многу време општеството еволуирало?

Мене ме интересира, пошто критериумите за избор на партнер у Фиром се изглед, мужов да има статус и материјални примања за почит у фиромјанското општество, женава да е добра жена, мајка и домаќинка. А и да не е домаќинка, да ја бива и да знае ко што треба да ги обавува домашните обврски. Што праиме кога у животот на мажот ќе се појави попривлечна жена, или у животот на жената ќе се појави лик кој што може да и пружи се што претходниов не можел да и пружи, од секс до материјални блаженства? Што праите тогаш? Дали пред да стапите во брак и да склепате бебе кое треба да го подигнувате двајцата заедно, размислувате дали после 2 - 3 години ќе можете да седите еден до друг и да си правите најпријателски муабет, без да вриете во себе и да се мрзите меѓу себе од дното на душата? Ко што Јунг рекол - мислењето е тешко, затоа повеќето од луѓето судат, па така и на темава.

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
Подобро е да си сам, а не да бидеш со погрешна личност и да се повредувате меѓусебно. Јас не сум била долго време сама, ама затоа сум направила многу погрешни избори. Можда и не биле толку погрешни колку што не сакале да соработуваат за да опстои нештото. Некој спомна и претходно дека врската неможе да е перфектна и има периоди кога ќе биде досадно, може да се случи да се оддалечиш од себе, ама се тоа се решава ако има љубов и разбирање.
Сега само што прочитав пост на Хоуп во Драга Кајгана и се согласувам во потполност, дека денес се е инстантно и се е на тацна. Ако некој има опција да направи нешто побрзо, да дојди до нешто што сака побрзо, би го направил тоа пошто несака да троши време, без да размисли дека тоа за кое што ќе се бори и ќе го заработи со труд ќе биде многу послатко.. ќе му се прилепи на срцето и нема да сака да го пушти. Така се создава вистинска врска.
Јас сум била и во едната и другата ситуација. Сум создавала, ама имало моменти и кога сум посегнала по нешто полесно, инстант страст. А исто и сум создавала, а некој друг го одбрал полесниот пат.
Сега сум во период кога ги размислувам овие работи, не дека претходно не сум ги размислувала и гледам да си обезбедам, јас самата подобра иднина. Тоа мора човек да си го направи сам за себе. Да не стои, туку континуирано да работи, па дури и кога е тешко. Дури се случува нешто такво, прекрасно е да имаш некој и двајцата да си помагате и да се движите нагоре. Ама животот е таков и секогаш не дозволува да се случуваат работи кога ние сакаме. Сега тука би се надоврзала и согласила со Ilumious дека повеќето мажи несакаат кога жената е поуспешна од нив, или напредува побрзо од нив. Јас можам за тоа и од лично искуство да зборувам. Не е ова генерализирање ама мислам дека жената може повеќе да се носи со оваа ситуација отколку мажот, бидејќи истата е способна да обавува повеќе работи одеднаш, а додека пак мажот доколку не се исполни во дел од она што му е природно претпоставено, многу често се повлекува и тн.
Мене искрено не ми е важно ништо од ова. Мене секогаш ми биле многу побитни други работи кај луѓето од тоа дали се успешни на професионален план или не и кој носи леб во куќата, ама сепак мора да постои и некоја рамнотежа.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Не ми беше намерата за тебе да кажам љубоморен, посесивен итн итн, како што кажав и на почетокот го почитувам секој личен избор и секој треба да си прави како мисли дека му е најдобро. Ако таков впечаток си добил, извини (y)
И јас сум за тоа мајката повеќе да има време за семејството, сепак таа е столбот и доколку таа е стабилна, среќна, тогаш имаме среќно семејство а тоа значи подобро општество. Тоа го има и во клипот, повеќето најголемиот дел од работите ги правиме за жените.

Поентата беше за женската психологија и мајка природа. Нормално е, а и природно да ги привлекуваат "посилни" мажјаци. Порано било тие да се физички поспремни да можат да обезбедат храна и безбедност за фамилијата. Сега повеќето гледаат од аспект на материјалното, ако носи многу, ако е на функција, тогаш не е битно дали е 40кгр или 150кгр.
@Ilumious не ја обвинив, ама таа префрла тежиштето кај мажите. А напротив, нормално е и има право да бара машко кое ќе котира бар еднакво ако не и повисоко од нејзе во општеството. Е сега дали таа има квалитети кои таквите машки ќе ги задоволат тоа си е веќе друго.

Ми имаат кажувано за среќен брак, жената мислам e судијка, а сопругот возач на оние цистерните за миење улици. Значи жената си го прифатила, не бара од него да носи скапи одела, да биде на јака функција итн. Сигурно квалитетно "цревото" zz:

Еве и од Никола Тесла :
„Отсекогаш верував дека жената поседува деликатни и суптилни квалитети на умот и на душата, која поради тие аспекти е подобра и посупериорна од мажите. Ја ставав жената на пиедестал, и во тие карактеристики ја ценев далеку повеќе од мажите. И’ се воодушевував на ова суштество кое го дигнав толку високо, и како вистински обожавател, се чувствував недоволно вредно за предметот на сопственото обожување“.

„Но, сето тоа е минато. Сега, оваа жена, нежниот глас кој го обожавав исчезна. На нејзино место дојде жена која мисли дека главниот успех во животот е да биде повеќе како мажот – во облекување, однесување, во спортот и достигнувањата од било кој вид“,вели тој.

Тесла изјавил дека жените, стануваат посилни од мажите, и физички и ментално. Светот искусил многу трагедии, но според мене, најголемата трагедија од сите е актуелната економска ситуација на жените против мажите, и во многу случаи тие успеваат да го узурпираат нивното место и во професиите и во индустријата. Оваа растечка тенденција на жените да ја засенат машкоста е знак на цивилизација во пропаѓање“.

„Скоро сите големи достигнувања на човекот досега беа инспирирани од љубовта и посветеноста кон жените. Мажот тежнееше по големи работи само затоа што некоја жена верувала во него, затоа што сакал да го освои нејзиниот восхит и нејзината почит. Од овие причини тој се борел за неа и го ризикувал својот живот повторно и повторно“.

Во текот на интервјуто Тесла претскажува свет со мрачна иднина поради новосоздадената положба на жените.

„Изгледа мажот во човечкото општество стана бескористен. Нашата цивилизација ќе потони во една состојба која се гледа како пчела, мраква и други инсекти – состојба во која мажот сурово убива. Во овој материјален свет ќе биде воспоставено владеењето на жените. Како што жените ќе ја преземаат доминацијата, така мажите ќе се најдат во нејзината милост и немилост“.

Сепак, Тесла заклучува дека жените во оваа ситуација не се многу среќни.

„Ми се чини дека и самите жени не се претерано среќни во оваа новосоздадена слобода. Прашањето кое природно се појавува е тоа дали жените се победници или губитници. Не го гледам ова прашање само од машка страна, туку размислувам и од женска страна. Исчезна задоволството од животот на жените. Жената е амбициозна во намерата да го добие она што го сака, а тоа често ги надминува нејзините способности. Тие често забораваат дека не може сите жени да бидат примадони и филмски ѕвезди“, завршува Тесла.
Другар, цитираш човек кој живеел во целибат и имал замислена врска со гулаб :)

@Змеј затоа се мисли пред да се влезе во брак дали се пронаоѓаш во партнерот, дали си спремен, зошто бракот е сериозна одговорност за двајцата. Сега јасно дека луѓето се менуваат, се може да биде, може партнерот да смени однос, ставови ама зборам под нормални околности. Што знам, ако е некој вистински заљубен во некого и има хармонија во бракот не верувам дека ќе дозволи вмешување на трета страна.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.819

@Змеј затоа се мисли пред да се влезе во брак дали се пронаоѓаш во партнерот, дали си спремен, зошто бракот е сериозна одговорност за двајцата. Сега јасно дека луѓето се менуваат, се може да биде, може партнерот да смени однос, ставови ама зборам под нормални околности. Што знам, ако е некој вистински заљубен во некого и има хармонија во бракот не верувам дека ќе дозволи вмешување на трета страна.
Јасно ми е мене тоа, проблемот е со причините и критериумите на луѓето да влезат во врска, а тоа се тие што ги наведов погоре горе-доле и не се измислени што е најстрашно.

B

Bafra

Гостин
А да има и мажи што се молат да најдат жена финансиски моќна додека они се паразити неспособни ама не секоја жена исто размислува секоја има различни афинитети и критериуми.
Не знам зашто и како сфати дека сопругот на судијката бил неспособен и паразит, ама по ова, ти стриктно бараш поуспешен маж од тебе. Што е и нормално како што кажав, ама отворено кажи.

Не можеме сите да бидеме успешни бизнисмени, функционери итн итн.

Што е битно како живеел и дали спиел во голубарник. Дали е во право .....
Дај да видиме во реалноста дали е така... По мене така испадна, како што кажал, жените од супериорни битија, се залетаа исти како мажите да се. Кажал цивилизацијата ќе иде во надолна линија, што исто е во право.

И која ви е финтата со подсмејување на Тесла и целибатот :cautious: ... Човекот бил многу јасен врска тоа во смисла: Или треба да имаш многу секс, или воопшто да немаш, освен за размножување. Тој одбрал, како што и вие самите викате, мој избор. Плус неговите успеси, го потврдуваат тоа што го кажал.
А доколку прочитате и од Тао, Тибетските учењата и други некои информаци, сексуалната енергија е многу моќна и битен елемент кај човекот. Ама тоа друга приказна

Член од
21 септември 2016
Мислења
831
Поени од реакции
1.136
Не знам зашто и како сфати дека сопругот на судијката бил неспособен и паразит, ама по ова, ти стриктно бараш поуспешен маж од тебе. Што е и нормално како што кажав, ама отворено кажи.

Не можеме сите да бидеме успешни бизнисмени, функционери итн итн.
Не туку ти толкуваш како што ти одговара. Како прво не мислев на ликот кој што го спомена туку генерално дека има такви мажи. А за мене не се изјаснив какви критериуми имам но преферирам еднакво успешни да сме зашто да сакам да биде поуспешен? lmao

T

Terroir

Гостин
1. Пребирлив сум доста и имам така некои специфични критеруми плус ситни работи знаат да ми направаат огромен трн оф
2. Ретко превземам иницијатива и слаб сум во препознавање интерест од спротивниот пол, нешто во овој стил :D

1.png

А да има и мажи што се молат да најдат жена финансиски моќна додека они се паразити неспособни ама не секоја жена исто размислува секоја има различни афинитети и критериуми.
Нормално дека има такви и кај мажите и кај жените, но кај вас многу се почести ваквите случаи да не се лажеме. Отвори инстаграм и гледај како се рекламираат девојкиве кај нас како да се на Бугарски сајт за ескорт девојки и во животот 100 евра немаат заработено со свој труд ама битно поставиле високи критеруми демек се научени на висока нога чиниш татко им е директор на Тутунска банка, а он кутриот врти такси по цел ден за лепотицава негова да прати трендови и изиграва инстаграм модел.

B

Bafra

Гостин
Не туку ти толкуваш како што ти одговара. Како прво не мислев на ликот кој што го спомена туку генерално дека има такви мажи. А за мене не се изјаснив какви критериуми имам но преферирам еднакво успешни да сме зашто да сакам да биде поуспешен? lmao
Па биди појасна, како сега што објасна, за да немаш утреден главоболка :D .
Најдобро би било да се надополнувате, да се мотивирате еден со друг. Како што кажа @bijons во друга тема, сега сме позрели, на подруг начин гледаме на работи, па би требало и помалку караници, а не хормони и бајки.

Плус повеќето кога ќе добијат дете, после неколку месеци самите сфаќаат и признаваат дека и порано да го направеле, немало да биде никаков проблем. Ама тоа чуство мора да се доживее, нема друг начин да му го опишеш на друг.
Дај боже да си дочекате (тие што сакаат) па тука да се вратите и да споделите искуство "Бифор енд Афтер" :D

Член од
9 август 2014
Мислења
494
Поени од реакции
1.596
Па што знам, според мене таквиот менталитет, подобро да сум сам/а отколку со погрешна личност е многу погрешен. Во моево искуство не постои погрешна личност или пак онаа чиста, неискварена љубов. Тоа за мене е онаа првата сериозна љубов во која си се зацапал, и на крајот те оставила за друг:)place: :place::place:) или во други околности тој ја оставил неа. Со прекинување на таа првата врска, мислам дека тотално се изместува преставата за што е љубов кај еден човек. Генерално не треба да се имаат некои превисоки критериуми, треба да циљате на партнер на ваше ниво(изглед, ситуираност итн). Голем дел од луѓево, посебно жениве, имаат некои нереални очекувања за како би требало да изгледа партнерот(не велам дека и мажите немаат). Нормално прерогатив на секој човек е да се стреми кон повеќе во животот, но кога едноставно не може треба да се прифати реалноста. Зборувам за критериуми од типот: ако влезам во врска со некој мора да има сини очи како Бред, усни како Анџелина, добра градба, добро ситуиран/а итн. Во овие моменти треба да се запраша личноста дали таа нуди барем нешто приближно исто како што бара.
И медиумите и јавниот свет тука имаат удел, не во смисла дека поставуваат нереални критериуми, туку поради некои аномалии кои ќе се појават одвреме навреме:

И нормално човечко око лакомо, сака да се споредува со другите луѓе и одма фантазира, си поставува огромни цели, не само за бирање на партнер, туку и за кариера, финансии и сл.
Е сега голем момент е какви се критериумите кај една жена кога е во помлади години или е пред брак. Нормално е кога би имала опции да се ожени за еден поситуиран, го избере него отколку помалку ситуираниот. И нормално е да има критики потоа во смисла спонзоруша и сл, како за жена му на Тајгер Вудс:

Да бидам искрен, јас сум машко, но да бев јас на нејзино место и јас ќе се омажев за Тајгер Вудс. :sneaky:
Сума сумарум, спуштајте критериумите(но не премногу :LOL:) за ваше добро. Живот со разочараност во средна доба е пеколен живот.

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.212
Сума сумарум, спуштајте критериумите(но не премногу :LOL:) за ваше добро. Живот со разочараност во средна доба е пеколен живот.
Сакаш да кажеш дека ако се спуштат критериумите и се одбере било кој, нема да дојде до разочараност во средна доба?

Интересно е како многумина форсирате со муабетот „најди било кој, да не жалиш после“. Страв ви е да не умрете сами, или што? Не се сите луѓе створени да имаат брак и деца и баш поради таквите размислувања дека мора да стапиш во брак по секоја цена и да создадеш поколение, луѓе кои не ги бива за таков начин на живот се принудени да стапат во брак и да имаат деца, па разводи, па плачки и најбитно, истрауматизирани деца.

Немој, млади луѓе, склони на прогрес, со оваков муабет... Секој ќе си го креира сопствениот живот како што му одговара, не брзајте со предрасуди и совети.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Го чекам вистинскиот, и затоа што кога ќе се изгориш на млекото дуваш и на маќеница после.....

Член од
4 јануари 2015
Мислења
1.151
Поени од реакции
512
Го чекам вистинскиот, и затоа што кога ќе се изгориш на млекото дуваш и на маќеница после.....
Ќе си умреш сама[DOUBLEPOST=1534535976][/DOUBLEPOST]
Сакаш да кажеш дека ако се спуштат критериумите и се одбере било кој, нема да дојде до разочараност во средна доба?

Интересно е како многумина форсирате со муабетот „најди било кој, да не жалиш после“. Страв ви е да не умрете сами, или што? Не се сите луѓе створени да имаат брак и деца и баш поради таквите размислувања дека мора да стапиш во брак по секоја цена и да создадеш поколение, луѓе кои не ги бива за таков начин на живот се принудени да стапат во брак и да имаат деца, па разводи, па плачки и најбитно, истрауматизирани деца.

Немој, млади луѓе, склони на прогрес, со оваков муабет... Секој ќе си го креира сопствениот живот како што му одговара, не брзајте со предрасуди и совети.
Може некој ако стапи во брак на млади години нема да се разведат,нашите родители и во 50 и 60 години на 15-16 се земале па еве добри се,живи,здрави,уште во брак,многу негативно размислуваш[DOUBLEPOST=1534536020][/DOUBLEPOST]Дека негативно размислувате и црно и лошо затоа сте сами и само кукате неможам да најдам,никој нема да ме трпи бла бла.глупости

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Ќе си умреш сама[DOUBLEPOST=1534535976][/DOUBLEPOST]
Може некој ако стапи во брак на млади години нема да се разведат,нашите родители и во 50 и 60 години на 15-16 се земале па еве добри се,живи,здрави,уште во брак,многу негативно размислуваш[DOUBLEPOST=1534536020][/DOUBLEPOST]Дека негативно размислувате и црно и лошо затоа сте сами и само кукате неможам да најдам,никој нема да ме трпи бла бла.глупости
Па сама се родив сама и ќе умрам ха ха, ти да не очекуваше да умрам во истата секунда со мојата "сродна душа", не сум сама долго време, 5-6 месеци, а сама сум затоа што изборот на моја возраст веќе над 30 години е очаен,....се што било асално се оженило, сега само фаличните и оние со дијагноза се останати, без навреда, ама dating in older age is like going to the garbage and picking up the least broken and defect thing from the trash...still its the trash

B

Bafra

Гостин
а сама сум затоа што изборот на моја возраст веќе над 30 години е очаен,....се што било асално се оженило, сега само фаличните и оние со дијагноза се останати, без навреда, ама dating in older age is like going to the garbage and picking up the least broken and defect thing from the trash...still its the trash
Значи ти си супер, сите други што биле асални веќе се оженети/ омажени, а останатите фалични и со дијагноза.
Дали ако прочиташ уште еднаш што си напишала,ќе сфатиш што напиша ... :P
Се величиш себеси, демек си ОК, а од друга страна сама кажуваш самите на твоја возраст биле фалични. Тоа нели значи и ти а и дел од форумов ги нарече фалични, со дијагноза :sneaky: :P

Можеби некое машко/женско се освестило, опаметило, се развел/ раскинал и на 30+ не е фалична роба :cautious:

Ах тие жени, не можеш со нив, а не можеш ни да ги убиеш :love:[DOUBLEPOST=1534540240][/DOUBLEPOST]
Сума сумарум, спуштајте критериумите(но не премногу :LOL:) за ваше добро.
Подобро би звучело, имајте високи критериуми, ама гледајте и вие да понудите високи квалитети, зашто тој/таа што според вас има високи квалитети, сигурно бара некој на исто ниво т.е. има и тој високи критериуми :icon_mrgr:

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.939
Поени од реакции
1.481
Не се сите луѓе створени да имаат брак и деца
Јас мислев дека сите сме... :nesumjas:

Но да, не сите цветови раѓаат плод.
Ама сепак, сметам дека тоа не е судбина со која што човек треба да се помири.
На крај краишта, ако апсолутно ништо во животот не успее за човек да си ја продолжи лозата, има деца оставени сами на светов на кои што им се потребни родители. :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom